fbpx
 
Nici PSD nu făcea așa ceva: În județul Iași, Guvernul Orban a dat bani doar primarilor PNL

Nici PSD nu făcea așa ceva: În județul Iași, Guvernul Orban a dat bani doar primarilor PNL


Înainte de Crăciun, Guvernul Orban a spart toate tiparele: toate comunele din județul Iași cărora li s-au alocat bani pentru echilibrarea bugetelor locale pe 2019 au primari aparținând partidului aflat la guvernare! Cu câteva zile mai devreme, aceste comune mai primiseră o tură de fonduri alături de primării ale PSD. Este fără precedent: nici PSD, care își tăia partea leului la astfel de alocări, nu a îndrăznit să nu pună pe listă măcar câteva primării de la PNL.

Cu dedicație

Pe 23 decembrie, Guvernul Ludovic Orban a adoptat Hotărârea 977/2019 privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului pentru unele unități administrativ-teritoriale. Banii erau destinați echilibrării bugetelor locale pe acest an.

Pe lista celor 20 de comune menționate la județul Iași, se observă un lucru stupefiant: toate sunt conduse de primari PNL, ceea ce face posibil ca situația să se fi repetat și în alte județe.  

Iată-le, alături de sumele primite:

În total, județul Iași a primit 4,8 milioane lei, pentru toată țara fiind alocați aproape 113 milioane lei.

În topul pe județe, Iașul se află pe locul 9, după Mureș (17,3 milioane lei), Harghita (14,3), Covasna (7,6), Vâlcea (6,6), Gorj (5,9), Dolj (5,8), Neamț (5,6) și Bihor (5,5). Primele trei locuri (județe unde maghiarii au o pondere foarte importantă) arată o altă intenție a Guvernului prin această hotărâre: mulțumirea UDMR, cel mai năbădăios partener care sprijină Puterea din acest moment.    

Șmen și cu trei zile mai devreme

Iar asta nu-i tot: cu trei zile mai devreme, același Guvern dăduse o altă Hotărâre, 971/2019, cu același scop, echilibrarea bugetelor locale pe 2019. De data aceasta, suma alocată a fost mai mare, de aproape 478 de milioane de lei.

În Iași, primiseră bani atunci 51 de comune, inclusiv cele 20 de mai sus! În total, acestea din urmă aveau alocați 5,89 milioane lei.

Calculele pe județ la această hotărâre 971/2019 arată încă o favorizare a PNL în comparație cu celelalte formațiuni politice din Iași. Astfel, liberalii au în județ 29 de primari din cei 93, cei mai mulți fiind ai PSD. Cu toate acestea, pe 20 decembrie, cei 23 de liberali care au primit fonduri (față de 23 decembrie, au mai fost pe listă alți trei primari liberali, de la Andrieșeni, Hărmănești și Sirețel) au luat 6,38 de milioane de lei din cei 10,3 milioane de lei alocați județului.

Cu alte cuvinte, 25% din totalul primarilor de comune din județul Iași au luat 62% din bani. Și asta nu a fost de ajuns: peste trei zile, 20 dintre aceștia au mai primit 4,8 milioane lei, pesediștii fiind total lăsați la o parte.

Ipocrizie de zile mari

Maniera în care a procedat Guvernul PNL demonstrează o mare ipocrizie. În trecut, când PSD, aflat la putere, își avantaja proprii primari la astfel de alocări, PNL sărea în sus și critica acerb.

Astfel, chiar înainte de preluarea Puterii în acest an, Hilde Brandl, șefa Organizației Oamenilor de afaceri liberali din București declara că ”fostul guvern PSD a folosit banii din Fondul de Rezervă pentru a-i trimite unor primari roșii, astfel încât aceștia să se mobilizeze pentru candidatul Dăncilă. (...) Golirea anticipată a Fondului de Rezervă al primului–ministru reprezintă un act criminal, făcut de pesediști pe ultima sută de metri, într-un dispreț total față de lege și față de interesul cetățenilor.”      

Article image
Imediat după aprobarea schimbului de terenuri în Consiliul Local, firma beneficiară și-a schimbat acționariatul. Bogdan Niță a intrat în firmă cu 50%, ceilalți doi asociați cedând o parte din acțiunile lor. Dochițanu și Melinte nu au experiențe imobiliare la nivel mare și n-aveau banii care să susțină un asemenea proiect. Patru consilieri liberali au spart blocada impusă de Marius Bodea la votarea proiectelor imobiliare, aj...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 11 Decembrie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30