fbpx
 
Zanfirescu a orbit: nu vede casa ilegală a unchiului lui Chirica. Poliția Locală, sluga primarului

Zanfirescu a orbit: nu vede casa ilegală a unchiului lui Chirica. Poliția Locală, sluga primarului


Întrebată cum poate exista, încă din 2016, o construcție terminată fără autorizație, Poliția Locală răspunde ca la Radio Erevan: „S-a eliberat acum autorizație”. Primarul își subjugă instituțiile într-o aventură periculoasă: casa unchiului său este construită ilegal, iar Poliția Locală trebuia să dea o amendă și să trimită dosarul de demolare în instanță. Nu cazul în sine e grav, ci maniera în care Chirica și Zanfirescu acoperă o fraudă, denaturând grav realitatea. Practic, în timp ce mii de ieșeni suportă rigorile legii, în cazul familiei lui Mihai Chirica aceste legi se suspendă. Citiți continuarea unui caz revoltător.

Din două una. Ori șefii Iașului și ai Poliției Locale încearcă să măsluiască dosarul prin care Vasile Chirica, unchiul primarului, a modernizat o magazie mizeră, ori Primăria a vândut pe un preț de nimic, de nici 5.000 de euro, o casă a cărei valoare de piață este de 150.000 de euro. O a treia variantă nu există.

Un răspuns la mișto
Poliția Locală, prin semnătura lui Liviu Zanfirescu, directorul general, a răspuns întrebărilor REPORTER DE IAȘI: „În urma verificărilor efectuate a rezultat faptul că pentru imobilul din Iași, str. Elena Doamna nr. 37, există eliberată autorizația de construire nr. 1309/17.12.2018 «Consolidare. Amenajare pod. Schimbare de destinație din magazie în locuință»”.

Această frază este o sfidare la adresa ieșenilor și poate fi demontată cu o argumentație simplă, pe puncte.

S-ar putea ca șeful Poliției Locale, Liviu Zanfirescu, să aibă de suferit pentru faptele altora și din prea multă obediență

O magazie degradată
1) În calitate de revoluționar, Vasile Chirica, unchiul primarului Mihai Chirica, a cumpărat în decembrie 2014 o magazie cu un singur nivel, albă, aflată într-o stare avansată de degradare. Din decembrie 2014 și până în decembrie 2018, pe numele lui Vasile Chirica și pe adresa Elena Doamna 37, Primăria nu a eliberat nicio autorizație de construire. Sunt doar două certificare de urbanism.

Pentru modernizarea unei construcții, cum a fost cazul aici, și apariția unui nivel suplimentar, mansarda, unchiul Vasile avea de urmat pașii: certificat de urbanism, Plan Urbanistic Zonal, aviz de la Comisia zonală de monumente (pentru că se află în centrul istoric și în plus se învecinează cu un monument istoric) și, în final, autorizația de construire.

Răspunsul Poliției Locale este sfidător. REPORTER DE IAȘI a scris în septembrie 2018 că acea casă nu are autorizație. În loc să facă o anchetă, șeful Poliției Locale închide ochii și dă un răspuns evaziv.
Iată care au fost întrebările REPORTER pentru Liviu Zanfirescu și cum răspund instituțiile în Iașul anului 2018:
„1) La adresa strada Elena Doamna numărul 37 există, pe numele Chirica Vasile și Chirica Maria, emis un certificat de urbanism pe 6 noiembrie 2017 pentru „consolidare, amenajare pod și schimbare de destinație din magazie în locuință". Pentru aceeași adresă și cu același scop „consolidare, amenajare pod și schimbare de destinație din magazie în locuință" Primăria a eliberat autorizația de construire 1309 din 17 decembrie 2018. Însă, la fața locului se poate constata că imobilul a fost deja refăcut. A făcut Poliția Locală vreun control la această adresă?
2) Ce riscă proprietarul în situația în care a lucrat fără autorizație de construire?”

Veche de 100 de ani
2) Autorizarea a venit abia pe 17 decembrie și face referire la „consolidare, amenajare pod și schimbare de destinație din magazie în locuință”.

În discuția cu REPORTER DE IAȘI, unchiul Vasile Chirica a încercat să acrediteze ideea că așa a cumpărat-o. Însă este contrazis de patru aspecte independente unul de altul.

