fbpx
 
Eroine.  Pentru furnicile din deşert, fiecare viaţă este extrem de preţioasă (VIDEO)

Eroine. Pentru furnicile din deşert, fiecare viaţă este extrem de preţioasă (VIDEO)


O specie de furnică din deşert este capabilă să se expună pericolului şi să intre în pânza de păianjen pentru a-şi elibera semenii prinşi şi a-i readuce „acasă".

Unele dintre cele mai interesante scene în filmele de război sunt cele în care soldatul intră pe teritoriul inamic, îşi riscă viaţa pentru a-şi salva colegul rănit, astfel ca acesta să nu moară pe câmpul de luptă. Dar eroismul nu este doar o calitate umană. Furnicile sunt, de asemenea, renumite pentru modul în care se expun pericolului pentru bunăstarea coloniei lor. Şi printre acestea Veromessor pergandei (una dintre cele mai răspândite furnici din deşerturile Mojave şi Sonoran) ar putea lua un premiu. Noul studiu, publicat în revista The American Naturalist: Destruction of spider webs and rescue of ensnared nestmates by a granivorous desert ant (Veromessor pergandei), sugerează că aceste insecte sunt capabile să intre într-o pânză de păianjen, care este extrem de periculoasă, şi să rupă mătasea cu "fălcile", pentru a-şi elibera semenii prinşi în capcană.

Potrivit site-ului web al revistei Science, cercetătorii au observat aceste furnici temerare pentru prima dată în acţiune în 2015, în deşerturile Mojave şi Sonora (SUA). În situaţia respectivă, nu numai că şi-au eliberat semenii, dar au distrus întreaga pânză, o muncă ce a durat aproximativ două ore. După efortul enorm, au condus victimele în căminul lor şi le-au curăţat pentru a elimina orice urmă de mătase rămasă. Au existat însă şi victime, întrucât 6% dintre eroii implicaţi în salvare au fost prinşi în pânză sau capturaţi de păianjenul ascuns în apropiere.

Este interesant faptul că atunci când cercetătorii au dus furnicile în laborator, acestea au ignorat pânzele de păianjen goale. Prin urmare, aceştia suspectează că reacţia curajoasă este stimulată de semnalele emise de indivizii capturaţi când aceştia se află în primejdie.

Dar este atât de importantă viaţa unei furnici? Se pare că da. Sarcina acestor insecte este să recolteze seminţe, ţinând cont că în colonii apar 300 de noi indivizi în fiecare zi. Prin urmare, fiecare viaţă este valoroasă.

Comportamentul furnicilor ne arată valoarea pe care o are fiecare viaţă pentru grup, indiferent cât de mică este vietatea.

 

Sursa: Epoch Times


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: