O UMILINȚĂ DE LA GRADEA FACE 5.000 DE EURO. Șefa TVR Iași: „A țipat 4 minute la mine, de față cu toată lumea”

O UMILINȚĂ DE LA GRADEA FACE 5.000 DE EURO. Șefa TVR Iași: „A țipat 4 minute la mine, de față cu toată lumea”


Cunoscuta jurnalistă de la TVR Iași, Carmen Olaru (foto stânga), s-a judecat cu Societatea Română de Televiziune (SRTV) și directorul general Doina Gradea (foto dreapta) și a câștigat, în primă instanță, daune de mii de euro. Plângerea a fost făcută după ce Olaru a fost înlocuită abuziv din funcția de director al studioului din Iași, dar și în urma unei videoconferințe în care a avut parte de „atitudine ostilă” în fața celorlalți șefi de studiouri teritoriale. Limbajul și comportamentul tiranic al Doinei Gradea au fost devoalate, în 2018, și de jurnalistul Dragoș Pătraru de la Starea Nației.

Destituită peste noapte

În 2013, Carmen Olaru a devenit, prin concurs, coordonator cu atribuții de director al Studioului TVR Iași. Concursul de proiecte manageriale a avut loc în august și fusese anunțat în mai 2013.

Ulterior, conducerea  SRTV a dispus întocmirea unui act adițional prin care Carmen Olaru trecea, pe 1 septembrie 2013, de la funcția de jurnalist TV senior la cea de coordonator cu atribuții de director, având o indemnizație de conducere adăugată la salariu de 2.000 de lei lunar. Actul adițional era valabil până pe 31 decembrie 2016. Cu câteva zile înainte de termenul-limită, a fost întocmit un altul, iar în aprilie 2017 un al treilea. Acesta din urmă era valabil până la modificarea organigramei, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2017.

Pe 23 octombrie 2017 însă, Olaru a aflat, la serviciu, că a fost destituită. Îi spusese o colegă. La ora 16, pe intranet.tvr.ro, fusese postată o știre care spunea că, începând cu 24 octombrie, noul director al TVR Iași este Vasile Arhire. „Abia pe 25 octombrie 2017 mi-a fost înmânată o decizie semnată de Doina Gradea prin care treceam pe funcția deținută anterior – jurnalist TV senior”, a precizat Carmen Olaru în plângerea de la Tribunal.

Jurnalista s-a simțit nedreptățită de modul în care a aflat că nu mai conduce TVR Iași, dar și de faptul că decizia de schimbare din funcție era ilegală pentru că, susținea Olaru, ea se afla acolo în urma câștigării unui concurs.

Fostul sediu al TVR Iași de pe Lascăr Catargi, retrocedat Mitropoliei

Conflictul a pornit de la sediu

Carmen Olaru a cerut instanței să fie despăgubită pentru modul în care a fost tratată de către Gradea. Anterior schimbării din funcție, pe 19 octombrie 2017, Gradea fusese în vizită la Iași, pentru a vedea posibile sedii pentru studioul teritorial (instituția rămăsese fără cel de pe Lascăr Catargi și se mutase în unul impropriu – un etaj al fostei clădiri Romtelecom din Fundație).

„Pe parcursul vizitării locațiilor, dar și ulterior, am sesizat o vădită atitudine ostilă a directorului general interimar Gradea față de mine. Am discutat despre demersurile făcute din februarie 2017, dar nu a dorit să vadă dosarele pregătite în acest scop. Considerasem utilă o asmenea informare, doamna Gradea este relativ nouă în TVR și nu a lucrat director cu noi anterior numirii”, a precizat Carmen Olaru.

Gradea a refuzat și să vadă dosarele și să participe la o întâlnire cu întreaga echipă a TVR Iași. Șefa TVR i-a spus doar că are o întâlnire programată la Consiliul Județean (CJ), tot pentru găsirea unui sediu pentru studioul local, dar a refuzat să o lase să participe și pe șefa TVR Iași. „După întâlnirea de la CJ, am revăzut-o pentru câteva minute  la Aeroportul Iași. Am întrebat-o ce sedii i s-au oferit, dar nu a avut un răspuns clar și coerent: O școală, dar nu bună, dar mai caută", se arată în plângerea adresată instanței.

Gradea a avut „atitudine de vătaf”

Cu o zi înainte de a afla oficial, cu documente, că a fost schimbată din funcție, Carmen Olaru a participat la videoconferința zilnică organizată de conducerea SRTV. „Pe tot parcursul videoconferinței am avut parte de o atitudine ostilă, nu am fost lăsată să vorbesc, mi-a adresat reproșuri nemeritate pe un ton foarte ridicat și mi-a imputat în fața celor prezenți situația gravă în care se află TVR Iași, susținând malițios că nu am făcut nimic pentru a soluționa problema sediului. Modul în care am fost tratată în acest așa-zis dialog, atitudinea sa de vătaf, umilința pe care am simțit-o în fața colegilor, m-au făcut să trăiesc un șoc emoțional care nu mi-a permis să dau o replică”, a precizat jurnalista.

Carmen Olaru a mai scris în acțiunea de la instanță că aceasta a fost o atitudine nepotrivită a unui director față de un subordonat care muncește de 25 de ani în instituție: „Un om care este în TVR de cca 2 ani și cu care nu am lucrat în mod direct nu este în măsură să facă aprecieri obiective asupra activității desfășurate de mine, mai ales că nu s-a informat corespunzător înainte.”

Ulterior, susține jurnalista din Iași, a realizat că teleconferința fusese, de fapt, preludiul înlocuirii sale din funcție. Scena videoconferinței agresive mai fusese observată și în trecut, dar niciodată la nivelul de pe 23 octombrie 2017. „Anterior mi se reproșa repetitiv că nu am făcut nimic pentru a găsi un sediu pentru TVR Iași (sediul avut pe Lascăr Catargi, pierdut în instanță tocmai de dl. Vasile Arhire, numit în locul meu)”, a menționat Carmen Olaru. Din informațiile REPORTER DE IAȘI, demisia acestuia din funcția preluată de la Olaru, eveniment care a avut loc după câteva luni, a fost cauzată de aceeași problemă nerezolvată a sediului.

„Am plâns și m-am măcinat multe zile și nopți”

Jurnalista a încercat să afle, oficial, de la conducerea SRTV, de ce a fost înlocuită din funcție, dar nimeni nu i-a spus. “S-a aflat în toată mass-media ieșeană și toată lumea mă suna să mă întrebe de ce am fost schimbată din funcție și nu puteam da nici o explicație. Am plâns și m-am măcinat multe zile și nopți. Starea mea se agrava, am hotărât să apelez la un terapeut care să mă ajute să trec peste șocul suferit. Nu atât schimbarea din funcție m-a afectat, ci mai ales modalitatea în care s-a procedat“, mai precizează Carmen Olaru.

În final, prima instanță a decis că SRTV trebuie să-i achite drepturile salariale corespunzătoare funcției de coordonator cu atribuții de director al TVR Iași, pe perioada 24 octombrie – 31 decembrie 2017, dar și reinstalarea jurnalistei pe funcție, pentru acea perioadă. I-au fost calculate drepturi salariale de 23.504 lei, reprezentând ore suplimentare, ore prestate în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale, ce sunt actualizate cu rata inflației și cu dobânda legală, aferente perioadei . În plus, conducerea TVR este obligată să-i achite daune morale în cuantum de 5.000 euro, dar și cheltuieli de judecată de 3.300 de lei. Sentința a fost atacată de SRTV la Curtea de Apel Iași.

„Întârziasem 20 de minute la videoconferință pentru că mă dusesem la episcop tocmai ca să-l conving să ne mai primească în două încăperi cu studioul. Horia Gumeni mi-a ținut locul. Cum am intrat în ședință, Doina Gradea s-a dezlănțuit împotriva mea: a țipat câteva minute și mi-a adresat cuvinte foarte grele. A fost cea mai mare umilință din viața mea.
Erau de față toți șefii studiourilor teritoriale, dar n-a îndrăznit niciunul să-mi ia apărarea. După 25 de ani de carieră, în care m-am comportat zi de zi profesionist, nu meritam o asemenea bălăcăreală. Într-un singur an am primit 23 de oferte de spații pentru TVR și le-am vizitat pe toate. Spațiul de la Univ. Cuza, la Fundație, a fost negociat tot de mine, dar indiferent ce aș fi făcut, este inacceptabil să mă faci albie de porci de față cu toată lumea.”
Carmen Olaru, jurnalist senior TVR Iași

Sediu de la Primărie în buricul târgului

Până la urmă, problema sediului pare că s-a rezolvat. Primăria Iași a făcut cadou TVR Iaşi un spațiu de 900 metri pătrați pe bulevardul Independenței, la Piața ”Sf. Spiridon”. Spațiul a fost dat în administrarea televiziunii publice pentru 25 de ani, prin hotărâre de Consiliu Local. Spațiul este acum în reamenajare.

În perioada 1991-2018, Studioul Teritorial Iași a avut sediul pe Lascăr Catargi nr. 33, dar imobilul a fost retrocedat Societăţii Naţionale a Femeilor Ortodoxe din România. TVR Iaşi a continuat să funcţioneze la acea adresă până în anul 2018, în baza unui contract de închiriere cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Pătraru a dat de pământ cu Gradea

Scandalul Pătraru

În 2018, înainte de a-și termina contractul cu TVR pentru emisiunea Starea Nației și a pleca la Prima TV, Dragoș Pătraru a făcut publică o înregistrare cu directorul general al SRTV, Doina Gradea, care își jignea subalternii. Aceasta își explica supărarea pe care o avea față de o jurnalistă de la Știrile TVR, care-i pusese întrebări incomode primarului Gabriela Firea: „Stai, mă, să vezi! Băi, și se duce reportera noastră, care e o tipă cu cap de porc. Să-mi bag picioarele, că nu poți să o scoți pe post!”

Gradea ar fi făcut mai multe referiri la jurnaliștii care lucrează la Știrile TVR: ”Deci ce merită aștia? Pumni în gură! Pumni în gură! Nu mă bag în conținutul... în politica editorială. Da, când sunt derapaje, sunt nevoită, sunt obligată să fac asta. Dar aștia merită poliție pe ei, le-am și spus: Trebuia să aduc un șef de afară ca sa vă taie! Că nu meritați altceva, decât să fiți tăiați!”.

 


Citeste si...
Nota
(3 voturi)

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Go to top