fbpx
 
Ferește-te de binele Primăriei! Oamenii din Piața Unirii, somați să plătească „fondul european” ratat de Chirica. „Nu plătim nimic!”

Ferește-te de binele Primăriei! Oamenii din Piața Unirii, somați să plătească „fondul european” ratat de Chirica. „Nu plătim nimic!”


Treabă de mântuială: lucrările la realizarea termosistemului în cele trei turnuri din Piața Unirii au fost întârziate cu un an, iar Uniunea Europeană nu a vrut să mai plătească. Președintele Asociației acuză indolența șefilor din Primărie. Mihai Chirica le trimite notificări celor 156 de familii, cerându-le câte 1.500 de lei de apartament. Povestea lenei: binele s-a transformat în rău.

Peste 150 de familii din cele trei blocuri turn din Piața Unirii, renovate cu fonduri europene, au fost notificate de către Primărie să achite câte 1.500 de lei în plus față de cei 2.600 de lei plătiți deja, conform înțelegerii inițiale.
Primăria Iași a menționat că impune locatarilor să achite mai mult decât a fost contractul inițial pentru că banii pe al doilea an de proiect european ar fi fost pierduți dintr-o greșeală a Asociației de Proprietari, care a generat o întârziere în derularea lucrărilor.

Oamenii spun că nu vor da niciun leu în plus față de cât spune contractul inițial, pentru că incompetența Serviciului de Investiții al Primăriei ar fi generat întârzierea din cauza căreia au fost pierduți banii europeni.

Proiect de 4 milioane de lei

Proiectul pentru realizarea termosistemului la cele trei blocuri turn din Piața Unirii, administrate de Asociația de Proprietari Piața Unirii nr. 9, a fost depus în anul 2012, la ADR Nord Est. Conform proiectului, Primăria Iași trebuia să ruleze în total aproape 4 milioane de lei în această investiție.
Inițial, proprietarilor de apartamente li s-a spus că fiecare va avea de suportat o contribuție proprie de 2.623 de lei. Co-finanțarea ajuta și locatarii, care obțineau izolarea termică a apartamentelor, dar și administrația orașului, pentru că turnurile din Piața Unirii sunt emblematice pentru Iași.
„Toți locatarii au fost de acord și au semnat că vor achita contribuția proprie de 2.623 de lei”, ne-a explicat Florin Borcea, președintele Asociației de Proprietari Piața Unirii nr. 9.

Proiectul trebuia terminat în 2015 și s-a încheiat, în realitate, în 2017! Primarul dă vina pe locatari deși a coordonat proiectul

Ritm de melc

Asociația de Proprietari a fost de acord să fie mandatată Primăria Iași pentru a se ocupa de derularea proiectului, acesta fiind un detaliu extrem de important în întregul scandal. „Ei au coordonat totul. Acum tot ei ne acuză că am întârziat derularea lucrărilor”, spune președintele asociației.
„Pe documentație data de începere a proiectului este octombrie 2014. În realitate, abia la finalul lui 2015 firma a lucrat câteva luni. Apoi, 5-6 luni schelele urcate pe bloc au fost pustii. Firma Romedis Casa SRL, care câștigase proiectul, se plângea că nu are oameni”, mai explică Florin Borcea.

Proiectantul nu a fost la bloc

În toamna anului 2016, Asociației i se reproșează că a produs întârzierea proiectului și banii pe al doilea an de lucrări vor fi pierduți. Argumentul invocat: o bucată de tencuială veche a blocului, de aproximativ 15-16 mp, s-ar fi desprins, astfel că noua termoizolație nu a putut fi pusă la timp.
„Să admitem că ne-am ocupat noi de proiectare, deși a fost treaba Primăriei, pe care am mandatat-o. Dar proiectantul, dl. Grumăzescu, nu a venit la bloc să-l vadă. El a făcut un proiect din birou, de acasă, normal că nu avea cum să știe că 15 mp de tencuială veche se desprind”, mai explică președintele Asociației din Piața Unirii 9.
Entitatea a aflat de problemă în august 2016, a făcut contract pentru reparat tencuiala în septembrie, în octombrie lucrarea era finalizată, plata făcută. „În octombrie este emisă factură de 6.000 de lei către Romedis Casa, care a reparat tencuiala. Deci întârzierea produsă de tencuială ar putea să fi fost de maxim o lună și jumătate. Dar întârzierile produse de Primărie și de incompentența șefei biroului de Investiții sunt de peste 8 luni”, mai spune Florin Borcea.

Au întârziat cu un an lucrările

După ce Romedis Casa SRL a renunțat la lucrare, firma intrând ulterior și în faliment, contractul a fost preluat de Inbit SRL, care a finalizat cele trei blocuri.
„Au încercat să recupereze timpul pierdut, nu s-a mai putut. Până la urmă, au fost pierdute finanțările pentru anul al doilea al proiectului. La finalul lui 2016, în 30 noiembrie, lucrarea trebuia să fie gata. Nu a fost. Au venit reprezentanți de la Ministerul Deazvoltării, nu știu ce au făcut, dar au imputat Primăriei diferența de bani și Primăria a împărțit-o pe apartamentele noastre”, explică Borcea.

Schelele au stat abandonate, firma câștigătoare a dat faliment. Primarul a încercat să recupereze banii de la executanții lucrării, dar n-a reușit

O gratuitate care costă 234.000 de lei

La semnarea contractului, proprietarilor li s-a spus că vor suporta 2.623 de lei pentru fiecare apartament. A fost calculat tot contractul, mai puțin costul geamurilor. Acesta a fost plătit separat, pentru că ferestrele trebuiau să fie identice, dar numărul lor pe fiecare apartament estre diferit.
„După ce al doilea an de contract nu a mai fost decontat, Primăria ne acuză pe noi de întârziere și vrea să ia de la oameni încă 1.500 de lei. Pe fiecare apartament. Este mai mult de 50% în plus, nimeni din bloc nu este de acord să plătească. Este o întălcare gravă a contractului inițial”, a mai explicat Florin Borcea.
În total, factura oamenilor a fost umflată cu 234.000 de lei: câte 1.500 de lei pentru fiecare dintre cele 156 de apartamente din cele 3 blocuri.
„Într-o discuție pe care am avut-o la Primărie, primarul Mihai Chirica mi-a spus așa: . Au deschis procese cu ei, le-au pierdut. Acum, vor bani de la noi și ne presează cu notificări. Nu vom plăti”, mai spune reprezentantul locatarilor din Piața Unirii nr. 9.
REPORTER DE IAȘI a încercat să contacteze proiectantul lucrării din Piața Unirii și reprezentanții Primăriei. Nu au răspuns.


Hai să spunem că noi am întârziat proiectul cu o lună jumate, dar incompetenții de la Biroul de Investiții din Primărie au întârziat lucrările cu peste 8 luni. De asta s-a pierdut finanțarea.
Florin Borcea, președintele Asociației de Proprietari Piața Unirii 9

Article image
Departamentele din Primărie își pasează, în bășcălie, responsabilitatea punerii în aplicare a sentinței definitive din 2016. Ștefan Holicov, care trebuie să-și dea jos panoul, vrea sechestru pe apartamentele familiilor de la ultimul etaj, cerându-le 23.000 de lei pentru că îi afectează afacerea. E o întoarcere cu susu-n jos a legilor statului. Wink are exclusivitate pe toate veniturile publicitare de la CTP, în condiții sec...
Autor Cezar Moraru Anchete 07 Noiembrie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30