Întâi, există fotografii pe Google Maps care arată că în 2014 magazia era o construcție modestă, albă, doar cu parter. Nu exista pod sau mansardă.

În al doilea rând, vecinii lui Chirica confirmă că magazia a fost modernizată abia în 2016, deci la doi ani distanță de la data achiziției. Sunt oameni întregi la cap cărora nu li s-a părut că alături a existat un șantier, muncitori, zgomot, lucrări de zidărie, praf etc.

În al treilea rând, prețul cu care Primăria i-a vândut clădirea de 69 mp, amprentă la sol: 22.000 de lei, adică nici măcar 5.000 de euro. Mai mult, contractul de vânzare-cumpărare menționa suprafața: 69 mp amprentă la sol. Acum, casa și-a dublat suprafața, are 140 mp construiți.

Și, în al patrulea rând, însuși Vasile Chirica a admis, într-un final, cu jumătate de gură că el i-a schimbat acoperișul, geamurile și tâmplăria. Deci, unde este autorizația de construire aferentă mansardării magaziei, schimbării tâmplăriei și a acoperișului? Dar cea a căptușirii cu termosistem? Mai mult, în septembrie 2018, Vasile Chirica spunea, textual, pentru REPORTER DE IAȘI: „Aveam autorizație”, apoi, în aceeași zi: „Nu aveam nevoie de autorizație, am făcut lucrări care nu trebuiau autorizate”. Or ulterior, în decembrie 2018, a scos autorizație, ca și cum din 2014 până în prezent nu s-ar fi lucrat niciodată acolo.

În plus, magazia, construită în 1914, deci cu o vechime de fix 100 de ani în momentul tranzacției, a fost mansardată și izolată termică fără a fi anterior consolidată?
La aceste întrebări trebuie să răspundă atât Primăria cât și conducerea Poliției Locale.



Copiii au cântat într-o magazie
3) În septembrie 2018, când REPORTER DE IAȘI, a scris pentru prima dată despre această construcție, ea arăta identic ca astăzi și, în plus, avea deja chiriași, câteva școli de muzică.

Deci, este o contradicție logică: Primăria a dat autorizație în decembrie 2018 pentru schimbarea destinației din magazie în locuință, dar în septembrie acolo se predau lecții private de muzică, una din chiriașe confirmând că a închiriat de la Vasile Chirica încă din martie 2018. Deci, unchiul lui Mihai Chirica a amenajat clădirea și a închiriat-o, fără a avea documentele necesare.

Citește și Grav abuz al primarului. Faceți ca Unchiul Vasile: ridicați casă fără autorizație, vă acoperă Chirica


Trebuie demolată
Explicație: autorizația din decembrie 2018, pentru că alta nu există, are rolul de a acredita ideea că respectiva casă exista așa la momentul achiziției, în 2014. Și că acum se fac doar compartimentări interioare. Aceasta a fost varianta găsită pentru a ieși din încurcătură pentru că, în cazul similare, Primăria a respins solicitările de autorizare sau intrare în legalitate în cazul construcțiilor edificate fără acte.

„Acum, traseul legal e următorul. Poliția Locală trebuie să constate inexistența autorizației de construire, de la nivel de magazie la cel de casă cu mansardă, să aplice o amendă și apoi să ceară intrarea în legalitate, dacă condițiile o permit. Iar condițiile legale n-o permit așa că, în final, agenții locali ar trebui să ceară demolarea construcției”, a declarat, sub rezerva anonimatului, un arhitect.

Casa din imagine îi aparține unchiului primarului, e în Centru, pe Elena Doamna și a fost construită fără autorizație. Vasile Chirica a împrejmuit terenul din fața casei ca și cum ar fi al lui, deși e teren public

Servitute gratis pentru unchi

Unchiul Vasile Chirica mai are și alte probleme legate de această proprietate. El a cumpărat de la Primărie o magazie cu amprenta la sol de 69 mp și cu un drept de superficie pentru terenul de dedesubt pentru care plătește aproximativ 50 euro/lunar. Dar pentru a ajunge la casă, Vasile Chirica beneficiază și de servitute de trecere (drept de trecere) în mod gratuit. Totodată, Chirica a îngrădit terenul din față, vreo 300 mp, transformându-l în parcare, deși nu-i aparține.


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: