fbpx
 
Judecătorul Dan Anton: 2 ani și 9 luni cu suspendare. Urmează excluderea din magistratură

Judecătorul Dan Anton: 2 ani și 9 luni cu suspendare. Urmează excluderea din magistratură


Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție l-au înlăturat din sistem pe judecătorul Dan Anton (foto, cu bluză albă), arestat, în urmă cu patru ani, într-un dosar de trafic de influență. I-au dat o pedeapsă cu suspendare, dar magistratul nu mai are dreptul să profeseze. În același dosar, judecătorii l-au achitat pe Teodor Haucă, fost senator din Rădăuți, și l-au condamnat cu suspendare pe afaceristul italian Renato Del Gatto. Sentința este definitivă.

Va presta zile de muncă în folosul comunității

Fostul judecător Dan Anton își ia adio de la carieră. A fost condamnat definitiv la 2 ani și 9 luni de închisoare cu suspendare, într-un dosar de trafic de influență deschis în 2015.

Judecătorii Înaltei Curți au stabilit un termen de încercare de 4 ani, timp în care fostul magistrat nu poate părăsi țara fără acordul instanței și trebuie să se prezinte săptămânal la ofițerul de probațiune.

În aceeași sentință a fost dispusă și executarea a 100 de zile de muncă în folosul comunității, la Direcția de Administrare a Patrimoniului Public și Privat sau la Direcția de Asistență Comunitară Iași.

Anton poate răsufla ușurat: în primă instanță, în 2017, primise patru ani şi două luni de închisoare cu executare.

În același dosar, prin sentința definitivă, fostul senator Teodor Haucă a fost achitat, iar omului de afaceri italian Renato Del Gatto i-a fost menținută pedeapsa cu închisoarea de 2 ani și două luni, cu suspendare.

Noian de acuzații

În 2016, procurorii DNA i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Dan Anton (judecător în cadrul Curții de Apel Iași), Teodor Haucă, fost senator, și pe Renato Del Gatto pentru mai multe fapte de corupție. În dosar apărea și Marina Moglan, iubita judecătorului, și Mihaela Gabriela Prelipceanu, grefier la Judecătoria Iași.

Dan Anton a fost acuzat de trafic de influență (două fapte), violarea vieții private, șantaj, dare de mită, iar Teodor Haucă de cumpărare de influență.

Ar fi promis să scape un arestat

Potrivit unui comunicat al DNA, totul a început de la un dosar de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Huși, în 2014. Procurorii au dispus atunci trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a unei persoane cu dublă cetățenie, română și moldovenească, pentru contrabandă calificată în formă continuată. O rudă a acesteia a apelat la Teodor Haucă pentru ca acesta să își folosească influența asupra unor magistrați din cadrul Curții de Apel Iași, pentru o soluție favorabilă în dosar.

DNA a precizat că, pe 14 mai 2014, cu ocazia unei întâlniri organizate la un hotel din Iași, la care au participat Haucă și Anton, acesta din urmă le-a dat asigurări interlocutorilor că poate interveni pe lângă cei doi judecători investiți cu judecarea cauzei.

Șpagă: consumația la un restaurant

Procurorii au susținut că, între 8 mai 2014 și  9 februarie 2015, Dan Anton a cerut și a primit de la Haucă și de la o altă persoană stingerea unei datorii pe care o avea la un avocat, prin încheierea unui contract de asistență juridică cu persoana trimisă în judecată (2.000 euro), achitarea unor servicii hoteliere și de transport la Chișinău (de unde era iubita sa, Marina Moglan), precum și plata consumației la un restaurant din localitatea Strășeni (Republica Moldova).

Magistrații Curții de Apel Iași au menținut, în februarie 2015, pedeapsa de 4 ani și 6 luni de închisoare față de persoana pentru care judecătorul Anton susținuse că a intervenit.

Trafic de influență în Guvernul Moldovei

Pe de altă parte, din septembrie 2014, Anton, concubina acestuia și Renato Del Gatto, om de afaceri italian, s-au întâlnit pentru a discuta facilitarea intrării și dezvoltării unor investiții în infrastructură pe piața din Republica Moldova. Discuțiile s-au concretizat în august 2015, când Del Gatto i-a promis magistratului Anton o sumă consistentă, dar neprecizată, de bani și un post de conducere într-o instituție financiară, pentru concubina Moglan.

Dan Anton a fost de acord cu oferta, angajându-se că va interveni pe lângă o persoană influentă din Parlamentul Republicii Moldova, dar și pe lângă membrii Guvernului. Procurorii au precizat că aceste întâlniri cu un membru al Guvernului chiar au avut loc.

Violarea vieții private și șantaj

Altă acuzație: pe 27 februarie 2015, Dan Anton și Marina Moglan au pătruns în locuința fostului soț al acesteia pentru a instala o cameră video camuflată într-un ceas. Scopul lor era obținerea unor imagini care să conțină detalii din viața privată a acestuia.

Filmările urmau să fie folosite ulterior de către cei doi în vederea șantajării persoanei respective. În acea perioadă, Marina Moglan era în divorț și dorea să obțină custodia copiilor.

În plus, judecătorul a mai fost acuzat că, în noiembrie 2014, l-a cumpărat cu băutură pe un agent de pază de la școala unde învățau copiii iubitei sale.

„În schimbul acestor bunuri, inculpatul trebuia să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv să-i semnaleze magistratului orice vizită făcută de tatăl minorilor în cadrul unității școlare, fiind astfel pus în gardă  cu privire la prezenta persoanei respective pe raza municipiului Iași. În perioada mai 2014 - februarie 2015, după pronunțarea divorțului, fostul soț al inculpatei Moglan și-a manifestat intenția de a devoala în mass-media datele pe care le deținea privind imoralitatea lui Anton, formulând mai multe plângeri penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de amenințare”, au precizat procurorii în rechizitoriul în baza căruia a fost condamnat Anton.

Amenințări și șantaj

DNA a descoperit că, pentru a-l descuraja și pentru a-l determina pe fostul soț al iubitei lui să înceteze demersurile în justiție sau făcute pe lângă alte autorități ale statului, Dan Anton l-a amenințat cu decăderea din drepturile părintești și interdicția de a mai intra în contact cu copiii. De altfel, a și introdus documente obținute fraudulos în instanță, prin intermediul concubinei.

Avocatul lui Anton: „O soluție de compromis”

Robert Amuntencei (foto sus), avocatul fostului judecător Dan Anton, susține că pedeapsa primită de clientul său a fost o soluție de compromis. “L-au scos definitiv din sistem în felul acesta. A fost o soluție de compromis a judecătorilor. După ce un magistrat a stat arestat vreo 3 luni, apoi a fost sub control judiciar 2 ani, nu îl puteau achita. Au ales această variantă a unei pedepse cu suspendarea, pentru una dintre cele cinci infracțiuni ce nu era deloc probată”, a precizat Amuntencei.

Article image
A avut escapade amoroase şi, în mod surprinzător, el a fost cel care a ales să rupă mariajul. Controversatul judecător Dan Anton a decis să pună punct mariajului cu soţia sa, Verginica. Anton, suspendat din funcţia de magistrat al Curţii de Apel Iaşi, a fost trimis în judecată, anul trecut, pentru infracţiuni de corupţie. Din dosar au reieşit două aventuri extraconjugale ale judecătorului.   Acţiunea de divorţ a fost depu...
Autor cristi tanasa Anchete 12 Ianuarie 2017


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30