Vlad Nedelcu, adevărat politician de stânga: evacuează din casă un bătrân de 80 de ani

Vlad Nedelcu, adevărat politician de stânga: evacuează din casă un bătrân de 80 de ani


Pesedistul Nedelcu, dezvoltator imobiliar și proprietar de vilă de fițe în municipiul Iași s-a pretat la o afacere sordidă cu o casă de la Podu Iloaiei. Consilierul local Vlad Nedelcu este în centrul unei dubioase afaceri imobiliare a cărei victimă este un bătrân din Podu Iloaiei. Acesta susține că a rămas fără casă după ce a fost înșelat de familia fostului primar din Popești, Niculae Mocanu. Ulterior, Nedelcu i-a dat fiului lui Mocanu o mașină și un teren la schimb și a devenit proprietarul imobilului, cerând în instanță evacuarea din casă a lui Calancea. Procurorii au început urmărirea penală în acest caz pentru comiterea infracțiunilor de înșelăciune și distrugere.

Un bărbat în vârstă de 80 de ani din Podu Iloaiei riscă să ajungă în stradă la cererea unui consilier local PSD al municipiului Iași. Costache Calancea susține că a fost păcălit să-i dea casa lui Niculae Mocanu, fost primar în Popești, care i-a promis că va avea grijă de el până la sfârșitul vieții.

Ulterior, imobilul de 106 metri pătrați și terenul de 631 metri pătrați au ajuns la consilierul local Vlad Nedelcu. Acum bătrânul stă fără apă, gaz și curent, după ce utilitățile au fost tăiate la solicitarea actualului proprietar. Nedelcu a solicitat la Judecătorie evacuarea din casă a bătrânului.

Promisiuni că are grijă de el

Fiind bolnav și nereușind să aibă grijă de el, Costache Calancea i-a spus, în 2016, unui tehnician agricol că ar vrea să-și vândă casa, iar cumpărătorul să se oblige să aibă grijă de el până la sfârșitul vieții. Copiii lui Calancea nu se pot ocupa din el - fiul lucrează în Anglia, iar fiica este cu familia în municipiul Iași.

La câteva zile după anunț, Calancea a fost contactat de Niculae Mocanu, fost primar în Popești. „Mi-a spus că a aflat de la doamna Andrieș (tehnicianul agricol – n.r.) că eu vreau să vând casa. Mi-a zis că el poate să aibă grijă de mine și să i-o dau lui. L-am dus să vadă casa și s-a purtat extrem de lingușitor cu mine. I-am cerut 30.000 de euro și, pe urmă, 25.000 de euro. Mi-a cerut să vadă toate actele și eu, de bună-credință fiind, i le-am arătat. Pe urmă, având un ulcer varicos, a trebuit să stau în spital 20 de zile. În această perioadă, Mocanu a venit la Ana Matei, fata care îmi mai făcea curat prin casă, și a luat toate actele. Când l-am întrebat de acte, nu a vrut să recunoască“, spune Costache Calancea.

 

Costache Calancea speră să înduplece judecătorii și să-l împiedice pe Nedelcu (foto mic) să-l scoată din casă

„Am fost pus să semnez fără să citesc”

Bătrânul susține că, în 2017, la câteva luni după primele discuții, Mocanu l-a sunat să vină să semneze un act la notar. „Mi-a spus că îmi dă 20.000 de euro. Am spus că aș vrea măcar 25.000 de euro, iar el m-a chemat la Iași. Mi-a spus că are nevoie de semnătura mea pentru ca notarul să primească actele pentru a semna pe urmă contractul de vânzare-cumpărare. Nu mi-a spus că semnez pentru vânzarea casei. Nu m-a lăsat să citesc și m-a pus să semnez repede pentru că se grăbește și «doar suntem oameni serioși». Eu l-am crezut și am semnat. Notarul m-a întrebat dacă ne-am înțeles și eu i-am zis că da, crezând că, pe urmă, vom semna contractul de vânzare-cumpărare. A luat hârtia și a plecat cu Mocanu“, zice bărbatul, care afirmă că nu a primit niciun ban de la fostul primar din Popești.

Mocanu susține contrariul

Niculae Mocanu susține că a avut grijă de bătrân și că i-ar fi dat 10.000 de euro. „Până să mă îmbolnăvesc și eu am avut grijă de domnul Calancea, i-am dus mâncare, l-am dus la medici. L-am ajutat să-i dea un teren ginerului său. Având procură de la domnul Calancea, am făcut un antecontract pe numele băiatului meu cel mare, Nicolae. Pe urmă, fiul meu mi-a dat procură să mă ocup de tranzacție. Casa a fost cumpărată de fiul meu cel mic, Mihail, pe 5 mai 2017. Calancea a primit 10.000 de euro. Banii i-am dat înainte pentru că am zis că suntem oameni serioși și ne-am înțeles. În plus, i-am plătit 10.000 de lei fostei sale soţii, sultă pe care Calancea o avea de plătit. Când am făcut actele de vânzare-cumpărare, bătrânul a spus că nu mai are niciun fel de pretenţie și nu am mai trecut dreptul de habitație până la sfârșitul vieții. Mai mult, anul trecut, m-a rugat să-i fac și un cavou, care a costat vreo 6.000 de lei. În total, au fost vreo 15.000 de euro. La trei zile după ce am semnat contractul cu fiul meu cel mic, domnul Calancea a revocat procura, nu știu din ce motive“, spune Niculae Mocanu.

Totuși, Mocanu recunoaște că nu poate demonstra că i-a dat bătrânului cei 10.000 de euro. „Nu am făcut niciun act. Pur și simplu i-am dat banii“, se limitează să spună Mocanu, în condițiile în care legea spune clar că, în domeniul tranzacțiilor imobliare, plata se face prin transfer bancar.

 

„Calancea a primit 10.000 de euro. Banii i-am dat înainte pentru că am zis că suntem oameni serioși și ne-am înțeles.”, Niculae Mocanu, fost primar al comunei Popești

Parte a unui schimb ciudat

După ce casa a ajuns în proprietatea lui Mihail Mocanu, Costache Calancea a rămas să locuiască în imobil. Neculai Mocanu susține că fiul său cel mic a decis să vândă casa și terenul în momentul în care a aflat că bătrânul are virusul HIV. „Băiatul mi-a zis că nu mai vrea acea casă pentru că bătrânul are SIDA și atunci a găsit să o vândă mai departe. I-a dat-o lui Vlad Nedelcu pentru aproximativ 15.000 de euro. Practic, noi nu am câștigat nimic de pe urma acestei tranzacții“, menționează Niculae Mocanu.

Consilierul local ieșean Vlad Nedelcu susține că a fost vorba de un schimb și nu de un contract de vânzare-cumpărare: „În schimbul casei și terenului, eu am cedat un autoturism BMW decapotabil Seria 3 și un teren de 1.000 de metri pătrați în Horlești.“

Consilierul spune că a fost mărinimos

Nedelcu susține că a fost cumpărător de bună-credință și că, inițial, a vrut să-l lase pe bătrân să locuiască în continuare în acea casă. „Pentru mine a fost o investiție. Datorită vârstei și stării de sănătate, am decis la început să-l las să stea acolo pentru că așa avea grijă de casă. După ce am cumpărat, am trecut toate utilitățile pe numele meu, pentru că eram proprietar. Din acel moment, domnul Calancea nu a mai dorit să achite utilitățile, iar datoriile erau de aproximativ 1.500 lei. Mai mult, a schimbat încuietoarea și nu a mai permis accesul. În aceste condiții, am fost nevoit să solicit sistarea furnizării utilităților. Mai mult, pe cale judecătorească am cerut evacuarea lui din casa ce îmi aparține legal“, menționează Vlad Nedelcu.

În apărarea sa, bătrânul spune că nu a avut bani, dar că și le-ar fi fi achitat, în final: „Vor să scape de mine după ce mi-au luat casa!“

Ginere: „Nu s-a pus problema de datorii“

Ginerele lui Calancea, Constantin Pristopan, spune că bătrânul nu a avut datorii la utilități și, chiar dacă ar fi avut, el l-ar fi ajutat să le plătească. „Socrul meu are o pensie de peste 2.000 lei și nu s-a pus problema să aibă datorii. Chiar a primit o factură cu minus 127 lei. Și chiar dacă ar fi avut datorii, l-am fi ajutat noi cu bani și tot le-ar fi plătit. Sunt niște invenții ale domnului Nedelcu pentru a putea tăia utilitățile. Intenția sa a fost clară: să scape de socrul meu“, precizează Pristopan.

Mocanu Senior și Junior sunt urmăriți penal pentru că au smuls caloriferele și instalațiile de încălzire 

Avocat: „Există plângere penală pe numele lui Nedelcu”

Avocatul lui Costache Calancea, Ciprian Cuzub, consideră că bătrânul a fost păcălit de familia Mocanu și declară că va face întâmpinare la cererea de evacuare. „Beneficiind de faptul că domnul Calancea este o persoană în vârstă și bolnavă, Neculai Mocanu l-a păcălit să-i dea procură și ulterior să-i vândă casă. Noi am revocat anul trecut procura, dar el deja vânduse casa. În plus, considerăm că notarul ar fi trebuit să ceară o hârtie care să ateste că domnul Calancea era în deplinătatea facultăților mintale în momentul în care a semnat acea procură, mai ales că el a avut internări la Socola. Ulterior, domnul Calancea a făcut plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași împotriva notarului, a familiei Mocanu și a lui Vlad Nedelcu. Dată fiind calitatea lui Nedelcu, plângerea a ajuns la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași și acum dosarul este în cercetare. În ceea ce privește cererea de evacuare, noi vom face o întâmpinare pentru că nu ni se pare normal ca bătrânul să fie dat afară din casa ce i-a fost luată, fiind păcălit de familia Mocanu“, declară avocatul Cuzub.

Conform unei informații dintr-un proces în care Calancea a cerut judecătorilor să oblige procurorii la accelerarea lucrărilor din dosar, pe data de 10 iulie a fost începută urmărirea penală împotriva celor doi membri ai familiei Mocanu pentru comiterea infracţiunilor de înșelăciune și distrugere. Infracțiunea din urmă ar fi fost comisă atunci când aceștia ar fi distrus instalația de încălzire din casă.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Go to top