fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
„Monaco de Moldova”, imperiul lui Shor: Orhei, orașul cu trotuare încălzite  și cu primar „spărgător de bănci”

„Monaco de Moldova”, imperiul lui Shor: Orhei, orașul cu trotuare încălzite și cu primar „spărgător de bănci”


La numai 31 de ani, evreul Ilan Shor a devenit unul dintre cele mai controversate personaje din viața politică din Moldova. Omul de afaceri a mers pe o politică populistă, care i-a atras simpatia oamenilor din Orhei, unde a fost ales primar în 2015. Transport gratuit, OrheiLand și străzi încălzite sunt doar câteva dintre „realizările“ primarului. Shor a fost arestat în 2016 fiind acuzat de furtul unui miliard de dolari din trei bănci din Republica Moldova și condamnat, în primă instanță, la șapte ani şi jumătate de închisoare.

Șanse mari să meargă la pușcărie

La alegerile din iunie 2015, controversatul om de afaceri Ilan Shor a reușit să câștige primăria Orheiului. Pe 6 mai, Shor fusese plasat în arest la domiciliu, pentru 30 de zile, fiind acuzat de abuz în serviciu în perioada gestionării Băncii de Economii. Promisiunile din campania electorală i-au adus însă lui Shor fotoliul de primar al Orheiului, în ciuda scandalului legat de dispariția unui miliard de dolari din trei bănci din Republica Moldova.

Peste un an, pe 22 iunie 2016, primarul Orheiului a fost reținut din nou și plasat în arest la domiciliu, măsură prelungită în luna august a aceluiași an.

În urma unui proces, Shor a fost condamnat, pe 21 iunie 2017, de prima instanţă, la şapte ani şi jumătate de închisoare de tip semiînchis. Hotărârea de condamnare însă nu este definitivă, fiind aşteptată cea executorie a Curţii de Apel Chişinău.

Shor se află însă în libertate, deoarece judecătorii nu i-au putut elibera un nou mandat de arest primarului de Orhei, pe motiv că el s-a aflat deja un an în arest, termen maxim pentru acest tip de reținere.  

 

Iluminat stradal pe orice uliță

Dacă până în 2015 Orheiul era unul dintre orașele din Republica Moldova unde iluminatul stradal funcționa doar pe străzile principale, acum orice uliță are iluminat public. „Trebuia să mergem cu lanterna seara pe străzile mari. Acum, oriunde te duci în Orhei există iluminat stradal. Totul s-a făcut din banii primarului, nu din bugetul local“, ne spune Oleg, un bătrân din Orhei.

Primarul a mers mai departe cu ideea iluminatului și a pus la fiecare trecere de pietoni din oraș niște lămpi cu lumini roșii, care scot în evidență noaptea trecerile de pietoni pentru a evita accidentele rutiere care aveau loc din cauza proastei semnalizări

„Oamenii din Orhei vor trăi ca în Monaco”

În ciuda problemelor cu justiția, Shor a continuat să se ocupe de primărie, iar anul trecut a început să pună în practică o idee extrem de ambițioasă: trotuare încălzite. Astfel, pavajul de pe câteva trotuare din Orhei a fost scos, iar dedesubt au fost trase țevi prin care curge apă caldă. „Eu am spus, oamenii din Orhei vor trăi ca în Monaco. Eu mă țin de cuvânt! Nimeni în Moldova nu s-a gândit să facă astfel de trotuare pentru siguranța oamenilor”, a declarat Shor, în luna noiembrie a anului trecut, pentru Televiziunea Centrală.

Călătorie gratuită cu microbuzul

Măsurile populiste ale primarului din Orhei au continuat la finele anului trecut când au fost achiziționate 37 de microbuze rusești. În orele de vârf, călătorii circulă gratis, așa cum era pe timpul Uniunii Sovietice.

„În campania electorală din 2015 am promis că la Orhei va fi transport public gratuit. El este de astăzi”, a spus Shor la ceremonia de prezentare a noilor mijloace de transport.

Potrivit programului de călătorie, în intervalele 07.00 – 09.00 și 17.00 și 19.00, călătorii circulă fără să plătească bilet în microbuzele dotate cu camere video, sistem GPS și wi-fi gratuit. „Microbuzele sunt noi, moderne și echipate cu toate cele necesare pentru siguranță și comoditate. Iar pentru zilele călduroase de vară, au sistem de aer condiționat”, a spus Ilan Shor.

OrheiLand – distracție fără bani

În vara anului trecut, Shor a inaugurat OrheiLand, despre care a spus că este cel mai mare parc de distracții din Republcia Moldova. Tobogane gonflabile, terenuri de joacă, casa cu acoperișul în jos sunt doar câteva dintre atracțiile unui parc de joacă ce se întinde pe 20.000 metri pătrați și unde totul este gratuit.

Într-unul din week-end-urile trecute, parcul era neîncăpător, fiind mulți moldoveni veniți din zonele învecinate Orheiului pentru a le oferi celor mici ocazia de a se distra fără să scoată vreun leu din buzunar. „Noi am venit de la Telenești, cu copiii. La noi nu este așa ceva. Și în plus e gratis“, ne spune Andrei.

În fața Consiliului Raional, oamenii primarului au amenajat un brad de Crăciun, „cel mai mare și mai frumos“ din toată Republica Moldova, după cum s-au grăbit să-l catalogheze mulți locuitori din Orhei.

Se visează prim-ministru

Scaunul de primar pare a nu-i mai ajunge lui Shor care vrea să candideze la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Mai mult, acesta intenționează să devină prim-ministru și să transfere clădirea Guvernului în orașul Orhei.

„Voi candida la parlamentare pe circumscripția Orhei, dar și pe listă de partid. Sunt sigur că voi putea să fiu în fruntea Guvernului, pentru a extinde proiectele pe care le-am implementat aici, la Orhei. După ce vom câștiga, voi muta clădirea Guvernului la Orhei, iar toate celelalte ministere le vom construi prin regiuni”, a declarat Ilan Shor pentru Orhei TV.

Iubit de cei săraci

Cunoscut în Moldova pentru nivelul de trai scăzut, Orheiul a ajuns rapid la picioarele unui om de afaceri care a știut să le ia ochii votanților. Marea majoritate a orheienilor îl iubește pe primar, pe care îl vede chiar în postul de președinte al țării. „Cei de la Chișinău spun că a furat, dar uitați câte lucruri a făcut la noi în oraș. Moldova are nevoie de un om tânăr ca Shor“, ne spune Serioja, un pensionar din Orhei.

De aceeași părere sunt mulți dintre locuitorii orașului aflat la 40 de kilometri de Chișinău, cu o populație mai mică decât Pașcaniul. „Am ajuns să fim invidiați de cei din Capitală. Chiar am prieteni care au venit acum, de Crăciun, aici să petreacă pentru că este mai frumos la noi. O fi Orheiul mic în comparație cu Chișinăul, dar sunt multe atracții create de primar“, se laudă Maria, o tânără de 26 de ani anagajată la unul dintre supermarketurile din oraș.

Omul din spatele arestării lui Filat

Un autodenunț al lui Ilan Shor, din 2015, a dus la reținerea fostului premier moldovean Vlad Filat. Shor a descris în procesul-verbal modul în care a fost fraudat sistemul bancar, aruncând toată vina pe Filat. Potrivit documentului, Shor le-a spus procurorilor că prima dată l-a cunoscut pe Filat la sfârșitul lui 2008, iar ulterior a explicat modul în care Filat i-ar fi cerut mită. În 2010, Shor spune că i-ar fi transmis lui Filat 500.000 de dolari, dar și alte cadouri în valoare de 30.000 de dolari. Ulterior, Filat i-ar fi solicitat un milion de dolari lui Shor pentru ca să susțină prin hotărâri de Guvern afaceri cu produse petroliere ale omului de afaceri. Suma ar fi fost dată în două tranșe în cabinetul premierului.

Shor și soția sa din Rusia

„Becali“ de Moldova

Născut în Israel și stabilit în Republica Moldova, Ilan Shor deține mai multe afaceri, printre care compania „Dufremol” (Duty-free) și este patronul clubului de fotbal FC Milsami Orhei. Implicarea în politică și deținerea unui club de fotbal i-au atras lui Shor supranumele de „Becali“ din Moldova.

În 2014, Shor a devenit președinte al consiliului de administrare al Băncii de Economii din Moldova, după care și membru al Consiliului de Administrație la Aeroportul Internațional Chișinău.

În plus, Shor deține posturile moldovenesti de televiziune EURO TV și Alt TV. Shor deține 3 apartamente şi o vilă în Chişinău şi 3 automobile marca Bentley Continental, Toyota 4Runner şi GAZ-2410.

Ub filorus convins, Shor a fost un apropiat al lui Igor Dodon, pe care a ajuns să-l atace în mai multe rânduri anul trecut. Ilan Shor este căsătorit cu cântăreața rusă Jasmin și are doi copii, Margarita și Miron.

Despre oligarhul Vladimir Plahotniuc s-a creat imaginea că ține în pumn tot ce este vital în Moldova: justiție, politicieni, economie

O țară unde Justiția este la cheremul politrucilor

Invalidarea alegerilor locale pentru Primăria Chișinăului, în vara anului trecut, a demonstrat că sistemul juridic din Republica Moldova este aservit oligarhilor care conduc țara.

Prima reacție din partea UE a fost suspendarea ajutorului macrofinanciar, după ce a redus anterior fonduri de peste 20 de milioane de euro destinate reformării sistemul judiciar, motivând lipsa voinței politice de a reforma acest sector.

În noiembrie, plecările „subite“ din sistem a șapte judecători au lăsat impresia că derapajele grave din justiția moldovenească pot dispărea. Judecătorii au decis să plece din sistem invocând „chestiuni determinate de unele circumstanțe”, numai că au fost niște renunțări de fațadă. Trei dintre judecătorii de la Curtea Supremă, care au demisionat, urmau să iasă la pensie în 2019, unul în 2020 și încă unul în 2023. O parte dintre acești judecători gestionau dosare grele, precum cazul magistratei Domnica Manole, dată afară după ce a anulat o hotărâre a Comisiei Electorale Centrale care interzicea organizarea unui referendum solicitat de opoziție sau cazul Cafenelei „Guguță”, privatizată de o firmă afiliată liderului PD, Vladimir Plahotniuc.

Referitor la justiția din Moldova, judecătorul american Dan Polster a declarat în luna noiembrie a anului trecut că 30 de ani nu sunt suficienți pentru schimbarea societății. „Cel mai important este construirea unui sistem judiciar puternic și eficient, având în vedere originea sovietică a acestei țări. Poate 30 de ani sună ca o perioadă lungă, dar nu poți mișca lucrurile peste noapte. Nu este o perioadă așa de mare pentru a schimba o societate, este abia o generație“, a declarat Polster într-un interviu pentru BIRN.

Creșteri, doar pe hârtie

Dintre fostele țări desprinse din spațiul sovietic, Moldova ocupă locul trei în ceea ce priveşte salariile din domeniul educaţiei pentru anul 2018. Potrivit unui clasament realizat de currenttime.tv, în Moldova, un profesor câştigă în medie 304 dolari pe lună, în timp ce venitul mediu nu depășește 250 de dolari pe lună.

Creșterea puterii de cumpărare de anul trecut a fost generată de banii trimiși acasă de moldovenii care muncesc în străinătate și nu de politicile economice ale actualei guvernări.

Cât privește infrastructura, ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, se laudă cu Programul național pentru anul 2019 „Drumuri Bune 2 pentru Moldova”, în cadrul căruia este planificată reabilitarea a 2.600 km de drumuri. Acesta mai susține că anul trecut au fost reparați circa 1.670 km, fără a preciza că de fapt au fost niște cârpeli, făcute pe sume mari de firme aservite puterii politice de la Chișinău.

Marele „tun“ dat economiei Moldovei anul trecut a fost licitaţia de privatizare a Air Moldova, unde Opoziția acuză prețul mic de vânzare, de 50 milioane lei, adică 1,7% din veniturile anuale ale companiei în 2017.

Această privatizare cu scandal a venit după delapidarea sistemului bancar şi concesionarea Aeroportului, unde este implicat și primarul Orheiului, Ilan Shor.

Deficitară la capitolul sănătate

Potrivit mai multor evaluări făcute în ultimii ani de organizații europene în domeniul sănătății, Republica Moldova ocupă printre ultimele locuri la mai multe capitole.

Astfel, potrivit Indicelui de acces și calitate a serviciilor medicale (Healthcare Access and Quality Index, HAQ), care indică performanța sistemului de sănătate, Republica Moldova a înregistrat o scădere de la 13,6 puncte în 1995 la 13,7 anul trecut.

În condițiile îmbătrânirii populației și creșterii cererii serviciilor medicale, sustenabilitatea financiară a sistemului este pusă în pericol. Fără aplicarea unor măsuri de reformă asupra mecanismului de finanțare, până în 2030 va apărea un deficit de venituri de circa 9%, iar până în anul 2050 acesta va ajunge până la 26%.

Nivelul de transparență a sistemului de sănătate este de 36%, la fel ca în India sau Arabia Saudită.

Creșterile salariale din domeniul sanitar din ultimii ani nu au putut stopa exodul cadrelor medicale din Republica Moldova. Mai mult, recent, Guvernul a aprobat o Hotărâre prin care a instituit moratoriu la angajare în instituțiile publice și cele finanțate din bugetul de stat, oprindu-se astfel angajările pentru aproape 700 de funcții vacante din domeniul sanitar.

O altă mare problemă o constituie lipsa echipamentelor medicale performante. Cel mai elocvent exemplu în acest sens este lipsa unei instituții medicale publice care să răspundă cerințelor pacienților care au nevoie de tratament în infarct miocardic.

Sistemul de sănătate din Republica Moldova este afectat și de administrarea ineficientă a spațiilor din instituțile medicale, fiind multe spitale unde se fac operații doar o dată la câteva zile.

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Cartierul Austriac