Unchiul Vasile (primul din stânga), alături de frații Mihai și Ioan Chirica, la o petrecere de familie Unchiul Vasile (primul din stânga), alături de frații Mihai și Ioan Chirica, la o petrecere de familie

Vasile Chirica vrea de la nepotul primar un hectar din pământul Iașului. I-a „donat” 40.000 de euro pentru una din vile


Unchiul primarului Mihai Chirica pregătește o nouă lovitură de proporții. Vasile Chirica a dat în judecată Primăria condusă de nepotul său și cere 10.000 de metri pătrați de teren. Motivul: unchiul Vasile are certificat de revoluționar, iar despre pământ spune că i se cuvine datorită acestei calități. „Luptător pentru victoria revoluției din decembrie 1989 – luptător cu rol determinant”, este titulatura oficială a unchiului. Juriștii consultați de REPORTER DE IAȘI au afirmat că Vasile Chirica are toate șansele de câștig, problema punându-se dacă Primăria va identifica teren disponibil. „Se va găsi cu siguranță”, a afirmat o sursă din Palatul Roznovanu.

A depus patru cereri
Pe 12 septembrie, Vasile Chirica (70 de ani) a înaintat o acțiune la Judecătoria Iași, obiectul procesului fiind „obligația de a face”, în calitate de pârât fiind Municipiul Iași prin primar. Pe scurt, Vasile Chirica și-a dat în judecată nepotul, pe Mihai Chirica, primarul Iașului. Unchiul a invocat mai multe acte normative și, în întâmpinarea adresată instanței, a menționat că cere un hectar de teren agricol, extravilan. Iar acest teren i s-ar cuveni pentru calitatea sa de revoluționar.
Unchiul Vasile a motivat că s-a adresat instanței deoarece la toate cererile pe care le-a înaintat Primăriei în 2004, 2008, 2014 și februarie 2019 răspunsurile au fost fie cu „echivoc”, fie acesta a lipsit cu desăvârșire.

Nepotu’ „e încăpățânat”
Revendicarea lui Vasile Chirica are cel puțin trei puncte controversate: de ce s-a adresat instanței, cum a dobândit calitatea de revoluționar și câți revoluționari ieșeni au obținut beneficii imobiliare pe seama acestei calități?
1) Vasile Chirica are propria explicație pentru care a ajuns să dea în judecată Primăria. „Aștept de mulți ani terenul ăsta, am făcut mai multe cereri, dar degeaba”, a spus el. Chestionat de jurnaliștii REPORTER DE IAȘI, unchiul a admis că a discutat cu primarul Mihai Chirica pe această chestiune, însă n-a avut succes. „E încăpățânat, ce să-i fac?”, a afirmat Vasile Chirica.
Într-adevăr, legea prevede această posibilitate ca cei cu statut de revoluționar să primească fie 10.000 mp de teren agricol, fie 500 mp de teren pentru casă, intravilan.
Juriștii consultați de REPORTER DE IAȘI au explicat că demersul în instanță are un dublu rol. Pe de o parte, pe acela de a închide gura contestatarilor cum că primarul-nepot îi dă unchiului-revoluționar un hectar de teren. Mai ales că afacerile pe relația unchi-nepot au fost sub lupa REPORTER DE IAȘI în ultimul an.

În al doilea rând, este vorba despre identificarea suprafeței de 10.000 mp de teren. Expertul-jurist a detaliat: „Legea prevede atribuirea în proprietate a 10.000 mp de teren în extravilan «în limita posibilităților». Or, din câte știu, rezerva de fond funciar a Primăriei este epuizată. Singura variantă ar fi ca Primăria să scoată din patrimoniu, adică din domeniul privat această suprafață și să i-o dea”.


Culmea, în întâmpinare, Vasile Chirica tocmai așa și-a motivat cererea de teren: cum că Primăria deține terenuri în domeniul privat care nu fac obiectul unor cereri de restituire. „Numai lipsa de terenuri din domeniul privat ar constitui motiv justificat pentru refuz atribuire”, a mai menționat Vasile Chirica în solicitarea sa adresată judecătorilor ieșeni.
Manevra este abilă, a precizat expertul. „Cineva l-a învățat exact cum să procedeze ca să aibă șanse de câștig 100%”, a declarat juristul.

Pentru ce a primit titlul de revoluționar?
2) La fel de controversată este și calitatea de „luptător pentru victoria revoluției din decembrie 1989 - luptător cu rol determinant” pe care Vasile Chirica pretinde că a avut-o. Într-un oraș în care a fost și n-a prea fost revoluție. A fost mișcarea din 14 decembrie, prima din țară, în urma căreia mai multe persoane au fost reținute. Și-apoi, evenimentele începând cu 22 decembrie care au cuprins întreaga țară. De fapt, la Iași există două asociații ale revoluționarilor construite fix pe aceste date calendaristice 14 și 22 decembrie 1989. „Singurul oraș din Moldova considerat participant la revoluție a fost Iașul. Nu au fost morți sau răniți, dar am fost noi cei de pe 14 decembrie care am fost închiși”, a declarat poetul Cassian Maria Spiridon. Acesta susține că la Asociația 14 decembrie 1989 mai sunt 12 membri din 16. „Restul au murit”, a spus Spiridon. Pe Vasile Chirica îl știe, dar e la cealaltă asociație, la 22 decembrie. „Când am ieșit din arest, întâmplarea face că el m-a dus acasă”, a adăugat Cassian Maria Spiridon.
Despre ce-a făcut la revoluție, Vasile Chirica are mai multe versiuni. „I-am arestat pe șefii Miliției de la Iași, de-atunci. Și-apoi, am fost parte dintr-o grupare care a apărat cu arma în mână Casa Pătrată”, a spus Chirica. Și a adăugat că certificatul său este eliberat de Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor care are la dosar întreaga sa activitate revoluționară.

Anterior, în luna septembrie 2018, Vasile Chirica a explicat, tot pentru REPORTER DE IAȘI, care a fost aportul său la revoluție, menționând că și-a riscat viața. „Un ofițer care, mai târziu, a ajuns consilier județean sau ceva de genul ăsta, a vrut să mă împuște la Revoluție. Am cărat pâine de la Iași la Brașov cu fiul meu, sunt multe fapte...”, a declarat unchiul acum un an.

I s-a repartizat deja o clădire
3) Vasile Chirica a profitat deja, din plin, de titlul său de revoluționar. Paranteză: în 2011, unchiul i-a donat nepotului Mihai Chirica, pe-atunci director tehnic în Primărie, 170.000 de lei. Cu acești bani, Mihai Chirica și-a cumpărat una dintre vile, cea de pe strada Tudor Neculai. La un an și jumătate de la această donație, Vasile Chirica a obținut de la Primăria lași, la care Mihai Chirica ajunsese între timp viceprimar, o magazie în chirie, 52 mp, pe Elena Doamna.

Din nou, pentru că unchiul avea acest statut de revoluționar. În iulie 2014, unchiul a achiziționat magazia, iar în anii următori a modernizat clădirea, transformând-o într-o cochetă construcție pe care ulterior a închiriat-o. Lucrările de reamenajare și mansardare s-au executat fără ca pe numele unchiului Primăria nepotului, ajuns de-acum primar, să fi emis vreo autorizație de construire.
Pentru unii mumă, pentru alții…
În plus, statistica lasă loc la interpretări. În 2017, din cei 55 posesori de carnete de revoluționari, în evidențele Primăriei figurau doar 25 care luaseră spații comerciale. Mai puțin de jumătate. Sub rezerva anonimatului, o sursă din Primărie a explicat: „Au primit spații bune doar cei care au fost mai vocali sau cei care au fost mai apropiați de primarii Iașului. Restul revoluționarilor le-au primit degradate, trebuiau investiții mari, așa că au renunțat”. Legea a fost, chipurile, respectată. Însă unii au primit spații în Centru, cu vad bun, pe care le-au cumpărat la preț de chilipir și le-au vândut pe bani frumoși. Altora le-au fost repartizate niște dărăpănături, în zone periferice, pe care le-au refuzat.
La fel a fost și cu terenul de 10.000 mp. Legea permite ca un revoluționar să ia și spațiu comercial și teren în extravilan. „Eu am primit, dar acum mulți ani”, a spus Cassian Maria Spiridon.
Pe de altă parte, datele oficiale arată că de la Primăria Iași nu a mai primit absolut niciun revoluționar cei 10.000 mp extravilan din anul 2000 încoace. Iar acum unchiul încearcă marea lovitură, ca instanța să oblige Primăria să-i acorde un hectar de teren din domeniul privat al Iașului.

Article image
Mihai Chirica inventează legi pentru familia sa: și-a autorizat unchiul la doi ani după ce-a terminat casa. Nu-i nicio diferență față de blocurile lui Plugaru, care erau autorizate tot de Primăria lui Chirica după ce erau gata construite. Zeci de ieșeni suportă rigorile legii în construcții, sunt amendați de Poliția Locală și trimiși în judecată. Pentru primar există legi separate. Acest fals reprezintă abuz în serviciu. A...
Autor Cezar Moraru Anchete 16 Ianuarie 2019

Article image
Folosit ca paravan într-o donație de 170.000 de lei, Vasile Chirica a fost răsplătit de nepot cu o casă în Centru din patrimoniul Primăriei. A mansardat-o apoi fără autorizație de construcție! Din declarațiile de avere ale primarului nu ies exact terenurile și vila subevaluate din Bârnova, respectiv Nicolina. A scos din mânecă donația de 170.000 de lei de la unchi, plus încă două împrumuturi de la acesta. În compensație, i-...
Autor Cezar Moraru Anchete 12 Septembrie 2018


Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Leave a comment

Antibiotice

Go to top