fbpx
 
De 10 ani ne uităm la traficul din Podu Roș fără să facem ceva concret. Chirica e ca Iohannis, urmărește cu „atenție și îngrijorare” De 10 ani ne uităm la traficul din Podu Roș fără să facem ceva concret. Chirica e ca Iohannis, urmărește cu „atenție și îngrijorare”

A rezolvat-o și pe asta: planul de trafic anunțat de Chirica în februarie a fost aruncat la coș. 300.000 de lei dați din vorbe


În februarie, primarul anunța o colaborare cu Universitatea Tehnică pentru soluții de trafic în Iași. Proiectul trebuia plătit cu 300.000 de lei și UTI trebuia să furnizeze soluții de trafic până la finalul anului. Lunile au trecut una după alta, decontările sunt zero, soluții sunt doar pentru două probleme punctuale din trafic. Atât a solicitat Primăria până acum, pentru că se lucrează pe bază de comandă. Din vorbe, primarul e îngrijorat, dar practic nu face nimic.

Problemele de trafic din Iași ar fi trebuit să-i dea frisoane primarului, nelăsându-l să doarmă. Dar cea mai gravă problemă a Iașului, în acest moment, a fost tratată doar ca un joc de imagine de către Mihai Chirica.
În februarie anul acesta, primarul anunța în mai multe apariții publice, că va face un nou plan de trafic, adăugat altora realizate în ultimii ani, un fel de „mama soluțiilor” la toate problemele de Circulație.

Mihai Chirica anunța că masterplanul va fi finalizat și aplicat până la sfârșitul anului, fiind comandat specialiștilor de la Facultatea de Mecanică a Universității Tehnice Iași (UTI), urmând a fi plătit cu 300.000 de lei.
Cu trei luni înainte de sfârșitul anului nu s-a plătit niciun leu, iar din masterplan nu s-au făcut decât câteva schițe sub presiune, în zona Bucium-Poitiers, după începerea anului școlar.

Consiliul Local a disponibilizat 300.000 de lei

Primarul susținea că e nevoie de soluții date de experți, care să-și asume proiectul, pentru a nu mai fi controverse între diversele tabere politice. Întrebat, în februarie 2019, la Infinit TV, dacă acest plan îl vom vedea materializat anul acesta, Mihai Chirica a răspuns: „Da, cu siguranță”.
Imediat, pe 28 februarie, Consiliul Local a votat Hotărârea prin care protocolul dintre Primărie și Departamentul de Vehicule Rutiere din cadrul UTI să fie finanțat cu 300.000 de lei. „Municipiul Iași va plăti din bugetul local costurile necesare susținerii programului de lucru suplimentare a cadrelor didactice, și studenților implicați, pe baza unor rapoarte de lucru, confirmate de Municipiul Iași. Pentru anul în curs, limita fondurilor puse la dispoziție este de 300.000 de lei”, se spunea în Hotărâre. Din martie putea începe treaba.

Câteva schițe cu pixul privind sensurile din Podu Roș și cele două splaiuri, tot ce s-a lucrat în 2019, un așa-zis proiect de 300.000 de lei

S-au trezit abia cu șocul începerii anului școlar
După șapte luni, rezultatul este nesemnificativ. S-au redactat câteva foi cu sensurile unice de pe cele două splaiuri ale Bahluiului, menționându-se 11 puncte de conflict rutier, fără a se găsi o soluție concretă, prezentându-se doar o constatare: „Modificările vor muta blocajul din Podu Roș în intersecția Podu de Piatră-Bd. N. Iorga”. Lipsește integrarea tuturor fluxurilor de trafic din tot orașul, pentru a avea „mama soluțiilor”. De altfel, schimbarea sensurilor pe cele două Splaiuri nici nu a fost pusă în practică.
Imediat ce-a început școala, pe 9 septembrie, specialiștii de la UTI s-au mutat, la cererea disperată a lui Mihai Chirica, în intersecția din Poitiers-Pasaj Bucium, calculând timpii semafoarelor și propunând modificări ale acestora. Soluția la îndemână a primarului, în a doua săptămână de școală, a fost să recurgă tot la polițiștii locali, care să dirijeze circulația.
E tot ce s-a realizat din masterplanul de 300.000 de lei în ultimele șapte luni.

Patru puncte capitale, nimic făcut

Conform acordului, Primăria Iași dorea ca Facultatea de Mecanică, prin Departamentul de Inginerie Mecanică și Autovehicule Rutiere, să asigure:
1. Studiu privind identificarea și analiza posibilităților de introducere a sensurilor unice de circulație
2. Studiu privind introducerea benzilor de rulare dedicate transportului public
3. Studii de fundamentare pentru transformarea unor spații circulabile în spații necirculabile, destinate traficului pietonal
4. Optimizarea traseelor pentru autohevicule grele
Acestea erau direcțiile majore, din care decurgeau alte subcapitole importante, prevăzându-se cheltuieli pentru coordonarea studenților, tocmai pentru a nu mai exista acuzații de „muncă la negru”.

Lidia Gaiginschi, prorectorul Universității Tehnice, coordonatoarea planului de trafic: „Nu ne-am apucat la timp, a fost vacanța”

Șase profesori implicați, dar numai pe hârtie

Acordul era urmarea firească a faptului că studenții participaseră gratuit, în 2015, la anchete și recensăminte de trafic utilizate în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă. Așa că s-a dorit cooptarea celor mai buni de la master și doctorate, oameni care să aibă și să ofere imaginea de ansamblu, dar și soluții concrete.
Primăria se obliga să pună date la dispoziție și să emită temele de urmat pentru 15 studenți și cei 6 profesori implicați.

Două teme începute în șapte luni, simple simulări

În cele 7 luni trecute de la hotărârea de CL, studenții au lucrat doar la două teme din tot acordul. Atât a solicitat instituția lui Mihai Chirica, conform unor surse autorizate din Primăria Iași. Prorectorul UTI Lidia Gaiginschi, nominalizată drept coordonatoare a planului de trafic, a recunoscut, pentru REPORTER DE IAȘI, că nu s-a făcut mare lucru.
„Una dintre direcții a fost inversarea sensurilor unice pe malul Bahluiului, din Metalurgie până în Podul de Piatră, cea de-a doua consta în soluțiile pentru Poitiers. Nu s-a finalizat ceva concret în sensul unor intervenții în trafic, doar s-au întocmit dosare cu ce ar însemna aceste modificări. Și s-au măsurat timpi de semaforizare, s-au făcut simulări pe calculator pentru fiecare dintre intersecțiile de pe malul Bahluiului, respectiv de la Poitiers. În grupa de lucru este un student foarte priceput, care a primit acces la toate datele Centrului de Trafic, și a rulat simulări de calculator”, ne-au explicat surse din Primăria Iași.

Mihai Chirica, într-unul din nenumăratele exerciții de imagine, cu planșa în față. Concret, profesorii de la UTI spun că nu au primit comenzi de la Primărie, lucrându-se doar la cererea clientului

Niciun studiu pentru banda unică de transport

De celalaltă parte, cei implicați în proiect spun că, de fapt, nu s-a mișcat mare lucru din totalul proiectului.
„A fost și vacanța la mijloc, nu s-a lucrat imediat după aprobarea hotărârii de CL. Abia din noul an universitar se merge către acest proiect. Din această cauză, nici nu s-au făcut decontări până acum. S-a lucrat puține ore”, explică prorectorul UTI, Lidia Gaiginschi, profesor implicat în colaborarea cu Primăria Iași.
Profesorii care lucrează în acordul cu Primăria nu detaliază despre câte teme ar fi vorba. Dar menționează că, spre exemplu, pentru studiul pentru realizarea unei benzi unice de transport nu s-a făcut nimic. Deși este o altă temă de mare interes anunțată de Mihai Chirica și întârziată deja.
„Până la finalul anului, vor fi realizate solicitările din proiect și vor fi făcute și decontările”, a mai precizat Lidia Gaiginschi. Tot timpul se spune „va fi”.

Article image
După patru ani de la înființare, Muzeul Municipal nu e acredidat de Ministerul Culturii și nu are nici aviz de înființare. Motivul, foarte simplu: nu are patrimoniu. În patru ani nu s-a încropit niciun concept, doar se cheltuie cu utilitățile și cu salariile. Muzeul consumă și nu avansează nici cu-n pas. De un an jumate, diretoarea-pensionară Aurica Ichim n-are nicio idee de ce vrea să facă, doar își ia salariul de 4.500 de...
Autor Ionel Iloae Reportaje 20 Septembrie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: