fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Blocurile din față sunt la doar 13,5 m distanță. Cât două dormitoare de la un bloc la altul. Avizul Primăriei este stupefiant Blocurile din față sunt la doar 13,5 m distanță. Cât două dormitoare de la un bloc la altul. Avizul Primăriei este stupefiant

GARANTAT CHIRICA: cum să faci 12 apartamente pe 400 mp, între 5 blocuri, la 15 mp distanță. Iei milionul și-ai fugit! Nou scandal în Nicolina


Imobilul e pe o fostă parcare. PUZ-ul a fost pe o adresă falsă, deja o rețetă verificată pe Șoseaua Nicolina. Oamenii sunt înmărmuriți: blocul plombă distruge vegetația și e la 13 m de cele mai apropiate imobile cu locuințe. Senzația va fi de sufocare.  Chirica nu răspunde întrebărilor provocatoare, deși a cerut public să nu mai fie construite blocuri pe suprafețe sub 500 mp. Investitori sunt soții Zămosteanu.

Mocnește un nou scandal imobiliar. Demararea lucrărilor la construcția unui bloc cu șase niveluri între Șoseaua Nicolina și Aleea Tudor Neculai i-a revoltat pe locuitorii din zonă. Înghesuiala sufocantă, lipsa locurilor de parcare și a spațiilor verzi sunt principalele nemulțumiri ale vechilor locatari. Investitorul joacă pe cartea concilierii și, ca de obicei, reprezentanții Primăriei asistă impasibili.

Noul bloc va ocupa tot spațiul interior și toată zona va căpăta aspectul de ghetou. Pentru 9 garsoniere și două apartamente cu două camere, va fi luat aerul, și-așa puțin, a câteva sute de familii din cele 5 blocuri din jur

Zonă extrem de aglomerată
Între Șoseaua Nicolina (numărul 76) și Aleea Tudor Neculai (nr. 101) sunt cinci blocuri amplasate sub forma unui cerc. Trei imobile sunt a câte patru etaje, celelalte două a câte 8 niveluri. În interiorul acestui cerc, câteva grădini ale blocurilor, garaje și mai multe locuri de parcare.
Locatarii au rămas surprinși când, acum câteva zile, o suprafață de 408 mp din mijlocul curții interioare a acestui ansamblu a fost îngrădită. „Știam că se discută de mai mult timp de construirea unui bloc, dar acum chiar au început”, a declarat Alexandru Isuf. Acesta susține că noul imobil va crea probleme într-o zonă deja extrem de aglomerată. Trafic suplimentar, poluare, lipsa locurilor de parcare, a spațiilor verzi, suprapopulare sunt câteva dintre inconvenientele odată ce acest imobil va fi edificat.

Concret, potrivit Planului Urbanistic Zonal (PUZ), între blocul care se va construi și imobilele vecine sunt următoarele distanțe: 13,7 metri, 14,7 metri 15,7 metri și 16,6 metri.

Șantierul va sufoca atmosfera vreo doi ani, într-o zonă supraaglomerată din Iași. Indesirile lui Ceaușescu au fost reînviate de Chirica

Locuitorii n-au fost consultați
În plus, cei care locuiesc în zonă nu înțeleg cum de construirea acestui bloc a fost aprobată de Primărie și de ce nu au fost consultați înainte. „Proiectul a urmat toți pașii legali, inclusiv cel al consultării populare”, a declarat investitorul Alexandru Zămosteanu.
Acesta susține că are trei ani de când încearcă să facă acest imobil: certificatul de urbanism este din 2016, PUZ-ul din 2017 și autorizația de construire din aprilie 2019. „Într-adevăr, constructorul meu a fost abordat de mai mulți vecini. Eu sunt plecat din țară, marți când revin mă voi întâlni cu ei. Vreau ca toată lumea să fie mulțumită”, a afirmat Zămosteanu.

PUZ-ul este pentru Șoseaua Nicolina 98, dar adresa reală este la numărul 76! O practică deja consacrată la Primărie, pentru a evita consultarea publică. Apoi se invocă eroarea materială

12 apartamente, profit pe o bucățică de teren
De la PUZ la autorizație de construire, o parte dintre indicatorii urbanistici i-au fost modificați. „Primăria mi-a redus din dimensiune, am fost de acord, eu nu vreau scandal”, a spus Zămosteanu.

În PUZ, pe cei 408 mp, procentul de ocupare a terenului (POT) era de 45%, coeficientul de utilizare a terenului (CUT) de 3,00, iar regimul de înălțime demisol, parter și 4 etaje. În autorizația de construire emisă acum două luni, POT-ul este identic, în schimb CUT a scăzut la 2,5, iar regimul de înălțime a fost fixat la D+P+3E+4R. Mai simplu spus, între PUZ și autorizație, al patrulea etaj a fost îngustat.
Potrivit aceleași autorizații, Zămosteanu este obligat să amenajeze 10 locuri de parcare, șase la demisol și restul de 4 în incintă. În imobil, potrivit documentului, ar urma să fie realizate 12 apartamente, 9 cu o cameră și alte trei cu două camere. „Cred că o să recompartimentez să fie mai puține apartamente”, a precizat Zămosteanu.

Acesta a adăugat că toate ar putea rămâne chiar în familie, să nu vândă nimic. „Am copiii plecați la muncă în Anglia și ei mi-au zis să facem să stăm toți acolo”, a adăugat acesta.

Lui Chirica nu-i pasă de protestele oamenilor, blocurile-plombă au devenit specialitatea casei

Adresa din PUZ e la 300 metri distanță
Un alt capăt al discuției. În certificatul de urbanism și în PUZ, adresa celor 408 metri pătrați pe care se face blocul este Șoseaua Nicolina 98. Însă, în autorizația de construire, adresa este Șoseaua Nicolina 76B.

Un expert în urbanism a enumerat pentru REPORTER DE IAȘI cele două ipoteze posibile în acest caz: „Fie vorbim de o brambureală în actele Primăriei, fie vorbim de un gest premeditat. Adică, în certificat și PUZ e o adresă diferită față de autorizație pentru ca această consultare publică să se facă în altă parte, pe o altă stradă, astfel încât să nu apară contestatari ai proiectului”.
Zămosteanu a bagatelizat subiectul adreselor diferite. „Nu e de la mine, cred că s-a produs o încurcătură la Primărie”, a afirmat acesta.
Și-un ultim amănunt. Deși a mai avut și alte proiecte imobiliare (bloc în Tătărași) Alexandru Zămosteanu a spus că nu există nicio legătură de rudenie între el și mult mai cunoscutul dezvoltator Cristin Zămosteanu. 

Article image
Un om de paie, fără avere, fără studii, fără niciun trecut în afaceri, a preluat 95,1% din Oxygen Sport SRL exact când aceasta depunea dosar de finanțare europeană pentru dotări wellness și fitness. Centrele Oxygen sunt creația de ani de zile a milionarului imobiliar Cristin Zămosteanu, dar brusc acesta iese din firmă în favoarea unui necunoscut: Ion Nedelcu. Acesta este verișorul lui Puiu Nedelcu, om simplu, cu 4 clase, fo...
Autor Cezar Moraru Anchete 23 Mai 2019

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Cartierul Austriac