fbpx
Print this page
Începe bâlciul spălătoriilor auto „self service”: jucătorii de pe piață își trag preșul unul altuia

Începe bâlciul spălătoriilor auto „self service”: jucătorii de pe piață își trag preșul unul altuia


Investiția într-o spălătorie auto self service a devenit o adevărată afacere, lucru demonstrat de numărul tot mai mare de astfel de spălătorii în Iași. Pentru a putea deschide o astfel de unitate trebuie însă așteptat destul de mult timp, iar unii întreprinzători preferă să ia amendă și să demareze afacerea decât să aștepte toate actele de la Primărie. De acest lucru s-a convins Andrei Țăranu, un tânăr care administrează un lanț de spălătorii auto din Iași.

Lucrează în ilegalitate

Deținătorul lanțului „La Jetoane“ acuză concurența neloială practicată de alte firme. „Concurența este bună și te face să crești, atât timp cât este loială. Când lucruri nu sunt așa, atunci nu mai e OK. Sunt firme mari care și-au făcut spălătorii auto în Iași și cu nouă boxe și au respectat cerințele. În schimb, sunt alții care construiesc fără autorizație. Nu mi se pare normal ca eu să aștept un an sau doi până am toate actele necesare pentru a deschide o spălătorie auto, iar alții să se apuce de lucru deși nu au avizele necesare“, spune Andrei Țăranu.

Un astfel de caz semnalat de tânărul afacerist este cel al unei instalații de acest gen ce urmează să fie deschisă în apropierea fostei bariere BJATM.

„În luna iulie a anului trecut i s-a emis certificatul de urbanism pentru spălătorie. Până acum, nu a obținut autorizația de construire. Asta nu l-a împiedicat să se apuce de lucru acolo și să aducă terenul la cota zero, rămânând doar de amplasat utilajele“, menționează Andrei Țăranu.

Terenul de la BJATM unde a lucrat Filip

Concurent: „Eu doar le construiesc“

Certificatul de urbanism pentru această spălătorie auto a fost obținut de firma Wash P. Iași SRL, ce îi aparține lui Bogdan Filip și lui Andrei Aniculăesei. Firma, înființată anul trecut, în luna mai, are ca obiect de activitate „Întreținerea și repararea autovehiculelor“.

Contactat telefonic, Bogdan Filip neagă că acea spălătorie auto va fi a lui.

„Eu doar construiesc spălătoria auto. Nu este a mea! Eu fac structura și automatizarea, spălătoria este a unui client. Partea de canale și betoane nu e partea mea. Autorizația de construire e treaba celui care are spălătoria“, susține Bogdan Filip. Omul de afaceri nemțean deține firma WashPoint și vinde în sistem franciză spălătorii auto self service.

„Am construit și construiesc mai multe spălătorii auto în zona Bacău – Iași. Nu am avut până acum probleme“, mai spune Filip.

Amendat pentru lipsa actelor

În apropiere de spălătoria deținută de Andrei Țăranu, pe strada Rampei nr. 9, mai este o unitate unde s-au demarat lucrările pentru una în regim self service cu patru boxe.

Chiar dacă nu are nici certificat de urbanism, Constantin Adamache, ce deține Auto Nord Vest, recunoaște că a început lucrările, fapt pentru care a și fost amendat de Poliția Locală. „Am demarat lucrările pentru cele patru boxe, dar nu am construit nimic la suprafață. Pur și simplu am turnat betonul și atât. Nu am nevoie de PUZ pentru că eu fac extindere, având deja spălătorie auto. Hârtiile trebuia să le primesc de mai mult timp. Am fost amendat de Poliția Locală cu 2.000 lei. Am recunoscut că am greșit și asta e... Am sistat lucrările până în momentul în care voi avea toate actele“, susține Constantin Adamache.

Spălătoria lui Adamache (primul din stânga), cel care a fost sancționat de polițiști 

Promite că va fi cuminte

Lipsa documentelor de la Primărie nu este singura problemă a lui Adamache. Deși deține deja o spălătorie auto, omul de afaceri nu respectă una dintre regulile cerute pentru o astfel de afacere și anume distanța de cel puțin 15 metri față de orice zonă de locuit. Spălătoria lui Adamache este la doar câțiva metri de un bloc de nefamiliști, dar acesta spune că va intra în legalitate și va construi un panou antifonic. „Cred că sunt 15 metri, dar oricum vreau să construiesc un panou antifonic pentru a nu mai fi discuții. Oricum, când vor fi gata cele patru boxe de spălat la fise, voi muta și aspiratorul și atunci distanța va fi mai mare“, încearcă să explice Adamache.

Arhitecți pe post de intermediari

Fiind nevoit să aștepte mult timp toate hârtiile necesare pentru punctul de lucru din Dacia, Andrei Țăranu a avut ocazia să vadă cum funcționează sistemul de avizări din Primărie. „A fost frustrant să stau să pierd atâtea zile pentru a primi un răspuns, în timp ce unii arhitecți intrau și obțineau hârtiile doar în câteva minute. Am văzut că în acele birouri de la Primărie intră ca la ei acasă, în timp ce eu am fost nevoit să stau cu orele pe hol doar pentru un răspuns negativ. Ba intra un angajat în concediu medical, ba era mutat la un alt angajat. A fost frustrant!, zice Andrei Țăranu.

Afacere începută în urmă cu cinci ani

Andrei Țăranu a început acest business în 2014, când a deschis pe Calea Chișinăului prima spălătorie auto self service. De atunci, a mai deschis două, în CUG și în Dacia. „Am început cu spălătoria cu patru boxe deschise pe Calea Chișinăului, imediat după Fan Courier. Anul trecut, am deschis două locații noi. Pentru cea din Dacia ne-am chinuit mai bine de doi ani să obținem toate actele necesare“, precizează tânărul afacerist.

În 2017, cifra de afaceri a firmei lui Andrei Țăranu a fost de peste 200.000 euro, iar în 2018, odată cu deschiderea noilor unități, a depăşit 400.000 euro.

Țăranu spune că o unitate are nevoie de 150 de mașini pe zi pentru a fi profitabilă

Investiție amortizată în patru ani

Pentru o spălătorie auto self service cu cel puțin patru boxe au nevoie de o investiție inițială de aproximativ 60-80.000 de euro, cu tot cu accesorii. Asta în cazul în care deții deja un teren. În cazul în care trebuie să închiriezi, atunci suma este mai mare.

„Dacă ești 100% legal și dai bon pentru tot, câștigi aproximativ 2-2,5 lei pentru o mașină spălată. Nu e afacerea secolului cum se spune, dar investiția se amortizează în patru-cinci ani într-un oraș de nivelul Iașului, unde sunt deja peste 20 de astfel de spălătorii auto. Într-un oraș mai mic, unde și concurența este mai puțină sau deloc, atunci poți amortiza totul în cel mult doi ani”, menționează Andrei Țăranu care vinde, în sistem franciză, afacerea La Jetoane.

Potrivit unor studii de fezabilitate, în funcție de dimensiunea spațiului și de costurile fixe lunare, o unitate necesită un minimum de 150 de spălări zilnice pentru a fi profitabilă.


Citeste si...
Nota
(4 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare