Ioan Dura și-a luat un Porsche nou-nouț din vânzarea blocului ilegal, în timp ce Poliția Locală doarme în picioare Ioan Dura și-a luat un Porsche nou-nouț din vânzarea blocului ilegal, în timp ce Poliția Locală doarme în picioare

Dura a vândut 10 apartamente în blocul fără autorizație! Poliția Locală doarme, oamenii tremură pentru ziua de mâine: nici bani, nici case


Samsarul imobiliar a făcut niște antecontracte, iar oamenii, în naivitatea lor i-au plătit integral, așteptând documentele. Blocul n-are nici măcar o cerere de autorizare, fiind complet ilegal. Primăria este atât de indiferentă încât dosarul din instanță s-a perimat deja de două ori. Detaliu important: din vânzări și închirieri, Ioan Dura deja e pe profit la bloc, după 4 ani.

Afacerea „Dura” din Baș Ceauș e mult mai gravă decât părea la început. Constructorul blocului fără autorizație a vândut 10 apartamente cu o cameră, cu sume cuprinse între 25.000 și 30.000 de euro/bucată. Grozăvia este că oamenii le-au plătit integral, deși au primit doar niște antecontracte de vânzare-cumpărare, adică niște promisiuni.

Administrarea blocului este sub semnul harababurii: utilitățile sunt pe vechiul contract al depozitului Moldochim și niciun furnizor nu știe oficial că acolo este un bloc. Soția samsarului imobiliar Ioan Dura, Margareta, face chitanțe de mână pe care trece consumurile la gaz, lumină și apă, pe care le înmânează proprietarilor. Margareta Dura este singura consumatoare trecută la adresa din Baș Ceauș.

Garsoniere vândute în 2016-2017

În imobilul construit fără acte de soții Dura, pe Tătărași 31, sunt 30 de garsoniere. Dintre acestea, 10 au fost „vândute”, între 2016 și 2017. Ghilimelele sunt puse pentru că nu este tocmai o vânzare, ci au fost semnate, la Coste și Asociații, antecontracte de vânzare-cumpărare. Doar că cei care au cumpărat camerele au plătit integral valoarea acestora.
În documente, Margareta Dura, care îl reprezintă pe Ioan Dura, recunoaște că a primit câte 1.000 de euro avans și 24.000 de euro rest de plată de la cei cărora le-a dat garsonierele. Margareta Dura se angajează, în schimb, să facă intabularea imobilului și contractele definitive până în februarie 2021.
Este termenul la care, speră soții Dura, ar fi gata actele unui bloc ce nu are niciun fel de document. Doar că tot ce s-a petrecut până acum arată că intabularea nu este posibiliă. Au încercat, de două ori, intrarea în legalitate și s-a respins. Ultima oară, în august 2019.
Oamenii s-au panicat după ce au aflat din REPORTER că blocul nu are autorizație. „Mi s-a făcut rău când am citit. Sunt bani mulți, pe care i-am plătit deja. Ne-a promis că rezolvă actele, este notat un termen limită. Tot timpul când întrebam de intabulare și contract de vânzare-cumpărare, Margareta Dura spunea că actele merg greu, că mai durează”, spune unul dintre cumpărătorii unei garsoniere.

Blocul e o monstruozitate urbanistică, făcut cu materiale ieftine și ocupând 90% din suprafața terenului, un record în Iași. Cornișa blocului se apleacă peste curtea vecină

20 de garsoniere închiriate

REPORTER DE IAȘI a vizitat din nou imobilul din Tătărași 31. Proprietarii stau la etajul 2, singurul care s-a vândut în totalitate, în rest sunt 20 de garsoniere închiriate, în mare parte, la studenți. Într-una din garsoniere stă chiar Margareta Dura, soția proprietarului.
„Prețul de închirierea este de 150 de euro/lună, plus utilități”, spun locatarii din bloc. Lunar, familia Dura încasează 3.000 de euro, în jur de 35.000 de euro pe an, adăugați celor 250.000 de euro rezultați deja din vânzarea a 10 apartamente. Practic, blocul lui Dura este deja amortizat.
Din 2018, Ioan Dura are deja profit 70.000 de euro, în vreme ce Poliția Locală a trecut prin două perimări ale acțiunilor de demolare în instanță, neglijând ilegalitatea.

Facturi de mână

Consumurile înregistrate în garsonierele din bloc sunt notate de Margareta Dura pe caiet, aceasta făcând un fel de facturi de mână. Nimeni din bloc nu deține contract cu Apavital sau E.On pentru utilitățile de acolo.
„Există niște contoare de energie pe casa scării, dar acestea nu corespund distribuției apartamentelor. Gaz separat au doar cei care au cumpărat garsonierele și s-au separat cu apa caldă și încălzirea de centrala montată pentru tot blocul. Oamenii și-au pus propriile centrale, dar consumurile de apă, gaz și curent sunt comunicate tot Margaretei Dura, care face calculele facturilor”, spun proprietarii.

Cum au fost posibile tranzacțiile

Notarul Răzvan Costin de la Biroul Notarial Coste și Asociații a explicat că în cazul antecontractelor de vânzare-cumpărare acestea nu sunt acte de proprietate. Practic, la notariat s-au semnat doar niște promisiuni de vânzare: „Dacă s-a făcut antecontract de vânzare nu se face transferul proprietății, deci nu era necesară intabularea, care presupunea alte demersuri”, spune notarul.
Există informații că în bloc ar exista și garsoniere vândute de Dura prin credite Prima Casă. Așa susțin propriertarii, că cel puțin doi oameni au făcut împrumut la bancă.
Informația este contestată însă de notarul Răzvan Costin, dar și de reprezentanții unei bănci. „Dacă s-au făcut aici credite prin Prima Casă, în momentul în care s-au luat bani de la bancă automat trebuie să existe autorizație, proces verbal  de finalizare lucrări, intabulare. Face parte din condițiile creditării prin acest program”, explică notarul.
Și un bancher spune același lucru: „Sunt niște acte obligatorii: buletinul, act de proprietate al locuinței care va fi achiziționată, cadastru și intabulare,  extrasul de carte funciară care atestă situația juridică a apartamentului pe care îl cumperi, buletinul vânzătorului sau buletinele, în cazul în care există coproprietari ai locuinței pe care o cumperi, așadar doi sau mai mulți proprietari, certificat de eficiență energetică a locuinței, antecontract de vânzare-cumpărare (promisiune scrisă la notar). Aceste documente sunt obligatorii, ele sunt depuse la Iași dar merg spre verificare la București, este imposbil să fie fentat sistemul”, a explicat bancherul.

Margareta Dura a primit integral prețul garsonierelor, deși blocul ar putea fi demolat. Cumpărătorii au fost neinformați și au mers pe încredere

Au apă pe vechiul contract Moldochim

Terenul pe care a fost ridicat blocul ilegal a fost cumpărat în 2015, de către soții Dura, la o licitație. A aparținut Moldochim, societate intrată în faliment care și-a vândut bunurile.
„În cazul blocului din Tătărași 31, racordul de apă este pe vechea clădire Moldochim. Actualul proprietar s-a angajat să nu aducă modificări și are acest contract de apă și canalizare acolo”, explică Apavital cum de au locatarii apă în blocul construit de Dura.
„Oricum, contract de apă puteam face și în absența autorizației de construire, nu este obligatorie”, au mai explicat reprezentanții Apavital.
La E.On, însă, lucrurile nu sunt la fel de simple. „Racordarea la sistemele de distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale a imobilului menționat de dvs. s-a realizat în 2016 în baza unui act de adjudecare emis de un birou judecătoresc în anul 2015. Compania noastră va face verificări în teren pentru a vedea dacă sunt respectate normele tehnice și condițiile din avizele emise la momentul racordării. Dacă se constată abateri de la situația inițială și nu sunt îndeplinite condițiile tehnice de siguranță, se poate ajunge la întreruperea alimentării cu energie electrică și gaze naturale pentru acest imobil, urmând ca proprietarul să refacă documentațiile și instalațiile aferente clădirii", au spus reprezentanții E.On.

Imobil construit peste noapte

Ioan Dura și consoarta, Margareta, și-au făcut bloc în Baș Ceauș, fără niciun fel de document. În anul 2015, REPORTER DE IAŞI a sesizat cazul, Poliția Locală fiind în necunoștință de cauză. Inspectorii au venit la fața locului și au aflat, surprinși, că nu există nici măcar cerere de autorizare. A fost dispusă încetarea lucrărilor şi dată o amendă.
Ioan şi Margareta Dura au continuat şantierul până la finalizare. În urma unei a doua sesizări, a fost făcută şi o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătorie, în 2015. Plângerea de la Parchet nu este finalizată nici după 4 ani.
După amenda din 2015, Poliţia Locală s-a dus în instanţă, în 2016, cerând demolarea. Conform legii, în cazul imobilului de pe Tătăraşi 31 este imposibilă intrarea în legalitate, adică reautorizarea.
După câteva termene ale procesului de demolare, acesta a fost suspendat, în aşteptarea rezultatului procesului în care Margareta Dura contesta amenda. A mers iniţial la Judecătoria Iaşi, apoi a făcut recurs la Tribunal şi a pierdut, definitiv, abia pe 19 octombrie 2017.
Începând cu această dată, procesul pentru demolare putea fi reluat, dar Poliția Locală a așteptat luni de zile, fiind la un pas de respingere a dosarului de către judecători. REPORTER DE IAȘI a scris de pericolul perimării și, ca în filme, Poliția a reluat procesul când mai avea câteva zile la dispoziție.

Acțiunea Poliției s-a perimat. Procesul trebuie reluat

Procesul a mers mai departe doar câteva luni. Soții Dura au blocat iarăși acțiunea, solicitând divorțul cu partaj de bunuri. Judecătorii au decis din nou, în decembrie 2018, suspendarea procesului pentru demolare. Acțiunea soților Dura a fost evidentă în scopul tergiversării procesului de dărâmare, în martie 2019 judecătorii anulând acțiunea. Soții Dura nu depuseseră niciun document referitor la propriul lor partaj.
Din martie, de când a fost respins partajul, până pe 25 noiembrie 2019, Poliția Locală nu a mers la instanță să reia procesul de demolare. Pentru că nu au fost depuse documentele pe care le-au cerut judecătorii, aceștia au considerat acțiunea perimată. Practic, acum, procesul pentru demolare trebuie reluat. Alți ani pierduți.

Article image
E un bloc construit peste noapte, complet fără autorizație. Are 30 de garsoniere închiriate cu 800 de lei/lună fiecare. Soții Dura fac zeci de mii de lei lunar, iar Poliția Locală nu se prezintă la procesul de demolare. E ca și cum medicii n-ar mai opera, profesorii n-ar mai veni la școală, brutarii n-ar mai face pâine. Și totuși ar continua să fie plătiți pentru nimic, cum sunt șefii de la Poliția Locală.
Autor cristi tanasa Anchete 17 Decembrie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Go to top