fbpx
 
Scrisoare către toate organizațiile evreiești din lume, despre dărâmarea portalului de la Cimitirul Evreiesc Iași

Scrisoare către toate organizațiile evreiești din lume, despre dărâmarea portalului de la Cimitirul Evreiesc Iași


PNL Iași a anunțat că va face o scrisoare deschisă către majortatea organizațiilor evreiești din lume, inclusiv către Centrul Evreiesc pentru Europa, în care va relata cum a fost distrus portalul de la Cimitirul Evreiesc din Iași.

“În următoarele zile vom face o scrisoare în limba engleză în care vom atașa materiale fotografice șI vom relata ceea ce s-a întâmplat. Va fi trimisă către 35 de organizații evreiești din lume, inclusiv către Andrew Backer, dirctorul centrului Evreiesc din Europa, în care vom relata crima pe care a produs-o asupra memoriei comunității evreiești și a victimelor Holocaustului Primăria Iași, nesocotind oricefel de grijă pe care această instituție trebuie s-o aibă asupra monumentelor istorice. Este regretabil faptul că interesele comunității evreiești au fost subordonate în multe feluri de către un clan din Primărie. Spre exemplu , familia Surdu și-a angajat cumnata contabilă la Comunitatea Evreiască. Deci legăturile sunt din cele mai oneroase (…) . Această poartă a fost demolată într-un stil barbar și nici regimul comunist  nu și-a permis s-o facă în anii 80 când se demolau biserici”, a declarat istoricul Alexandru Muraru, într-o coferință de presă.

Întrega conferință de presă o puteți urmări aici.

În același timp, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a criticat demolarea porții Cimitirului Evreiesc din Iași, acuzând că se omoară memoria. În Cimitirul Evreiesc sunt îngropate și victimele Pogromului din 1941. “Astăzi, tendința este de a păstra, a conserva și a pune în valoare locuri ale memoriei. Iată de ce ne-a uimit faptul că s-a decis demolarea porții Cimitirului Evreiesc din Iași, chiar și pentru a fi mutată. Schimbarea locului înseamnă omorârea memoriei. Acest lucru, cu atât mai mult cu cât orașul Iași a fost un oraș care a avut o importantă comunitate evreiască ce și-a adus contribuția la modernizarea orașului. Considerăm că acest gest aduce atingere memoriei miilor de evrei, cu atât mai mult cu cât însemnele memoriei evreiești sunt puține în Iași”, a transmis Institutul „Elie Wiesel”, într-un răspuns pentru revista Newsweek România. 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30