Alexandru Costea, principalul acționar de la Cafenea nu explică situația contractului cu asociația. Comitetul spune una, el lasă de înțeles că s-ar preungi automat Alexandru Costea, principalul acționar de la Cafenea nu explică situația contractului cu asociația. Comitetul spune una, el lasă de înțeles că s-ar preungi automat

ORAȘUL LOR: Costea nu mai are contract de închiriere de 6 luni la Cafeneaua Piața Unirii, deși prețul e doar 2 euro/mp! „Ne-a dat afară, n-a vrut să semneze”


În decembrie anul trecut, contractul pe jumătate din subsolul de la Cafeneaua Piața Unirii a expirat. Membrii Asociației de Proprietari Piața Unirii 6 au făcut un alt contract, pentru 5 ani, pentru o sumă ridicol de mică față de prețul pieței, dar proprietarul cafenelei, Alexandru Costea, a refuzat să-l semneze. Costea susține că are, de fapt, contract pe subsol.

Acum 5 ani și jumătate, Alexandru Costea a semnat un contract de închiriere pentru subsolul în care funcționează o parte din clubul său cu Asociația de Proprietari Piața Unirii 6. Pentru cealaltă jumătate, Micul Verde SRL, firma sub care funcționează afacerile lui Costea, a semnat contract cu Fotbal SA, societatea Primăriei Iași. 

Contractul original cu asociația de proprietari era valabil pentru 5 ani, trebuia reînnoit la termen. În noiembrie anul trecut a expirat, Costea a refuzat să-l semneze pe cel nou, deși suma percepută drept chirie este ridicol de mică pentru zonă și suprafață.

400 mp de la asociație

Fosta președintă a Asociației de Proprietari Piața Unirii 6 l-a ajutat pe Alexandru Costea, acum cinci ani și jumătate, să pună mâna pe aproximativ 400 mp din subsolul imobilului.
La acea vreme, subsolul era o ruină, cu mizerie și țevi sparte de apă. Conform contractului inițial, Costea a investit în curățarea și repararea spațiului. De fapt, era interesat, urma să devină sediul afacerii sale.
Cealaltă jumătate a fost luată de la Fotbal SA, societatea Primăriei Iași căreia i-au fost oferite spații căutate din oraș. Fotbal SA le închiria oamenilor de afaceri, iar banii erau, teoretic, pentru sportul ieșean.
„A făcut acele reparații, conform contractului inițial. Valabilitatea contractului atunci a fost de 5 ani, până la finalul lunii noiembrie 2018”, ne-au spus membrii Asociației de Proprietari Piața Unirii 6 (scările B și C, situate către Hotel Unirea).
Concret, proprietarilor nu le intra nici un leu în cont. Suma stabilită lunar a fost de 600 de euro, iar subsolul ar avea, conform afirmațiilor acestora, 400 mp (suprafață confirmată de Google Maps, care permite măsurarea de la nivelul terasei blocului). Banii au fost suma investită inițial de Costea în propriul spațiu, locatarii s-au mulțumit cu faptul că au subsolul curat. Fără să știe că pactul le aduce zgomot și, în viitor, nici un ban.

Terasa de vară s-a extins de la un an la altul. În această vară, noua aripă din partea dreapta este nou instalată

Noul contract, refuzat

La începutul lunii decembrie a anului trecut, noul președinte al Asociației de Proprietari Piața Unirii 6 (vechiul președinte, bunica acestuia, a decedat între timp) a întocmit, cu acceptul membrilor, un nou contract cu SC Micul Verde SRL.
Conform noului document, datat 4 decembrie 2018, firma lui Costea trebuie să plătească lunar, în contul Asociației, 600 de euro drept chirie pentru spațiu. Banii sunt o sumă modestă în condițiile în care prețul pieței pe zona respectivă este între 10 și 20 de euro/mp. Un preț corect ar fi minim 4.000 de euro/lună.
„Costea l-a primit pe președinte în birou, s-a uitat la hârtie, l-a întrebat ce-i asta și i-a spus că poate pleca, el nu semenază așa ceva”, spun oamenii din Asociația de Proprietari. Oamenii sunt conștienți că suma este ridicol de mică, simt că spațiul valorează mai mult, dar s-au gândit să joace așa: au cerut 600 de euro la primul contract, vor la fel și acum, chiar dacă afacerea a crescut enorm de atunci.
„Banii intră în conturile asociației, dar nu sunt scoși de acolo decât în anumite condiții, când este nevoie de investiții pentru bloc, pentru reparații, pentru modernizări”, spun oamenii. Care adaugă cu subiect și predicat: „Da, de jumătate de an, Cafeneaua Piața Unirii nu are contract valabil pe spațiul pe care-l ocupă pentru că proprietarul firmei a refuzat asta. Mai avem o frustrare: noi plătim impozit pe tot subsolul blocului, sunt vreo 200 de lei pe an, inclusiv pe spațiul dat cu forța la Fotbal SA”.

Suprafața marcată cu roșu este spațiul închiriat de la Asociația de Proprietari: 400 mp la subsol. Cu contur albastru este suprafața închiriată de la Primărie, alți 400 mp

Aceleași nemulțumiri

Deși Alexandru Costea a câștigat intrarea în legalitate pentru tubulatura aerisirii de la subsol și pentru aerul condiționat de pe terasa blocului, deși locatarii au renunțat la procese (a cumpărat apartamentul unuia dintre cei care îl dăduseră în judecată), oamenii se declară nemulțumiți de ce se petrece la parterul blocului lor.
„Iarna, cu geamurile închise și puțini clienți, nu am ce spune. Dar vara, afară este zgomot mare. Până dimineață. Vin și pleacă mașini și motociclete, cântă muzica – chiar dacă nu mai sunt clienți, angajații o lasă, la volum mare. Și vara, cu geamul închis, este un coșmar”, spun locatarii.

Circa 400 mp din Cafenea sunt închiriați de la Asociația de Proprietari. Fără acest spațiu, clubul și-ar pierde mai mult de jumătate din spațiu

Costea: fals, am contract

Contactat de REPORTER DE IAȘI, proprietarul cafenelei și acționarul majoritar de la SC Micul Verde SRL a declarat că are contract valabil pentru jumătatea de subsol luată de la Asociația de Proprietari Piața Unirii 6. „Este o invenție, cine v-a spus nu v-a spus adevărul. Am contract valabil pentru spațiu, cu Asociația de Proprietari, nu a expirat nimic”, a precizat Alexandru Costea.
Primăria Iași, întrebată despre contractul dintre Fotbal SA și SC Micul Verde SRL, a cerut trimiterea unei adrese pe Legea 544, la care nu am primit încă niciun răspuns.

Article image
Pentru doi bătrâni care și-au supraetajat o magazie să câștige la casă o cameră în plus, Primăria Iași a respins intrarea în legalitate. Motivul este că supraînălțarea acoperișului, executată deja la 6 m, depășește înălțimea maximă admisă în zonă. Gard în gard cu bătrânii, imobiliarul Ștefan Popescu umblă după autorizație de P+8, având deja acceptul Comisiei de Oportunitate de la CL. Tot dublă măsură: pentru sistemul de ven...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 25 Martie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Go to top