fbpx
Print this page
TINERI DE POVESTE: Liceenii de azi din Iași, studenții olandezi de mâine

TINERI DE POVESTE: Liceenii de azi din Iași, studenții olandezi de mâine


Prețuri astronomice plătite de ieșenii care merg la facultate în Olanda: media este între 350 și 650 de euro, dar unul dintre ei scoate din buzunar 700 de euro pe lună. Amalia, Toma și Radu studiază la trei universități de top din Olanda. Absolvenți ai unor licee din Iași, cei trei au ales străinătatea atât pentru calitatea sistemului de învățământ, cât și pentru oportunitățile de după terminarea studiilor. Până la succes, muncesc din greu: Toma, de exemplu, a făcut un împrumut pentru a-și finanța studiile și este ajutor de bucătar part-time. Cu toate acestea, nici unul nu-și dorește să se întoarcă prea curând în țară.

Au fost printre cei mai buni liceeni din Iași, dar au ales să meargă la facultate în străinătate. De ce au luat această decizie, cum este viața în Olanda, departe de casă, cum au fost primiți de colegi și care este traiul de student în străinătate vorbesc pentru REPORTER DE IAȘI Toma Zamfirescu, Radu Rusu și Amalia Bețivu.

De ce a ales să plece din țară

Toma Zamfirescu este absolvent al Colegiului Național Iași, promotia 2018, iar, în present, este student în anul I la „Delft University of Technology“, specializarea ”Computer Science and Engineering”.

„Încă din clasa a X-a mi-a venit ideea de a pleca în străinătate, deoarece mi-am dat seama că studiile universitare sunt decisive în definirea unei cariere de succes, iar o universitate de top este centrată pe student și îți dă acces la ultimele noutăți în domeniul în care studiezi. Studenții sunt recrutați încă de pe bancile facultății, iar contactul cu companiile mari este permanent. Pe scurt, oportunitățile, deschiderea, dar și calitatea învățământului, sunt mult mai mari față de cele din facultățile din România. Niciodată nu am pornit de la premisa că plec permanent din România, dar am considerat că este important să studiez la o universitate care să-mi dea o bază solidă în domeniul pe care mi l-am ales și care să mă ajute la viitorul job, indiferent dacă acesta va fi în Romania sau în altă parte“, spune Toma Zamfirescu.

Radu Rusu a făcut alegerea după o vizită în Olanda. A ales „Fontys Venlo University of Applied Sciences“, Facultate de Software Engineering.

„Acum doi ani, am mers cu familia în vacanță pentru a vizita câteva țări din Europa de Vest. Am fost complet impresionat de Olanda. Asta m-a făcut să mă duc către acest sistem de învățământ și să încep o nouă viață“, zice Radu.

Amalia Bețivu este din Republica Moldova, dar a studiat la Colegiul Național Iași. În vară, a ales să meargă la „Rotterdam Business School“. „Am ales universitatea din Rotterdam pentru că mi se pare că oportunitățile sunt mai bune. Viața e OK și deja mi-am făcut prieteni. Am început să cunosc orașul cât de cât“, spune Amalia.

Amalia, Toma și Radu au ales Olanda după ce au făcut liceul în Iași

Adaptarea, destul de dificilă

Pentru Toma, adaptarea la stilul de viață olandez nu a fost ușoară. „Acomodarea este destul de grea, schimbările sunt foarte mari, cu organizarea vieții, în general. Timpul îmi este aproape în totalitate ocupat, este foarte mult de învățat și trebuie să înveți zilnic pentru că cerințele profesorilor și nivelul studenților sunt foarte ridicate, iar evaluările sunt aproape săptămânale. Chiar și așa, reușesc să-mi găsesc timp liber. Oamenii de aici sunt relaxați, deschiși și absolut toți vorbesc limba engleză“, menționează Toma.

Pentru Radu, Olanda reprezintă o lume nouă, în sensul bun al cuvântului, după cum spune chiar el. „Este complet diferit față de România. Oamenii sunt prietenoși, rata criminalității tinde spre zero. Oriunde mergi în oraș, este curat“, adaugă tânărul.

Cazarea, o mare problemă

Pentru tinerii care au ales să studieze în Olanda, cazarea reprezintă o problemă majoră. „Este adevărat că am început să caut cazare cu o lună înainte de a începe cursurile, însă până nu am mers acolo cu mama și am căutat disperați cazare, nu am reușit să găsim nimic. Camera pe care o am acum este în centru și arată foarte bine. Prețul este uriaș, fiind singura variantă pe care am avut-o: 700 euro“, ne explică Radu.

Nici pentru Toma nu a fost chiar simplu să-și găsească unde să stea. „Sunt foarte mulți studenți și prea puține camere. Eu am reușit să găsesc cazare foarte greu. La o lună după ce am ajuns aici mi-am găsit. Prețurile pentru închirierea unei camere variază între 350 și 650 de euro pe lună. Există companii independente de universitate care închiriază camere sau garsoniere în clădiri proprii. Universitatea nu asigură cazare direct decât pentru un număr foarte restrâns de studenți”.

Și Amalia a trebuit să caute ceva timp până să-și găsească ceva la un preț decent: „Am fost nevoită să-mi caut singură cazare pentru că facultatea nu oferă. Am găsit ceva destul de bun la un preț acceptabil pentru Olanda”.

Lucrează în timpul liber

Pentru a-și susține studiile, Toma a optat pentru un sistem de împrumut de studii, garantat de statul olandez, care acoperă costurile pentru taxele școlare, transport, asigurare medicală, chirie și mâncare, adică aproximativ 1.000 de euro pe lună. „Pentru a accesa acest împrumut trebuie să muncești 56 de ore lunar. De aceea, începând cu luna noiembrie m-am angajat part-time într-un restaurant, ca ajutor de bucătar. Uneori fac și livrări la domiciliu cu bicicleta; programul este foarte flexibil. Împrumutul trebuie dat înapoi în 35 de ani, fiind foarte avantajos și o oportunitate pentru studenții din Uniunea Europeană“, menționează Toma, care adaugă că a aflat de la foști colegi care studiază în Anglia că acolo cazarea, mâncarea și orice alte cheltuieli trebuie acoperite din banii proprii.

Și Amalia este nevoită să lucreze part-time pentru a se susține financiar.

„Părinții mă ajută cu o parte din bani, dar am fost nevoită să-mi găsesc și ceva să lucrez aici. În curând, eu sper să mă pot descurca financiar singură“, zice fata.

Pentru cei cu o situație financiară mai puțin bună, ar fi o adevărată problemă să se descurce în Olanda, după cum spune Radu:„Aici absolut totul este mai scump decât în România. Dacă nu ai o situație financiară bună, e greu să te descurci. Ar fi dificil fără ajutorul părinților.“

Viitorul? Nu în România!

Cei trei tineri nu își doresc să revină prea curând în țară, toți dorindu-și un serviciu undeva în străinătate.

„Computer Science este un domeniu foarte larg, pe care nu am ajuns să-l descopăr întru totul. Încă nu știu în ce ramură voi activa în viitor. Plănuiesc să fac un master, ori în SUA, ori în Anglia. Oricum, este destul de devreme să mă gândesc la acest lucru“, precizează Toma.

Radu susține că va reveni în țară în momentul în care va avea deja multă experiență și o situație financiară solidă: „După ce îmi termin studiile, mă voi angaja la o companie IT medie pentru a acumula experiență și bani. Într-un final, voi veni înapoi în România.“

Amalia nu știe încă ce va face după terminarea cursurilor, dar întoarcerea în România nu va avea loc prea curând.

Străinii, tratați diferit

Deși nu se poate vorbi de rasism, există totuși unele deosebiri legate de modul în care sunt tratați studenții străini în comparație cu cei locali. „Nu am avut probleme de rasism, însă am putut observa că cei de aici, din Olanda, sunt tratați un pic mai bine decât restul internaționalilor“, zice Radu, în timp ce Toma consideră că românii sunt văzuți destul de bine în Olanda, existând percepția generală că „ne înrudim cu rușii“.

„La TU Delft sunt foarte mulți români, aproximativ 50. Românii sunt printre cei mai buni studenți din facultate, așa că toți sunt priviți ca fiind foarte muncitori și bine pregătiți. Nu am simțit că ar exista preconcepții asupra românilor, doar că ei ne cred înrudiți cu rușii, iar ca limbă spun că seamănă cu spaniola și rusa. În general, fiind un mediu foarte internațional, nu se pun etichete legate de naționalitate. Fiecare își impune o imagine care este total independentă de țara din care provine“, zice Toma.

Universitatea Amaliei este faimoasă

Calitatea învățământului, de nota 10

Întrebați ce le place la Olanda, studenții ieșeni apreciază, în principal, calitatea învățământului. „Îmi place modul în care este organizat. Există o mulțime de metode de învățare, de la prezentări, la proiecte, la exerciții în echipe. Toate informațiile predate sunt foarte interesante și importante. Până acum nu am găsit părți ale materiei cărora să nu le văd importanța. Oamenii sunt foarte deschiși, prietenoși. Este o țară foarte liberă, oamenii nu au inhibiții. Un mare avantaj este că poți vorbi în limba engleză în absolut orice situație aici. La capitolul minusuri aș trece doar criza locurilor de cazare și prețul ridicat al chiriei“, zice Tudor.

Amalia apreciază stilul de viață olandez: „Îmi place foarte mult aici. Singura problemă pe care o întâmpin este învățarea limbii olandeze.“

La capitolul minusuri, și Radu trece tot cazarea și „tot ce este legat de medic de familie, asigurare medicală, care sunt foarte greu accesibile. Orice om ar trebui să le primească mult mai ușor decât se întâmplă în Olanda.“

Delft este o universitate de top

Toma: Haideți și voi!

Tudor îi îndeamnă pe toții tinerii pasionați de inginerie să aleagă facultățile din Olanda, întrucât în ultimii ani au apărut din ce în ce mai multe programe în limba engleză. „Delft University of Technology, de exemplu, este între primele 10 cele mai bune universități în Europa, în domeniul tehnologiei și al ingineriei. Iar din punct de vedere financiar, cu mici sacrificii, este cea mai bună opțiune“, zice tânărul.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare