fbpx
 
Curtea de Apel a respins acțiunea ISPAL de blocare a tranzacției dintre Teba și Prime Kapital. Silk District merge mai departe Curtea de Apel a respins acțiunea ISPAL de blocare a tranzacției dintre Teba și Prime Kapital. Silk District merge mai departe

Pleșcan-Asimionesei, lovitură devastatoare din partea Curții de Apel: contestație respinsă! Silk District merge mai departe


Principala speranță de stopare a proiectului Silk District pentru cuplul Asimionesei-Pleșcan s-a dus pe apa Sâmbetei. Curtea de Apel Iași a respins, ieri, acțiunea prin care se invoca faptul că terenul pe care se va ridica complexul imobiliar ar aparține Primăriei Municipiului Iași.

La foc automat

După o judecată rapidă, Curtea de Apel Iași a decis să respingă acțiunea introdusă de firma Ispal SRL a omului de afaceri Ovidiu Pleșcan. „Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Municipiului Iaşi. Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a AAAS şi respinge acţiunea în contradictoriu cu aceasta ca fiind formulată în contradictoriu cu o persoană fără calitate procesuală pasivă. Respinge acţiunea”, se arată în minuta publicată pe portalul instanțelor. 

Ispal are drept de recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție în termen de 15 zile de la momentul la care îi va fi comunicată motivarea sentinței. Cel mai probabil, va apela la această cale de atac, dar va avea șanse minime de a întoarce decizia de la Iași, un indiciu fiind rapiditatea cu care judecătorii de la Curtea de Apel au dat sentința: la primul termen, ceea ce arată că nu erau prea multe lucruri de lămurit.

Ispal a contestat dreptul Teba asupra terenului

Dosarul a fost depus la sfârșitul anului trecut, inițial la Judecătorie, care l-a declinat în luna iunie la Curtea de Apel.

Intentarea procesului a făcut parte dintr-o campanie a Ispal SRL de a ataca legitimitatea proiectului Silk District care va fi edificat pe locul fabricii Teba Industry (fostă Tomiris) de pe Calea Chișinăului.

La această adresă, după ce a cumpărat imobilul, fondul de investiții Prime Kapital a anunțat că va realiza un complex imobiliar în care va investi peste 200 de milioane de euro.

Ulterior, societatea Ispal SRL, producător de mobilă care a fost chiriaș al Teba Industry, dar a fost evacuat din cauza restanțelor de sute de mii de lei la plata chiriei, a cerut judecătorilor să constate următoarele:

  • că Teba Industry nu avea drept proprietate pentru terenul de pe Calea Chișinăului
  • nulitatea Certificatului de atestare a dreptului de proprietate nr. 0967 emis la data de 18.04.1994 de Ministerul Industriilor
  • radierea dreptului de proprietate al pârâtei Teba Industry SRL înscris în cartea funciară
  • înscrierea dreptului de proprietate al Municipiului Iași.

Primăria, băgată cu forța în dosar

La Judecătorie, reclamanta Ispal a susținut că ”(...) acest certificat (din 1994 -  n.r.) nu reprezintă un mod de constituire a dreptului de proprietate, ci atestă o anumită situație de la momentul emiterii sale, astfel încât, în ceea ce privește existența dreptului de proprietate în beneficiul Teba Industry SRL  nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de art. 1 din HG 834/1991, imobilul având destinații străine de obiectul de activitate al acestei societăți. În aceste condiții, reclamanta arată că solicită să se constate că în patrimoniul Teba Industry SRL nu există un drept de proprietate asupra imobilului situat în Iași, Calea Chișinăului nr. 22, acesta încetând ca urmare a sistării activității și schimbării destinației imobilului, cu consecința constatării nulității Certificatului de atestare a dreptului de proprietate emis la data de 18.04.1994 de Ministerul Industriilor”.

La aceeași instanță, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, care a vândut în 1994 Tomiris (actuala Teba Industry) a solicitat respingerea acțiunii ca fiind netemeinică și nelegală, la fel ca Teba, în timp ce Municipiul Iași și Ministerul Economiei, de asemenea chemate la bară de Ispal SRL, nu au depus întâmpinări.

Un fapt inedit: în disperarea de a pune piedici proiectului, cei de la Ispal s-au erijat în apărători ai patrimoniului public al Primăriei Iași. Astfel, municipalitatea nu a deschis vreun proces în care să revendice terenul de la Teba: Ispal a fost cea care a intentat acțiunea susținând că terenul nu este al Teba, ci trebuie să revină municipalității!  

Demersul patronului Ispal, Ovidiu Pleșcan, a fost unul al disperării: a pierdut firma și e înglodat în datorii. Cerea o despăgubire de 630.000 de euro pentru evacuarea din spațiul închiriat

Prime Kapital: „Aleg să se lupte neloial cu potențialii investitori”

În demersul său, Pleșcan a fost ajutat de un alt fost chiriaș de la Teba: controversatul patron al gazetei Bună Ziua Iași, Ghiocel Asimionesei, condamnat în trecut pentru șantaj de presă.

Prin mai multe articole, Bună Ziua Iași a îmbrățișat teoria terenului care ar aparține Primăriei. În plus, direct sau prin intermediul unor interpuși, Asimionesei a atacat în instanță legalitatea certificatelor de urbanism eliberate de Primăria Iași pentru respectiva adresă. Bună Ziua Iași stă într-un spațiu închiriat de la Teba.

Referitor la aceste atacuri, în vara acestui an, reprezentanții Prime Kapital au declarat într-un comunicat că ”(...) atragem atenția asupra campaniei de denigrare promovată de publicația Bună Ziua Iași împotriva proiectului Silk District prin publicarea unor articole de presă ce conțin informații false și tendențioase. Dorim să aducem la cunoștința mediului de afaceri faptul că am demarat acțiuni în justiție împotriva acestei publicații precum și împotriva persoanelor care o controlează – prin cererea de chemare în judecată 19578/3/2019 înregistrată la Tribunalul București.

Drept urmare, prin intermediul aceastei scrisori deschise destinată comunității de afaceri, dorim să confirmăm faptul că proiectul va înainta conform planului, așa cum am anunțat anterior. Publicația mai sus menționată este cunoscută pentru răspândirea de informații false și considerăm că este datoria și responsabilitatea noastră să luăm măsuri, nu doar în beneficiul nostru, dar și al comunității.

Nu este prima oară când persoane cu interese obscure încearcă să ne devieze de la activitățile și investițiile curente. De fiecare dată am acționat cu succes, folosindu-ne de toate mijloacele legale pentru a ne apăra drepturile. Suntem convinși că vom reuși și de această dată și credem cu tărie că acțiunile noastre vor contribui la îmbunătățirea mediului de afaceri.

Suplimentar, redacția Bună Ziua Iași a transmis mesaje nesolicitate către mai mulți reprezentanți ai mediului de afaceri din Iași, fiind diseminate informații false despre proiectul nostru. (...)

Pe lângă demersul jurnalistic reprobabil, atragem atenția asupra faptului că familia Asimionesei desfășoară mai multe afaceri imobiliare în Iași, acesta fiind un motiv în plus pentru care aleg să se lupte neloial cu potențialii investitori și concurenți direcți la adresa afacerilor pe care le desfășoară.”

Ghiocel Asimionesei, patronul informal al BZI, a dus o campanie agresivă împotriva Prime Kapital, încercând să-l atragă și pe primarul Mihai Chirica în această bătălie

10.000 de locuri de muncă

Conform datelor comunicate de Prime Kapital, Silk District va fi un complex imobiliar „mixed-use” unic pe piața din România: „Acesta se va desfășura pe o suprafață de 10 hectare, dintre care 3,5 hectare vor fi parcuri, spații verzi și de recreere. Proiectul se îndepărtează de la modul clasic în care au fost dezvoltate până acum ansamblurile imobiliare, având un impact pozitiv substanțial asupra economiei orașului din punct de vedere urbanistic, social și economic.

Silk District se va concentra în jurul a două componente principale: birouri de categoria A cu o suprafață de aproximativ 100.000 metri pătrați (certificate BREEAM Excellent) și până la 2.500 de unități rezidențiale. (...) Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor comunității locale și a oferi un standard superior de calitate a vieții, Silk District va cuprinde și spații de retail și servicii, dezvoltate armonios prin crearea de parcuri, zone de agrement și de relaxare, o clinică medicală, o grădiniță și un hotel de 4 stele cu spații de organizare pentru conferințe, sală de fitness și piscină încălzită. Mai mult, proiectul va beneficia de zone pietonale verzi, rezultatul unei investiții semnificative în crearea unui sistem de parcări subterane”.

Investitorii au anunțat că autorizația de construcție a fi obținută în acest an, lucrările vor începe în anul 2020 și vor dura până în 2025. Oferta de locuri de muncă în zonă se va mări cu peste 10.000 posturi în zona de birouri, retail și servicii.

Article image
Juriștii consideră atacarea privatizării Tomiris de către Teba, după 20 de ani, drept o glumă. Este arma cuplului Asimionesei-Pleșcan, sperând să obțină tergiversarea autorizației de construcție pentru un proiect de 200 milioane de euro. Legal, exista certificat de atestare a dreptului de proprietate, AVAS a dat certificat de încheiere a monitorizării post-privatizare, iar în toată țara au fost mii de fabrici cumpărate și a...
Autor cristi tanasa Anchete 27 August 2019

Article image
Acuzații grave de hărțuire, răspândire de știri false și amenințări sunt aduse aduse familiei Asimionesei și ziarului „Bună Ziua Iași”, patronat de aceasta, de conducerea Prime Kapital care derulează în Capitala Moldovei unul dintre cele mai mari proiecte imobiliare din zonă, Silk District.
Autor cristi tanasa Imobiliare 02 Iulie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: