fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
REȚEAUA CHIRICA-GAFIȚA: pungași, drogați, interlopi de temut au fugit cu 1 milion de euro de la Servicii Publice (EP. 1)

REȚEAUA CHIRICA-GAFIȚA: pungași, drogați, interlopi de temut au fugit cu 1 milion de euro de la Servicii Publice (EP. 1)


2014-2016, perioada în care Mihai Chirica făcea concediile cu Dragoș Gafița, furnizorul de casă pentru spațiile verzi cu care primarul se laudă în tot orașul. S-au luat milioane de lei pe firme-fantomă, cu o marfă imposibil de evaluat acum. Banii au intrat în circuite fictive, Fiscul înregistrând o pagubă de 1 milion de euro. Acoliții lui Gafița: unul care cultiva droguri acasă și a dat două spargeri în Belgia. Altul care și-a maltratat un vecin, băgându-l în fosa septică până la gât și urinând pe el. Toți erau furnizori la Servicii Publice, prin achiziții directe. Era exact perioada în care Mihai Chirica și-a ridicat din neant vila de 200.000 de euro de la Frasin. NU RATAȚI EPISODUL 2: banii care au ajuns la FAMILIA CONDUCĂTOARE.

Rețeaua. O mână de oameni a creat, în mod aproape diabolic, o schemă de sifonare a banilor de la Servicii Publice SA, companie a Primărie.

Dirijorul a fost Dragoș Gafița, om de afaceri. Firme trecute pe numele său, pe numele fraților, angajaților sau amicilor săi au făcut afaceri de ordinul milioanelor de lei, între 2014 și 2016, cu Servicii Publice, în perioada în care compania a fost condusă de Luminița Sălceanu ca director sau adjunct.

Urmele banilor, care au trecut din bugetele publice în firmele private, ajung inclusiv până în conturile familiei primarului Mihai Chirica. Astăzi, REPORTER DE IAȘI începe un serial care va devoala toată această rețea cu apucături mafiote.

Interlopii lui Gafița
Episodul I are în centru trei personaje cheie: Dragoș Gafița, creierul afacerilor, pe Gianni Gherman, un bârlădean acum în vârstă de 44 de ani, și pe Constantin Niță, născut acum 36 de ani în Prisăcani. Ultimii doi, indivizi cu condamnări penale și perioade petrecute în arest și în pușcărie, au fost „săgețile” lui Gafița, interfețele.

Mihai Chirica și-a dedicat aproape întregul mandat marii campanii de plantare a florilor în oraș. Milioane de euro s-au dus la furnizorii de casă

Firmă inventată peste noapte

Din toamna anului 2014 și până în primăvara anului 2016, firma Auribusiness Consult a făcut livrări către Servicii Publice în valoare de 954.139 lei. SRL-ul a adus la compania Primăriei ghivece, flori, bulbi, coșuri, pământ vegetal, licheni ornamentali.
Înființată în 2008, Auribusiness a avut mult timp activitatea suspendată.

În 2014, la Registrul Comerțului au reînceput mișcările pe firmă: Auribusiness a fost reactivată, Gianni Gabriel Gherman (din Bârlad) a fost numit în funcția de administrator pentru ca, în aceeași zi, să devină și asociat unic, preluând părțile sociale de la Aurica Florea.

Spațiul pentru sediu fusese închiriat cu o zi înainte de aceste operațiuni, fiind pe Calea Chișinăului.
Așadar, Gherman a preluat Auribusiness, iar în septembrie același an a prins și primul contract la Servicii Publice: a vândut crizanteme la ghivechi în valoare de 39.144 lei. Un bârlădean preia o firmă a cărei activitate fusese suspendată și, miraculos, la scurt timp câștigă primul contract la o firmă subordonată Primăriei Iași. 

Gherman căra droguri cu duba lui Gafița
Însă, Gianni Gherman a avut un atu: îi cunoștea pe cei trei frați Gafița (Dragoș, Vasile și Marius) ale căror firme erau „înșurubate” la Servicii Publice. Gherman apare în fotografii postate pe Facebook împreună Vasile Gafița, mezinul familiei, un intim al primarului Mihai Chirica.

Ca o paranteză: Chirica și Gafița jr. au fost surprinși la o mănăstire din Muntele Athos, în martie anul acesta, existând chiar imagini foto/video în acest sens. REPORTER DE IAȘI a publicat în primăvară imagini video de la acest eveniment.
Un amănunt suplimentar care îl leagă pe Gherman de cei trei frați Gafița. În octombrie 2018, Gherman a fost prins de Poliție cu câteva ghivece de cannabis pe care le transporta cu o dubă de la Bârlad la Iași.

Chirica și Vasile Gafița (fratele lui Dragoș Gafița, ambii fiind furnizori la Servicii Publice) stau unul lângă altul la slujba de la Muntele Athos, în martie 2019

Autoutilitara Volkswagen cu numărul de înmatriculare IS-15-RIJ figurează în acte pe numele lui Marius Gafița, cel mai mare dintre cei trei frați.

Suplimentar: în anul 2018, deci la doi-trei ani după ce luase 1 milion de lei de la Servicii Publice, „marele om de afaceri” Gianni Gherman locuia într-o locuință improvizată. Aceasta se află în Tomești, strada Stupinelor, pe fosta platformă Comtom (fostul combinat de creștere a porcilor), într-o hală ce-i aparține lui Marius Gafița.

Gafița trata la Servicii Publice în numele lui Gherman
De fapt, la această adresă se află mai multe firme care, de-a lungul ultimilor ani, au derulat afaceri cu Servicii Publice.

Societățile controlate direct sau prin interpuși de Dragoș Gafița sunt Data Incorporated, Global Data Inovation. Tot aici, pe una dintre hale era afișat un banner cu Vivai Guagno, firmă al cărei administrator a fost și prin care au fost aduși inclusiv teii de pe Ștefan cel Mare.

De la Servicii Publice s-au mai alimentat și alte societăți: Gafița’s Company, Infra Data Design, ambele din Prisăcani, Novidrast (sat Pietrărie), toate controlate de Dragoș Gafița. De fapt, chiar dacă în unele firmele figurau alte nume, tot Gafița le conducea.

„Îmi amintesc de această firmă Auribusiness Consult, însă n-am auzit de numele Gherman. Pentru Auribusiness tot Gafița venea și trata cu noi”, a spus o sursă din interiorul Servicii Publice SA.

„Săgeata” Giani Gherman, alături de Vasile Gafița (cel de la Muntele Athos, cu Mihai Chirica). Sărbătoreau în Clubul Skin tunurile de milioane date la Primărie

Banii de la Servicii Publici, mutați într-un PFA fantomă
Aproape 1 milion de lei intrări în Auribusiness Consult de la Servicii Publice între 2014 și 2016, dar Gherman, unicul asociat, dormea anul trecut aproape ca un boschetar într-o hală de-a lui Gafița.

De fapt, banii încasați de la Servicii Publice nu au stat prea mult în contul Auribusiness Consult. Spre exemplu, Auribusiness a efectuat plăți de peste 1,4 milioane de lei în septembrie, octombrie și noiembrie 2015 către persoana fizică autorizată (PFA) Cătălin M. Florea cu sediul în Răducăneni, la numărul 1241.

Înființat în septembrie 2015, având ca obiect comerțul cu ridicata al animalelor vii, PFA-ul și-a suspendat activitatea în ianuarie 2016 și a fost radiat în martie 2019.
Important de fixat această informație: PFA Florea s-a înființat în septembrie 2015, timp de trei luni a încasat 1,4 milioane de lei de la Auribusiness și apoi a fost rasă.

Alți 290.000 de euro topiți la aceeași adresă
Al doilea exemplu aproape identic. Tot în Răducăneni și tot în casa de la numărul 1241, a fost înființată în noiembrie 2015 Întreprinderea Individuală (II) Constantin E. Niță. Avea același obiect de activitatea cu Florea, adică comerțul cu ridicata al animalelor vii.

II Constantin E. Niță a încasat aproape 290.000 de lei de la Auribusiness în decembrie 2015, alte câteva mii de lei în februarie și martie 2016. Ulterior, întreprinderea individuală Niță a fost radiată în martie 2019, fix în aceeași zi cu PFA Florea.

Această poartă dezmembrată este la casa părăsită din Răducăneni, unde erau înregistrate firmele-fantomă: Gherman și Florea au făcut plăți fictive de milioane de lei către Auribusiness, firma care încasa pe bandă rulantă de la Primărie

Gazda din Răducăneni: „Nu-mi amintesc nimic”
În Răducăneni, casa în care au avut sediul social PFA-ul lui Florea și II lui Niță este părăsită. În acte, este a lui Costel Pasat. „Nu-mi amintesc nici de Florea, nici de Niță. Într-adevăr, acum mai mulți ani, am avut mai multe persoane pe care le-am luat chiriașe. Casa e a mea și a fostei neveste, acum nu stă nimeni acolo”, a declarat Pasat.

Din documente oficiale, în casa din Răducăneni, de la numărul 1241, au locuit în calitate de chiriaș cinci persoane, unul din nume fiind cel al lui Florea. Celelalte par ca rezonanță din Basarabia, fiind cunoscut faptul că în Răducăneni se practică pe scară largă ca localnicii să-i ia în spațiu pe basarabenii cu cetățenie română pentru ca aceștia să-și poată face buletin.

Bani scoși cash prin firme-fantomă
Un expert contabil consultat de REPORTER DE IAȘI a explicat suveica Servicii Publice – Auribusiness – PFA Florea sau II Niță. „Din datele existente, Auribusiness era abonată, în acea perioadă, la contractele cu Servicii Publice. O parte din banii încasați au fost dirijați spre PFA și II pentru a li se pierde urma și a putea fi scoși cash. Iar apoi PFA și II au fost radiate, li s-a pus cruce. Oamenii și-au luat banii, firmele omorâte și statul păgubit”, a spus specialistul.

Obiectul tranzacțiilor de milioane de lei este necunoscut în acest moment.

În dreapta, duba IS-15-RIJ în care a fost prins Gherman cu drogurile. În stânga, un VW Jetta, același model pe care firma de leasing îl caută să-l recupereze, pentru neplată, de la Auribusiness. Cele două mașini sunt parcate în fața firmei lui Dragoș Gafița, la Tomești

Alți bani mutați din Auribusiness
De fapt, Niță e un personaj important în acest business. Același Constantin Niță împreună cu Marian Rupanu au preluat în aprilie 2015 firma Interden Met. Aproximativ 1,1 milioane de lei a plătit Auribusiness către Interden Met în 2015. Firma Interden a intrat în faliment în 2017, singurul păgubit fiind statul român.

Același Niță a apărut și în firma Pax Puiu SRL pe care a preluat-o în septembrie 2014. În noiembrie-decembrie 2014, Pax Puiu a avut încasări de la Auribusiness de vreo 170.000 de lei.

Pe site-ul Ministerului de Finanțe, firma are indicatori doar pe acel an, pe 2014, acolo figurând cu o pierdere de peste 10.000 de lei. Obiectul de activitate era tot comerț cu ridicata al animalelor vii.

Fiscul cere, tardiv, 1 milion de euro, taxe neachitate

Dar nici Auribusiness Consult, firma care a prins contractele la Servicii Publice, n-a avut în final o soartă mai bună. Spre mijlocul anului 2016, au început problemele, a fost numit un lichidator judiciar, nimeni din conducerea firmei nu s-a prezentat. Nu au fost identificate bunuri ale societății. Iar prin sentința din decembrie 2018, judecătorul a decis radierea Auribusiness Consult.

Au rămas doi păgubiți: statul român cu vreo 4,5 milioane de lei (obligații fiscale și accesorii) și o firmă de leasing de la care Auribusiness cumpărase în 2015 o mașină VW Jetta.

Inspectorii de la Finanțe au explicat cum s-a ajuns la această sumă. Pentru că n-au găsit pe nimeni la Auribusiness, au controlat firmele cu care aceasta a avut relații de afaceri. „Inspecția fiscală a stabilit o bază impozabilă suplimentară (pentru anii 2014-2016 – n.r.) în sumă de 8.406.388 lei și un impozit pe profit suplimentar de 1.345.022 lei”, se arată în sentință.

Practic, mai multe tranzacții generatoare de venituri nu fuseseră declarate de Auribusiness. În plus, în sentință, judecătorul a mai precizat: „Organul de inspecție fiscală pentru perioada verificată (2014-2016) a stabilit un debit suplimentar de 1.970.419 lei, reprezentând TVA nedeductibilă”.

Pentru a-și recupera prejudiciul, fiscul a solicitat instituirea răspunderii personale a organelor de conducere. Adică a lui Gherman.

Cât privește mașina VW Jetta, stupoare: o mașină exact modelul Jetta era parcată, săptămâna trecută în fața firmei lui Dragoș Gafița de la Tomești. Are numărul B-314-MAN.

Niță, interlopul din Prisăcani, satul natal al lui Gafița. Și Niță a fost folosit ca furnizor la Servicii Publice. Profil: a îngropat un om în fecale și a urinat pe el

Giani Gherman, hoț în Belgia
Dar Gianni Gherman, patronul defunctei Auribusiness Consult, are acum belele mai mari decât restanțele la Fisc. Bârlădeanul are profil de interlop, fiind deja condamnat într-un dosar de droguri și cercetat într-un altul, în Belgia, unde este acuzat de furt.

Furnizor la Primărie, hoț de telefoane în Belgia
Cele două dosare, expuse cronologic. Dintr-un mandat european de arestare emis la 15.10.2018, se cunosc amănuntele dosarului din Belgia.

În respectivul document trimis de un magistrat examinator al Curții de Primă Instanță din Antwerp s-a cerut extrădarea lui Gherman, în vederea cercetării pentru comiterea infracțiunilor de „furt fără violență sau amenințări, agravat, prin spargere și intrare și/sau escaladare și/sau chei false” prevăzute în Codul penal belgian și arestarea lui pe o durată de 15 zile.

Unul dintre furturi ar fi fost săvârșit în noaptea de 11.05.2016 (imediat după ce-a încheiat afacerile cu Primăria Iași) în dauna Mediamarkt, cu sediul la 2900 Schoten, Bredabann 1305. Au fost furate 118 telefoane mobile cu valoare totală de 70.248 euro.

Al doilea ar fi avut loc în noaptea de 9 spre 10 decembrie 2016 tot în dauna Mediamarkt. Au fost furate 114 telefoane mobile cu o valoare totală de 24.184 euro.

„Având în vedere modul similar de operare, constituția fizică similară a făptuitorilor și faptul că în cazul ambelor infracțiuni apar în imagini aceleași genți verzi folosite pentru încărcarea obiectelor furate, se poate stabili că aceleași persoane sunt făptuitorii ambelor infracțiuni”, au arătat belgienii.

Gherman, prins de două ori la furat în Belgia
În actele de extrădare, magistratul din Belgia a explicat și implicarea lui Gherman: „În noaptea de 9 spre 10 decembrie 2016 (...) în imediata vecinătate a faptelor, a fost găsit un autovehicul BMW cu număr de înmatriculare românesc. În autovehicul se afla românul Gabriel Gianni Gherman (...). Autovehicul parcat la magazinul de haine ZEB (la 252 de metri). În autovehicul se aflau două genți pliabile care se puteau închide cu un fermoar. 

La 10.12.2016 orele 02:12, același autovehicul este controlat în parcarea Minderhout, de-a lungul autostrăzii E19 spre Olanda. Cercetările ulterioare au demonstrat că Gherman a folosit un telefon mobil (...) la care era conectat prin abonament numărul românesc (...). Acest dispozitiv a fost înregistrat la locul faptelor în momentul săvârșirii furtului.

De asemenea, s-a stabilit că Gherman a avut contact telefonic cu un alt număr, de asemenea înregistrat la locul faptelor la momentul săvârșirii furtului, și acest număr a fost folosit la activarea unuia dintre telefoane mobile furate”. 

În România, avea deja dosar pentru droguri
La judecarea acestei solicitări de extrădare, Gianni Gherman era în stare de arest la Iași încă de pe 22 noiembrie 2018.
Reprezentantul Ministerului Public a cerut amânarea predării lui Gherman până la finalizarea unui alt dosar pe care bârlădeanul îl avea în România și care era instrumentat de DIICOT Vaslui. În momentul respectiv, Gherman era cercetat sub aspectul infracțiunii de deținere de droguri în vederea consumului propriu.

A cerut eliberarea, având afaceri cu fonduri europene
Gherman a fost și el de acord cu predarea. „La data de 3.12.2018 s-a pus în mișcare acțiunea penală și tot la momentul respectiv, DIICOT a propus perfectarea unui acord de recunoaștere a vinovăției (...) rămânând în discuție dacă se va dispune suspendarea sau amânarea, motiv pentru care consideră că în cursul săptămânii viitoare se va semna acordul de recunoaștere, urmând ca la începutul lunii ianuarie se va sesiza și instanța de judecată”, se arată în sentință că ar fi spus avocatul lui Gherman.
Mai mult, Gherman a cerut să iasă din arest. Iată motivația avocatului său: „Este în procedura finală de depunere a documentelor pentru obținerea de fonduri europene și este nevoie de prezența sa personală, drept pentru care solicită punerea sa în libertate”. Cu alte cuvinte, avea și afaceri în derulare.

Prea multe dosare pe cap
Pe 6 decembrie 2018, judecătorii de la Curtea de Apel Iași au dispus predarea lui Gherman către belgieni, însă au amânat această acțiune până la pronunțarea unei soluții definitive în dosarul cu drogurile. În plus, tot pe 6 decembrie, Gherman a fost eliberat din arest.

Căra cannabisul cu mașina lui Gafița
În primăvara acestui an, pe 16 aprilie 2019, a venit sentința din dosarul DIICOT. Gherman a fost cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de cultivare și deținere de droguri de risc pentru consum propriu. Acesta a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției. „În cursul anului 2018, inculpatul Gianni Gherman a cultivat plante de cannabis la domiciliul din Bârlad, județul Vaslui, în vederea consumului propriu, ocupându-se în mod efectiv de întreținerea și îngrijirea acestora (...). În data de 30.10.2018 a transportat plantele crescute, cu autoutilitara marca Volkswagen, de culoare albă, cu numărul de înmatriculare IS-15-RIJ, către municipiul Iași, fiind depistat deținând astfel 1.940 grame plante de cannabis, în stare naturală (595 g plante cannabis rămase după uscare la temperatura camerei), în care s-a pus în evidență tetrahidrocannabiol (THC), compus psihotrop biosintetizat de planta Cannabis”, au notat magistrații.

S-a apucat de plantat droguri acasă

Din probatoriul administrat, a rezultat că Gherman este consumator ocazional de droguri de risc de tip cannabis. „În cursul anului 2017, acesta a fost în Olanda, unde a consumat astfel de substanțe. Tot cu ocazia acestei excursii, a achiziționat semințe de cannabis, cu gândul de a-și înființa o cultură la domiciliul său din Bârlad”, a fost descrisă în sentință geneza acțiunilor lui Gherman.

Astfel, în februarie-martie 2018, Gherman a plantat semințele în cinci ghivece. În octombrie anul trecut, individul s-a mutat la Iași, în comuna Tomești, într-o locuință improvizată, aflată într-o hală aparținând lui Marius Ionel Gafița. De fapt, și duba Volkswagen IS-15-RIJ cu care a transportat drogurile îi aparține aceluiași Gafița. „Da, e mașina mea”, a spus Gafița.

Ghinion: l-au prins în trafic
Pe 30 octombrie anul trecut, Gherman a plecat din Iași la Bârlad să-și aducă niște haine. Ajuns acasă, a constatat că plantele sale de cannabis nu erau într-o stare prea bună. Le-a încărcat în mașină cu gândul să le ducă în Iași pentru a le îngriji și a scoate ceva din ele. A plecat spre Iași prin Huși de unde a cumpărat vin. Însă, în localitatea Drânceni (Vaslui) a fost oprit pentru control de Poliția de Frontieră, agenții găsindu-i ghivecele în mașină.

Condamnat la 1 an cu suspendare
Audiat, Gherman a admis faptele și a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției. Instanța l-a condamnat la un an de închisoare pentru comiterea infracțiunii de cultivare și deținere de droguri de risc pentru consum propriu, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

Termenul de supraveghere este de doi de 2 ani. În această perioadă, trebuie să se prezinte la Serviciul de Probațiune Vaslui, dar să și presteze o muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Primăriei Bârlad sau a Spitalului de Urgență din localitate, pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare.

Sediul firmei lui Gafița de la Comtom: la intrare, un banner Vivai Guagno, firma pe care Mihai Chirica a adus noul lot de tei care au fost replantați pe Ștefan cel Mare, după scandalul cu salcâmii japonezi

Nimeni nu-i la firmă

Săptămâna trecută, jurnaliștii REPORTER DE IAȘI au fost la halele din Tomești ale familiei Gafița. În curte, era parcată duba VW IS-15-RIJ. Marius Gafița, singurul dintre cei trei frați prezenți, a spus că Gherman era plecat la Bârlad. „La probațiune”, a zis el. Despre Dragoș, fratele care conduce afacerile familiei, a afirmat că e plecat în Spania, urmând să revină acasă zilele viitoare.

Alt pușcăriaș
Cel de-al treilea personaj principal al acestui prim episod, Constantin Niță, are și el un trecut tulbure. Niță a făcut pușcărie, fiind condamnat la doi ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal și la un an și patru luni pentru „colectarea, deținerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea și vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârșirii acesteia”.

Din contopirea pedepselor, Niță a avut de executat doi ani, cinci luni și 10 zile. A fost eliberat condiționat în luna mai 2019.

Niță a băgat un om în hârdăul cu rahat și a urinat pe el
Acum mai bine de doi ani, în noaptea de 11 spre 12 iunie 2017, în jurul orelor 2:00 – 3:00, la Prisăcani, Niță și mai mulți amici de-ai săi s-au întâlnit cu Ștefan Dascălu. Între Dascălu și doi dintre prietenii lui Niță avusese loc, anterior, un conflict. Toți s-au deplasat la casa unuia și s-au apucat de băut.

Discuțiile în contradictoriu au degenerat, iar Dascălu a fost bătut. Iată ce au reținut judecătorii în acest dosar: „În acest timp, victima (Ștefan Dascălu) îi ruga pe inculpați (Niță și alți trei) să o lase în pace și să îi permită să plece, însă aceștia îl țineau cu forța în interiorul curții. La un moment dat, inculpații (...) au dus cu forța persoana vătămată în apropierea grupului sanitar exterior, au răsturnat cabina și au introdus victima în groapa cu materii fecale, după care au urinat pe aceasta. După ce au scos persoana vătămată de acolo, inculpații au adus un furtun și au spălat-o cu apă rece. Dimineața, în jurul orei 9.00, inculpații au întins persoana vătămată pe bancheta din spate a autoturismului său marca VW Touareg, iar inculpatul (unul dintre frații Rotaru) s-a urcat la volan și a impactat în mod intenționat autovehiculul de un stâlp de electricitate, după care a abandonat victima în acel loc”.

A stat mai mult în arest preventiv
A doua zi, scandalul a intrat în atenția autorităților. Însă, victima, Ștefan Dascălu, și-a retras plângerea prin care îi acuza pe respectivii de lovire. Așa că, în final, Niță și amicii lui au fost judecați și condamnați doar pentru lipsire de libertate în mod ilegal.

În timpul perchezițiilor domiciliare, anchetatorii au găsit la Niță 18 pachete de țigări marca Ritm cu timbre de acciză emise de Republica Moldova. Țigări provenite din contrabandă. De aici, și a doua condamnare.
În acest dosar, Niță a fost condamnat definitiv în decembrie 2018, dar a fost eliberat condiționat în mai 2019 deoarece a fost mult timp în arest preventiv.

Alt pușcăriaș livrează marfă la Servicii Publice
Un alt individ implicat în această bătaie a fost Ioan Crudu. Acesta a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal. Crudu este patronul firmei Pris Ioan, o altă firmă abonată la contractele cu Servicii Publice Iași. Atât Niță cât și Crudu sunt din Prisăcani, fieful lui Dragoș Gafița.

Tip de livrare Auribusiness la Servicii Publice: achiziție directă, 221.000 bulbi de lalele, 128.000 de lei dintr-o lovitură. Cine a stat să numere 221.000 de bulbi? Furnizorul era un interpus care spărgea magazine în Belgia!

Tranzacții Auribusiness – Servicii Publice (SPI): 1 milion de lei în 17 luni

* 10.09.2014: SPI a luat crizanteme la ghivechi (3.920 buc.) de la Auribusiness Consult în valoare de 39.144 lei


* 23.09.2014: SPI a luat 3.500 de crizanteme la ghivechi în valoare de 35.000 de lei de la Auribusiness Consult


* 1.10.2014: SPI a cumpărat 221.000 de bulbi lalele. Furnizor a fost Auribusiness, valoarea fiind de 127.987 lei

* 3.03.2015: O achiziție de 55.184 lei prin care SPI a cumpărat de la Auribusiness Consult semințe și plante drajate

* 6.04.2015: Pământ vegetal, 3.200 mc, în valoare de 64.000 de lei a ajuns de la Auribusiness la SPI

* 7.04.2015: SPI a luat 1.380 de plante, ierburi, mușchi sau licheni ornamentali în valoare de 94.696 lei de la Auribusiness

* 7.04.2015: SPI a cumpărat de la Auribusiness 1.350 buc. plante cu utilizare specifică care au costat 34.710 lei

* 13.05.2015: Auribusiness a adus la SPI 1.200 mc de pământ pentru care a încasat 24.000 de lei

* 14.09.2015: Două contracte pentru achiziția de bulbi, flori și crizanteme la ghivechi. Ambele au fost câștigate de Auribusiness Consult. Valoarea totală: 376.184 lei

* În octombrie și decembrie 2015, februarie și martie 2016, Auribusiness Consult a mai dus la SPI bulbi de flori, coșuri, ghivece de peste 100.000 de lei.

Total pentru perioada 2014 - 2016: Auribusiness Consult a făcut livrări către Servicii Publice în valoare de 954.139 lei, adică echivalentul a 210.000 euro

Chirica și Sălceanu și-au făcut vile la Frasin exact când prolifera mafia lui Gafița la Servicii Publice

Primarul și Dragoș Gafița și-au petrecut împreună concediul de vară din 2015, la Mamaia

Dragoș Gafița a controlat direct sau prin interpuși mai multe firme care au derulat afaceri de milioane cu societăți subordonate Primăriei. Dar cele mai bune tranzacții, Gafița le-a făcut cu SC Servicii Publice, societatea municipalității care se ocupă cu întreținerea spațiului verde din oraș. Gafița avea acolo propriul om, o rudă apropiată. Maria Zahariuc, soacra lui Gafița, era director economic la SPI.

Sălceanu, de la Servicii Publice, are vilă lângă Chirica la Frasin

Însă, este de notorietate relația apropiată pe care Gafița a avut-o cu Luminița Sălceanu, fost șefă a SPI (director și, ulterior, adjunct), acum pensionată. La rândul său, Sălceanu a fost unul dintre șefii din Primărie cei mai apropiați de Mihai Chirica încă de pe vremea când actualul edil era director tehnic, viceprimar și primar interimar.

Familiile celor doi, Luminița Sălceanu și Mihai Chirica, sunt vecine în Frasin, județul Suceava. Oficial, vila Luminiței Sălceanu e pe numele copiilor săi, iar conacul primarului e pe firma Eurodesign Consulting a fratelui său, Ioan Chirica.
Domeniul Chirica din Frasin este în grija unei familii de localnici, Grefelian, ai căror copii, doi băieți, lucrează la Servicii Publice. Cei doi copii au fost angajați la SPI când Sălceanu încă lucra acolo. Sălceanu a cărei vilă din Frasin a fost cumpărată de la bătrânii Grefelian.

Chirica, în concedii cu clanul Gafița
Ca cercul să fie complet, acum câțiva ani, Dragoș Gafița și Mihai Chirica au făcut împreună concedii pe litoralul Mării Negre. La momentul respectiv, Chirica a bagatelizat aceste evenimente, afirmând că s-ar fi întâlnit întâmplător cu familia Gafița.

Ceva mai recent, chiar anul acesta, Mihai Chirica și Vasile Gafița (unul dintre frații lui Dragoș) au asistat împreună la Slujba Privegherii, din ajunul sărbătorii Buna Vestire, cu ocazia hramului Chiliei „Buna Vestire” a Schitului Lacu din Muntele Athos.
În 2016, Dragoș Gafița s-a asociat cu Cristina Popa (soția actuală a primarului) în firma Lactate Han. Pentru că informația a devenit publică, n-au mai derulat niciun fel de afaceri pe acea societate.

NU RATAȚI EPISODUL 2: BANII DE LA SERVICII PUBLICE AU AJUNS, PRIN INTERMEDIARI, LA PRIMA FAMILIE A IAȘULUI.

Luni, 23 septembrie

Article image
Dragoș și Vasile Gafița merg cel puțin o dată pe an la Muntele Athos, fiind foarte evlavioși. Acum, a mers și prietenul lor, primarul Mihai Chirica. Familia Gafița căpușează de ani de zile Primăria Iași, furnizând produse de milioane de lei, exclusiv prin încredințare directă. În același timp, cei doi sunt în primul cerc de prieteni ai primarului, relația pe care acesta însă o neagă în fața presei. Soția primarului devenise...
Autor Cezar Moraru Anchete 23 Aprilie 2019

Article image
Administraţia locală, ediţia de vară: soţia lui Chirica este asociată cu Gafiţa, soacra lui Gafiţa e şefă la o subordonată a lui Chirica, contractele curg de la subordonată la firma lui Gafiţa. Pentru a treia oară în ultimii patru ani, edilul-şef se intersectează în concediu cu Dragoş Gafiţa, abonat la contracte cu instituţii subordonate Primăriei: Servicii Publice, Ateneul Tătăraşi şi Salubris. Mihai Chirica a locuit într-...
Autor Cezar Moraru Anchete 11 August 2018


Citeste si...
Nota
(6 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Cartierul Austriac