Bogații din Sadoveanu, în război cu Niculiță: blocuri turn lângă vile. „Îi anulăm autorizația, n-are acces, teren în litigiu”

Bogații din Sadoveanu, în război cu Niculiță: blocuri turn lângă vile. „Îi anulăm autorizația, n-are acces, teren în litigiu”


Dezvoltatorul imobiliar Daniel Niculiță a obținut, la finele anului trecut, de la Primărie, o autorizație de construire pentru șapte blocuri, cu câte 10 etaje, pe Aleea Mihail Sadoveanu. La 20 de metri de viitorul complex rezidențial sunt mai multe case ai căror proprietari sunt nemulțumiți de eliberarea acestei autorizații. Ei au contactat un avocat și vor ataca legalitatea proiectului în instanță. Oamenii acuză faptul că Niculiță ar fi încălcat mai mulți indicatori prevăzuți în Planul Urbanistic Zonal (PUZ), plan obținut în 2009 de fostul proprietar al terenului. Fără precedent este că Primăria a dat autorizația știind că o parte din teren este în litigiu!

1.120 de apartamente

Potrivit autorizației de construire, Daniel Niculiță are în proiect ridicarea a șapte blocuri, fiecare cu câte 10 etaje, în „Copou Grand Residence“.

Complexul rezidenţial ar urma să aibă 1.120 apartamente, dintre care 280 cu o cameră, 560 cu 2 camere şi 280 cu 3 camere.

Apartamentul cu o cameră va avea o suprafață de 42 mp și va fi compus din cameră de zi, bucătărie, baie și hol. Cel de două camere - 56 mp și va fi compus din cameră de zi, dormitor, bucătărie, baie și două holuri, în timp ce apartamentul cu trei camere -  73 mp cu o cameră de zi, două dormitoare, bucătărie, baie și hol.

Potrivit unui text publicitar, suma totală estimată de investitorul imobiliar ca investiție pentru acest proiect se ridică la aproximativ 50 milioane de euro.

La parterul a cinci dintre cele șapte blocuri, Niculiță intenționează să amenajeze spaţii comerciale. De asemenea, sunt prevăzute spaţii pentru parcare, spaţii tehnice, pentru depozitare, adăposturi de apărare civilă, spaţii pentru evacuare pietonală în exterior - la subsol şi demisol, precum şi un spaţiu central de tip parc pentru petrecerea timpului în aer liber.

 

În trecut, Niculiță a construit ilegal, iar Primăria a cerut desființarea lucrărilor

1.250 de locuri de parcare

În proiectul realizat de firma SC ATD Proiect SRL, investitorul imobiliar susține că va realiza un număr total de 1.250 locuri de parcare, dintre care 570 la demisol, 500 la subsol și 180 la nivelul solului.

Din totalul de 35.500 mp, cât are suprafața pe care vrea să construiască Niculiță, POT-ul (n.r. – procentul de ocupare a construcției) este de 29,13%, în timp ce CUT-ul (coeficientul de utilizare a terenului) este de 3,98 mp.

În același articol publicitar, omul de afaceri susține că în „Copou Grand Residence“ va fi amenajată o grădină de aproximativ 20.000 metri pătrați, cu alei de promenadă, spaţii de relaxare, parc de joacă pentru copii, teren de tenis, pistă pentru biciclete, gazon special pe care oamenii se pot așeza pentru a se relaxa sau pentru a citi o carte.

De asemenea, în proiect este inclusă o zonă comercială, cu magazine, restaurante, cafenele și „alte atracţii definitorii pentru atmosfera cosmopolită“, dar și o zonă de servicii, cu grădiniță și școală primară, sală de fitness, salon de înfrumusețare, barber shop, clinică medicală, toate puse la dispoziție de dezvoltatorul imobiliar.

Niculiţă a achiziţionat terenul de 35.500 mp în baza unui act de vânzare-cumpărare în august 2017 și a încheiat un act adițional în noiembrie 2017.

Vecinii viitorului proiect, care locuiesc în imobile cu regim mic de înălțime, se pregătesc de proces

Nemulțumirile oamenilor de la case

Potrivit investitorului mobiliar, cele mai apropiate construcții din vecinătate se află la o distanță de 20,5 metri de ansamblul rezidențial.

În fapt este vorba despre mai multe case situate pe strada George Călinescu, construite în urmă cu mai mulți ani. Oamenii care locuiesc în aceste imobile sunt nemulțumiți de faptul că în vecinătatea lor vor fi ridicate aceste blocuri de 10 etaje. „Eu am cumpărat teren și mi-am făcut casă aici în 2009. Atunci ni s-a spus foarte clar că nu se vor construi vreodată blocuri de zece etaje în această zonă“, spune una dintre persoanele care locuiește în apropierea zonei unde va construi Niculiță.

Bărbatul susține că, în momentul în care a cumpărat terenul de la omul de afaceri Bogdan Ciuhodaru, exista un plan care prevedea construirea unor blocuri, însă cu un alt regim de înălțime. „Ni s-a spus că, în cazul în care se vor construi blocuri, numărul etajelor va începe de la două-trei, cele mai aproape de noi, până la zece etaje, cele situate aproape de Aleea Sadoveanu. Nici vorbă numai de blocuri de zece etaje“, adaugă bărbatul.

Locuitorii din zonă susțin că au contactat au avocat și vor să-l acționeze în instanță pe dezvoltatorul imobiliar. „Am făcut o solicitare și la Primărie să ni se comunice toate documentele adiministrative care au stat la baza autorizației de construire dată lui Niculiță pe 28 decembrie anul trecut. Încă nu am primit acele acte“, spune o altă persoană din zonă.

Diferențe față de PUZ-ul inițial

Proiectul nu a mai trecut printr-o etapă de consultare publică deoarece vechiul proprietar a propus Planul Urbanistic Zonal (PUZ) în 2008, iar Consiliul Local a aprobat indicatorii urbanistici anul următor.

Oamenii acuză faptul că față de PUZ-ul obținut de fostul proprietar, Niculiță a făcut câteva modificări. Astfel, în PUZ-ul din 2009 a fost prevăzut inițial un CUT de 3,5, modificat ulterior în 4, inclusiv subsolul și 3 fără subsol. În autorizația de construire a lui Niculiță este trecut un CUT de 3,98.

În ceea ce privește înălțimea maximă a clădirilor, în primul PUZ era trecut 33 de metri și modificat ulterior în 36 de metri, iar oamenii din zonă spun că la Niculiță vor fi depășiți cei 36 metri.

Probleme sunt și în ceea ce privește calea de acces. „Acolo ar trebui să fie o cale de acces de cel puțin 10,5 metri, iar acolo sunt mult mai puțini“, adaugă una dintre persoanele care are casă în zonă.

Încurcătura cu terenul

În autorizația de construire este stipulat un lucru fără precedent pentru un astfel de document: „EMITENTUL ACESTEI AUTORIZAȚII DE CONSTRUIRE NU ÎȘI ASUMĂ NICI O RĂSPUNDERE ÎN SITUAȚIA ÎN CARE SE MODIFICĂ STATUTUL JURIDIC AL PROPRIETĂȚII!”, cu referire la faptul că o parte din teren se află în litigiu, fiind revendicat de o bătrână din București pe nume Sanda Elena Panaitescu în cadrul unui proces care are loc la Judecătoria Iași. Se trece astfel peste obișnuita precauție din astfel de situații și se dă liber pentru o posibilă încurcătură de proporții în cazul în care reclamanta va câștiga procesul. Problema care poate apărea:

  • Mai poate fi socotit Niculiță cumpărător de bună-credință și să-și prezerve dreptul de proprietate știind că terenul pe care construiește se află în litigiu? Legea spune că nu. Astfel se poate pune în pericol situația juridică a imobilelor.

Prietenii știu de ce

Cel mai probabil, având în vedere anvergura proiectului, Niculiță își asumă riscul și, în cazul în care bătrâna va avea câștig de cauză, îi va face o ofertă consistentă. Va plăti de două ori, dar se va baza pe rata mare a profitului dintr-un asemenea proiect. Singura dificultate ar putea veni dintr-un refuz al Sandei Elena Panaitescu care ar putea cere să primească terenul ”în natură”. 

O dispută între persoane private în care, de obicei, autoritățile spun STOP la autorizări. Nu și la Iași. O posibilă explicație? Gurile rele „ar da vina” inclusiv pe prezența lui Niculiță la botezul fiului primarului Mihai Chirica, eveniment în urma căruia acesta a declarat daruri de peste 120.000 de euro.  


Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Go to top