fbpx
Print this page

Lider UDMR, despre voturile misterioase obţinute în judeţele „roşii": Reflectă protestul faţă de partidele româneşti


Preşedintele executiv al UDMR, Porcsalmi Balint, vine cu propriile explicaţii după ce opinia publică s-a minunat că UDMR a obţinut mii de voturi în judeţe fără populaţie maghiară.

Şi românii votează UDMR, susţine Balint, după ce partidul său a fost votat de neaşteptat de multe persoane în judeţe precum Teleorman, Vaslui, Olt. Aceste judeţe, pe lângă faptul că au un număr mic de maghiari mai au o caracteristică comună: sunt considerate "roşii" iar presa a vorbit, citând surse, de un troc între UDMR şi PSD.

Revenind la declaraţiile lui Porcsalmi Balint, acesta s-a declarat nedumerit de atitudinea celor care, până acum, criticau Uniunea că nu a primit voturi de la români, iar acum sunt oripilaţi că este votată nu doar de maghiari.

„Nu este pentru prima dată când UDMR primeşte voturi în judeţe din Moldova, Muntenia, Oltenia, în general în judeţe din afara arcului Carpatic. Duminică, din aceste judeţe, am primit 28.065 voturi (conform datelor preliminare), dacă nu socotim voturile din Bucureşti şi Bacău, unde există comunităţi maghiare semnificative. A apărut şi informaţia conform căreia am primit foarte multe voturi în judeţe unde nici nu au fost văzuţi maghiari. De exemplu, în Teleorman. Într-adevăr, acolo am primit 669 de voturi. Noutatea este însă că acest scor este mai mic dacât în 2007, când Laszlo Tokes şi UDMR au luat în total 674 voturi”, a declarat Porcsalmi, citat de Mediafax.

Potrivit liderului maghiar, explicaţiile posibile la această situaţie sunt multiple, prima fiind chiar banală, dar validă, şi anume că şi românii votează UDMR.

„În al doilea rând, este greşit să corelăm voturile cu ponderea etnică. În această logică nu ar fi trebuit să primim voturi niciodată din aceste judeţe. Reamintesc că, în 2007, la primele alegeri europarlamentare, candidaţii maghiari au primit peste 20.000 voturi, la o prezenţă mult mai mică, de 29%. UDMR nu numai că a avut, de regulă, reprezentanţi în secţiile de votare, dar a fost o prezenţă constantă şi pe buletinele de vot din aceste judeţe, în sensul că am avut candidaţi în toate judeţele României cu ocazia tuturor alegerilor parlamentare, inclusiv atunci când alegerile se desfăşurau pe colegii uninominale. Astfel, alegătorilor nu le este străin semnul electoral al UDMR”, a precizat preşedintele executiv al Uniunii.

„Există posibilitatea ca o parte din aceste voturi să fie greşite, accidentale, sau reflectă un protest general faţă de partidele mari româneşti”, a mai adăugat Porcsalmi.

Întrebat dacă a existat o înţelegere prealabilă cu PSD pentru ca cetăţeni români să voteze lista UDMR, preşedintele executiv al Uniunii a negat.

 

Sursa: Epoch Times


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare