fbpx
 
Rodica Miron și belgianca Evy conduc o afacere de sute de mii de euro sub paravanul dragostei pentru animale Rodica Miron și belgianca Evy conduc o afacere de sute de mii de euro sub paravanul dragostei pentru animale

Cruella a exportat clandestin 1.300 de câini în Belgia. Salubris susține ilegal afacerea


Rodica Miron figurează cu peste 1.000 de adopții de la Padoc, fiind de fapt un intermediar care a câștigat 150.000 de euro din afacere. Salubris lasă să-i scape toți banii, deși alte orașe din țară se ocupă direct de adopțiile internaționale.

Pe străzile din Iași se plimbă lingouri de aur. Rodica Miron a înțeles perfect rețeta și a făcut o adevărată afacere din câini, dezvoltată ca o căpușă a Padocului Municipal de la Tomești.

„Nu are nici o treabă cu dragostea de animale, se plimbă printre cuști la Tomești și alege marfa pentru profit. A fi voluntar acolo presupune să plimbi, să mângâi acei câini care poate mai au câteva zile de viață. Ea nu este așa. Se agață doar de cazurile cu potențial mare să stârnească milă, exclusiv pentru imagine. Uitați o diferență: eu îmi investesc banii din propria afacere în salvarea câinilor, ea scoate profit din asta”, explică un om care o cunoaște perfect.
Omul ne pune pe masă toată schema afacerii, cu nume și mod de operare. Schema este simplă: Padocul Municipal nu se ocupă oficial de adopțiile internaționale, delegând această activitate, extrem de profitabilă, către Rodica Miron. Padocul suportă toate cheltuielile, Miron încasează tot profitul, între 5.000 și 10.000 de euro pe lună.

Belgianca prezintă câini spre adopție pe pagina personală de FB. Puii fotografiați sunt chiar cei din curtea casei din Moara de Vânt, luați de la Salubris de Rodica Miron

Dispeceratul de câini

Vecinii Rodicăi Miron, din zona străzilor Fundac Mircea/strada Nicolae Costin, unde aceasta ține permanent zeci de câini în curte, spun că totul e o afacere: lunar sau chiar mai des văd o dubă de transport care trage în fața casei și pe care scrie „Live Animals”. La fiecare încărcare sunt băgați zeci de câini și trimiși în Belgia.
„Acesta e un padoc ilegal. E un punct de tranzit, între Padocul Tomești și destinația finală din Belgia”, spun vecinii, care trebuie să suporte focarul de infecție și care nu este autorizat.
Țara a fost indicată chiar de către Rodica Miron. „Am trimis câini în Germania, Olanda, acum mai trimitem doar în Belgia. Sunt acolo oameni care îi adoptă. Lucrăm cu fundații”, a precizat ea.

Partenerul belgian

Fundația din Belgia lucrează pe site-ul www.rescue-dogs.be. Anunțurile arată că belgienii plătesc 215 euro pentru fiecare câine plus 30 de euro pentru zgardă, dacă nu vin cu ea de acasă.
Conform martorului anonim al întregii afaceri, suma de 215 euro plătită de belgieni pentru fiecare câine comunitar se împarte astfel: „90 de euro este transportul pentru fiecare câine. Diferența de 115-125 de euro ajunge, în cea mai mare parte, la Rodica Miron, drept donații pentru activitatea ei”.

Anca Tărăboanță, șefa Padocului Tomești, a refuzat dialogul cu REPORTER DE IAȘI când a auzit că scormonim subiectul adopțiilor internaționale

50 de câini la un transport

Transportul este făcut cu o mașină special carosată, dotată cu instalație de climatizare, aparținând unei firme autorizate, Pet Taxi. Patronul, Ciprian, este prieten cu Rodica Miron.
Sursa care cunoaște din interior activitatea Rodicăi Miron spune că transporturile sunt cel puțin o dată pe lună: „La un singur transport sunt trimiși 50-60 de câini, pentru eficientizare. Normele pentru UE spun că, la acest tip de dubă, ar trebui să fie maxim 35 de câini, iar în Marea Britanie maxim 30”.
Vecinii care urmăresc curtea plină de câini, pentru că le-a transformat viața în calvar, spun că a fost un transport la sfârșitul lunii mai, dar mașina colată „Live Animals” a mai luat câini de două ori și în iunie.

Salubris livrează câinii dar primește zero lei

Afacerea Rodicăi Miron n-ar fi condamnabilă dacă n-are reprezenta de fapt o căpușă clasică a Padocului de la Tomești, finanțat din bani publici, și dacă n-ar deturna sume mari de bani ce s-ar putea constitui în venituri ale instituției publice.
La Târgu Mureș, Padocul Primăriei nu a mai făcut eutanasieri în ultimii ani pentru că majoritatea câinilor sunt dați spre adopție în Germania, o sursă de venituri extrabugetare în urma unei activități administrate direct de către managementul public.
La Iași, mașina de ecarisaj a Primăriei a fost fotografiată aducând câinii de pe străzi în curtea Rodicăi Miron. Oficial, conducerea Padocului Tomești a refuzat să ne pună la dispoziție datele privind adopțiile internaționale. Neoficial, se știe că acestea sunt nesemnificative, putând fi scrise cu o singură cifră. În paralel, tot neoficial, Rodica Miron a exportat între 2014 și 2017 peste 900 de câini proveniți din Padocul Tomești. Aceasta deoarece conducerea Padocului refuză să îi exporte direct către fundațiile din vestul Europei!

Câini dați spre adopție de Rodica Miron. Toți provin de la Salubris. Societatea Primăriei apelează la un intermediar, în loc să vândă direct aceste patrupede și să facă profit. Banii sunt adunați la negru

Șefa Padocului refuză să răspundă

Anca Tărăboanță, șefa Padocului, a dat o scurtă declarație, după care a refuzat dialogul: „Nu știm ce se întâmplă mai departe cu câinii de aici. Rodica Miron îi adoptă ca oricare altă persoană”. Cele două sunt de altfel bune prietene.
Rodica Miron adoptă 70 de câini lunar de la Padoc, îi duce în curtea casei din Moara de Vânt după care îi exportă în Belgia. Primăria suportă toate cheltuielile cu prinderea, deparazitarea și vaccinarea câinilor, iar Rodica Miron îi ia gratis și îi vinde apoi cu un profit de 125 de euro/bucată.
Sursa din interior spune că Miron a exportat în ultimii 5 ani peste 1.300 de cîini. Aceasta este o afacere, nu dragoste de animale.

Grosul cheltuielilor, din bani publici

Calculele arată că ieșenii plătesc din bugetul local către Adăpostul Tomești:
* 74 de lei pentru prinderea unui câine
* 124 de lei pentru sterilizarea unui mascul
* 146 de lei pentru sterilizarea unei female
* 5,6 lei pe zi hrană și îngrijire în adăpost
* 59 de lei eutanasierea
* 50-100 de lei/câine pentru tratamente și vaccinări
* 120-150 de lei/câine microciparea, obligatorie în vederea adopțiilor internaționale.
Astfel, pentru un câine care merge în Belgia, prețul suportat de ieșeni va fi de 375-400 de lei fiecare exemplar. În preț nu intră, bineînțeles, eutanasierea. „Mâncarea o primește din donații venite din țară și din afara țării, are anunțuri pe toate site-urile de protejare a animalelor”, precizează sursa anonimă.
Rodica Miron susține, însă, că are cheltuielile proprii cu tratamentele câinilor „Îi duc la medici, îi vaccinez”. Alți salvatori de câini spun că sumele necesare se obțin din donații.

Zeci de câini sunt ținuți de Rodica Miron în curtea casei. Nu e dragoste de animale, e pur și simplu o afacere

Miron n-apare ca stăpână a niciunui câine

Cele 1.300 de adopții rezolvate de Rodica Miron se ridică la 487.000 de lei, bani pe care Padocul Tomești i-a pierdut. „Niciunul din câinii proveniți din Padoc nu sunt microcipați în RECS pe numele Miron, toți au ca aparținător Primăria, dar toate transporturile se fac totuși de la ea de-acasă”, mai spune sursa.
Verificările REPORTER în RECS nu au identificat niciun microcip al unui câine din Iași pe numele Rodica Miron, deși oficial, ea este cea care îi adoptă. În același timp, REPORTER a prezentat fotografii în care mașina Salubris aduce câini la casa Rodicăi Miron.
În total, Rodica Miron a câștigat 150.000 de euro de pe urma exportului a 1.300 de câini comunitari. Bani pe care Salubris îi refuză, pur și simplu.

Mașina inscripționată „Live Animals” pleacă din fața casei Rodicăi Miron cu 50 de câini la fiecare transport

Vecinii, înnebuniți de padocul clandestin

Evy Vanderhaeghen, reprezentanta din Belgia a fundației Rescue Dogs, a refuzat să răspundă întrebărilor REPORTER: „Dacă vreți să știți mai multe, întrebați-o pe Rodica Miron. Nu sunt obligată să răspund la aceste întrebări”.
Vecinii din Moara de Vânt vor să scape cât mai repede de crescătoria de câini a Rodicăi Miron. Aceasta ține în curtea proprie zeci de câini zilnic, rulând lunar peste o sută. Vecinii au făcut, zilele trecute, plângere la Direcția Sanitar Veterinară și cer o interpelare în Consiliul Local.
Nimeni nu înțelege de ce câinii comunitari din Iași nu sunt eradicați complet, date fiind cheltuielile alocate. Explicația e simplă: afacerea adopțiilor internaționale este foarte profitabilă, e nevoie de păstrarea unor „rezervoare” natural, astfel că Salubris doar controlează populația de câini comunitari, păstrând „fermele” ad-hoc dintre blocuri.

Article image
* Vecinii spun că în curtea unei case din zonă sunt între 100 și 170 de câini în permanență * Câinii ar fi,de fapt, marfă pentru export, adusă inclusiv de mașinile hingherilor de la Salubris * Câinii sunt duși în țări din UE, cu o frecvență de un transport pe lună * Povestea are și o latură horror: animalele ar fi îngropate în curtea casei, care a devenit în timp un osuar de câini * Proprietara casei, Rodica Miron, este...
Autor cristi tanasa Anchete 19 Iunie 2019


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: