fbpx
 
Chirica spune de 1001 ori NU demolării panoului Panifcom de pe blocul „1001 articole”. Beneficiar: Holicov. Victime: două familii care mor cu sentința în mână

Chirica spune de 1001 ori NU demolării panoului Panifcom de pe blocul „1001 articole”. Beneficiar: Holicov. Victime: două familii care mor cu sentința în mână


Două familii de la etajul 10 al blocului din Podu Roș s-au opus construirii panoului publicitar și au câștigat definitiv și irevocabil în instanță, în anul 2016. Suntem în 2019. Primarul refuză executarea sentinței, plimbându-i pe cei doi ieșeni de la Ana la Caiafa, cu un talent impecabil de-a masca reaua-voință. Cererea de demolare e trimisă de la viceprimarul Harabagiu la Serviciul Urbanism. Acesta trimite adresa la Poliția Locală. Aceasta își declină competența si cercul se reia. Între timp, a expirat și autorizația de construcție a panoului, care era valabilă doar 5 ani. Familiile care s-au opus motivează: zgomot la vânt, izolație distrusă, deranj permanent cu întreținerea instalației. Holicov nu renunță, încearcă un nou proces.

Instituțiile statului joacă baba-oarba cu două familii de ieșeni. Iftode și Bălănică au o sentință definitivă favorabilă care ar trebui să conducă la demolarea panoului publicitar de deasupra blocului „1001 articole” din Podu Roș.

De doi ani jumătate, din toamna lui 2016 de când e sentința, primarul Mihai Chirica, șefii Poliției Locale și ai Instituției Arhitectului Șef refuză să pună în aplicare decizia judecătorilor. „Ne aflăm într-un fel de purgatoriu acum, într-un proces de intrare în legalitate”, a declarat Ștefan Holicov, fost asociat al firmei de panotaj. Care refuză să dea jos panoul.

„Lupt până la capăt, nu mă las”, a spus, în replică, Emilia Bălănică.

Panoul de pe bloc trebuia demolat din 2016. Marcat cu roșu este apartamentul familiei Bălănică, a cărei sentințe definitive din Justiție nu folosește la nimic

Motivele demolării

Iftode și Bălănică locuiesc la ultimul etaj al blocului F din Socola nr. 2, cunoscut de toți ieșenii drept „1001 articole”. Două ar fi motivele pentru care imensul panoul publicitar montat pe imobil ar trebui demontat. „Avem o sentință din 2016 prin care autorizația de construire care a stat la bază a fost anulată. Mai clar de atât nu se poate”, a afirmat Vasile Iftode, apartamentul părinților săi fiind situat pe mijlocul blocului la ultimul etaj, pe partea dinspre curtea interioară a imobilului.

Al doilea motiv, l-a explicat Bălănică: „Autorizația a fost pentru construcții cu caracter provizoriu, adică maxim 5 ani. Acum câteva zile s-a împlinit acest termen, deoarece ea a fost emisă pe 25 februarie 2014”.

Ar exista chiar și un al treilea motiv, a spus Iftode. „Dacă n-am fi câștigat procesul și n-ar fi expirat perioada de valabilitate, tot ar fi trebuit dărâmată construcția pentru că ce au făcut ei acolo nu respectă autorizația. Structura de rezistență, care se prelungește sus pe bloc cu niște cadre, a fost decupată și apoi armată. Am fotografii care dovedesc lucrările de acolo”, a precizat Iftode.

Ștefan Holicov (prim-plan) a asistat la lucrările de pe terasa blocului, pentru montarea panoului publicitar

Fără acordul celor direct afectați
Iftode, Bălănică și o a treia familie care locuiește tot la ultimul etaj nu au fost de acord cu amplasarea acestui panou. Asociația a trecut peste capul lor, firma a obținut autorizația și, în 2015, a trecut la treabă.

Însă autorizația a fost anulată de judecători, motivul fiind acela că a lipsit acordul proprietarilor direct afectați. „Din cele 94 de familii câte sunt în cele trei scări, din cele 11 de la ultimul nivel, doar trei familii nu au fost de acord. Una a acceptat în cele din urmă și au rămas acestea două”, a explicat Ștefan Holicov Dracea, fost asociat al firmei de panotaj. Ca o paranteză: inițial, firma s-a numit SC CITV Digital Media, acum fiind Wink Network.

Au fost lucrări serioase pe acoperișul blocului. Familia Iftode, de la etajul 10, susține, arătând această imagine, că s-a intervenit asupra structurii de rezistență a blocului

Din influenta familie Holicov

Cu toate că nu mai figurează ca asociat în firmă, Holicov o reprezintă în continuare atât în procese cât și în disputele cu locatarii de la „1001 articole”. Acesta susține că încearcă acum o intrare în legalitate, deși admite că are o sentință definitivă defavorabilă și, în plus, au trecut și cei cinci ani pentru care a fost autorizată construcția provizorie.

„Avem o strategie în instanță”, a afirmat el, enigmatic. Holicov face parte din numeroasa familie cu același nume. Extrem de influenți, membrii ai familiei ocupă poziții importante în administrație (Consiliul Județean, primării în județ), au afaceri în panificație, alimentație, imobiliare, publicitate.

„Trebuie demolat”

Un avocat consultat de REPORTER DE IAȘI a afirmat că speța este extrem de simplă. „Acea amenajare trebuie demolată, sentința e clară. Dacă nu se întâmplă asta, locatarii mai au ca variantă acționarea în instanță a Primăriei pentru obligația de a face”, a explicat acesta.

Panoul cu leduri a reprezentat o investiție de sute de mii de euro, dar clienții de publicitate apar rar, Panifcom fiind „firrma casei”

Cronologia situației absurde de la „1001 articole”:

12 septembrie 2013: Primăria a eliberat certificatul de urbanism pe numele SC CITV Digital Media (actual Wink) prin Ștefan Holicov Dracea pentru terasa scării C a blocului F din b-dul Socola nr. 2. Terasă, deținută în baza contractului de locațiune din iulie 2013.

25 februarie 2014: Primăria a emis autorizația de construire pentru SC CITV Digital Media. „Se autorizează executarea lucrărilor de construire pentru amplasarea firme luminoase – construcții cu caracter provizoriu (maxim 5 ani).”

15 mai 2015: Au început lucrările. Locatarii ultimelor etaje au reclamat lucrări efectuate la structura de rezistență, la stâlpi, amenajări care n-ar fi făcut obiectul autorizării anterioare. „Este un abuz”, au spus ei și au cerut Poliției Locale să stopeze lucrările cu atât mai mult cu cât imobilul este înregistrat cu risc sesimic R1, R2, conform listelor Primăriei.

22 iunie 2015: Cristinel Benghia, președintele asociației de proprietari PT 5C Socola 2, le-a răspuns celor trei familii care s-au împotrivit montării panoului: „Lucrările nu presupun demolări, modificări de structură și nici modificări ale izolației terasei sau modificări ale planșeului blocului”

7 iulie 2015: Poliția Locală i-a răspuns Emiliei Bălănică, după ce anterior această fusese în audiență la Mihai Chirica, pe atunci primar interimar. „SC Wink Network (denumită inițial SC CITV Digital Media) a executat lucrările de construire privind amplasarea firme luminoase-construcții cu caracter provizoriu (maxim 5 ani) (...) cu respectarea documentației tehnice anexă autorizației de construire”.

Au fost prezentate și concluziile unui raport de expertiză: „Structura din beton armat existentă poate prelua eforturile din structura metalică amplasată pe aceasta, iar structura metalică existentă poate prelua eforturile provenite din încărcările statice și dinamice date de panourile publicitare ce urmează a fi montate pe aceasta”.
„Fals”, a declarat Vasile Iftode. „Structura de rezistență a blocului e prelungită pe terasă cu niște cadre. Au fost decupate și apoi armate. Vorbim deja de un alt proiect, trebuia altă autorizație”, a spus Iftode.

În același document, reprezentanții Poliției Locale au menționat că firma va executa lucrări de refacere a izolației terasei blocului. Dar, cu câteva zile înainte, președintele asociației susținuse că nu se va interveni la izolație.

2015: Locatarii au dat în judecată Primăria și firma de panotaj, cerând anularea autorizației de construire.

24 octombrie 2016: Curtea de Apel a dat câștig de cauză locatarilor după ce, anterior, pierduseră la Tribunal. Iată ce au notat judecătorii de la Curtea de Apel: „Admite acțiunea introdusă de reclamantele Iftode, Bălănică Agheorghesei în contradictoriu cu pârâta primarul mun. Iași și SC Wink Network (Fostă SC CITV Digital Media). Dispune anularea autorizației de construire 170/2014 emisă de primarul mun. Iași”.

În motivarea sentinței, magistrații au invocat articolul 41 din legea 230/2007: „Modificările constructive și utilizarea în alte scopuri a unor părți sau elemente de construcție ale clădirii, cum ar fi: ancorarea de reclame pe pereți, suspendarea de stâlpi, pereți, scări interioare și altele asemenea, se vor putea face numai pe baza deciziei comitetului executiv, cu acordul proprietarilor direct afectați”.

Or, în acest caz, din 11 familii de la ultimul nivel, trei au refuzat să-și dea acordul

Primarul Mihai Chirica a avut în față două sentințe definitive: pe Holicov l-a „amnistiat”, pe bătrâna de 80 de ani a executat-o

15 decembrie 2016: Corespondență între Serviciul Juridic și Instituția Arhitectului Șef, ambele ale Primăriei Iași. La dosar a fost atașată sentința Tribunalului care a respins acțiunea locatarilor, dar și cea a Curții de Apel care a dat dreptate acestora și, definitiv, a anulat autorizația. Juriștii Primăriei către urbaniștii Primăriei: „Vă rugăm să luați act de motivele reținute de către prima instanță – Tribunalul Iași, în sensul respingerii acțiunii reclamanților Iftode, Bălănică și Aghiorghiesei și menținerii actului atacat, precum și motivele reținute de Curtea de Apel Iași în sensul admiterii recursurilor formulate, cu consecința anulării în mod definitiv a actului administrativ atacat, AC 170/2014”.

A semnat Doina Florescu, șefa Serviciului Juridic. Mesajul trimis este enigmatic.

6 martie 2017: Având câștig de cauză în civil, unde instanța a dispus anularea autorizației de construire, Iftode și Bălănică s-au adresat Judecătoriei cu o plângere pentru soluția de neurmărire/netrimitere în judecată dată de procurori. Iar judecătorul de cameră preliminară a admis plângerea formulată de Iftode și Bălănică și a dispus trimiterea cauzei la procuror pentru completarea urmăririi penale la infracțiunile de „abuz în serviciu” și „neglijență în serviciu”

15 martie 2017: Răspunsul Primăriei către familiile Iftode și Bălănică: „Urmare a adresei (...) prin care solicitați punerea în executare a deciziei civile nr. (...) având ca obiect anularea autorizației de construire nr. (...) emisă în scopul amplasării unei firme luminoase – construcție cu caracter provizoriu în bd. Socola nr. 2, vă comunicăm prin prezenta că Serviciul Juridic a procedat la transmiterea către Instituția Arhitectului – Serviciul Urbanism a deciziei menționate, urmând ca această structură să întreprindă măsurile legale ce se impun pentru aducerea la îndeplinire a dispozitivului hotărârii judecătorești definitive”.

Au semnat viceprimarul Gabriel Harabagiu în locul primarului, Cristina Oțeleanu, șefa Direcției Juridice și cons. jr. Doina Florescu, șef Serviciu Juridic.

28 martie 2017: Municipiul Iași, Instituția Arhitectului Șef către Poliția Locală: „Referitor la decizia Curții de Apel Iași nr. 1008/2016 precum și în urma cererii doamnelor Iftode și Bălănică (...) vă invităm să somați SC CITV Digital Media pentru demolarea panoului publicitar (construcție provizorie) amplasat în bd. Socola nr. 2, pe terasa blocului F (...) precum și readucerea terasei la starea anterioară amplasării panoului”.

Invitația a fost semnată de viceprimarul Harabagiu în locul primarului, de Alexandru Mustiață, arhitect șef, de Constantin Duțu, șeful Serviciului Urbanism

28 martie 2017: Răspunsul Poliției Locale la adresele locatarilor Iftode și Bălănică: „Referitor la petiția dumneavoastră prin care ne solicitați punerea în aplicare a deciziei nr. (...) vă facem cunoscut faptul că nu putem da curs solicitării întrucât Poliția Locală Iași nu este parte în dosar”.

Au semnat: polițist local Andrei Spînu, șefa acestuia Mihaela Tulică și Georgel Grumeza, director general adjunct al Poliției Locale

20 decembrie 2017: SC Wink Network (fostă SC CITV Digital Media) a dat în judecată familia Iftode. Obiectul: acțiune în constatare hotărâre care să țină loc de acord.

„Refuzul celor două familii a fost nefondat. Din 94 de familii în cele trei scări ale blocului, din cele 11 de la ultimul nivel, doar acestea două sunt împotrivă. Acum avem deschise mai multe procese împotriva lor pentru intrare în legalitate”, a declarat Ștefan Holicov, fost asociat la SC CITV Digital Media  

12 februarie 2019: Prefectul Marian Șerbescu către primarul Mihai Chirica: „Vă transmitem alăturat spre competentă soluționare petiția adresată Instituției Prefectului – Județul Iași de doamnele Bălănică și Iftode din bd. Socola nr. 2 care reclamă existența unui panou publicitar amplasat pe terasa blocului în baza unei autorizații de contruire devenită ilegală prin anularea acesteia de către Curtea de Apel”.

27 februarie 2019: panoul de pe blocul „1001 articole” este în același loc

Casa Brătuleanu are copertina de la intrare (marcată cu roșu) fără autorizație și aceasta va fi desființată. În spate mai sunt o scară metalică și o cameră neautorizate

Caz total opus: primarul l-a urmărit pe un bătrân până în mormânt cu un ordin de demolare
În alt caz despre care REPORTER DE IAȘI a scris de mai multe ori, primarul Mihai Chirica vrea cu tot dinadinsul să demoleze unei bătrâne o scară metalică, o copertină, o ușă PVC și-o extindere a clădirii. A angajat chiar un birou de executori judecătorești care să obțină încuviințarea executării silite.

Într-o lună și o săptămână (decembrie 2018 – ianuarie 2019) BEJA Dominte și Asociații a depus de trei ori cerere cu același obiect. De două ori a fost respinsă, a treia admisă în parte, pe 6 februarie. Deci, familia de octogenari Brătuleanu era în pericol.

După 8 zile, pe 14 februarie, Costachi Brătuleanu a murit: insuficiență respiratorie.

Pe 25 februarie, BEJA Dominte și Asociații a trimis o somație. „În data de 25.02.2019 mi se comunică la domiciliu somația și încheierea de stabilirea a cheltuielilor de executare pe care înțeleg să le contest prin prezenta”, a menționat Maria Brătuleanu (83 de ani) în contestația la executare.

Citește și Chirica demolează magazia unor bătrâni de 80 de ani, dar protejează de 2 ani blocul ilegal al lui Băcăoanu

 „Arăt că locuința ce se dorește a fi desființată și care nu este individualizată, în sensul ce înseamnă extensie a casei, câți metri pătrați urmează să fie desființați, dispozitivul nefiind lămurit în acest sens, deține centrală termică amplasată în camera subsemnatei, exact locul indicat de către ambii executori că au fost solicitați să îl desființeze. Desființarea acestei camere mă aduce în imposibilitate efectivă de a-mi continua traiul în această locuință, subsemnata nu dețin alt imobil și la vârsta mea înaintată, după recenta pierdere a soțului meu nu am puterea de a părăsi casa proprietate personală. A se da eficiență somației de executare emisă în prezentul dosar ar presupune o imposibilitate de reparare ulterioară prin raportare la caracterul definitiv al desființării și pierderea defintivă a unui drept de proprietate”, a mai precizat bătrâna în contestația la executare.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: