fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Chirica, palatul din Bucovina: un secret de 200.000 de euro, cu biserică privată în curte

Chirica, palatul din Bucovina: un secret de 200.000 de euro, cu biserică privată în curte


Fiscul nu-l întreabă pe primar cum poate o firmă cu veniturile și profitul unei tonete să construiască o proprietate pe 4.200 mp, cu o casă de 160 mp utili, patru foișoare, din care unul de 80 mp, cramă, heleșteu și chiar și cu o biserică personală în curte. Firma-paravan pe care fratele primarului nu și-o asumă, a avut profit de 2.000 de euro în 2018. Am scris povestea reală a unei familii care are un chioșc cu exact aceleași venituri ca cele declarate de firma lui Chirica: „Noi nu ne-am dus copiii nici până la Lacu Roșu. Niciun apartament în rate nu ne permitem să luăm”.

Ieșenii au dreptul să știe adevărul despre impresionantul domeniu imobiliar pe care primarul Mihai Chirica îl deține, prin firma paravan a fratelui, în Frasin, județul Suceava.

Absurd: Eurodesign Consulting, firma fratelui, a înregistrat anul trecut un profit net mai mic decât salariul pe o lună al lui Mihai Chirica.

Casa, foișoarele și beciul sunt nefolosite, cum să abandonezi o proprietate de un sfert de milion de euro, toate trecute pe o firmă cu profit de tonetă? Singura modificare față de acum un an e că primarul și-a pus ușă și geamuri la biserica înălțată în fundul curții, la liziera pădurii.

O avere care stă încuiată
După dezvăluirea în exclusivitate despre vila de 160 metri pătrați utili și terenul aferent de 4.251 mp, jurnaliștii REPORTER DE IAȘI au fost, acum câteva zile, din nou la Frasin, în cartierul Bucșoaia.

Comunitatea, cele câteva case înșiruite la capătul străzii Suha, e și mai ermetică ca în 2018. Niciun vecin nu vrea să sufle vreo vorbă despre proprietatea familiei Chirica. În afara bătrânului Grefelian, cel ce se îngrijește de casă și teren, oamenii n-au mai văzut mișcare pe moșia Chirica.

Filmat de sus, domeniul își dezvăluie noutățile: biserica de lângă pădure a primit ușă și geamuri, iar lângă beciul săpat în deal este amenajat un mic heleșteu, imposibil de observat de la nivelul solului.

Panorama proprietății: vilă, patru foișoare, cramă, poartă maramureșeană, pavele și chiar o biserică de lemn în curte, cu turlă înaltă de 5 metri

Firma face profit 833 lei/lună
Casa, cele patru foișoare, crama, heleșteul și biserica din deal sunt înregistrate toate pe Eurodesign Consulting, firmă al cărei unic asociat este Ioan Chirica, fratele primarului.

Recent, Ministerul de Finanțe a publicat pe propriul site indicatorii din situația financiară anuală la 31 decembrie 2018 pentru Eurodesign. Câteva repere: venituri totale în 2018 de 163.738 lei, cheltuieli totale de 148.610 lei. Un profit net de puțin peste 10.000 de lei, adică o medie lunară de 833 lei net.

Firma, al cărei tip de activitate, conform clasificării CAEN, este „activități de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea”, figurează cu zero salariați anul trecut. La fel ca și în ultimii șase ani.

Din 2013 încoace, cifra de afaceri a Eurodesign Consulting a variat între un minim de 156.158 lei (în 2015) și un maxim de 270.260 lei (în 2014), iar profitul între 1.492 lei (în 2014) și 34.135 lei (în 2013).

Deci, cumulat, profitul din perioada 2013 – 2018 este de aproximativ 71.763 lei, adică aproape 16.000 de euro.

O parte din dotările ranch-ului de la Frasin

A mai luat și două mașini pe firmă

Iar pe acest Eurodesign Consulting cu indicatori financiari modești, Ioan Chirica a cumpărat moșia de la Frasin, dar și alte două mașini pe care le folosește fratele său, primarul Mihai Chirica. Atât Skoda Octavia cât și Fordul Transit 8+1 locuri au fost înmatriculate pe Eurodesign, van-ul în martie 2017.

Luni, 11 noiembrie, jurnaliștii REPORTER DE IAȘI l-au așteptat pe Ioan Chirica în fața blocului din Moara de Foc, acolo unde acesta locuiește, dar unde este și sediul social al Eurodesign. Muncitor la Antibiotice, Ioan Chirica a ajuns acasă în jurul orei 16:20, însă a refuzat dialogul. „Nu mai discut cu voi”, a spus fratele primarului. Ioan Chirica spune că nu s-a ocupat niciodată de firmă și n-a fost niciodată la Frasin, el având un apartament și un Citroen C4 vechi de 15 ani, valorând cam 1.000 de euro.

 

Fratele primarului: „Dar vrei să spun adevărul? Eu nu semnez nimic, frate!”

REPORTER DE IAȘI voia să-l întrebe cum justifică achizițiile pe firmă și de ce a fost părăsit domeniul de la Frasin. Despre firmă, Ioan Chirica a spus câte ceva într-o discuție din februarie anul acesta. Iată un fragment:

REPORTER DE IAȘI: Dar ce afaceri are firma asta?
Ioan Chirica:  Face curățenie, frate. Nu v-am zis o dată?
- Unde face curățenie?
- În sedii, de spălătorii, de alea-alea.
(...)
- Cum se face curățenie, dacă firma (Eurodesign Consulting – n.r.) n-are angajați?
- Habar n-am.
- Spuneți-ne ce-i cu firma asta, unde lucrează?
- Se ocupă cu asta, de curățenie.
- Unde?
- Prin Iași, pe aici.
- Și dacă-i a dumneavoastră, de ce mai lucrați ca muncitor și nu vă ocupați de firmă?
- Dar vrei să spun adevărul? Cum să mă ocup dacă eu am serviciu? Știi unde lucrez. La Antibiotice. Și la firmă a trebuit un administrator și un sediu.
(...)
- Câți bani face firma asta, măcar știți lucrul ăsta?
- Nu știu, frate, este contabil, sunt care chiar se ocupă cu așa ceva.
- Dumneavoastră nu semnați bilanțurile?

- Eu nu semnez nimic, frate.
- Aveți delegare?

- Am delegare.
- Bun, și cine semnează?
- Contabilul, cine se ocupă de afaceri (...) Ești de acord că orice firmă îi trebuie sediu?

(...)
- Unde face curățenie firma?
- O să mă interesez și-o să vă spun.

Afaceri cu căpușele Primăriei
Din puținele date disponibile rezultă că Eurodesign a lui Ioan Chirica a fost furnizoare pentru o firmă aflată în relații contractuale cu Primăria la vârful căreia se afla Mihai Chirica. Spre exemplu, în 2008, Eurodesign a făcut livrări către Smart Production și Media Art, ambele controlate pe-atunci de Cătălin Drăgan.

În același an, Smart Production a câștigat două contracte, unul de 146.300 lei la Direcția de Servicii Publice Municipale și al doilea, în valoare de 197.000 de lei, chiar cu Primăria Iași. Pe-atunci, Chirica ocupa funcția de director tehnic în Palatul Roznovanu.
Primarul Chirica și Drăgan sunt prieteni buni. În 2014, Cristina Drăgan, soția afaceristului, a fost angajată la Primărie, la Direcția de Proiecte Europene.

Biserica ctitorului are geamuri puse anul acesta

Tranzacția, subevaluată oficial
Proprietatea de la Frasin a fost cumpărată pe Eurodesign în 2014 în urma unui șir de tranzacții. Astfel, în martie 2014, Eurodesign Consulting a cumpărat 2.724 metri pătrați de la Radu Lăzărescu. Prețul declarat: 10.000 de euro.

În aceeași zi, la același notar, Radu Lăzărescu, prin firma sa, Merit Special Training SRL, a vândut și cealaltă parte a proprietății: o casă în construcție și alți 1.527 mp de teren, în prelungirea primei parcele.

Cumpărător a fost Florin Marcu, patronul pizzeriei „Mamma Mia”. La o lună jumătate distanță, adică în luna mai 2014, Marcu a vândut totul către Eurodesign Consulting. Astfel, familia Chirica a intrat în posesia casei, aflată atunci la roșu, și a terenului întregit, 4.251 metri pătrați.

Casa la roșu și partea de 1.527 mp de teren au fost mult subevaluate la notarul din Giurgiu. Suma declarată a fost de doar 7.000 de euro, dar taxele notariale au fost plătite la o valoare tripă, de 20.000 de euro.

Florin Marcu a intermediat tranzacția, vânzând la scurt timp către Eurodesign cu un mic „capac” pentru deranjul său – 450 de euro.

O firmă care face 2 lei plătește 200.000 de euro

Bunurile din reședința lui Mihai Chirica depășesc 200.000 de euro, dar sunt trecute pe firmă care are venituri și profit cât un chioșc care vinde sucuri și țigări:

 • Casă la roșu și teren 4.250 mp
 • Finisaje casă – 200 mp construiți
 • Mobilier, electronice, electrocasnice, draperii, corpuri iluminat, șemineu, sistem supraveghere
 • Pavele premium – 200 mp
 • Trei foișoare a 10-15 mp fiecare
 • Foișor 80 mp, dotări bucătărie, cuptor, grătar
 • Cramă
 • Heleșteu
 • Poartă monumentală, sculptată în lemn masiv
 • Decorațiuni lemn masiv, sculptat
 • Biserică de lemn (30 mp, înălțime 5 m)
 • Chesoane captare apă
 • Bucătărie la comandă
 • Gard zidit în fronton, gard de plasă în jurul proprietății

Paznicul vilei are fiii angajați la Primăria Iași

Casa este acum îngrijită de Ioan Grefelian, personaj-cheie în Frasin. De la el a cumpărat Luminița Sălceanu (fosta șefă a Servicii Publice, firmă a Primăriei) casă și teren în Frasin. Imobilele le-a trecut pe numele copiilor. Ambii băieți ai lui Grefelian (Mihai și Gabriel) au fost angajați la Servicii Publice.

Iar Grefelian a intermediat tranzacția Lăzărescu – Eurodesign. „N-am fost niciodată, nu știu cum arată”, a fost prima reacție a lui Ioan Chirica, în noiembrie 2018, întrebat de REPORTER DE IAȘI despre vila pe care și-o luase pe firmă la Frasin. Între timp, a aflat unde vine Frasinul pe hartă.

Mașina de serviciu a lui Mihai Chirica, surprinsă de un martor la vila din Frasin. Primarul este atât de ipocrit încât a declarat, într-un interviu, că fotografia publicată de REPORTER este contrafăcută! O punem la dispoziție pentru orice expertiză tehnică

*înființată în 2007, Eurodesign Consulting are ca obiect „activități de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea”. Sursa: Ministerul Finanțelor Publice

Exact cât această tonetă produce firma-paravan a primarului

Cât rămâne în realitate dintr-o afacere de 2.000 euro/lună: „Nu ne-am dus nici copiii în vacanță. Nu ne rămâne să punem nimic deoparte”

Mihai Chirica a putut face un domeniu de 200.000 de euro din veniturile unei firme minuscule, în timp ce o altă familie, cu exact aceleași încasări din afacerea proprie, nu-și permite nici măcar un apartament în rate pe 30 de ani

Cum arată în economia reală, în viața de zi cu zi, o afacere de 10.000-15.000 de lei cifră de afaceri lunară: cu cheltuielile ținute din scurt lună de lună, fără datorii, fără extravaganțe, un mic chioșc produce acești bani, dar când suma se împarte la toată familia, nimeni nu rămâne cu mai nimic.

„Plătești furnizorii, plătești curentul electric iarna și vara, plătești chiria pe teren la Primărie. Se întâmplă să vii și cu bani de acasă. Din ce rămâne, abia reușești să te descurci. Adică nu pleci nici măcar în concedii cu copiii”, spune nora proprietarului unui chioșc din Iași cu cifră de afaceri comparabilă cu a firmei fratelui primarului Mihai Chirica.

Cifră de afaceri: puțin peste 2.000 de euro

Un mic chioșc din Iași învârte, lunar, undeva la 2.000-2.500 de euro cu totul, exact cât Eurodesign Consulting a familiei Chirica. Program de dimineață până la 17.00, sâmbăta se lucrează, doar duminica este liber.

„Din cifra de afaceri lunară, mai bine de jumătate se duce pe plata furnizorilor, pe plata facturilor de utilități, pe chiria pe teren la Primărie, pe rata la chioșc, că nici acum nu este plătit integral”, spune nora unui proprietar. Femeia vinde la chioșc și știe exact la ce nivel este afacerea.

Real, familia rămâne cu 2.500 de lei lunar

Doar chiria cuvenită Primăriei pe teren este de 350 de lei lunar din cei 10.000 de lei lunari. Plata furnizorilor – cafea, sucuri, apă, presă, jucării, țigări, se duce la cel puțin 3.000-4.000 de lei lunar.

Încă un salariu minim urcă cheltuielile la peste 6.500 de lei lunar, iar factura de la curent electric, la fel de mare și vara și iarna (vara frigiderele, iarna aeroterma), duce cheltuielile la aproape 7.000 de lei.

Din cei 10.000 de lei rămân 3.000 de lei, dar nici acești bani nu sunt toți ai proprietarului afacerii: trebuie plătite impozitele și, o dată pe an, autorizația de funcționare de la Primărie.

La fiecare 10.000 de lei, proprietarul rămâne cu aproximativ un sfert din ce a rulat în chioșc. Ajung acești bani? „Nu ne permitem nici măcar să ducem copiii la Lacul Roșu. Copiii nu i-am dus în concediu”, spune nora proprietarului.

Lupta pentru fiecare zi

Soțul femeii lucrează și are un venit stabil, de chioșcul socrului se ocupă ea. Au împreună doi copii, ambii la școală. Și, cu tot salariul soțului și veniturile din chioșc, nu se descurcă de la lună la lună.

„Avem fata la balet la Liceul de Arte. Este printre copiii buni, avem cheltuieli: echipament,încălțăminte, ore particulare. Băiatul este mai mic, este la afterschool: 800 de lei lunar. Chioșcul nu ne asigură mare lucru. Este genul de afacere la care nu ai bani pentru situații neprevăzute”, mai spune femeia.

Ea spune că au fost și luni în care au adus bani de acasă. “Nu ne permitem nici măcar o rată la un apartament. Noi și acum locuim cu socrii mei, bunicii au grijă de copii. Soțul meu este îngrozit de ideea de a se băga într-un credit pe 30 de ani la un apartament”, mai spune ea.

Când aude că firma fratelui primarului a cumpărat o casă de 200.000 de euro la munte, ea spune că nu și-ar permite așa ceva vreodată.

„Poate este o firmă care nu are cheltuielile noastre, poate îi rămâne o cotă mai mare din veniturile lunare”, mai declară femeia.

Article image
Averea ascunsă a primarului, un domeniu luxos făcut din bani pe care, oficial, nu îi avea. Reședința din Frasin e de fapt cea mai mare șpagă la vedere din politica ieșeană. Proprietatea din Frasin (Suceava), la poalele muntelui, este o reședință de lux, estimată la 200.000 de euro, având o vilă de 160 mp utili și 4.250 mp de teren. Achiziția a fost făcută în 2014, pe firma Eurodesign Consulting, paravanul trecut pe numele f...
Autor Cezar Moraru Anchete 21 Noiembrie 2018


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Martie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31