fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Blocul e trântit fix în mijlocul curții interioare formate de celelalte clădiri rezidențiale la Capăt CUG. Arhitecții comuniști gândiseră un spațiu liber, ce putea fi folosit ca parc de joacă și ca parcare. Niște depășiți! Blocul e trântit fix în mijlocul curții interioare formate de celelalte clădiri rezidențiale la Capăt CUG. Arhitecții comuniști gândiseră un spațiu liber, ce putea fi folosit ca parc de joacă și ca parcare. Niște depășiți!

Asta e viața la Iași: monstrul dintre blocuri


Dănuț Coșman e favoritul cuiva de „sus” de la Primărie. Toate blocurile sale sunt pe suprafețe minuscule, fără locuri de parcare și fără spații verzi. Toate încalcă autorizațiile inițiale și obțin dispense. Construcția din curtea interioară de la Capăt CUG este o monstruozitate urbanistică, prin pereții căreia se văd grămezile de bani trecute prin mai multe mâini. Deși pereții sunt din cărămidă, banii se văd atât de clar de parcă ar fi din sticlă.

În Podul de Piatră și în Nicolina, un investitor imobiliar discret face, unul după altul, blocuri înghesuite și fără locuri de parcare. Lipsa PUG îi permite, faptul că locatarii nu au știut nimic în faza de autorizare îl ajută. Mai mult, șefii Primăriei se comportă ca și cum ar fi dușmanii ieșenilor: nu văd nici supraaglomerarea, nici lipsa locurilor de parcare, nici faptul că dezbaterea publică, obligatorie prin lege, nu a avut loc.

Aceasta deoarece adresa reală imobilului este cu totul alta decat adresa menționată în PUZ și în autorizația de construire. „Eroare materială”, o schemă deja clasică în toate proiectele din Nicolina.

Blocul ridicat pe mai puțin de 500 mp va avea 30-40 de apartamente „cutii de chibrituri”, va aglomera spațiul cu zeci de mașini noi și va aduce un profit de peste 500.000 de euro

P „plus nu se știe câte între etaje

Pe Nicolina 130, Dănuț Coșman și Victor Dum. (așa cum îi este menționat numele celui de-al doilea investitor pe plăcuțele de identificare) au cumpărat un PUZ pentru un imobil P+4, pe un teren minuscul, de 488 mp, între blocuri. Blocul avea POT (procent de ocupare a terenului) de 45%, cu un CUT (coeficient de utilizare a terenului de 2.18) și un regim de înălțime de 18 m.
Pe hârtie nu pare, dar în realitate blocul este un monstru. Și proprietarii nu au de gând să se oprească la 4 etaje. Dovada o reprezintă mustățile din structura de rezistență lăsate la ultimul nivel. Va urma o supraînălțare de 20%, adică și etajul al cincilea. Aceasta în condițiile în care parterul este foarte înalt.
„Noi am văzut că se apucă de săpat aici, am fost luați prin surprindere”, spun locatarii blocurilor din jur. Nu se așteptau la dimensiunea pe care o are noul imobil din fosta parcare. În randările proiectului se vede un cadru aerisit, cu blocurile vecine invizibile.

Se pregătește și al cincilea etaj, peste cele patru aprobate inițial

Asociația din zonă: nu ne-a întrebat nimeni nimic

Blocul din Nicolina al asociaților Coșman și Dum. figurează la numărul 130, dar în realitate este în dreptul adresei de la numărul 102. Nicolina 130 este undeva spre Ciurea, la multe sute de metri distanță.
În PUZ-ul ce apare pe site-ul Primăriei, se spune că dezvoltatorii au solicitat acceptul de la trei entități: Administrația de clădiri 9 Termoservice, DAPPP Iași și Asociația 1005A. Reprezentantul Termoservice a avut telefonul închis și nu a putut da un răspuns, dar casiera, președintele și administratorul de la Asociația 1005A, asociație cu 1.400 de apartamente în zonă, au spus într-un glas: “Nu ne-a întrebat nimeni nimic”.
Administratorul Petru Târziu a detaliat: “Credeți că veodată ne-a întrebat cineva ceva, la toate blocurile care s-au făcut în zonă? Niciodată. Pe noi nu ne întreabă, numai vezi că răsare un bloc și gata”, spune ieșeanul, vizibil revoltat.
Apoi explică mai clar: „Nici nu s-a opus nimeni. Dacă era după mine, ceream ca pe acel teren să facă, domnule, o parcare, că este nenorocire aici. Avem un teren mare, viran, le-am cerut parcare acolo, pe vremea lui Nichita. Ne-au răspuns după multe luni că este teren privat. Și acum am cerut, dar nici în ziua de azi nu am primit nici un fel de răspuns, am fost total ignorați”, a mai spus Petru Târziu.

Președintele asociației e realist: „Nici oamenilor nu le pasă…”

Locuri de parcare sub geamurile oamenilor din alt bloc

Noul mostru dintre blocurile din capăt CUG nu are, din cauza terenului minuscul, locuri de parcare suficiente. Investitorii au găsit salvarea: au cumpărat un teren în imediata apropiere. Terenul este, de fapt, un spațiu verde, inventariat pe vremuri. Locul este fix sub geamurile unui bloc de 4 etaje, dar locatarii încă n-au înțeles ce li se pregătește.
„Nu știu ce va fi pe bucata aceea de teren. Nu am știut că urmează să fie parcare, am văzut că este împrejmuit, normal, dar fără să știm destinația”, ne-a spus o locatară.
Suprafața de teren ce va deveni parcare privată a noului bloc are 389 mp. Numărul total al locurilor de parcare, cu tot cu cele de pe micul teren din jurul blocului, ar urma să fie de 15. Planurile sunt semnate, ca și în cazul celorlalte blocuri cu adresa mutată, de aceeași arhitectă - Angela Ioan.

Coșman va face parcări sub geamurile blocului de vizavi

Schemă veche: 5 locuri de parcare la ditamai clădirea

Interesele imobiliare ale lui Dănuț Coșman s-au mai intersectat de două ori cu ieșenii și de fiecare dată doar orașul a avut de pierdut. Pe Alexandru Ipsilanti Vodă, a existat o autorizație de construire eliberată pe numele său și al soției, Dana, pentru un P+5 cu doar 10 locuri de parcare, dintre care 5 în subsol.
Imobilul se află pe un petec de 385 mp de pământ și trebuia să fie inițial centru medical și de birouri, dar a fost apoi modificat în locuințe colective. În 2016, proprietarii au cerut să se renunțe la subsol, implicit la 5 locuri de parcare. Evitau imensele investiții pe care le-ar fi avut în parcarea subterană.
La acea vreme, reprezentanții Primăriei s-au bătut cu pumnul în piept că nu vor aproba niciodată așa ceva. Trei ani mai târziu, imobilul este finalizat și vândut. Nu mai are locurile de parcare din subsol, așa cum a cerut investitorul, iar Chirica și Harabagiu au aprobat fără rezerve. Mai mult, pe trotuarul din față încap cu indulgență cinci mașini. În realitate, intră fără probleme doar trei.

Alt bloc al lui Coșman, în zona Podu de Piatră, ridicat pe vreo 300 mp și având fix 5 locuri de parcare, deși în autorizație scria minim 10

În lateral este un container de gunoi care blochează mai mult de jumătate de loc, iar în cealaltă parte a cincea mașină ar bloca-o pe cea din față, dinspre peretele blocului.
În Podul de Piatră 11, apare un alt certificat de urbanism emis de Primăria Iași pentru Dănuț și Dana Coșman. Ca și la celelalte proiecte, suprafața de teren este minusculă, dar imobiliarul vrea să ridice acolo bloc.
REPORTER DE IAȘI a încercat să îl contacteze pe investitor pe un număr de telefon confirmat ca fiind al său. Nu a răspuns.
Un agent imobiliar care îi vinde apartamentele a precizat că este în concediu.

Article image
Absolut aberant. Un expert contabil din Iași a cumpărat o casă în zona Fundație, pe strada Fătu, a primit autorizație de la Primărie pentru „consolidare, recompartimentare construcție existentă”, dar, peste noapte, a dărâmat tot. N-a mai rămas nicio cărămidă din vechea clădire. Iar acum, spre disperarea vecinilor, ridică o construcție nouă. Pe schiță arată ca un mic bloc, cu demisol, parter, etaj și mansardă. Fără a avea o ...
Autor Cezar Moraru Anchete 28 Iunie 2019

Article image
Controversatul proiect imobiliar cu regimul de înălțime S+P+7 pus la cale de familia Asimionesei pe un teren de numai 379 metri pătrați din Galata a fost vândut. Profitul patronilor de la Bună Ziua Iași, care în acest demers au avut larga complicitate a primarului Mihai Chirica și a consilierilor PSD, ALDE și PMP: 100.000 de euro. După ce au luat banii, Ghiocel Asimionesei și fiul său s-au cinstit cu o vacanță de lux în Jap...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 11 Iunie 2019


Citeste si...
Nota
(4 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Cartierul Austriac