SCANDALOS: PUG-ul a fost plătit fără să fie livrat. Arhitectul mafiei, Jan Chirița, are Iașul în mâinile sale

SCANDALOS: PUG-ul a fost plătit fără să fie livrat. Arhitectul mafiei, Jan Chirița, are Iașul în mâinile sale


Search Corporation a încasat 1,9 milioane de lei și a plecat. PUG-ul a ajuns la Jan Chirița. De ce să mai dăm șpagă ca să construim 10 etaje în loc de cinci? Cu complicitatea Primăriei, cel mai influent și controversat arhitect din Iași, amicul dezvoltatorilor care sfidează regulile, a fost numit să lucreze la „bază”, adică la Planul Urbanistic General. Documentul reglementează cât, unde și ce se construiește în oraș. Pentru aceste Plan s-au cheltuit deja peste două milioane de lei, dar nu se știe cât mai durează până va fi finalizat.

 

O spun și sursele REPORTER DE IAȘI, o spun și declarațiile oficiale: am fi avut demult Plan Urbanistic General - PUG dacă firma Search Corporation, cea care a prins contractul, nu ar fi cedat presiunilor unui grup de arhitecți din Iași și ar fi dus treaba până la capăt, inclusiv cu obținerea avizelor. Numai că firma de consultanță din București s-a oprit la întocmirea unor planșe, dar a încasat banii ca și cum ar fi finalizat contractul, asta încă de pe vremea când primar era Gheorghe Nichita. Actualul primar, Mihai Chirica, este cel care a semnat, însă, pentru primirea PUG-ului, fără avize, în august 2015, când fostul primar era deja suspendat. Ulterior, Primăria a mai plătit aproximativ 200.000 de lei pentru alte documente legate de PUZ, care se adaugă prețului inițial al documentului: 1,9 milioane de lei, cu TVA.

Contract în 2007

În anul 2007, Primăria Iași a organizat licitație pentru realizarea noului Plan Urbanistic General al orașului. Contractul a fost semnat de către Primărie cu asocierea Search Corporation – Urban Design București, valoarea totală fiind de 1,9 milioane de lei, cu TVA inclus. Termenul de realizare inițial a fost de 24 de luni, curgând de la data contractului – decembrie 2007. Teoretic, noul PUG trebuia să fie finalizat, cu tot cu avize din partea tuturor instituțiilor statului, până în decembrie 2009.

Au trecut nouă ani de atunci și documentul nu este finalizat, mergându-se încă pe prevederile vechiului PUG realizat în 1996.

Jan Chirița cum îi place: „la butoane”

Search a luat banii

Cu toate acestea, liderul asocierii care a luat contractul, Search Corporation, a încasat banii cuveniți din contract. Surse din Primărie ne-au explicat că societatea a luat aproape integral suma de 1,9 milioane de lei, chiar dacă a predat un PUG nefinalizat. Contractul prevedea ca acela care realizează PUG-ul, obține și avizele, ceea ce însă nu s-a întâmplat. În august 2015, când primar interimar era Mihai Chirica, PUG-ul a fost predat de Search unui alt grup care să lucreze la el. „De fapt, au existat presiuni asupra celor care lucrau la PUG pentru anumite modificări în zona centrală a orașului. Concret, arhitecții Marian Jan Chirița și Dragoș Ciolacu, incluși într-o comisie tehnică, au spus că vor obține ei o parte din avizele necesare. Numai că, sub această scuză, au adus tot felul de modificări, la propunerea celor pentru care lucrează: investitori imobiliari cu interese în centru. Search a acceptat o modificare, a acceptat a doua, a treia, după care au spus că vor semna toate modificările dacă mai există, dar ei nu mai vor să lucreze la PUG”, ne-au explicat surse din Primăria Iași.

Astfel, în 2015 Search a predat documentul nefinalizat, iar două contracte adiacente au fost date către doi arhitecți: Daniel Vișan (Planurile Urbanistice Zonale - PUZ-uri - din partea centrală a orașului, cu regimuri de înălțime pe toată zona și cu zone unde se poate sau nu construi) și Dragoș Ciolacu (partea de avize, în acest contract a lucrat și Marian Jan Chirița). Ambele contracte au fost de 100.000 de lei, sub pragul de la care trebuiau organizate licitații, așa că au fost atribuite direct.

De-a lungul timpului, Jan Chirița a fost implicat în mai multe scandaluri, fiind acuzat că a făcut presiuni pentru a-i fi aprobate proiectele cu probleme întocmite pentru diferiți dezvoltatori, el având și o relație privilegiată cu factori de decizie din Primărie. 

Un „impas” misterios

Reprezentanții Searh Corporation vorbesc într-o comunicare oficială cu REPORTER DE IAȘI despre un „impas” din cauza căruia a picat totul: „La proiect a avut o participare și Search Corporation, la vremea aceea, doar că, la un moment dat, cand lucrurile au ajuns într-un oarecare impas, fără a fi în vreun fel informati, Primăria a abordat o altă companie care a și finalizat proiectul. Nu avem nici o informație despre cine ar fi vorba, sau motivul pentru care s-a luat aceasta hotărâre”, ne-a transmis vicepreședintele Search, Florin Răducu. Nu spune însă nimic despre banii încasați. „Impasul” a fost cel din august 2015, când Primăria a cerut la Search predarea documentelor și le-a dat mai departe firmelor deținute de arhitecții Ciolacu și Vișan. Fără nici o pretenție pentru banii plătiți deja. „Ulterior, din cauza viziunilor diferite pentru zona centrală, pornite de la propriile interese, arhitecții Vișan și Ciolacu-Marian Jan Chirița s-au certat la cuțite. Aveau viziuni diferite pe zona centrală, primii doreau turnuri peste tot, Vișan a venit cu spații mai largi”, ne-au spus sursele din Primărie.

Jan Chirița: „O relație arogantă cu noi”

Arhitectul Jan Chirița susține însă că Search Corporation este vinovată de întârziere, pentru că un grup de arhitecți din Iași a trebuit să repare erorile din PUG-ul realizat de firmă. “În PUG-ul nou au luat cu copy/paste părți din PUG-ul vechi. Nu s-au obosit să facă efectiv modificări în funcție de dorința de dezvoltare a Iașului. Ne-au transmis, într-o relație arogantă cu noi, că suntem oraș mic și așa trebuie să rămânem”, a explicat Jan Chirița. Acesta mai spune că o parte a întârzierii ar fi fost produsă de fostul arhitect-șef Tudor Vericeanu, care nu ar fi înțeles că PUG-ul are într-o jumătate partea de planșe și în cealaltă jumătate partea de avize: “Nu a înțeles că obținerea acelor avize durează 2-3 ani, de asta a crezut că este finalizat când au fost gata planșele”.

Adresa prin care Primăria a cerut Direcției de Cultură să analizeze PUG-ul „cu celeritate”

Documentul este la Direcția de Cultură

După obținerea unui aviz important, cel de la Mediu, PUG-ul Iașului trebuie acum să mai obțină unul foarte important: cel de la Ministerul Culturii. Pentru asta, are nevoie de o semnătură de la Direcția Județeană de Cultură. PUG-ul a fost depus aici în mai 2018, doar că în toate lunile scurse nu a obținut acea semnătură. Directorul Direcției de Cultură, Virgil Băbâi, nu a putut fi contactat pentru a explica stadiul PUG-ului. Surse din Primărie au spus însă că documentul este pur și simplu blocat la Cultură, care abia după cinci luni ar fi organizat prima ședință pe această temă, deși este vorba doar despre un punct de vedere, nicidecum un aviz. Ironia face că, din cauza întârzierii de nouă ani, PUG-ul nou nu va mai fi de fapt valabil. „Avem intenția ca, imediat ce apare PUG-ul nou, să începem imediat să lucrăm la unul actual, care să fie făcut repede”, ne-a spus viceprimarul Radu Botez.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Go to top