fbpx
Portokal
CAZUL SANDU: „Pila” generalului Oprișor - angajat de lux la Poliția Locală, deși are pensie de 9.000 de lei

CAZUL SANDU: „Pila” generalului Oprișor - angajat de lux la Poliția Locală, deși are pensie de 9.000 de lei


Toată cariera comisarului-șef Cristian Sandu e o țopăială continuă pe scaunele de șef din Poliție, numai cu împuterniciri de la Inspectoratul General din București. Sandu e nepotul generalului Ion Oprișor, consilier la Cotroceni, pe care Mihai Chirica a mizat în relația cu președintele Iohannis. După pensionarea la mai puțin de 50 de ani, Cristian Sandu a devenit responsabil de pregătirea profesională în Poliția Locală, unde a devenit coleg cu soția sa. Are un salariu de 3.200 lei la care se adaugă pensia de 9.000 de lei. Se mai pregătește încă o angajare pe pile a unui „tânăr pensionar” de la IPJ.

După o viață de numiri pe funcție fără concurs, la nici 50 de ani, polițistul Cristian Sandu a primit un post călduț, pe un salariu foarte bun, la Poliția Locală, pe lângă pensia MAI de 9.000 de lei/lună.
Instituția condusă de Liviu Zanfirescu este deja acaparată de rubedenii, astfel încât Sandu a ajuns să lucreze cot la cot cu soția, o mai veche angajată a Poliției Locale.

La momentul în care Cristian Sandu a dat concursul intern pentru postul de la Poliția Locală, primul la care a fost declarat admis în toată cariera, până și sindicatul polițiștilor s-a opus. Data la care trebuia să se prezinte la post era ulterioară celei la care devenea tânăr pensionar MAI.

A înșirat funcțiile pe ață

Traseul de șef al lui Cristian Sandu la structurile de Poliție din Iași este plin de împuterniciri. La bază ofițer de jandarmi transferat în Poliție, Sandu a devenit adjunct al Secției 2 Poliție Iași în 2010, funcție pe care a ocupat-o până la finalul lui 2015. În acea perioadă, a fost chiar cercetat de IGPR pe teme de management și a picat un concurs pentru ocuparea funcției de șef al Secției 2.
În 2016 a plecat șef la Poliția TF Iași, cu două mandate de împuternicit pe funcție de câte 6 luni, spre nemulțumirea ofițerilor de acolo, care l-au perceput din afara sistemului. “Când a venit aici, prima măsură pe care a luat-o a fost să schimbe parchetul și mobilierul din birou. Acesta a fost tot managementul șefului nou”, ne-a spus un comisar din cadrul structurii Iași. A dorit confirmarea pe post, nu a obținut-o.
În 2017 a avut altă oportunitate: tot prin împuternicire, a plecat adjunct al Poliției Municipiului Iași. La finalul lui 2017, o nouă împuternicire: adjunct al IPJ Iași, direct subordonat actualului șef Costel Gâtlan. Mandat de 6 luni, la finalul căruia a plecat înapoi la Poliția Municipiului, tot adjunct.
De altfel, pe site-ul Poliției Municipiului, la audiențe, încă figurează numele său, deși nu mai este în instituție de aproape 4 luni.
A păstrat funcția până în 4 martie 2019, când, la nici 50 de ani, a ieșit la pensie. Documentația o avea depusă de la finalul lui 2018.

Poliția Locală a devenit rezervație de lux pentru pensionarii din IPJ. Mare parte a activității polițiștilor locali se rezumă la dirijatul mașinilor în trafic

Propulsat de unchiul de la Cotroceni

Cristian Sandu este nepotul generalului Ion Oprișor, consilier prezidențial din 2006 și secretar al CSAT cu rang de consilier de stat. Nepotul a primit o succesiune de împuterniciri pe funcții de conducere, situație fără precedent în Poliția Iași.
Surse autorizate din Poliție ne-au declarat: „Este un caz atipic, așa ceva e foarte rar. Se fac împuterniciri o singură dată, când IGPR te testează, încearcă să vadă cum te descurci, apoi dai concurs sau pleci. Împuternicirile repetate se fac numai când politicul își bagă coada și când guvernanții vor șefi de Poliție obedienți, care să le execute ordinele. Sandu a fost de la un inspectorat la altul fără să dea concurs și nicăieri n-a făcut carieră, doar s-a plimbat și a lăsat în urmă scandaluri”.

Primit cu scandal de sindicatul Poliției Locale

Pe 4 martie s-a pensionat și s-a prezentat la noul loc de muncă: Poliția Locală Iași, subordonată Primăriei și condusă de un fost șef al IPJ, Liviu Zanfirescu.
„Lucrează în cadrul Resurselor Umane. Funcția lui presupune pregătirea profesională a polițiștilor din cadrul Poliției Locale Iași. Este în același departament cu soția sa, Doina Sandu”, ne-au spus surse din cadrul instituției. Florin Zanfirescu, șeful Poliției Locale, n-a dorit să răspundă întrebărilor REPORTER.
Concursul pe care Cristian Sandu l-a susținut pe 15 ianuarie la Locală a provocat protestul Sindicatului Polițiștilor Locali PRO LEX. Liderul de sindicat a făcut scandal pentru că Sandu a dat consursul pe 15 ianuarie, având termen 31 de zile să se prezinte la noul loc de muncă, în condițiile în care urma să se pensioneze pe 4 martie. Astfel data la care trebuia să fie prezent la Poliția Locală pica în perioada în care era încă angajat la Poliția Municipiului Iași.
„Trebuia să fie la serviciu la jumătatea lunii februarie, când încă era în activitate la IPJ și am semnalat această ilegalitate”, a precizat liderul de sindicat Pro Lex Iași Poliția Locală Lucian Bunduc.
Sandu s-a apărat spunând că, după 29 de ani de activitate, știe ce drepturi are. Neavând funcție de conducere, ci fiind post de simplu consilier, a avut un termen suplimentar de 10-15 zile lucrătoare pentru a se prezenta la post. În total, erau 50 de zile, cu tot cu cele libere, iar termenul s-a decalat după data pensionării.

Ca adjunct la Poliția TF, comisarul Sandu a atenționat un agent că nu-și face planul de amenzi

Casă, două mașini și două apartamente

Pe 10 aprilie 2019, Cristian Sandu semna prima declarație de avere ca angajat la Poliția Locală Iași. Deține, împreună cu soția, un teren de 1.000 mp, intravilan, luat în 2011, pe care și-a construit o casă de 140 mp.
Mai are un teren agricol moștenit și un apartament de 47 mp, tot moștenire. De asemenea, a rămas și cu apartamentul familiei, de 43 mp. Creditul pentru casă a fost de 75.000 de euro.
Are două mașini de circa 20.000 de euro fiecare: Suzuki Vitara (2016) și Skoda Octavia (2017).
Ultimul salariu de comisar șef a fost de 9.700 lei, pensia actuală fiind de 9.000 de lei. La aceasta, se adaugă salariul de 3.200 de lei ca angajat al Poliției Locale, plus 700 de lei norma lunară de hrană. Deci aproape 4.000 de lei ia de la Poliția Locală pe un post de conțopist la birou. Soția sa, care lucrează la Resurse Umane tot la Poliția Locală, are tot 4.000 de lei/lună din salariu plus rația de hrană. Veniturile totale ale familiei Sandu sunt de 17.000 de lei lunar.
În ciuda insistenței REPORTER DE IAȘI, Cristian Sandu nu a putut fi contactat: nu a răspuns nici la apelurile telefonice și nici la SMS-uri.

Conflict cu un agent la Poliția TF

În scurtul timp petrecut ca adjunct la Poliția TF, în 2016, Cristian Sandu a provocat un conflict de muncă finalizat în sala de judecată. Sandu i-a reproșat unui polițist din subordine că nu dă suficiente amenzi, o presiune specifică Miliției comuniste și despre care actualii șefi de Poliție neagă că s-ar mai practica.
Pe 14 octombrie 2016, Cristian Sandu l-a atenționat în scris pe agentul șef adjunct Iosif Chiriac, spunând că nu este „implicat în muncă, având rezultate slabe în perioada supusă controlului, în vederea prevenirii săvârșirii de abateri disciplinare”.

Instanța a dat dreptate agentului Iosif Chiriac

Instanța a anulat ordinul lui Sandu

În instanță, după contestația depusă de agentul Iosif Chirica, s-au dat și detaliile. În 6 luni, între noiembrie 2015 și aprilie 2016, Iosif Chiriac nu avea nicio constatare de natură contravențională sau penală.
„Aceeași comisie, anterior acelei constatări, a menționat că nu există o repartizare echilibrată a volumului activităților desfășurate pe fiecare polițist. Nu-i poate fi imputat reclamantului că nu a aplicat în în intervalul celor 6 luni vreo sancțiune contravențională, întrucât pârâtul (comisarul-șef Cristian Sandu – n.r.) nu a făcut dovada înregistrării vreunei sesizări, iar reclamantul nu a aplicat, dacă era cazul, sancțiunea”, se arată în încheierea de ședință prin care judecătorii i-au dat dreptate agentului.
Pe scurt, agentului i se cerea să dea amenzi deși nu existau faptele care să justifice acest lucru.

Article image
Renovările au fost făcute într-un plan unic, de-a lungul a patru luni, ridicându-se la 232.000 de lei. Nu există nicio logică pentru scoaterea pe SEAP a 26 de contracte, în loc de unul singur, în afara celui de a alunga jucătorii mai mari din amenajări interioare. Un sfert de milion de lei ar fi fost atractivă pentru orice firmă de construcții din Iași. Șmecheria a fost să împartă suma în „feliuțe” de câteva mii de euro, ia...
Autor cristi tanasa Anchete 17 Iunie 2019


Citeste si...
Nota
(8 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Go to top