fbpx
Print this page
Mihai Chirica dansa, Radu Sacagiu filma, Mihai Chirica semna, Radu Sacagiu încasa Mihai Chirica dansa, Radu Sacagiu filma, Mihai Chirica semna, Radu Sacagiu încasa

Tun de 6 milioane de euro la schimb cu un teren de zero lei: Sacagiu - 13 etaje în Tg. Cucu după vacanța în Israel cu Chirica


Partenerul de distracții al primarului cere nu doar regim de 13 etaje la un bloc de lângă Curtea de Apel, ci și dreptul de a mai construi încă două etaje la un bloc din aceeași zonă, terminat de câțiva ani! La fiecare 5 ani, mai adaugi etaje la blocurile deja construite. Chirica a dat gratis mina de aur din centrul Iașului, unde apartamentele se vând cu 2.000 de euro/mp, iar parcările aduc profituri de milioane. Schimburile de teren făcute sub umbrela Primăriei sunt jaf din bani publici.

Scandalosul schimb de terenuri dintre Radu Sacagiu și Primăria Iași s-a transformat într-o mină de aur pentru omul de afaceri. Acesta are în plan un 4S+P+12+Eth, care a trecut prin Comisia de Oportunitate și urmează să fie autorizat.

Imobilul este la Comisia de Monumente, unde a fost oprit din cauza unei controverse: se mai vede sau nu Biserica Bărboi dinspre Tătărași, din cauza blocului de 13 etaje? Controversa este explicată de Mihai Codreanu, arhitectul proiectului: „Biserica nu se mai vede nici acum, am verificat pe teren, din cauza blocului de 5 etaje ridicat deja”.

Sacagiu a supralicitat și cu o supraetajare pentru blocul de 5 etaje pe care îl are deja în Tg. Cucu: mai vrea două etaje! Locatarii stau deja acolo de câțiva ani, dar vor avea un șantier deasupra.

Cronologia schimbului de terenuri

Tunul dat de Radu Sacagiu cu ajutorul primarului Mihai Chirica începe să-și arate roadele. În 1976, în fața Sinagogii Mari din Tg. Cucu a fost ridicat un obelisc în memoria victimelor Pogromului de la Iași.

În 2001, Fundația Caritatea, a comunității evreiești, a primit un teren de 420 mp, situat pe strada Cucu 44 (strada Sinagogilor 9), parcelă dobândită prin reconstituirea dreptului de proprietate. Mare parte din monument se află pe acest lot de 420 mp.

În 2011, obeliscul a fost refăcut de Primărie, fiind placat cu marmură neagră. A fost inaugurat pe 28 iunie 2011, cu ocazia comemorării a 70 de ani de la Pogrom.

În octombrie 2012, Fundația Caritatea a vândut cei 420 de metri pătrați, incluzând și mare parte din ansamblul statuar. Cumpărător a fost SC Ringala Invest, cu Radu Sacagiu administrator. Prețul a fost de 27.000 euro. Sacagiu a dat banii doar ca să aibă o monedă de schimb.

Acest teren în centrul Iașului a fost cedat fără niciun leu de către primarul Mihai Chirica. Primarul vorbea acum un an de o parcare subterană pe care o va construi Primăria. Dezinformare! Parcarea va fi construită de Sacagiu și o va exploata extrem de profitabil

Manevre la Primărie

Aproape imediat, tot în 2012, Sacagiu a solicitat Primăriei realizarea unui schimb de terenuri. El ceda parcela cu obeliscul, Primăria îi dă la schimb o altă suprafață, câteva sute de metri mai încolo, lângă actualul Palat de Justiție. Sacagiu mai deținea alte mici suprafețe în acea zonă, dar fără ieșire la stradă.

Șefii Primăriei i-au răspuns că sunt de acord dacă mai achită o diferență de 65.220 euro. Sacagiu a acceptat să plătească diferența, dar afacerea nu s-a mai concretizat.

În 2015, cu Mihai Chirica primar, acesta a propus consilierilor locali un proiect de hotărâre potrivit căruia scuarul din fața Sinagogii Mari să poarte denumirea de „Piața Prieteniei Româno-Israeliene”. Toți cei 23 de consilieri locali prezenți au votat „pentru”. Chirica a denumit o piațetă, deși mare parte din amplasamentul acesteia era proprietatea privată a firmei Ringala a lui Radu Sacagiu.

În 2016, Sacagiu a revenit cu o adresă la Primărie, cerând din nou schimbul de terenuri. În cererea adresată în februarie 2016, folosește obeliscul și „Piața prieteniei” drept argumente pentru a i se aproba schimbul. El mai spunea că vrea teren lângă Palatul de Justiție pentru că acolo avea deja două parcele, de 480 mp și 496 mp, putând obține o suprafață mai mare prin alipire.

Fostul primar Gheorghe Nichita a explicat când a aflat despre afacerea încheiată de Mihai Chirica: „N-am fost de acord să fac schimbul deși Radu Sacagiu era din Dorohoi, ca și mine. Nu mi s-a părut corect să-i dea Iașul un teren foarte valoros doar pentru că el cumpărase un monument. Nu-l obligase nimeni să o facă. Văd că acum s-a făcut schimbul. Probabil, Mihai Chirica are o altă viziune”.

Mai în vale, în Tg. Cucu, Sacagiu mai deține un bloc cu demisol, parter și patru etaje. A mai cerut de la prietenul Chirica să mai construiască două etaje

Viziunea lui Mihai Chirica pentru Sacagiu: P+13

Radu Sacagiu a primit de la Primărie 412 mp fix între cele două terenuri pe care le mai avea deja pe Elena Doamna, de 480 mp și 496 mp, deci a ajuns la aproape 1.400 mp.

Și a profitat din plin de noua cotă a terenului: există documentație de PUZ depusă la Comisia de Monumente a unui imobil cu parter, 12 etaje și etaj tehnic. Informația este confirmată chiar de către Radu Sacagiu. “Este în lucru la Comisie, acolo sunt toate documentele”, explică omul de afaceri.

Arhitectul care a desenat imobilul dă mai multe informații, printre care și faptul că proiectul este momentan blocat de controversa privind vizibilitatea Bisericii Bărboi.

„Este un proiect început acum un an. A fost prezentat la Comisia de Monumente, s-a iscat o controversă. Am fost pe teren și am arătat că aceasta deja nu se mai vede, din cauza unui alt imobil de acolo, de 5 etaje, întins pe lungime”, explică arhitectul Mihai Codreanu.

Blocul care obstrucționează deja vederea spre biserică este tot al lui Sacagiu și intră și el în lucru pentru supraetajare, deși sunt oameni mutați în apartamente.

Radu Sacagiu, mereu în preajma lui Mihai Chirica la vizitele private ale acestuia în Israel

Două nivele în plus peste blocul cu 5 etaje

Lângă Curtea de Apel există deja un P+5 al lui Radu Sacagiu, dat în folosință acum câțiva ani.

Pentru acest imobil, omul de afaceri a depus documentație la Primărie, să obțină o supraetajare. Surse din piață vorbeste despre două etaje în plus, Radu Sacagiu doar confirmă faptul că a cerut aprobarea: „Toată documentația este la Primărie”.

Soții Simona și Radu Sacagiu sunt asociați în firma care deține proiectul imobiliar din Tg. Cucu

Profit total: 7 milioane de euro

Cu un bloc de 12 etaje nou și cu două etaje făcute peste imobilul existent, Sacagiu face milioane de euro.

Calculul arată că la cele două etaje peste blocul existent câștigă 600 mp (amprenta blocului este de aproape 400 mp, suprafața utilă este de aproximativ 75% din suprafața totală). Sacagiu a vândut apartamentele din blocul ridicat cu 1.800 euro/mp. Cei 600 mp din supraetajare valorează 700.000 de euro (prețul de vânzare de 1.800 euro/mp din care este scăzută investiția în construire – 500 euro/mp).

În cazul blocului de 13 etaje, suprafața utilă a acestuia poate fi, pe total, undeva la 5.000 mp (în cazul în care are 500 mp amprentă la sol, suprafața totală ar fi de 6.000 mp). În aceste condiții, investiția este de 3,6 milioane de euro, iar vânzarea apartamentelor ar putea duce veniturile la peste 10 milioane de euro. Profit curat: peste 6 milioane de euro. Și totul, pornind de la un teren de 27.000 de euro și de la niște vacanțe cu primarul în Țara Sfântă.

Article image
Ziariști, politicieni și oameni de afaceri atacați informatic de „IT-istul” de la BZI Alex Spătaru mai golea niște cartele prepay ca să facă bani de buzunar, dar a spart mailurile mai multor ziariști, politicieni și oameni de afaceri Un tip din București a intrat în conflict cu Ghiocel Asimionesei, după o tranzacție, iar a doua zi s-a trezit ”hackuit”. IP-urile folosite erau din interiorul redacției BZI D...
Autor cristi tanasa Anchete 09 Decembrie 2019


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare