fbpx
 
UMeFistan-UMF IAȘI, campania murdară a taberei Scripcariu duse împotriva lui Forna

UMeFistan-UMF IAȘI, campania murdară a taberei Scripcariu duse împotriva lui Forna


Purtată într-un mediu universitar, loc prin excelență al toleranței și spiritului liberal, campania pentru funcția de rector de la UMF a lăsat un gust amar prin latura sa murdară. Atacuri grobiene, declanșate pe canale neasumate, au apărut încă din decembrie 2019, în preajma alegerilor, din partea susținătorilor lui Viorel Scripcariu și îndreptate împotriva Norinei Forna. Acestea au aruncat o umbră apăsătoare asupra întregii campanii, creând o atmosferă tensionată, de instituție aflată în război. „Lipsa respectului arată nivelul de civilizație la care ne aflăm în general, ca societate”, a comentat candidata Norina Forna, decan al Facultății de Medicină Dentară.

Transformarea dezbaterii într-un film horror

Oamenii din echipa Scripcariu au folosit mai multe vehicule online, dar arsenalul injuriilor la adresa lui Forna s-a concentrat pe pagina de Facebook intitulată „UMeFistan - UMF IAȘI”. Aceasta a fost creată încă din 2016, de la alegerile precedente, fiind folosită cu aceleași mijloace tot împotriva candidatei prof. dr. Norina Forna, iar acum a fost reactivată. Montajele video arată o echipă profesionistă aflată în spate, fiind angajate rersurse financiare importante.
Expresiile folosite sunt jignitoare, colajele fac trimitere la celulele teroriste din lumea arabă, Norina Forna este personificată ca un mollah extremist, iar mesajele inoculate cititorilor sunt revărsarea urii și escaladarea intoleranței.
Întreaga campanie a profesorului Viorel Scripcariu a avut ca centru de greutate strategia de diabolizare a decanului Norina Forna, creând un conflict fals și generând teama față de un pericol inexistent. E o manipulare în masă care încearcă să transforme realitatea într-o ficțiune, iar publicul să-și piardă percepțiile raționale: nu mai avem candidați reali, idei și soluții la obiective concrete, ci personaje create artificial, cu atribute inventate, totul fiind ambalat într-o montare regizată. S-a creat practic o realitate paralelă, în care profesorul Viorel Scripcariu este estompat, iar toată atenția publicului este distrasă de un pericol imaginar, cu scopul de a induce panica, un pericol care, de fapt, este inexistent. O tehnică de campanie negativă, nefirească în mediul universitar, unde eleganța gândirii ar trebui să fie un model pentru restul societății.

Pagina de Facebook „UMeFistan - UMF IAȘI” a fost creată de persoane rămase anonime în luna aprilie 2016, în preajma alegerilor de la UMF Iași, având-o drept țintă tot pe prof. dr. Norina Forna. Pagina a stat inactivă timp de aproape 4 ani și a fost readusă la viață în luna decembrie 2019, odată cu demararea noii campanii de alegeri pentru funcția de rector.


Pe „UMeFistan - UMF IAȘI” au fost rulate imagini cu personaje ficționale care să fie asociate cu omul real Norina Forna, pervertind percepția publică. Un desen animat este însoțit de întrebarea: „De ce vrea Forna rector?”. Nu sunt puse în discuție argumente sau fapte, ci se lipesc subliminal conotații negative, urmărindu-se manipularea propriilor convingeri ale alegătorilor.


O altă asociere este cu politicianul de slabă factură Viorica Dăncilă, mecanismul fiind același: înșurubarea agresivă a unor imagini în mintea oamenilor. Se urmărește același tip de fezandare a publicului în jurul unei idei impuse: „De ce vrea Forna rector?”. Răspunsul este servit cu forța: „Dăncileza, limbă de circulație academică la UMF Iași”.
Pentru a nu jigni inteligența cadrelor universitare care vor vota la alegerile din 16 ianuarie, asocierea Norinei Forna cu Dăncilă ar fi trebuit susținută cu argumente. Manipularea murdară constă doar în lipirea unor epitete.


O altă temă de creare a unei atmosfere ostile într-un scrutin electoral absolut democratic într-o universitate de prestigiu este amenințarea revanșardă față de scandalurile de corupție de la UMF din ultimii 10 ani. Se folosesc iarăși întrebări retorice și nu argumente sau expunerea de fapte. „Este Norina Forna dușmanul care ne-a adus DNA în UMF?”, este o nouă idee înșurubată în mintea alegătorilor, preocuparea fiind de creare a unor relații beligerante în interiorul universității.
„Este o coborâre foarte jos a nivelului dezbaterii. Eu am coordonat proiecte europene de 20 milioane de euro și n-am fost acuzată că am furat un leu. Aș putea întreba ironic de ce nu mă atacă la modul acesta: eu de ce n-am furat?”, se apără prof. dr. Norina Forna.


Campania negativă de pe „UMeFistan - UMF IAȘI” a recurs la fotografii în care Norina Forna este surprinsă în ipostaze dezavantajoase, tehnică grosieră de afectare a imaginii personale. Inducerea altei idei preconcepute este că dr. Forna va ocupa toate pozițiile echipei de conducere a UMF Iași, o nouă temere care să sperie alegătorii.


Au urmat alte asocieri cu personaje ficționale având conotații negative. Norina Forna devine Lord Sith, cel care voia să cucerească galaxia în Războiul Stelelor, fiind exponentul Forței Întunecate. Nimic despre dezbaterea obiectivelor reale ale Universității de Medicină și Farmacie, celor 700 de votanți, cadre universitare, fiindu-le servită o contrapunere simplistă între Bine și Rău.


Meniul asocierilor negative, care să manipuleze dincolo de idei și dezbateri, continuă cu încă un personaj fictiv: Coana Chirița. Fără ca măcar stilul pamfletar să fie însoțit de argumente care să sprijine ideea.
Pe rând, în această campanie, Norina Forna a fost Cruella, Bin Laden, Sith, Coana Chirița. N-au mai apucat să o facă Joker, din Batman.

„Terfelirea imaginii unui candidat are un rol de descurajare a oricărei inițiative alternative. Cei care încearcă sunt preveniți că vor fi anihilați, le va fi subminat respectul de sine, vor fi făcuți să nu mai iasă din casă. Cine are cutezanța să schimbe ceva este călcat în picioare, asta este experiența mea într-o prestigioasă universitate ieșeană.”
Prof. dr. Norina Forna, candidat la funcția de Rector al UMF Iași


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30