fbpx
Gabriel Harabagiu face afaceri fără să se miște din birou, prin intermediul „săgeții” sale, Mircea Rotariu Gabriel Harabagiu face afaceri fără să se miște din birou, prin intermediul „săgeții” sale, Mircea Rotariu

HARABAGIU, ÎNCRENGĂTURI BOLNĂVICIOASE (I). Afacerea cu PET-uri: „săgeata” Rotariu și-a luat pâmânt lângă stăpânul său, la COMAT


Viceprimarul Gabriel Harabagiu a cumpărat teren la Comat, între cartierele Dacia și Canta. La o lună a apărut și Răzvan Gheorghiu, șeful Sistemului de Deșeuri la nivel județean, care a luat parcela vecină. Cei doi au împrejmuit perimetrul comun și au continuat afacerile cu PET-uri luate de la Salubris, prin interpuși. Imediat a apărut la Comat, cumpărând încă o parcelă lipită de celelalte două, și Mircea Rotariu, „săgeata” lui Harabagiu în mai multe afaceri ce vor fi dezvăluite de REPORTER în următorul episod. Rotariu spune că îl știe pe Harabagiu „doar din vedere”, dar era săptămânal sau chiar zilnic în biroul acestuia de la Primărie. Mircea Rotariu a semnat contractul de la COMAT ca mandatar al lui Ioan Nedelcu, paravanul acestuia în firma Pantelimon Wash Car. Rotariu a aruncat cu fecale umane în redacția REPORTER DE IAȘI și a recunoscut nonșalant acest lucru: „M-am scăpat pe mine în fața ușii voastre”. Citiți săptămâna aceasta și Episodul 2: relațiile Harabagiu-Rotariu -un mare dezvoltator imobiliar al Iașului.

Combinații uluitoare în afaceri de ordinul milioanelor de euro. Cu foști colegi de facultate, cu soția și soacra, un mare dezvoltator imobiliar, un prieten la cataramă și doi veri-paravan. În centrul acestora stă personajul-cheie, viceprimarul Gabriel Harabagiu. REPORTER DE IAȘI va prezenta zilele următoare mai multe episoade care probează legăturile puternice dintre zona de business și cea de administrație. Primul episod, astăzi: încrengăturile din afacerea cu deșeuri reciclabile.

A luat teren cu soacra
Familia Harabagiu și-a pornit o afacere proprie în 2011, an din care Mădălina Harabagiu este asociat și administrator la Eco Ambalaje Recycle. Soțul acesteia, actual viceprimar, Gabriel Harabagiu a fost și el angajat la această firmă, ca director.

În 2014, pe 24 ianuarie, Gabriel Harabagiu și Maria Țămboi, soacra sa, au achiziționat un teren de 600 mp pe care se afla o construcție de 224 mp. Tranzacția s-a făcut în schimbul a 24.000 de euro. Imobilele de pe strada Sergent Grigore Ioan nr. 7E au fost cumpărate de la Comat, companie al cărei președinte al Consiliului de Administrație era fostul deputat Traian Dobre.

Ca punct de reper, terenul se află la câteva sute de metri de bariera Comat, cea care separă cartierul Canta de Dacia.

Terenul plin de PET-uri deținut de viceprimarul Harabagiu și de șeful Sistemului de Deșeuri din Iași, Răzvan Gheorghiu

Imediat apar și soții Gheorghiu
La fix o lună depărtare, în februarie 2014, parcela vecină, lipită de proprietatea lui Harabagiu, a fost cumpărată de soții Răzvan și Daniela Gheorghiu. Prețul de achiziție a fost stabilit la 20.000 de euro, vânzător fiind tot compania Comat a lui Dobre.
Dar legăturile pe axa Harabagiu-Gheorghiu erau puternice. În primul rând, cei patru, Mădălina și Gabriel Harabagiu, Daniela și Răzvan Gheorghiu au fost colegi de facultate. A recunoscut-o chiar Harabagiu, într-o declarație pentru REPORTER DE IAȘI, de acum doi ani: „Eu, împreună cu soţia, am fost colegi de facultate cu Răzvan şi Daniela Gheorghiu”.

O căpușă pe Urban Serv Botoșani
A doua legătura a familiilor Harabagiu-Gheorghiu: în 2011, Eco Ambalaje Recycle Iaşi a Mădălinei Harabagiu a devenit asociat, cu 60%, într-o firmă cu obiect de activitate similar, Ecoambalaje Company SRL din Botoşani, restul acţiunilor, precum şi funcţia de administrator, revenindu-i lui Costin Mihail Gheorghiu, şef la Salubrisul local, numit Urban Serv SA.

Costin Gheorghiu este tatăl lui Răzvan. Între 2012 și 2016, firma lui Harabagiu și a lui Gheorghiu senior a derulat afaceri de ordinul sutelor de mii de lei anual. Practic, firma Harabagiu-Gheorghiu a colectat gunoiul reciclabil de la groapa Urban Serv Botoșani unde Gheorghiu era șef. Adică, el centra, el dădea cu capul.

Parcelele lui Harabagiu, Gheorghiu și Rotariu formează o suprafață compactă la strada Gr. Ioan, între Canta și Dacia, având în total 1.800 mp

Soțiile devin asociate în Eco Ambalaje
Revenind la achiziția de teren de la Comat. Harabagiu și soacra Țamboi au luat 600 mp în ianuarie 2014, iar soții Gheorghiu 400 mp o lună mai târziu, pe 24 februarie 2014. Dar pe 26 februarie 2014, în firma Eco Ambalaje Recycle a Mădălinei Harabagiu a fost cooptată, ca asociat, Daniela Gheorghiu.
Scurtă recapitulare: familia Harabagiu a făcut afaceri la Botoșani cu bătrânul Gheorghiu, în timp ce la Iași au cumpărat loturi vecine, iar soțiile au devenit asociate. Timpul prezent: soțiile sunt tot asociate cu câte 50% fiecare.

Între timp, soții au avansat în carierele lor publice: Gabriel Harabagiu este viceprimar al Iașului, al doilea om din Palatul Roznovanu, iar Răzvan Gheorghiu este șeful Asociației de Dezvoltare Intercomunitare pentru Salubritate (ADIS), care funcționează la nivelul întregului județ Iași.

Harabagiu bagă filiera gălățeană la Salubris

Tot în februarie 2014, în firma Eco Ambalaje Recycle a intrat Ionuț Dumitriu despre care Harabagiu a spus că este un alt prieten din studenție. Domiciliat în Galați, Dumitriu o avea deja în firmă și pe sora sa, Ioana Roxana.

Separat, Ionuț Dumitriu conducea o altă societate, Eco Prod Services, înfiinţată în anul 2007, cu obiect principal de activitate managementul deşeurilor nepericuloase. Între 2013 și 2016, firma din Galați a luat sute de tone de PET-uri de la Salubris, pe baza relației cu Gabriel Harabagiu.
A doua recapitulare: în firma Eco Ambalaje Recycle erau asociați în 2014 trei foști colegi de facultate: Mădălina Harabagiu, Ionuț Dumitriu și Daniela Gheorghiu.

Dar Ionuț Dumitriu printr-o altă firmă lua PET-uri de la Salubris la super prețuri. Salubris, companie publică a Primăriei, la care a fost șef de serviciu Răzvan Gheorghiu (soțul Danielei) și același Salubris la care Gabriel Harabagiu (soțul Mădălinei) a fost membru în Consiliul de Administrație.

Ionuț Dumitriu (stânga) a luat deșeuri de la Salubris prin firma sa Eco World. După dezvăluirile din presă, și-a cesionat acțiunile către soția sa, Minodora

Afacere de familie cu toate deșeurile din Iași
REPORTER DE IAȘI a scris în 2017 despre afacerile dintre firma lui Ionuț Dumitriu (Eco Prod Services Galați) și Salubris. Iar contractele s-au oprit după apariția articolelor.

Doar că, în 2017 și 2018, Salubris a vândut deșeuri către o altă societate gălățeană: Eco World. O verificare a firmei la Registrul Comerțului arată că Eco World l-a avut ca administrator, până în decembrie 2016, pe același Ionuț Dumitriu. La sfârșitul acelui an, Ionuț Dumitriu și-a cesionat părțile sociale. Acum, unic asociat este Minodora Carmen Dumitriu, care este nimeni alta decât soția lui Ionuț Dumitriu.

Oficial, conducerea Salubris a transmis către REPORTER DE IAȘI că, în 2017, Eco World Galați au luat tot ce înseamnă deșeu - sticlă, hârtie, plastic, metal, aluminiu, iar în 2018 doar hârtie și carton. Pentru anul în curs, în cazul deșeurilor din hârtie, carton, sticlă, aparatură, rumeguș procedura de achiziție este în curs.


Rotariu ia teren la Comat, lângă Harabagiu

Reluăm firul poveștii de la achiziția loturilor de teren luate de la Comat în 2014. Deci familiile Harabagiu și Gheorghiu au 1.000 mp pe strada Sergent Grigore Ioan la numărul 7, teren folosit în afacerea cu deșeuri.

La aceeași adresă, a avut loc o altă tranzacție în noiembrie 2016. Un teren de 813 metri pătrați a trecut de la Comat la SC Pantelimon Wash Car.

Din 2014, asociat unic la Pantelimon Wash Car este Ion Nedelcu. Inclusiv la parafarea acestui contract de vânzare-cumpărare, Nedelcu l-a mandatat să semneze pe Mircea Rotariu. Personaj controversat, Rotariu se află de mulți ani în siajul viceprimarului Gabriel Harabagiu, fiind unul dintre prietenii acestuia.

Firma de PET-uri e pe numele soției, Mădălina Harabagiu, dar terenul a fost luat de viceprimar pe numele său

Mandatarul Rotariu nu știe ce-a semnat

Despre tranzacția de la Comat, contactat telefonic de REPORTER DE IAȘI, Ion Nedelcu, unicul asociat al Pantelimon Wash Car, a refuzat să facă orice declarație. „Nu am ce detalii să vă dau”, a spus acesta.

La rândul său, Mircea Rotariu, mandatarul lui Nedelcu în Pantelimon Wash Car, a spus că nu-și amintește de terenul de la Comat: „Nu știu de acest teren, nu vreți să-mi dați mai multe indicii?”. După ce i-a fost localizată precis proprietatea și i s-a amintit că a semnat chiar contractul de vânzare-cumpărare în 2016, Mircea Rotariu a continuat s-o facă pe neștiutorul: „Nu-mi amintesc nimic, nu știu nimic”.

Întrebat dacă este mandatarul lui Nedelcu în Pantelimon Wash Car, Rotariu a răspuns: „Nu, nu sunt”. Întrebat, mai precis, dacă a fost mandatarul acestuia, prietenul lui Harabagiu a schimbat tonul: „Nu îmi amintesc, nu știu ce să zic...”. I-am precizat că avem documentul semnat de el, prin care cumpără terenul de la Comat, acesta fiind public, iar Mircea Rotariu a rânjit: „Nu știu nimic”.
În ultimii ani, din 2017 încoace, de când REPORTER DE IAȘI a devoalat legăturile sale cu firmele private de reciclat deșeuri, viceprimarul Harabagiu refuză să mai răspundă la întrebări.

Ioan Nedelcu, patronul din acte al firmei Pantelimon Wash Car, este un simplu paravan. El spune că nu știe nimic despre terenul cumpărat la COMAT

Evoluția acționariatului în firma Eco Ambalaje Recycle
Înființată în 2011, societatea a trecut în ultimii ani prin mai multe modificări ale structurii de asociați. Astfel, la începutul anului 2014, firma îi avea asociați pe Ștefania Mădălina Harabagiu (soția actualului viceprimar) pe Ioana Roxana Dumitriu (sora unui prieten din studenție al lui Harabagiu) și pe Gabriela Chiriac.

- februarie 2014: a intrat ca asociată Daniela Florentina Gheorghiu (soția lui Răzvan, actual șef al ADIS). Soții Gheorghiu și soții Harabagiu au fost colegi de facultate. Tot pe 26 februarie a fost cooptat și Ionuț Cristian Dumitriu (prieten din studenție cu Harabagiu). Deci, în februarie 2014, Eco Ambalaje Recycle i-a avut drept asociați pe Mădălina Harabagiu (33,33%), Ioana Dumitriu (16,67%), Gabriela Chiriac (16,67%), Ionuț Dumitriu (16,67%), și Daniela Gheorghiu (16,66%).
- martie 2014: din societate s-au retras Gabriela Chiriac și Ioana Dumitriu. Noua structură era: Mădălina Harabagiu (33,34%), Ionuț Dumitriu (33,33%) și Daniela Gheorghiu (33,33%)
- februarie 2017: cea mai recentă modificare. S-a retras Ionuț Dumitriu. Astfel, au rămas Harabagiu și Gheorghiu, fiecare deținând jumătate din părțile sociale. Mișcarea a apărut după dezvăluirile din REPORTER, care arăta că firma lui Dumitriu beneficia de deșeuri de la Salubris, iar acesta a vrut să rupă legătura oficială cu Harabagiu.

Mircea Rotariu, mandatarul lui Nedelcu în Pantelimon Wash Car

Averea la vedere a lui Harabagiu
Ultima declarație de avere depusă de viceprimarul Gabriel Harabagiu datează din 18 aprilie 2018. La capitolul venituri sunt trecute sumele nete încasate acum doi ani. Astfel, aferent anului 2017, Harabagiu a avut un salariu la Primărie de 107.567 lei, adică o medie lunară netă de aproape 9.000 de lei.

Mădălina, soția sa, a încasat 13.000 de lei ca director economic la Kemystar Consulting, 2.900 lei, având aceeași funcție, la Eco Ambalaje Recycle și 51.000 lei dividende tot de la Eco Ambalaje Recycle. Așadar, un venit mediu net lunar de peste 5.600 lei.
Familia Harabagiu deține peste 2,3 hectare de teren (intravilan și agricol). Din această suprafață, peste 2 hectare le deține în comuna Războieni din Neamț, împreună cu Ovidiu, fratele său. Are o casă în Iași și una în Războieni, tot 50%-50% cu fratele Ovidiu. Cu soția, viceprimarul deține două mașini, două Nissan, un Micra din 2007 și un Juke din 2017.

Mircea Rotariu, mâna dreaptă a lui Gabriel Harabagiu, invadează noaptea redacția REPORTER DE IAȘI, ca într-o țară bananieră. Materiile fecale au distrus spațiul

Mircea Rotariu, un individ periculos, cu atacuri abominabile împotriva ziariștilor

Mircea Rotariu, „săgeata” viceprimarului Gabriel Harabagiu, a devenit un caz special în Iași prin comportamentul incalificabil și acțiunile de intimidare la adresa redacțiilor 7IAȘI și REPORTER DE IAȘI. După articolele apărute în 7IAȘI, doi membri ai redacției s-au trezit cu mașinile mânjite cu fecale umane, introduse până și în sistemul de aeririse al acestora, astfel încât mirosul să persiste cât mai mult timp.

Redactorii 7IAȘI au făcut plângere penală împotriva acestuia, iar Rotariu, în mod neașteptat, a recunoscut nonșalant fapta în fața polițiștilor. Dosarul său este instrumentat în prezent de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași.

În primăvara acestui an, REPORTER DE IAȘI a dezvăluit legăturile lui Rotariu și Harabagiu cu afaceristul Constantin Holban (fost Talabă). Acesta a primit în concesiune o suprafață de teren de la Primărie într-o zonă ultracentrală, la un preț extrem de mic – 72 de euro/mp. Pe acest teren, Talabă intenționează să construiască un bloc. REPORTER a menționat că Rotariu și Talabă sunt cumnați, mai precis că soțiile lor sunt surori. Mircea Rotariu a recunoscut că femeile sunt surori, dar că el nu este căsătorit cu una din ele, trăind doar în concubinaj: „La mine la Starea Civilă scrie necăsătorit”.

A doua zi după apariția articolului, ușa de la intrarea în sediul REPORTER DE IAȘI a fost găsită mânjită cu o cantitate mare de fecale umane, provenite dintr-o fosă septică. Același scenariu ca la 7IAȘI. Mai mult, pragul ușii a fost deformat, iar pe sub ușă au fost introduse în interiorul redacției o altă cantitate de fecale fluide, care se întindeau pe aproximativ 1 mp, mirosul în redacție devenind pestilențial pentru multe săptămâni de atunci înainte. REPORTER a depus o plângere împotriva lui Mircea Rotariu, dosar aflat în cercetare la Investigații Criminale din cadrul IPJ Iași.

Recent, acesta l-a așteptat într-o parcare pe editorul REPORTER, recunoscând nonșalant: „M-am scăpat pe mine în fața ușii voastre. Dacă veți mai scrie despre mine, mă voi scăpa din nou”, ceea ce se constituie într-o amenințare.

În aceeași zi cu întâlnirea din parcare, Mircea Rotariu i-a urmărit pe redactorii 7IAȘI, având asupra sa o sticlă cu moare de varză, pe care a vărsat-o pe unul dintre aceștia.

Comportamentul lui Mircea Rotariu, omul de legătură al lui Gabriel Harabagiu, este al unui psihopat care vânează ziariști, alocând ore sau zile întregi acestor urmăriri obsedante. Acțiunile sale sunt fără precedent la Iași, în 30 de ani de democrație, dar Poliția și Parchetul tratează cu lejeritate fenomenul.

Article image
Oamenilor de pe stradă le e frică să reclame, investitorul tocmai a înjunghiat un polițist și e închis pentru tentativă de omor. Blocul e un tun colosal: Talabă n-avea inițial decât 385 mp, restul de 650 mp fiind dați de Primărie! Evaluarea terenului vândut: doar 72 de euro/mp, deși în zonă se vinde cu 500-800 de euro/mp. Viceprimarul Harabagiu e partener de afaceri cu Mircea Rotariu, cumnatul lui Talabă. Blocul din Smârdan...
Autor cristi tanasa Anchete 14 Martie 2019

Article image
Și-a cultivat relațiile cu șefii din Primărie și a dat lovitura: de-a lungul anilor, soțul n-a făcut rabat la laude și like-uri la adresa lui Chirica și a lui Harabagiu. Într-o fotografie făcută la începutul acestei luni, în capitala Germaniei, viceprimarul Gabriel Harabagiu apare alături de o subordonată din Primărie și soțul acesteia. Mihaela Luminița Zlăvog a ajuns în Primărie acum trei luni, prin detașare de la firma Me...
Autor Cezar Moraru Anchete 12 Decembrie 2018

Article image
Acum trei ani, după un incident în trafic, polițiștii i-au făcut plângere pentru ultraj actualului viceprimar Harabagiu. Procurorii l-au albit pe politician și au dispus închiderea dosarului. În 2015, subofițeri de la Secția 2 de Poliție l-au oprit în trafic pe actualul viceprimar după ce acesta i-a sfidat și a întors pe linie continuă în fața lor, la Universitate. Polițiștii au informat conducerea Inspectoratului că Haraba...
Autor cristi tanasa Anchete 28 Noiembrie 2018


Citeste si...
Nota
(4 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Go to top