EXCLUSIV. Blocaj fără precedent: nimeni din Iași nu vrea să-l judece pe contrabandistul Stângaciu. Fiul e procuror, nora e judecătoare!

EXCLUSIV. Blocaj fără precedent: nimeni din Iași nu vrea să-l judece pe contrabandistul Stângaciu. Fiul e procuror, nora e judecătoare!


Inițial, magistrații de la Judecătorie s-au abținut pe bandă rulantă din acest dosar, iar cererile le-au fost admise. Motivul invocat: sunt colegi cu Ancuța Blănariu (foto sus) nora celui acuzat de contrabandă. În final, judecătorii de la Secția Penală au depus la instanța superioră o acțiune în care au cerut să se aprobe abținerea întregii secții. Cererea a fost admisă și dosarul trimis la Judecătoria Pașcani.

Fiul și nora, magistrați

Un caz puțin obișnuit a ajuns în instanță, la Judecătoria Iași, iar magistrații refuză să judece dosarul. Tatăl unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași a fost trimis în judecată pentru contrabandă cu țigări. În afară de faptul că este tatăl unui procuror, inculpatul este și socrul Ancuțăi Blănariu, judecătoare de la Secția Penală a Judecătoriei, exact locul unde se judecă procesul. Refuzat de toți magistrații de la această instanță, dosarul a ajuns la Tribunal, la cererea Judecătoriei. Aici, s-a solicitat abținerea întregului corp de magistrați.

Prins cu țigări

Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași este cel care a întocmit dosarul pentru infracțiuni asimilate contrabandei pe numele lui Costachi Stângaciu. Procurorii au precizat că acesta a fost cercetat în stare de libertate după ce a fost prins cu țigări.

„În ziua de 07.02.2017, cu ocazia unui control inopinat efectuat de către lucrători din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, în cooperare cu lucrători din cadrul Direcţiei Regionale Vamale Iaşi – S.S.C.V. – Biroul Echipe Mobile, a fost depistat inculpatul deținând cantitatea de 212 pachete cu țigări, dintre care 15 marca Ashima Slim fără timbre de acciză, 72 marca Ashima Luxury Light fără timbre de acciză, 36 Winston Blue cu timbru de acciză Republica Moldova, 32 marca River, 10 marca King Blue fără timbre de acciză, 10 marca King Onix fără timbre de acciză și 37 marca Rothmans Demin cu timbru de acciză Republica Moldova”, au precizat reprezentanții Parchetului. Bărbatul a fost trimis în judecată în 2017, până acum dosarul fiind analizat în camera preliminară. 

„Procedură normală”

Costachi Stângaciu, inculpatul din dosarul de contrabandă, este tatăl unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași. Fiul inculpatului este coleg cu magistrații care au întocmit dosarul tatălui, dar din 2018, după ce ancheta fusese terminată. Constantin Horațiu Stângaciu a fost anterior prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău.

Dosarul lui Costachi Stângaciu a avut numeroase amânări de când a fost trimis în instanță, pentru că judecătorii s-au abținut de la a intra în sala de judecată. Primele amânări au apărut în februarie 2019. “Este o procedură normală în astfel de situații, judecătorii au respectat ce le-a dictat Codul de Procedură Penală. Sunt prevederi acolo care se referă la abținerea din dosare în situații de acest gen”, ne-a explicat un magistrat.

15 abțineri

Prima abținere a avut loc pe 19 februarie, iar de atunci au urmat cereri similare depuse de judecători. Printre ei, Irina Țârlea, Cristian Ungureanu, Alina Codreanu, Sabina Adomniței, Cristina Georgiana Vâlcu. În total, 15 judecători de la Judecătoria Iași au depus cereri de abținere în acest dosar, iar procesul s-a amânat de la un termen la altul pe acest motiv.

Într-un final, disperați să tot depună astfel de cereri, magistrații au făcut cerere la Tribunalul Iași, pentru abținerea întregii secții. Cererea le-a fost admisă pe 14 martie, dosarul urmând a fi judecat de colegii de la Pașcani.

 


Citeste si...
Nota
(3 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« August 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Go to top