fbpx
Print this page
Ziua măcelului, 21 decembrie 2019 (sursa: Cont Facebook Lăcrămioara Petrescu) și cum arată terenul acum: nici un copac Ziua măcelului, 21 decembrie 2019 (sursa: Cont Facebook Lăcrămioara Petrescu) și cum arată terenul acum: nici un copac

Cine a tăiat copacii din Târgușor: Doru Plugaru, favoritul Primăriei lui Chirica


Doru Plugaru, cu un trecut întunecat și devenit dezvoltator imobiliar: acesta este cel care, prin intermediul concubinei sale, a tăiat, înainte de Crăciun, copacii de pe un teren de lângă căminele Târgușor-Copou. Cazul i-a revoltat pe ieșeni, sătui de proiectele imobiliare care au dus la ridicarea de blocuri în detrimentul spațiilor verzi. Atât dezvoltatorul, cât și Primăria se apără, însă, cu argumentul că, în scriptele oficiale, suprafața respectivă nu figura drept spațiu verde, ci teren pe care se poate construi. Pe de altă parte, într-o nouă dovadă a dublei măsuri pe care a impus-o în luarea deciziilor sale, Chirica a recunoscut, zilele trecute, că a blocat un proiect similar, fiind pasibil de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu.

Fostul proprietar a renunțat

Terenul de 1.089 mp de pe strada Lt. Stoicescu 3 A a fost retrocedat, în trecut, Magdei Bedivan din Constanța. Aceasta l-a vândut investitorului imobiliar Gheorghe Achiței, care, în septembrie 2016, a depus actele pentru ridicarea unui imobil cu S+P+4E+etaj 5 retras.

Imobilul ar fi urmat să aibă, conform documentației lui Achiței, POT (procent de ocupare a terenului) 40%, CUT (coeficient de utilizare a terenului – câți mp are clădirea, în total, în funcție de dimensiunea terenului) 2,16, cu înălțime de 20 metri.

Proiectul lui Achiței a ajuns până la stadiul dezbaterii PUZ-ului, unde au apărut și obiecțiunile. Mardarie Șorohan, un locuitor din zonă, a precizat că terenul este „suspect de alunecare. Sunt fisuri apărute în blocurile studențesti, sunt atent urmărite; în imediata apropiere a casei învecinate există un imens rezervor de apă subterană; strada Lt. Stoicescu este îngustă (de 6 metri), blocată pe un sens de mașinile parcate de studenți - traficul va fi îngreunat spre parcarea particulară propusă. Adâncimea subsolului și demisolului va coborî sub nivelul canalizării existente”.

Un alt contestatar a fost Radu Ilie Petrescu: „Fațada ar trebui aliniată la Cantina studențească și înălțimea clădirii propuse - aliniată la înălțimea căminelor studențești învecinate pentru a se încadra în contextul peisagistic al zonei.”

Ulterior, Gheorghe Achiței a stopat investiția. În luna mai 2017, a vândut terenul Ancăi Condurache. În prima lună a lui 2018, aceasta a obținut Planul Urbanistic Zonal (PUZ), iar în decembrie 2018 autorizația. După două zile, au fost rași toți copacii.

Conform documentelor de urbanism, Condurache va ridica i clădire cu regim de înălțime S+P+3E+4 retras. În total, 34 de locuințe: 30 de apartamente cu o cameră, 4 apartamente cu două camere. Aria construită a clădirii va fi de 435,55 mp, cu POT 40%, CUT 1,72, suprafață construită totală de 1.874,3 mp, înălțime 14,6 metri. Condurache s-a obligat prin proiect să amenajeze 25 de locuri de parcare: 23 în subsol, la -2,8 m, și două locuri la nivelul solului.

„Am prins terenul când erau încurcate hârtiile, l-am luat de la niște preoți. Dar am avut nevoie de bani și l-am dat. Nu am știut că a ieșit toată documentația. Oricum, nu a fost nicio problemă, eu ajunsesem cu actele exact înainte de a scoate PUZ-ul. Dar nu am mai așteptat”, explică omul de afaceri Gheorghe Achiței.

Din cauza blocării drumului, pompa care trebuia să ajungă la șantierul din Târgușor a așteptat mult timp în capătul străzii. Ce va fi când blocul va fi gata?

Polițist local, omul Mafiei imobiliare

Istoricul din domeniul imobiliar al cuplului Anca Elena Condurache- Dragoș Dumitroaie (cunoscut drept Doru Plugaru) este plin de controverse. REPORTER DE IAȘI a scris că aceștia au ridicat mai multe imobile în zona Aurel Vlaicu și Moara de Vânt încălcând legile.

1. Pe strada Șapte Oameni, unul dintre imobile a fost edificat în baza autorizației 735 din 3 august 2017. Conform documentului, blocul trebuia să aibă parter și două etaje. La două săptămâni după emiterea autorizației, Poliția Locală emitea certificatul de atestare a edificării nr. 10334/18.08.2017. În act sunt trecute cotele clădirii, ieșite cu mult din prevederile autorizației: demisol, parter, două etaje, mansardă 1 și mansardă 2. Condurache pretindea că imobilul cu 6 nivele fusese construit în cele 15 zile de la data emiterii autorizației. De fapt, un funcționar de la Poliția Locală, Andrei Spînu, era cel care „spăla” în acte ilegalitățile, semnând documente care nu erau în acord cu realitatea (ulterior, el a fost obligat să demisioneze, iar Poliția Locală a cerut la instanță anularea unor procese-verbale de recepție semnate de el).

Asupra certificatului de edificare, s-a intervenit cu pixul: suprafața construită la sol – „253,21 mp” a devenit alături „322 mp”. Spânu a procedat la fel în cazul suprafeței construite desfășurate: a tăiat „1993,79 mp” și a adăugat cu pixul „2.437 mp”. Actul este asumat și de șefa Control Urbanism, Mihaela Tulică.

Alt record

2. Al doilea bloc de pe Aurel Vlaicu este cel de la numărul 51. Angajații de la Cadastru au respins intabularea, pentru că blocul începe cu parter, nu cu demisol. Cei de la Poliția Locală au susținut că începe cu demisol. Imobilul, construit de Anca Elena Condurache și Irina Elena Romanescu Gherghel, a avut autorizația 655/15.07.2014. Este o autorizație în alb, fără regim de înălțime, CUT, POT, fără număr de etaje. Rezultatul a fost că terenul pe care s-a construit avea 579 mp, iar amprenta la sol a blocului a ajuns la 471 mp: imobilul acoperă 80% din teren.

Din  nou. Procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor este din 29.07.2014: 14 zile de la data emiterea autorizației. De fapt, clădirea fusese construită anterior, ilegal.

Autoritățile, tot timpul cu un pas în spate

3. Pe 3 iunie 2015, Anca Elena Condurache a depus la Primărie solicitare de PUZ pentru locuințe colective și demolare construcții existente, pe Aurel Vlaicu 49. PUZ-ul nu a ajuns în dezbaterea Consiliului Local. Pe 15 iunie 2015, Condurache a depus o nouă cerere pentru Aurel Vlaicu 49: construire locuință colectivă mică prin demolare construcții. Nu a fost emis niciun document pe adresă, dar construia deja cele 3 blocuri în zonă.

Pe 9 iulie 2015, Poliția Locală o amendează pentru lucrări fără autorizație, găsind la adresă parterul și o placă de beton. Pe 24 noiembrie 2015, aceeași instituție cere în instanță desființarea lucrărilor. Blocurile erau deja în stadiu avansat. Pe 12 iulie 2016, Condurache depune cerere de intrare în legalitate. Cererea este respinsă pe motiv că nu pot fi inițiate și aprobate documentații de Urbanism a unor construcții edificate fără autorizație de construire sau care nu respectă prevederile autorizației de construire. Neexistând PUZ, n-aveau ce să remedieze. Pe 4 august 2016, Poliția Locală pierde procesul pe motivul „lipsă calitate procesuală”. Pe 23 august 2016, Condurache depune din nou cerere de intrare în legalitate. Pe 12 aprilie 2017, în apel, Poliția Locală pierde definitiv pe lipsa calității procesuale. Cele trei blocuri erau deja finalizate și vândute.

Nivele peste cota autorizată

Alte trei blocuri construite de Condurache-Plugaru au avut etaje în plus față de autorizații. Se află în zona Moara de Vânt.

În cazul celor două blocuri construite pe strada Moara de Vânt 179 F pentru care Poliția Locală a cerut apoi demolarea, autorizația inițială, din septembrie 2016, era pentru „locuințe individuale P+1”, cu înălțime maximă de 6 metri. În realitate, Condurache a construit două blocuri cu demisol, parter, trei etaje și mansardă. Sunt patru nivele peste cota autorizată. Legislația impune, însă, doar numărarea celor de deasupra solului, cele patru etaje în plus fiind, în fața legii, doar trei. Conform documentelor, Anca Elena Condurache a cumpărat terenul cu tot cu proiect de la Vasile Artenie, fratele fostului șef IPJ, Mircea Artenie. Acesta avea, la data tranzacției, autorizația de construire 820 din 14 septembrie 2016 pentru „Locuințe (individuale, cuplate) pe teren proprietate”. Inițial, adresa era doar „Moara de Vânt fără număr”, ulterior dezvoltatorul a primit numărul stradal: 179F. La șapte luni după eliberarea autorizației, Poliția Locală a mers la adresă și, pe 27 martie 2017, în loc să stopeze construcția ilegală (erau deja blocurile ridicate, vizibil peste cota indicată în autorizație), a eliberat procesul-verbal de recepție a lucrărilor, ca și cum totul era în regulă. Pe 14 iulie  2017, aceeași instituție a semnat certificatul de atestare a edificării construcției. Ulterior, după dezvăluirile din REPORTER DE IAȘI despre blocurile din Aurel Vlaicu, Poliția Locală a mers din nou în control pe Moara de Vânt. De această dată, inspectorii au observat etajele în plus.

Un bloc pe care nu l-a văzut nimeni

Fix peste drum de cele două blocuri de la Moara de Vânt 179F se găsește un al treilea bloc, la adresa Moara de Vânt 197 A. Pe acesta, Poliția Locală nu l-a observat deloc, deși are etaje în plus și instituția a fost în control în zonă. Pe 29 octombrie 2015, Anca Elena Condurache a cumpărat de la SC XYA Profile SRL suprafața de 1.000 mp pentru care exista emisă (pe societate) autorizația de construire 1249 din 8 decembrie 2015. Documentul spune că trebuia să apară „locuință colectivă mică, cu două etaje, cu înălțimea maximă de 9 metri, cu procent de ocupare a terenului 30%”. Autorizația de construire a fost eliberată tot pentru XYA Profile SRL, pe 8 decembrie 2015, la două luni după ce firma vânduse deja terenul către Condurache. În realitate, la 179A a apărut un bloc cu demisol (echivalentul unui etaj sub nivelul drumului din față), parter, trei etaje și o mansardă. Sunt trei nivele peste autorizație, imobilul este la aceeași înălțime cu celelalte două de peste drum.

 

 

Autodenunțul lui Chirica într-un caz identic

De fiecare dată când a fost întrebat de situații ca acelea din Târgușor Copou, primarul Mihai Chirica invocă faptul că dreptul la proprietate este sfânt, garantat prin Constituție și că în documentele oficiale ale orașului, terenurile respective, chiar dacă arată ca niște spații verzi, nu sunt catalogate astfel, ci au regim de ”curți-construcții”, pe care pot fi edificate imobile.

Pe de altă parte, într-o situație similară – construirea de către firma Auto Center SRL a unei clădiri pe o suprafață din vecinătatea Corpului B al Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Chirica a avut reacție. Astfel, în emisiunea Imperativ de vineri, 17 ianuarie, de la Radio Iași, Chirica a declarat că a refuzat să-i elibereze autorizație de construcție, iar patronul societății s-a dus la instanță și a câștigat procesul care îl obliga să îi elibereze documentul. ”Pe bună dreptate”, a spus primarul care a adăugat apoi, stupefiant, că ”Bineînțeles că am discutat după aia (după proces n.r.): Hai să fim raționali, că o să ne hârâim, o să-ți sap un șanț în fața buldozerului, o să mă dai în judecată de abuz, o să ne mai judecăm 10 ani și tot acolo ajungem și acum l-a scos la vânzare, am văzut pe site-urile de profil”. Este cel mai clar autodenunț de abuz în serviciu care contrazice toate teoriile sale legate de dreptul la proprietate.

