fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Stânga: Grigore Nepotu, la sediul PNL alături de președintele filialei, Costel Alexe. Dreapta: Același Nepotu, mândru să lucreze la Primăria Iași condusă de adversarul PNL, Mihai Chirica Stânga: Grigore Nepotu, la sediul PNL alături de președintele filialei, Costel Alexe. Dreapta: Același Nepotu, mândru să lucreze la Primăria Iași condusă de adversarul PNL, Mihai Chirica

GRIGORE NEPOTU, AL TREILEA LIBERAL ANGAJAT LA PRIMĂRIE. „Rețeaua Chirica” din PNL, PSD și PMP: cocotele care se dau fete mari în politică


Grigore Nepotu a apărut brusc în schema de personal a Primăriei, angajat fără concurs, cu „recomandare”. Ba mai mult, activitul PNL a și anunțat pe FB angajarea sa la Primărie ca pe o mare victorie. Până de curând, el participa la toate acțiunile politice PNL, e vocal la adresa PSD, dar nu scoate un sunet despre Mihai Chirica. Anterior, Daniel Juravle, tot de la PNL, fusese angajat la Primărie, salariul explicând totul: 5.400 lei net/lună. Marius Dangă participă activ la conducerea executivă a CTP. Alex Muraru (vicepreședinte PNL Iași) spune pe șleau: „Au ales banii, au familii, dar și noi avem și facem sacrificii. Trebuie excluși, în politică nu poți fi cu fundul în două luntri”. Și membri PSD îi sunt datori vânduți lui Chirica, pentru funcții și autorizații, iar vicepreședintele PMP Iași, Alin Aivănoaei, e director tot la Primărie. Toți formează o rețea de Putere prin care Mihai Chirica are controlul întregului oraș, ca un baron adevărat.

O politică vicleană de alianțe, acordarea de beneficii pentru partenerii din Consiliul Local, sinecuri pentru personaje din partidele adverse. Asta a fost strategia primarului Mihai Chirica pentru a menține puterea în Palatul Roznovanu chiar și după ce în februarie 2018 a fost exclus din PSD. Cu un Consiliu dominat de PSD (14 aleși), cu 8 reprezentanți ai PNL și doi ai PMP, Chirica controlează cu mână forte deliberativul local. Cu toate că cele trei partide l-ar putea „dezbrăca” oricând de putere pe independentul Mihai Chirica, acest lucru nu se întâmplă.

Câte un fursec pentru fiecare
Explicații concrete: mare parte dintre consilierii locali ai PSD îi sunt datori lui Chirica, au fost puși de el pe listă. Unora Chirica le-a angajat și neamurile în Primărie, neveste, copii. Altora le-a asigurat un traseu rapid și facil pentru autorizarea propriilor proiecte imobiliare, derulate de ei sau prin interpuși. Altora le-a dat, direct, sinecuri: funcții călduțe, retribuite consistent.

Selfie cam școlăresc în așteptarea vizitei Papei la Iași: Daniel Juravle (PNL) cu viceprimarul Gabriel Harabagiu, care îi disprețuiește pe consilierii PNL din CL

Colac salvator din Primărie pentru Nepotu naufragiat
Cel mai recent caz. Grigore Nepotu, un important membru PNL din noul val, a fost angajat acum câteva săptămâni la Primărie, la Zona Metropolitană. Surse din Palatul Roznovanu susțin că a fost adus ca „expert grafică”.

„La biroul unde se editează ziarul Primăriei, Curierul, e o fată însărcinată. Nepotu este acum la Zona Metropolitană urmând să urce la biroul de comunicare în locul acestei fete”, a declarat un funcționar, sub protecția anonimatului.

Pe portalul Agenției Naționale de Integritate, Nepotu are o singură declarație de avere, completată în aprilie 2016 când a candidat, fără succes, pentru Consiliul Județean. Potrivit acelui document, Nepotu a activat ca în funcția de consilier parlamentar. „A lucrat și cu Dumitru Oprea, dar și cu deputatul Costel Alexe, șeful filialei”, a spus o sursă din interiorul PNL.

Absurd: angajat la Primărie și angajat în staful de campanie PNL
De fapt, există dovezi publice ale colaborării Alexe-Nepotu. Pe propria pagină de Facebook, Costel Alexe a postat pe 23 martie 2018 faptul că demarase un program de internship cu tineri din Iași, pasionați de politică. În fotografiile care au însoțit acest anunț, Costel Alexe, președintele PNL Iași, apare la prezidiu împreună cu Grigore Nepotu.
Contactat telefonic, Nepotu a refuzat să explice de când lucrează la Primărie, cum a ajuns acolo, pe ce poziție, care e fișa postului și cât câștigă. „Nu lucrez la Primărie, la cabinet, ci la Zona Metropolitană. Nu știu cine v-a spus, v-a informat greșit. Nu mai pot vorbi acum, vă sun mai târziu”, a declarat Grigore Nepotu.

REPORTER DE IAȘI a încercat să afle de la Nepotu, membru PNL despre care colegii susțin că a fost inclusiv în staff-ul județean de la europarlamentare, cum face opoziție la Chirica, adversar al PNL, fix din Primărie? Și această întrebare a rămas fără răspuns.
Totuși, Grigore Nepotu face opoziție, dar una online, la adresa Vioricăi Dăncilă, prim-ministru. „Dragnea vezi că fata asta a scăpat din lanț, cum ai intrat tu la pușcărie cum și-a făcut pagină de facebook. Are voie?”, a scris Nepotu săptămâna trecută pe pagina de FB a premierului.

Poză de zilele acestea: petrecere a liberalilor, cu cei trei din mijloc - Nepotu, Juravle, Dangă – care sunt angajați ai lui Mihai Chirica, inamicul politic al PNL

Post de șef scos din mânecă pentru alt liberal

Tot din noul val al tinerilor liberali face parte și Daniel Juravle. Membru al PNL, Juravle a fost numit anul trecut în funcția de șef al biroului Cooperare Economică din Primăria Iași. Anterior, Juravle fusese, așa cum singur a admis într-un interviu, „manager de restaurant în America, într-o zonă exclusivistă, cu aproximativ 30 de angajaţi în subordine”.

Funcția de șef birou în Palatul Roznovanu a preluat-o în luna august a anului trecut. Potrivit declarației de avere pe care a completat-o pe 20 mai 2019, Juravle a câștigat de la Primărie, în perioada august – decembrie 2018 peste 27.000 de lei. Adică, o medie netă lunară de peste 5.400 de lei.

Juravle (PNL), director în Primărie: „E decizia mea, nu aștept susținere neapărat”
Iată ce spunea Daniel Juravle anul trecut la câteva zile de la numirea sa, într-un interviu pentru Evenimentul de Iași despre statutul de membru PNL și acela de șef în Primăria condusă de un rival politic al liberalilor:
„- Aveţi un trecut liberal. Se vor găsi oameni care vor spune că aţi trădat, venind să lucraţi în Primărie?
- Un liberal este astfel şi la trecut, şi la prezent, şi în viitor. Cât despre apartenenţa politică la PNL, nu cred că acest lucru reprezintă un impediment pentru cineva să lucreze în cadrul Primăriei, mai ales că statutul unui partid cu valenţe democratice ca PNL garantează dreptul la dezvoltare personală şi profesională, fiind partidul care doreşte construirea unei societăţi în care fiecare cetăţean al României să se bucure de libertate şi de prosperitate. Iar pentru un absolvent de Administraţie Publică cu un doctorat în economie este o împlinire profesională importantă să poată contribui, din interiorul administraţiei, la schimbarea în bine a acestui minunat oraş. Pe scurt, nu cred că cineva din PNL Iaşi are o problemă în acest sens, ci dimpotrivă, cred că ar putea reprezenta un motiv de satisfacţie, eu punând la dispoziţie cunoştinţele mele profesionale acolo unde ele sunt necesare.

- Şi totuşi, cumva nu este anormal să veniţi să lucraţi în executivul primăriei, în condiţiile în care PNL Iaşi se află în opoziţie în cadrul CL Iaşi?
- Politica PNL Iaşi faţă de actuala putere din CL este un aspect care nu mă poate afecta în niciun fel. Eu îmi doresc să pot lucra cu toată lumea care are ceva bun de adus pentru mediul economic din oraşul Iaşi. În plus, cei din PNL Iaşi mă cunosc destul de bine şi ştiu că sunt o persoană verticală, care spune ce are de spus atunci când trebuie şi face ceea ce are de făcut atunci când consideră că este necesar de făcut. Aceasta este decizia mea şi nu aştept susţinere neapărat, însă aştept bun simţ şi colaborare.”

(fragment dintr-un interviu acordat de Juravle cotidianului Evenimentul de Iași, august 2018)

De la serviciul din Primărie, Grigore Nepotu (activist PNL) face comentarii dure la adresa Vioricăi Dăncilă, dar este mut în fața șefului său – primarul ex-PSD Mihai Chirica

A luat și bani de la Salubris
Numirea ca șef de birou în Primărie nu a reprezentat prima experiență salarizată a lui Juravle cu administrația publică locală. Tânărul liberal este, de mai mulți ani, membru în Consiliul de Administrație al Salubris, societate a Primăriei. Spre exemplu, anul trecut, Juravle a câștigat de la Salubris 24.426 lei, adică o medie netă lunară de peste 2.000 de lei.

L-au urmat pe Marius Dangă

Atât Grigore Nepotu cât și Daniel Juravle sunt extrem de apropiați de un alt liberal, Marius Dangă, un fel de frate mai mare al celor doi și al altor tineri din partid. Dangă însuși are legături strânse cu administrația locală. Fost viceprimar (pe vremea primarului Nichita și a USL) și șef al filialei municipale a PNL, Dangă face opoziție la județ și e în staff la municipiu. Concret, Marius Dangă este consilier județean PNL și, de când a fost înlăturat de la conducerea ADI Euronest, îi face opoziție președintelui pesedist al Consiliului Județean, Maricel Popa. Anterior, Dangă era extrem de rezervat pentru că ADI Euronest, unde era director adjunct, este o asociație înființată de Consiliile Județene din șase județe ale Moldovei. Deci, era cumva subordonat lui Popa, în fapt cel care a cerut plecarea lui Dangă
Dacă la județ face opoziție PSD, la municipiu Marius Dangă e în conducerea Companiei de Transport Public (CTP), societate a Primăriei. La CTP, Dangă este membru în Consiliul de Administrație.

Muraru (PNL): „Sunt cărători de geantă, în privat ar fi dați afară imediat”

Cariera profesională e una și cea politică altă mâncare de pește? Sunt sau nu incompatibile statutul de membru PNL și cel de șef în administrația Chirica? A răspuns Alexandru Muraru, prim-vicepreședinte PNL Iași a declarat:

„Prejudiciul de imagine pe care îl produc cele câteva cazuri punctuale de colegi care au aderat la echipa adversarului PNL, Mihai Chirica, este real. Condamn ferm așa ceva și sunt primul care susține despărțirea definitivă. Nu pierdem nimic, pentru că ei au ales între PNL și adversarul nostru, calea ușoară. Însă majoritatea covârșitoare a colegilor liberali preferă să facă sacrificii importante fără să se murdărească.

Nu mai vorbim despre principii sau demnitate pentru că acești oameni pe care i-ați amintit sunt într-o zonă sulfuroasă. Nimic nu este întâmplător. Stând la ușa PNL de luni de zile, încercând să apeleze la diverse trucuri și oameni din PNL, fără succes însă, primarul folosește instituția ca pușculiță proprie, propriul AJOFM din care aruncă cu pomeni.

A început să ofere diverse sinecuri unor oameni care s-au compromis. Aceștia au fost încadrați pe câteva funcții, mai mult fictive, ei au misiunea de fapt de a da senzația că există deschidere în acest sens, de a se oferi beneficii și funcții celor care se alătura adversarilor PNL. Realitatea este că aceștia nu aveau putere de decizie în PNL, ei acum sunt în afară statului PNL. Ei au încălcat practic statutul PNL pentru că ei nu aderă la principiile PNL, sunt acum în afară politicii PNL. Domnii de care amintiți nu au practic o profesie, sunt oameni vulnerabili care în mediul privat ar fi puși pe liber imediat, ei cară paltonul, geanta, sunt cantitate neglijabilă în Primărie”.

Alin Aivănoaei așteaptă peștele la toate undițele: nu contează partidul, el e pregătit. Vicepreședinte local PMP, este foarte dur cu șeful CJ, Maricel Popa, dar mielușel în fața lui Mihai Chirica, cel care i-a dat un loc de muncă bine plătit

Găburici, blocuri aprobate de Chirica

Consilierii locali ai PNL, cei care se contrează cu primarul Mihai Chirica, au acuzat și pe cei din PMP, teoretic și ei adversari ai edilului, că ar mima Opoziția. PMP are doi aleși, pe Violeta Găburici și pe Daniel Piftor.

Despre Găburici, presa locală, dar și cei din PNL au susținut că s-a folosit de poziția sa pentru a grăbi traseul birocratic în cazul unor proiecte imobiliare la care avea interes. „Nu am cunoștință despre PUZ-uri trecute de Violeta Găburici prin CL, prin interpus. N-am auzit de așa ceva”, a spus Alin Aivănoaei, președintele PMP, organizația municipală Iași.

Aivănoaei vice la PMP, mielușel în subordinea lui Chirica
Dar însuși Aivănoaei se află într-o echilibristică precară. E șeful pe municipiu al unui partid aflat în Opoziție și, în același timp, este directorul executiv al Termo-Service, societate a Primăriei. În declarația de avere din mai 2018, acesta a notat că a câștigat peste 60.000 de lei de la Termo-Service, adică o medie lunară de peste 5.000 de lei/net, aferent anului 2017.

Surse din instituție au afirmat pentru REPORTER DE IAȘI că venitul net al lui Aivănoaei s-a majorat în ultimii ani. „Nu a existat niciodată niciun dialog cu Mihai Chirica. Societatea este reprezentată, în relația cu Executivul, de directorul general, nu de directorul adjunct. De câte ori s-a pus problema unor proiecte fără detalii, noi de la PMP nu le-am votat în CL. Spre exemplu, schimbul de terenuri cu M.Chim. Am respins propunerea, iar ultima dată am votat pentru scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului. Colegii liberali greșesc afirmând că PMP nu face Opoziție autentică. Am un an de când mă rog de ei pentru un parteneriat. Poate confundă o colaborare cu o subordonare. Noi avem o relație bună cu Marius Bodea, am dialogat corect cu el”, a spus Alin Aivănoaei, director executiv al Termo-Service și președinte al filialei municipale a PMP.

ALDE, total dependent de primar
În Consiliul Local sunt și doi membri ALDE: Vintilă Iordan și Radu Botez, care e și viceprimar. În cazul unui controversat schimb de terenuri la care PSD nu a cuplat, unul dintre puținele proiecte pe care PSD nu le-a girat pentru Chirica, Iordan a fost obligat de partid să rămână de partea alianței cu PSD.

În schimb, viceprimarul Radu Botez este un susținător al lui Chirica. În diferite cercuri, Botez a fost auzit spunând că ALDE i-a făcut oferta lui Chirica de a intrat în partid, însă acesta nu a acceptat deocamdată. Intrare în partid și candidatura la Primărie ar fi fost oferta ALDE pentru Chirica. Primarul a considerat că ALDE este însă un vehicul insignifiant pentru el.

După rezultatele la europarlamentare, când nu a trecut pragul de 5% nici pe Iași, ALDE nu mai e absolut deloc o variantă pentru Chirica, însă colaborarea locală rămâne deocamdată în picioare. Excluzând speța imobiliară respectivă, și Iordan votează în CL în favoarea Executivului.

Ioana Apopi (aici cu soțul) este fiica consilierului PSD Paul Boișteanu. A fost angajată la Primărie prin detașare, cu un salariu de peste 1.000 de euro

Boișteanu, șef la PSD, stâlp al exclusului Chirica în Consiliul Local

Dar cele mai strânse rămân legăturile pe relația Mihai Chirica – consilieri locali PSD:  
- Florin Adrian Boca, fost PP-DD, actual PSD, a fost unul dintre finanțatorii campaniei electorale a lui Chirica din 2016. Proiectele imobiliare derulate de interpuși de-ai săi beneficiază de-un regim privilegiat: drumul spre autorizare este parcurs rapid, iar indicatorii urbanistici (amprentă la sol, regim de înălțime) îi sunt aprobați pentru maximizarea profitului. În plus, soția lui Boca, Monica Ioana, a fost angajată în Primărie, fiind şef Serviciu Administrare Spaţii Comerciale şi Terenuri

- Paul Boișteanu, decan la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, a redevenit șef al grupului PSD din Consiliul Local. La cea mai recentă ședință a deliberativului local, Boișteanu a reușit o performanță incredibilă: să treacă prin CL două PUZ-uri pentru propria universitate, într-o ședință extraordinară ce inițial trebuia să aibă un singur punct pe ordinea de zi.
Fiica lui Boișeanu, Ioana Apopi, a fost angajată acum un an și jumătate la una din direcțiile ce au rezultat prin spargerea DAPPP. Anterior, Apopi lucrase la falimentara Apopi&Blumen. A ajuns la Primărie prin detașare după ce anterior i se majorase, formal, salariul la firma privată
- Daniela Iuliana Tăutu (fostă Popescu), consilier PSD, ex-prezentatoare de știri la mai multe posturi locale de televiziune. REPORTER DE IAȘI a scris despre modul în care tatăl acesteia a construit un etaj în plus la o clădire pe care o deţine în CUG
- Bogdan Crucianu, consilier PSD și șef la Casa Studenților. Crucianu a făcut afaceri cu societățile subordonate Primăriei. Firma sa, Safe Wheels (la care a fost unic asociat din 2013 și până în 2016), a asigurat servicii de vulcanizare și a furnizat anvelope către Termo-Service și Poliția Locală. În luna martie 2018, a primit autorizație de construire pe un teren de 429 metri pătrați pe care-l deține pe bulevardul CA Rosetti. Consilierul a primit aviz pentru „consolidare, reabilitare, extindere pe verticală şi schimbare destinaţie imobil existent în spaţiu cu funcţiuni comerciale şi servicii profesionale”
- Vlad Nedelcu, consilier local PSD. Alesul local a cumpărat o clădire în apropiere de Bd. Ștefan cel Mare, a luat autorizaţie de reparații, dar a dărâmat-o şi a ridicat o construcție nouă. Altă ilegalitate: noua clădire este peste nivelul celei pe care a dărâmat-o. Nedelcu a devenit acționar la Iași Tv Life, televiziune la care primarul Mihai Chirica are o emisiune săptămânală de audiențe
- Gabriel Harabagiu – viceprimar, reinclus recent în PSD, în urma unei decizii în justiție. Harabagiu e legat ombilical de Chirica. I-a botezat primarului ultimul băiat născut, pe Ștefan. Viceprimarul, prin interpuși, a dezvoltat afaceri de comerț autorizate de Primărie, este în strânse legături cu controversatul grup al dezvoltatorilor imobiliari pășcăneni, într-unul din imobilele acestora soacra lui Harabagiu deținând un apartament. Aceeași soacră împreună cu Harabagiu dețin un teren luat de la Comat unde firma soției a derulat afaceri cu deșeuri. În plus, soacra lui Harabagiu, Maria Țămboi, a fost beneficiara finală a unei retrocedări dubioase
- Vasile Sandu, consilier local PSD, angajat al Companiei de Transport Public, lider sindical
- Cătălina Aldea, medic de profesie, a fost pusă pe lista PSD pentru CL de Mihai Chirica. O parte dintre șefii PSD sunt nemulțumiți de activitatea acesteia și susțin că nu se va mai regăsi pe nicio listă la alegerile de anul viitor
- Mihai Pintilei, consilier PSD, pensie MapN, unul dintre cei care l-au susținut pe Chirica în schimbul de replici de la distanță cu Liviu Dragnea
- Gabriel Surdu (dezvoltator imobiliar), Traian Florentin Ciobotaru (profesor), Mihai Gavril și Călin Scripcaru (medic) sunt alți pesediști care dau o mână de ajutor atunci când primarul le-o cere

Alex Muraru, vicepreședinte PNL Iași: „Este grotesc să activezi în PNL și să primești funcții în Primărie. Va trebui să ne despărțim de acești oameni”

GROTESC: șase consilieri județeni PNL au funcții la stat în administrația PSD

PNL Iași nu are complicități doar la nivelul municipiului. „A fi încadrat pe diverse funcții în Primărie și a activa în PNL este ceva inadmisibil, chiar grotesc. Mai există cazuri discutabile de asemenea conflicte de interese politice și toate trebuie tranșate în scurt timp. Astfel vom arăta că nu facem compromisuri și că reforma internă este o realitate. Ieșenii vor aprecia indiscutabil despărțirea de acest context”, a spus Alexandru Muraru, prim-vicepreședinte PNL Iași.
Oficialul liberar ar putea face referire la mai multe persoane care îndeplinesc sau au avut recent funcții de conducere în direcții deconcentrate. Adică, șefi în timpul guvernării PSD.

La Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, în posturi cheie sunt liberalii Liviu Bulgaru (e și consilier județean), Anghel Ficu, Sorin Minciună și Constantin Dolachi, fost trezorier al partidului.

La Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad, liberalul Sorin Avram a revenit, surprinzător, în funcția de director general.

Robert Dâncă, și el PNL, e managerul maternității „Cuza Vodă”, iar Radu Terinte e director la Spitalul de Copii. Ambele unități spitalicești sunt ale Consiliului Județean conduse de PSD.

Adrian Căliman este la Casa de Cultură a Studenților condusă de pesedistul Crucianu, iar consilierul județean Sorin Flutur a fost director general adjunct al sectorului „Guvernanță și Administrare” din cadrul CFR SA.

Article image
Primarul exclus de Dragnea nu poate pierde controlul Consiliului Local, pentru că 9 din 14 reprezentanți PSD au primit cadouri de la Mihai Chirica de sute de mii sau milioane de euro. Primăria e practic făcută pentru ei, nu pentru oraș. I se cerea demisia lui Paul Boișteanu, șeful Comisiei de Urbanism, dar primarul i-a angajat fiica la DAPPP în urmă cu 8 luni. Viceprimarul Gabriel Harabagiu a pus mâna pe o avere, 1,5 ha lân...
Autor Cezar Moraru Anchete 15 August 2018

Article image
Ce se ascunde în spatele eliminării numelor de persoane fizice beneficiare de  autorizaţiile de construire: ocazia perfectă pentru muşamalizări. Zelea Popescu, tatăl consilierei locale PSD Daniela Iuliana Tăutu, a construit un etaj în plus la o clădire pe care o deţine în CUG. A fost amendat de Poliţia Locală, a contestat sancţiunea, dar a renunţat inexplicabil la proces. Ştia el ce ştia sau pe ce se baza: dezvoltatorul Pop...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 20 Iunie 2018


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30