fbpx
 
Obrazul subțire de la buget se ține: Șefi la stat cu vilă în Iași și casă la munte

Obrazul subțire de la buget se ține: Șefi la stat cu vilă în Iași și casă la munte


Bugetarii cu obraz subțire au vilă în Iași și casă de vacanță la munte. Doar în 2017, majorările de salarii au sărit de 20% la bugetari, în timp ce pentru angajații la privat de-abia au depășit 6%. REPORTER DE IAȘI a făcut „recensământul” proprietăților și conturilor celor care conduc instituțiile publice din Iași. Câțiva ies în evidență prin averile deținute, cum ar fi șeful de la Direcția Silvică. În clubul celor cu vilă este pe cale să intre Marian Bosianu, directorul de la Finanțe. La polul opus: în afara salariului, șefa de la Statistică nu poate număra nimic în declarația de avere.

Lucrează la stat, au funcții de conducere și mulți dintre ei salarii la care șefi din mediul privat doar visează. Șefii de deconcentrate din Iași o duc bine, în marea lor majoritate, având vile, mașini și conturi în euro, cu multe zerouri.

Printre zecile de șefi care trăiesc din bani publici mai sunt câțiva care fie dețin un amărât de apartament și o mașină sau nici măcar atât. În topul celor mai bogați bugetari sunt șefii direcțiilor unde se vorbește foarte des de șpagă și de interese foarte mari.

Parascan, liderul bugetarilor

În topul celor mai bogați funcționari publici din cadrul acestor instituții este Corneliu Parascan. Directorul Direcției Silvice Iași are o avere uriașă, iar salariul este pe măsură.

Șeful celor care au în grijă pădurile din Iași deține împreună cu soția, în oraș, pe strada Morilor, o casă de 137 metri pătrați, cumpărată în 1997. Din ’96, familia Parascan mai are o casă, de vacanță, în comuna Cacica, județul Suceava, de 100 metri pătrați. Tot la Cacica, Parascan a mai avut o casă de vacanță, de 80 metri pătrați, care însă nu mai apare în cea mai recentă declarație de avere.

 

Vila lui Bosianu (foto mic) nu este gata încă

Terenuri, fără număr

Șeful pădurilor din Iași stă foarte bine și la capitolul terenuri. Astfel, acesta deține un teren agricol extravilan de 18.000 de metri pătrați în comuna Dumești, achiziționat în anul 2004. La Tomești are o vie de 1.422 de metri pătrați, cumpărată în anul 2008, iar în comuna Victoria un teren arabil extravilan de 8.200 metri pătrați, cumpărat în anul 2005.

La casa din Iași, Parascan are un teren destul de mic pentru pretențiile unui șef de deconcentrate - 225 metri pătrați. În schimb, acesta deține din anul 1996, în oraș, un teren forestier extravilan de 3.546 de metri pătrați.

În județul Suceava, șeful Direcției Silvice are o fâneață extravilan pe o suprafață de 9.995 metri pătrați, pe care o deține împreună cu Radu Parascan. La casa de vacanță de la Cacica există un teren intravilan de 1.025 de metri pătrați.

Parascan nu deține depozite bancare, în schimb a luat, anul trecut, un credit de la BCR de 80.000 lei, pe care îl va achita până în 2020.

De la Direcția Silvică, Parascan câștigă lunar 6.908 de lei, în timp ce soția sa, cadru didactic, are un salariu lunar de 4.403 lei.

În ultimii ani, salariul lui Parascan a crescut constant. În 2013, când era doar șef de Ocol Silvic, acesta avea un salariu de puțin peste 2.000 lei, din 2014 salariul a crescut de la 4.728 lei, la 5.434 lei în 2015, 7.567 lei – 2016 și 8.276 lei – 2017.

Marea majoritate a terenurilor au fost cumpărate de familia Parascan în perioada 2000-2008, când lucra la Ocolul Silvic Iași și veniturile sale erau mici. REPORTER DE IAȘI a încercat să ia legătura cu Corneliu Parascan, însă acesta ne-a transmis că nu poate vorbi și că va reveni cu un telefon. Ulterior, acesta nu a mai putut fi găsit.

Moștenirea lui Lupășteanu

Un alt șef de deconcentrate din Iași care se poate lăuda cu avere este Radu Lupășteanu, director la Inspectoratul Județean de Stat în Construcții (IJSC).

Până anul acesta, Radu Lupășteanu a avut o vilă de 203 metri pătrați, pe str. Obreja nr. 8A și un teren aferent de 434 metri pătrați.

Din 2018, șeful de la IJSC a primit moștenire mai multe case și terenuri în Iași și la Miroslava.

Astfel, împreună cu fratele său, Liviu Lupășteanu, șeful IJSC are un apartament de 60,68 metri pătrați în Iași și o casă de 64 metri pătrați la Miroslava. La acestea se adaugă un teren intravilan de 3.000 metri pătrați tot la Miroslava. Împreună cu fratele și cu mătușa sa, Radu Lupășteanu mai are un teren intravilan în această comună, de 831 metri pătrați, un teren agricol de 2.246 metri pătrați și alte cinci terenuri în extravilanul aceleiași localități, în total peste 28.000 metri pătrați.

Familia Lupășteanu deține trei autoturisme cumpărate în 2005 și 2007.

De la IJSC, Lupășteanu ia un salariu lunar de 5.654 lei, la care se adaugă 3.651 lei de la Universitatea Tehnică, unde este cadru didactic. Soția are un salariu de 1.416 lei la firma Tehnocons Design, unde de altfel deține 70% din acțiuni, evaluate la 716.733 lei.

„A decedat tatăl meu și am moștenit împreună cu fratele și cu o mătușă toate bunurile rămase. De doi ani mă chinui să fac intabularea și de aceea nu am reușit încă să facem dezbaterea moștenirii. Tocmai de aceea le-am trecut pe toate în declarația de avere“, explică Lupășteanu.

E bine și la DSP

Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP), Liviu Stafie, are o vilă de 170 metri pătrați în Iași și un teren aferent de 1.500 metri pătrați. Din 2015, șeful DSP și-a făcut o casă de vacanță de 100 mp în județul Suceava, unde are și un teren intravilan de 8.000 metri pătrați. Tot la Suceava, Stafie mai are un teren agricol de 4 hectare, ambele primite moștenire în 2015.

Anul trecut, familia Stafie a cumpărat un teren de 200 metri pătrați la Tulcea.

De la DSP, Stafie ia un salariu lunar de 11.517 lei, la care se adaugă sume infime provenite din calitatea de membru în consiliul de administrație a două spitale ieșene.

„Eu am casa în Iași făcută de mai mulți ani, iar proprietățile din județul Suceava sunt primite moștenire. Am luat la Tulcea un teren de 200 metri pătrați, pe malul Dunării, unde mă mai duc la pescuit. Poate la pensie îmi voi construi ceva și mă voi retrage acolo“, spune Stafie.

Cochetele case ale lui Lupășteanu și Parascan

Ciobanu este interjudețean

Șeful Direcției de Sănătate Veterinară, Gabriel Ciobanu, are o vilă cumpărată în 2016 la Valea Lupului, de 160 mp, cu un teren aferent de 340 mp și un apartament la Miroslava, de 58 mp. Tot la Miroslava, Ciobanu are un teren intravilan de 100 mp.

Anul trecut, șeful DSV a achiziționat un teren agricol de 2,2 hectare la Tomești. La Pojorâta, în județul Suceava, familia Ciobanu are o casă de vacanță de 98 metri pătrați și un teren aferent de 1.000 metri pătrați.

De la DSV, Ciobanu ia un salariu lunar de 8.358 lei, în timp ce soția, director adjunct la Liceul „Al. I. Cuza“ Iași are un salariu lunar de 1.296 lei.

„La Pojorâta e casa, cu terenul aferent, primită de la socrul meu, dar am făcut contract de vânzare-cumpărare. Cei 100 de metri pătrați de la Miroslava reprezintă curtea din fața garsonierei pe care o am acolo. Cât privește cele 2,2 hectare de la Tomești, e practic moștenirea de la tata, dar pentru a nu avea discuții cu sora mea, am decis să facem act de vânzare-cumpărare. Eu nu am timp să mă ocup de teren, așa că nu cultiv nimic pe el“, zice Gabriel Ciobanu.

Bosianu de cinci ani își face casă

Directorul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Iași, Marian Bosianu, deține un apartament de 78 metri pătrați în Păcurari și, din 2013, are o casă în construcție, pe Str. Lt. Popovici (Aviației). 176 metri pătrați suprafață și un teren de 370 metri pătrați.

Bosianu a cumpărat în 2016 un teren cu o suprafață de 1.295 metri pătrați situat în comuna Holboca.  Prin donație, tot în Holboca, acesta are mai multe suprafețe de teren de aproximativ un hectar, mare parte dintre acestea fiind înregistrate ca terenuri agricole. În plus, acesta mai are primit, tot cu titlu de donație, două terenuri intravilane la Dancu, de 2.450 metri pătrați.

Familia Bosianu deține mai multe depozite bancare, de peste 150.000 lei.

Bosianu încasează de la Finanțe un salariu de 5.974 lei, în timp ce soția, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău, are un salariu lunar de 10.367 lei. Șeful Finanțelor ieșene nu a putut fi contactat.

Vasilache, apartament în București

Directorul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM), Gabriela Vasilache, deține un apartament de 171,74 metri pătrați în Iași, o garsonieră de 24 metri pătrați, tot în Iași, și un apartament de 31 metri pătrați în București. Familia Vasilache mai are un teren extravilan la Ezăreni, în comuna Miroslava.

De la AJOFM Iași, Vasilache încasează un salariu de 5.777 lei, în timp ce soțul, care are funcție de conducere în cadrul Vodafone România, are salariul confidențial.

Pară adună doar zerouri la Statistică

Cel mai sărac șef

Alți șefi de deconcentrate dețin fie un apartament în Iași, fie o casă în zona metropolitan, plus terenul aferent.

Cel mai sărac șef bugetar, potrivit declarațiilor de avere, este Doina Pară, director al Direcției Județene de Statistică Iași. Nu are nici măcar o garsonieră pe numele său sau vreun teren și nici vreun autoturism. De la Direcție, Pară ia un salariu lunar de 5.599 lei, în timp ce soțul are o pensie de invaliditate de 517 lei.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30