Pe de altă parte, vecinii terenului din Târgușor Copou s-ar putea întreba de ce nu a făcut demersuri pentru a întârzia sau găsi o soluție și acolo.   

„Proprietarii (controversați ai) terenului pe care sint amplasate căminele studențești din Tg. Copou și-au suflecat minecile, simbata dis-de dimineața. In vacarmul drujbei, liziera cu brazi va dispărea pentru totdeauna, probabil in citeva ore/zile. O privesc pentru ultima data. Planuri urbanistice fără drept de apel - cămine ce stau sa apara, afacere imobiliară privată, și nu a universității, ridicate in curind spre binele nostru, al tuturor: vor trebui sa mute mai încolo mașinile momeala / premiu obscen pentru „videochat” in care poți cistiga nu-știu-cit. I hate You!!!!!!”

Lăcrămioara Petrescu, proprietara unei case în vecinătatea terenului lui Plugaru (postare pe Facebook, 21 decembrie 2019)

Cum ar proceda criticii?

Pentru a afla cum ar fi procedat în cazul Târgușor Copou dacă ar fi fost la cârma orașului, REPORTER DE IAȘI a încercat să stea de vorbă cu doi posibili candidați la funcția de primar: Cosette Chichirău (USR) și Marius Bodea (PNL). Reprezentantul USR nu a răspuns la telefon și nici la mesajul ce i-a fost trimis ulterior.

Marius Bodea a precizat că nu ar fi semnat o astfel de autorizație: „Niciodată nu aș emite autorizație într-o zonă unde ar trebui să tai un copac. Unul, nu mai mulți. Dacă ești proprietar de teren nu înseamnă că poți face ce vrei, unde vrei, și sunt liberal, am un foarte mare respect pentru dreptul de proprietate și pentru dezvoltarea afacerilor. Concret, i-aș fi făcut o ofertă de cumpărare, ca să intre în folosința întregii comunități, ca parc. Asta se întâmplă peste tot. Sau i-aș fi propus un schimb de terenuri. Poftim, ia teren în zona Cicoarei. Tragi utilități, faci dezvoltarea zonei. Repet, nu aș semna nicio autorizație de construire acolo unde tai un copac. Cu orice risc. Domnul Chirica semnează fără probleme, într-un oraș poluat, tăieri de arbori. În acest caz de care vorbim, avem autorizație emisă deja. Și în această situație, tot se poate face ceva: avem un prefect care poate anula o autorizație. În cazul din Târgușor, fără să am toate dovezile, pot spune acum că am informații că  s-a făcut o contorsionare a registrului spațiilor verzi pentru a fi emisă această autorizație”.

Article image
Pe 7 martie, Poliția Locală Iași a pierdut la Judecătorie procesul în care cerea desființarea unor lucrări ilegale la două blocuri (foto sus) cu patru etaje în plus de pe strada Moara de Vânt. Este a doua oară în ultimii ani când Plugaru câștigă un proces în care s-a solicitat de către Poliția Locală dărâmarea unor lucrări ridicate ilegal. În ambele cazuri, instituția subordonată Primăriei a pierdut dintr-un motiv stupefian...
Autor cristi tanasa Anchete 15 Martie 2019

Article image
Iașul, sat fără câini: unii așteaptă trei ani un certificat de urbanism, iar alții construiesc blocuri peste noapte, intabulate cu certificate false eliberate chiar din interiorul Primăriei. Afaceri cu șase blocuri ilegale girate de Poliția Locală, șefii Primăriei și Oficiul de Cadastru. Prezentăm în exclusivitate acte oficiale falsificate negru pe alb. În autorizații scria P+1 sau P+2, s-au construit blocuri cu 6 nivele, i...
Autor cristi tanasa Anchete 10 Octombrie 2018


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare