Fetițe și băieți, angajați pe pile la Managementul traficului, duc o viață ca-n povești la Piramida lui Dubeț Fetițe și băieți, angajați pe pile la Managementul traficului, duc o viață ca-n povești la Piramida lui Dubeț

TOATE PILELE LUI CHIRICA. Serviciul de supraveghere video a traficului a devenit cuibușor de nebunii: fii, verișoare, soți merg la mall în timpul serviciului pe salarii de 1.000 de euro

Toți cei 8 angajați sunt pile. Toți au fost angajați fără concurs, prin „ușa din spate”: transfer, detașare. O tânără e verișoara soției primarului. Altul e fiul șefei de la Direcția Economică. Altul e fiul lui Simirad, fostul primar. Încă unul e soțul secretarei lui Chirica. Nimeni nu stă cu ochii în monitoare, sediul e pustiu. Doi polițiști locali au fost detașați la acest departament, ca să facă toată treaba, deși proiectul european implementat nu prevedea acest lucru. Între polițiști, care muncesc, și ceilalți colegi e un conflict major. Proiectul e o bătaie de joc față de banii publici: nimeni nu monitorizează efectiv traficul, pilele lui Chirica stau la cafele sau își fac cumpărături la mall. Exemplu: de trei ani șoferii spun că la Semaforul din Ștefan cel Mare (Gulliver) este un decalaj de o secundă față de cel dinspre Mamma Mia și apar ambuteiaje. Deși e la doi pași de Primărie, nimeni nu observă. Managementul traficului, implementat cu scandal și cu dosar DNA trimis în judecată, nu fluidizează nimic, pentru că lipsesc specialiștii. Acolo sunt doar pile care freacă menta.

O clădire de pe Șoseaua Națională, aproape lipită de Piramida lui Dubeț, adăpostește, la subsol, un cuib al piloșilor din Primărie. Centrul de telesupraveghere a traficului auto din oraș este plin de funcționari unul mai pilos ca altul.

Verișoara soției primarului, fiul directoarei economice din Primărie, soțul secretarei primarului, feciorul unui fost primar, iubita unui mare om de afaceri au fost aleși, pe sprânceană, să lucreze aici.

Trei chestiuni:

1) toți sunt veniți pe filiera Mihai Chirica și au fost angajați fără concurs, prin transfer sau detașare

2) toți au salarii frumoase, de pe peste 1.000 de euro net

3) cam toți freacă menta.

Anca Câmpanu e verișoara soției primarului. Angajată fără concurs, salariu net – 1.000 de euro

Verișoara din Târgu Neamț
Anca Cîmpanu este verișoara din Neamț a Cristinei Elena Popa, actuală Chirica. Mai clar spus, Cîmpanu este vara soției primarului. Este angajată a centrului de telesupraveghere.

Potrivit portalului declarațiilor de avere și interese, Cîmpanu este de curând în Primăria Iași. Ea a completat o singură declarație de avere, pe 4 iunie 2018, aferentă anului anterior. Deci, Cîmpanu a fost angajată la Primărie în 2017, însă nu este disponibilă informația dacă a fost de la începutul anului sau a venit pe parcurs.

Pentru anul 2017 a raportat un venit net pe toată perioada lucrată la Primărie de 28.200 lei. În rest, prin declarația de avere bate vântul: nu are nici terenuri, nici casă, nici mașină, nici conturi bancare.

Cîmpanu a refuzat dialogul cu jurnaliștii REPORTER DE IAȘI despre fișa postului, despre atribuțiile pe care le are la acest centru de supraveghere a traficului rutier.

Nici despre relația de rudenie cu soția primarului și despre modul în care a fost angajată la Primărie nu a zis nimic. „Nu știu despre ce vorbiți. Mulțumesc mult. La revedere”, a fost reacția Ancăi Cîmpanu când a fost întrebată, franc, despre relația de rudenie cu Cristina Chirica.

În declarația de interese semnată anul trecut, Anca Cîmpanu a notat ca domiciliu orașul Tg. Neamț, acolo unde mama Cristinei Chirica are un apartament și o vilă impunătoare.

Constantin Simirad jr. a aterizat la cel mai bun serviciu în carieră: el monitorizează traficul, pe el nu-l monitorizează nimeni

Simirad jr. e de mare viitor
Un alt angajat al acestui centru este Constantin Simirad jr., fiul fostului primar cu același nume. „Nu vă pot da detalii, trebuie să luați legătura cu purtătorul de cuvânt care este îndreptățit să vă răspundă”, a replicat Simirad la întrebarea despre modul în care a fost angajat la acest centru.

Feciorul fostului primar a fost adus în Primărie de actualul edil, Mihai Chirica, încă din perioada în care era interimar, adică de la sfârșitul anului 2015. Potrivit declarației de avere pe care a semnat-o în iunie anul trecut, Simirad a câștigat în 2017 aproximativ 50.000 de lei, deci o medie lunară de peste 4.100 de lei.
În toate cazurile, și la Cîmpanu și la Simirad și la ceilalți colegi de la centrul de telesupraveghere a traficului, pe parcursul ultimilor ani au fost operate majorări salariale astfel încât acum, fiecare câștigă între 4.000 lei și 5.000 lei net/lună.

Roxana Zaharia e specialistă în traficul auto. Nimeni nu știe ce anume a recomandat-o aici, doar că e venită „prin dl. Chirica”

Răzvan, fiul directoarei
Un al treilea angajat cu susținere importantă este Răzvan Cazuc. Acesta este fiul lui Carmen Cazuc, cea care ocupă o poziție cheie în Primărie: este director executiv la Direcția Economică și Finanțe Publice Locale. Totodată, Carmen Cazuc este cumnata Elenei Farca, șef serviciu Relații Internaționale, și care face și oficiile de translator atunci când primarul Mihai Chirica primește delegații străine.
Al patrulea nume de pe lista de piloși de la centrul de telesupraveghere este cel al lui Iulian Turtă. Soția acestuia, Ioana (fostă Gavriluță) este secretara primarului Mihai Chirica. Anterior, Iulian Turtă a fost salariat al SC Servicii Publice SA, companie tot a Primăriei.

Marius Părpăliță, alt „specialist” angajat fără concurs, venit prin transfer

Angajări prin transfer

Despre încă trei salariați de la acest centru de monitorizare a traficului se cunosc puține lucruri. Funcționari cu state vechi de plată în Palatul Roznovanu nu au auzit mare lucru despre Dan Mănăstireanu, Roxana Zaharia și Marius Părpăliță. Totuși, în cazul ultimilor doi, se știe că sunt veniți „din partea dl. Chirica”, prin transfer.

Nu s-au făcut concursuri
Foarte important, în cazul întregii liste, vorbim despre angajări care s-au făcut fără să se țină niciun concurs. O sursă din Primărie a explicat: „Sută la sută nu s-a ținut nicio formă de concurs. Informația ar fi trebuit să fie cunoscută, nu doar în Primărie, ci întreg procesul de selecție trebuia să fie public. Or, nu s-a întâmplat asta”.
Până la ora publicării acestui material, biroul de presă al Primăriei nu a răspuns întrebărilor adresate pe această temă, în scris, de REPORTER DE IAȘI.

Iulian Turtă cu soția. Aceasta e secretara primarului, el ajungând expert în managementul traficului, descoperindu-și brusc vocația

Ce scrie în fișa postului
Centrul de telesupraveghere a traficului funcționează la subsolul unei construcții din complexul în care se află Piramida lui Dubeț, ansamblu de clădiri fiind sediu pentru mai multe direcții și societăți ale Primăriei. Acest centru are o cameră de comandă unde se află un perete format din monitoare, un așa numit wall display pe care se văd imagini cu traficul auto din oraș.

Există calculatoare unde se vizualizează intersecții, toate interconectate cu cele din teren, informațiile ajungând, prin fibră optică, în timp real în acest centru. În teorie, angajații ar trebui să monitorizeze traficul rutier, să dispună măsuri de intervenție imediată în situația în care se produc evenimente rutiere, să stocheze și să pună la dispoziția organelor abilitate imagini când se produc evenimente, să colaboreze cu dispeceratul de la Poliția Locală privind sesizările cetățenilor cu referire la anumite defecțiuni, avarii.

„Spre exemplu, angajații centrului sesizează că într-o intersecție aglomerată semafoarele nu funcționează. Să spunem că o avarie E.On a fost identificată drept cauză. Angajații centrului iau legătura cu Poliția Locală care să trimită agenți în zonă cu scopul fluidizării traficului până la remedierea avariei”, a explicat o sursă din Palatul Roznovanu.
În realitate, angajații acestui centru nu au foarte multe de făcut. E locul de muncă ideal: muncă puțină, pauze de cafea și țigară dese, salarii bune.

Monitorizarea traficului e un proiect european de 20 milioane de euro. A fost implementat cu scandal penal, se derulează fără să aibă niciun efect concret, pentru că au fost angajate toate pilele și nimeni nu se pricepe concret la nimic

Doi polițiști locali, la munca de jos

Surse autorizate susțin că niciunul din piloșii angajați la acest departament nu are chef să-și piardă timpul cu ochii în monitoare: „Nimeni nu stă la calculator, sala e pustie. Singurul care se mai uită e Simirad jr. Pleacă în grupuri la mall în timpul programului, iau masa, stau la cafele, îi vezi pe-afară, la bârfă. Pentru a fi lăsați în pace, dar totuși să se ocupe cineva de acest serviciu, primarul Chirica a detașat doi polițiști locali care supraveghează monitoarele. Aceștia sunt un fel de servitori la munca de jos ai pilelor lui Chirica, de care nu îndrăznește să se lege nimeni. Între cele două tabere s-a iscat un conflict major, polițiștii nu mai suportă tratamentul la care sunt supuși și se revoltă”.

Angajarea polițiștilor locali încalcă proiectul european, care nu prevedea aceste posturi. Nimeni din acest serviciu nu este specialist în domeniu. Monitorizarea video e o cacealma.

Article image
În 2012, Radu Sacagiu a cumpărat monumentul din fața Sinagogii deși știa că nu poate construi nimic pe acesta. Drept dovadă, într-o lună cerea deja schimb de terenuri cu Primăria. Monumentul dedicat evreilor uciși la Pogrom fusese construit în 2011 tot din banii ieșenilor. Nichita a refuzat schimbul, dar Chirica l-a acceptat în 2017: i-a dat lui Sacagiu fix terenul care îi lipsea lângă Palatul de Justiție pentru a construi ...
Autor Cezar Moraru Anchete 12 Mai 2019


Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Leave a comment

Media


Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Februarie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  
Go to top