fbpx
Print this page
Chirica și Stoica au amuțit: au dispărut cinci stații de 37.500 de euro! Acces interzis la informații despre căpușa Wink

Chirica și Stoica au amuțit: au dispărut cinci stații de 37.500 de euro! Acces interzis la informații despre căpușa Wink


De două săptămâni, conducerea Primăriei și cea a Companiei de Transport Public refuză să răspundă unor întrebări legitime ale REPORTER DE IAȘI: cât plătește Wink pentru stațiile de autobuz customizate, ce statut juridic au stațiile, de când durează contractul, a avut loc o licitație? Mai grav, au dispărut cinci module de stații vândute de Wink la exorbitantul preț de 7.500 de euro bucata. Nimeni nu știe care sunt aceste stații și dacă există! În fața tăcerii sfidătoare a primarului Mihai Chirica și a directorului CTP, REPORTER DE IAȘI va sesiza, de data aceasta, Curtea de Conturi și DNA.

Wink Network, compania cumpărată de Ștefan Holicov, s-a conectat cu toate ventuzele de banii Companiei de Trasport Public (CTP). Toată publicitatea exterioară sau de pe monitoarele din interiorul mijloacelor de transport se face prin Wink.

Lipsa de transparență din partea șefilor CTP și ai Primăriei este totală. Subiectul pare extrem de periculos pentru că, imediat ce REPORTER DE IAȘI a pus primele întrebări, șefii celor două instituții s-au panicat vizibil: au închis abrupt discuțiile telefonice, Mihai Chirica a refuzat să răspundă inclusiv în conferință de presă, iar CTP a trimis chiar un răspuns foarte succint, spunând că toată relația dintre compania publică și Wink este informație clasificată!
Mai mult, când am aflat și că Wink a vândut cinci stații de policarbonat și cu ecrane led către CTP, la prețuri exorbitante, iar acestea nu există, alerta a devenit și mai mare. Celor 400.000 de ieșeni li se refuză să primească explicații pentru subvențiile uriașe primite de CTP. Toată infrastructura și achiziția de mijloace de transport al acestei companii sunt făcute din bani publici.

Apavital, companie publică, plătește 765 euro/lună către Wink pentru această stație de tramvai personalizată. Este în Piața Unirii

765 de euro, taxa lunară de publicitate

De când a devenit Mihai Chirica primar interimar – în 2015, Ștefan Holicov, care tocmai preluase pachetul majoritar de la firma Wink, a obținut într-un fel de concesiune (forma contractuală nu este publică până la această oră) mai multe stații de autobuz și tramvai din oraș, urmând a le transforma în module de publicitate pentru clienți de nivel corporatist. Nu se știe public până la această oră nici câte stații au fost administrate de Wink. Primarul și directorul CTP refuză să spună.
REPORTER DE IAȘI a aflat tarifele lunare de publicitate la doi clienți care au stații închiriate. Apavital plătește 765 de euro/lună (3.600 lei fără TVA), fiind obligată să facă achiziția pe SICAP (site-ul național de achiziții publice). Un al doilea client, care a dorit să rămână anonim, plătește 700 de euro/lună.
În acest preț, întreaga stație se transformă într-un vector tridimensional de promovare, având impact ridicat asupra trecătorilor.

Ștefan Holicov, băiatul deștept care s-a urcat cu totul în cocoașa CTP. Holicov face parte din una dintre cele mai influente familii din Iași, cu ramificații în administrație, afaceri și mediu sanitar

Clienții plătesc integral amenajarea stațiilor personalizate

Dar tot clienții sunt cei care suportă integral costurile customizării stațiilor. Pe Wink n-o costă nimic. CTP le-a dat locațiile cu cel mai bun vad, iar clienții suportă toată investiția. Blue Air montase, de exemplu, la un moment dat, scaune de avion în stațiile de autobuz. Pentru idee, Wink percepe o taxă lunară de publicitate. Extrem de usturătoare.
Dar asemenea idei le au toate agențiile de publicitate din lume. Stațiile de tramvai/autobuz sunt spații foarte aglomerate, cu trafic și vizibilitate mari, fiind vânate de advertiseri. Stații personalizate vezi din Amsterdam până la Moscova și din Suedia până în Africa de Sud. Peste tot în lume se fac licitații în care spațiile publicitare se acordă la prețuri astronomice. Agențiile cumpără spațiul în sistem en-gros și apoi obțin profit din vânzarea en-detail.
În Iași, o singură stație poate fi închiriată cu 800 de euro lunar. Sunt 10 mp de stație. În Iași sunt spații comerciale mari, centrale, care se închiriază cu 800 euro/lună. Pentru acest preț, proprietarii oferă pereți, geamuri, utilități, acoperiș izolat. Unii au făcut credite pentru spații comerciale pe care apoi le-au închiriat, plătind rate decenii de viață.
În cazul stațiilor oferite de Holicov, prețul de 700-800 euro/lună e pentru o stație pe trotuar, prin care bate vântul, amplasamentul fiind pus la dispoziție de CTP. Cât obține compania publică din această înțelegere? Secret total! Ieșenilor le este interzisă o informație fundamentală: cât plătește Wink pentru fiecare stație în parte?

În răspunsul CTP se spune că toate întrebările noastre aduc atingere secretului comercial. Inclusiv numărul de stații aflate în custodia Wink!

Răspunsul CTP, stupefiant: „Secret comercial”
REPORTER a formulat toate întrebările în scris către CTP:
1. Care e forma contractuală prin care aceste stații au fost obținute de Wink?
2. La ce valoare s-a făcut concesionarea și pe ce perioadă?
3. Câte stații au fost luate în administrare de Wink?
4. Care este statutul juridic al acestor stații: patrimoniu exploatabil, mijloace fixe, cine este responsabil de aceste bunuri contabile?
5. Cine se ocupă de întreținerea stațiilor aflate în custodia Wink și care sunt costurile?
Întrebări simple și clare, la care răspunsurile pot fi găsite în câteva minute. Răspunsul directorului CTP, Cristian Stoica, prin intermediului șefului Departamentului Juridic, este dezarmant: „Informațiile cerute sunt cu caracter special”, adică nu sunt de interes public, nefiind permis accesul mijloacelor de informare în masă.
Un răspuns de lumea a treia. Statutul juridic al stațiilor de tramvai din orașul Iași nu este un secret comercial. Valoarea redevenței plătite de un partener comercial unei companii subvenționate din bani publici nu este un secret comercial. Vom insista până când ieșenii, care suportă milioane de euro anual subvenții la CTP, vor obține aceste răspunsuri. Ca exemplu, cele 100 de autobuze noi luate în 2016 au fost plătite dintr-un credit achitat de la bugetul local al Iașului.

Directorul CTP, Cristian Stoica este cinic: „Ați primit răspunsul nostru. Asta este”

Mihai Chirica, brutal: „Nu discut cu voi!”

REPORTER a adresat aceleași întrebări Direcției de Comunicare a Primăriei, cât și Direcției de Administrare a Patrimoniului. Am fost chiar la o conferință de presă a primarului Mihai Chirica, a cărui atitudine a fost sfidătoare: „Nu discut cu voi!”. Relația dintre Wink și patrimoniul ieșenilor se află la cheremul primarului Chirica: dacă e prost-dispus, afacerea Wink rămâne secretul său. O atitudine demnă de sărbătorirea a 30 de ani de la Revoluție.

Alertă: afacerea stațiilor care nu există

Dezvăluirea de cea mai mare actualitate este că Wink a vândut inclusiv module de stații către CTP. Nepersonalizate, ci clasice, din policarbonat, dar care trebuiau să aibă un ecran-led cu dimensiunile 75x50 cmp. Aceste stații au fost vândute la un preț uriaș: 7.500 de euro/bucată. Achizițiile s-au făcut pe SEAP, fiind sparte în loturi mai mici, evitându-se organizarea unei licitații.
Achizițiile s-au făcut în august 2018 (un modul), decembrie 2018 (două module) și martie 2019 (două module). La toate stațiile, în oferte se precizau caracteristile ecranelor Led-TV. La toate achizițiile, CTP a comunicat pe SEAP: „Ofertă acceptată”. Valoarea totală: 37.500 de euro.
Dar aceste module nu există în Iași. Nu le-a văzut nimeni. „Nu știu de existența unor asemenea stații. Cel puțin nu în Iași. Aici nu avem nicio stație cu ecrane TV. Nu am auzit că s-ar fi cumpărat așa ceva de către societate, nu le-am văzut niciodată”, a precizat Paul Păuleț, lider de sindicat în cadrul CTP Iași.
Adrian Mihai, purtător de cuvânt al CTP, ne-a declarat inocent că nu știe de achiziția acestor module de stații și nici unde sunt amplasate: „Voi trimite întrebările dv. conducerii și veți fi informați imediat ce primesc răspunsurile”.

Mihai Chirica, întrebat de REPORTER la conferința de presă organizată la Baza Salubris, a răspuns: „Nu discut cu voi!”. Un răspuns demn de un lider de trib african

Preț dublu la Wink decât la licitația Primăriei

În urmă cu câteva săptămâni, REPORTER DE IAȘI a dezvăluit de afacerea celor 100 de copertine de stații din oraș, o licitație organizată de Primărie la care concurența a fost sugrumată de introducerea unor clauze care n-aveau legătură cu obiectul achiziției.

Prețul estimat de Primărie a fost de 3.600 de euro/copertină, unul considerat supraestimat de către experții din această industrie. Dar Wink a vândut copertine banale, cu acoperiș de policarbonat și cu casete luminoase la interior, de 4,75 m lungime și 1,5 m lățime, la prețul de 7.500 de euro/bucată. Adică mai mult decât dublu. O parte din preț l-ar fi justificat ecranul led de 75 cm/50 cm.
Primăria și CTP nu ne-au oferit explicații privind existența acestor module.

Wink a vândut 5 module de stații către CTP, la prețul exorbitant de 7.500 de euro/bucată. Nu ni s-a răspuns unde sunt

Wink vinde și publicitatea de pe tramvaie: totul e secret

Wink are și exclusivitatea spațiului publicitar de pe tramvaie și autobuze, colantarea făcându-se doar pe baza unui contract încheiat cu această firmă. Nici la această afacere nu ni s-a spus dacă s-a organizat licitație și cât oferă Wink Companiei de Transport Public din aceste venituri.
Wink administrează și calupurile publicitare de pe ecranele din interiorul autobuzelor. Mister total și asupra condițiilor în care s-a făcut această afacere. REPORTER a descoperit doar că Apavital a plătit pe anunțuri utilitare în mijloacele de transport 57.000 de lei către firma Wink, în tot anul 2018. Câți din acești bani au revenit CTP, care pune la dispoziție autobuzele și călătorii? În Iași, această informație este tabu, ca într-o țară bananieră.
Ștefan Holicov, principalul asociat de la Wink, a refuzat dialogul cu REPORTER DE IAȘI. Fondatorul companiei, Doru Chirica, actual director general al firmei, ne-a spus, telefonic, săptămâna trecută, că se află în spital și că vrea să se decupleze de problemele de serviciu. A ascultat întrebările, i s-au cerut răspunsuri scurte, câteva cifre (sume, ani, număr stații), dar a spus să revenim luni, 4 noiembrie. Ieri, pe toată durata zilei, n-a mai răspuns.

Această stație aparține patrimoniului CTP, iar costul personalizării este suportat de clientul Elis Pavaje. Banii ajung apoi la Wink

Unde sunt stații personalizate

Stații situate în Bucium, Anastasie Panu, Copou, Gară au fost amenajate tematic pentru câte un brand. Spre exemplu, la Gară, vizavi de Mc Donald’s, există o stație cu amenajarea rețelei private de sănătate Regina Maria. Banca din stație este concepută sub forma unui aparat RMN.
Astfel de exemple sunt prin tot orașul: Unirea, Ramada, Elis Pavaje (Copou), Apavital (o cișmea în formă de picătură de apă în Piața Unirii), Kosarom (o zonă de grătar la Moldova), Arcadia (pat de spital la Bucium, la Socola).
Toate acestea sunt realizate la comanda clienților, pe banii lor. Apavital, care deține o stație de călători în Piața Unirii, cu o cișmea de apă, a confirmat: cheltuielile de amenajare au fost în sarcina societății CJ.
„Cheltuielile de amenajare le-am suportat noi. Cișmeaua de apă o aveam deja, am mai folosit-o la târguri. În plus față de ea ne-au costat niște printuri pentru stație, deci amenajarea în cazul nostru nu a fost foarte scumpă”, spune Răzvan Manolache, purtătorulde cuvânt al Apavital.

100.000 de lei a plătit Apavital către Wink pentru publicitate într-o stație de tramvai și în mijloacele de transport în comun. Câți din acești bani au ajuns la CTP?

Tun mai vechi al lui Holicov la RATP: 12.000 de euro un simplu site de companie

Răposata RATP, predecesoarea CTP și-a făcut site de companie în septembrie 2016, exact în ultimele luni înainte de a da oficial faliment. Tunul dat de Wink a fost de 12.000 de euro pentru un site banal de prezentare și care apoi a și fost închis. În alte orașe, companii similare și-au făcut site-urile proprii cu numai 1.000 de euro.
Dezvăluirea a fost făcută de Ziarul de Iași.

Article image
Au cerut certificări de parcuri de joacă la copertine pentru stații de autobuz. Rezultatul: o singură ofertă pentru 100 de stații, în valoare de 1,7 milioane de lei. O firmă a depus contestație la CNSC, dar n-a plătit cauțiunea, pentru că era foarte mare. Anul trecut, Primăria a mai făcut 10 copertine identice și acele clauze restrictive n-au existat. Au fost trei oferte și prețul a fost mai mic: 12.000 de lei bucata. Acum ...
Autor Cezar Moraru Anchete 23 Octombrie 2019


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare