fbpx
Print this page
Blocul lui Crucianu între case, rezolvat în timp record de angajații Primăriei, cu autorizație pe mai puțin de 500 mp și apoi cu supraînălțare Blocul lui Crucianu între case, rezolvat în timp record de angajații Primăriei, cu autorizație pe mai puțin de 500 mp și apoi cu supraînălțare

Mandatul lui Crucianu în Consiliul Local: teren de la Primărie, autorizație de bloc și supraînălțare. EI PENTRU EI


Avea mai puțin de 500 mp, dar a primit dreptul de a ridica un imobil cu 3 etaje. Ulterior a mai obținut și o supraînălțare. Băiat bun, din Consiliul Local, amabil cu primarul. A concesionat în prelungire încă 542 mp tot de la Primărie. Licitație cu mână moartă, concurența fiind eliminată tot printr-un amendament adăugat în Consiliul Local, de colegii PSD. Culmea, Chirica conduce Iașul cu PSD, dar dezaprobă acest partid cu care nu vrea să aibă de-a face. Mai mult, și mama lui Crucianu a fost angajată tot la Primărie, venită prin transfer de la Probota. Privatizarea domeniului public: lista consilierilor locali care și-au rezolvat afacerile personale tot în Consiliul Local.

O nouă lovitură imobiliară a lui Bogdan Crucianu, consilier local PSD, înfocat susținător al primarului Mihai Chirica. Acum câteva săptămâni, Crucianu a câștigat licitația pentru concesionarea de la Primărie a unui teren de 542 mp.

Culmea coincidenței, terenul e lipit de clădirea de birouri pe care tot el o construiește și la doi pași de vulcanizarea pe care o are pe CA Rosetti.

Al doilea amănunt notabil: au fost doi competitori în licitația de la Primărie, ofertele de preț s-au dat în plic închis. Prețul de pornire pentru concesiune a fost de 3.800 de euro/an, iar Crucianu a câștigat cu 3.900 euro/an. Precizie milimetrică, de ceas elvețian.

A câștigat din prima

Licitația a fost organizată în decembrie 2019 de Direcția Fond Locativ a Primăriei la care Crucianu este consilier local. Au fost primite și declarate valabile două oferte, una a lui și încă una care este ținută la secret de reprezentanții Primăriei.

Câștigătoare a concesiunii pe 49 de ani a terenului de 542 mp a fost declarată firma Wheels Invest la care Crucianu este administrator și asociat unic, așa cum reiese din declarația lui de interese semnată în iunie 2019. Terenul a fost adjudecat în schimbul unei redevențe anuale de 3.900 euro, cu doar 100 de euro mai mult decât prețul de pornire.

Crucianu a pariat inspirat și și-a adjudecat terenul. „Prin nou Cod Administrativ, ofertele se depun în plic închis, cu suma. Alături se depun documentele de eligibilitate cerute. Nu știu cine a fost contracandidatul”, a spus acesta.

Terenul concesionat de la Primărie de către consilierul local PSD Bogdan Crucianu, în prelungirea clădirii deja ridicate

Consilierul local a lucrat pentru el însuși

Că licitația a fost pregătită pentru Crucianu o demonstrează nu doar prețul, foarte apropiat de cel de pornire, ci și alte trei amănunte. REPORTER DE IAȘI a scris în toamna trecută despre acestea:
1) Concesionarea terenului a apărut pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local (din care Crucianu face parte) pe 27 septembrie 2019. În proiectul inițial, se vorbea despre folosirea parcelei pentru locuințe. Însă, Mihai Gavril, coleg de CL și de PSD cu Crucianu, a cerut și introducerea sintagmei ”funcțiuni comerciale sau servicii profesionale”. Amendament care i-a venit mănușă lui Crucianu, în condițiile în care, lipit de această proprietate, are un bloc de birouri în construcție.
2) Prin această manevră au fost scoși din joc mai mulți ieșeni, persoane fizice, care au încercat în trecut, în repetate rânduri, să concesioneze suprafața pentru a-și face locuințe.
3) Că pe acea parcelă pusese chiar el ochii, Crucianu s-a dat în vileag prin comportamentul de la ședință: la punctul respectiv a anunțat că nu va participa la vot. Și, ca să fie și mai clar, a ieșit din sala de plen. Dacă ar fi votat și ulterior ar fi luat terenul s-ar fi aflat în conflict de interese.

Autorizație de bloc pe mai puțin de 500 mp

Bogdan Crucianu s-a lansat în afaceri pe picior mare după ce-a intrat în 2016 în Consiliul Local și a fost unul dintre susținătorii primarului Mihai Chirica chiar și după excluderea acestuia din PSD.

De exemplu, în 2018, Crucianu a primit autorizație să-și consolideze, reabiliteze și să extindă pe verticală un imobil din bulevardul CA Rosetti. Deși terenul avut la dispoziție era de doar 429 mp și potrivit unei cutume din Primărie pe suprafețe mai mici de 500 mp nu se mai autorizau clădiri înalte, Crucianu a primit ok-ul pentru un imobil cu subsol, parter și două etaje.

„Nu sunt un mare dezvoltator imobiliar. Am autorizaţie, e singura proprietate pe care, la un moment dat, aş putea-o transforma chiar în locuinţă, să mă mut eu acolo”, a spus, la vremea respectivă, Bogdan Crucianu pentru REPORTER DE IAȘI. Și a trecut la treabă.

Consilierul a primit și supraînălțare

Însă, cum pofta vine mâncând, și lui Crucianu, în timp ce construia, i-a venit chef să facă o clădire și mai mare. A cerut de la Primărie și a primit, vara trecută, aprobare pentru supraetajarea construcției. Acum, imobilul este ridicat din betoane, blocuri BCA și cărămidă, lucrările fiind în plină desfășurare.

„Activitatea mea este de comerț cu anvelope. Clădirea va fi destinată aceluiași obiect de activitate. Am nevoie de birouri, nu voi face locuințe”, a afirmat Crucianu. Iar o parte o va închiria, probabil, a completat el.

Bogdan Crucianu, exponentul arivistului lipit de grupul „Mihai Chirica” de ani buni: ciupeli din patrimoniul public, funcție la Casa Studenților, unde proiectul cultural este zero absolut

Mama lui Crucianu, angajată tot la Primărie

Legăturile lui Crucianu cu administrația locală din care face parte sunt ombilicale. Spre exemplu, la precedenta ședință de Consiliu Local, cea din ianuarie 2020, consilierul PSD a anunțat că nu va vota un proiect de hotărâre ce avea în vedere stabilirea lefurilor la Direcția Locală de Evidență a Persoanelor (DLEP). Tot pentru a evita un conflict de interese.

Explicația: la direcția respectivă, lucrează de câțiva ani Paraschiva, mama sa. „Nu mai țin minte de când, însă mama a fost angajată la Primărie înainte de a fi eu consilier local”, a menționat Crucianu. În funcția de inspector, Paraschiva Crucianu a notat un venit obținut de la DLEP în 2017 de 47.976 lei, deci o medie netă lunară de aproape 4.000 de lei.

Prăjiturile primite de la Primărie

De fapt, întreg traseul profesional și de business al lui Crucianu a fost legat de PSD și de relațiile cu mai marii administrației locale:
- acum e consilier local PSD, cu autorizație și reautorizare de la Primărie pentru imobilul de birouri și concesiunea celor peste 500 mp în zona CA Rosetti. Este binecunoscută relația apropiată pe care a dezvoltat-o cu primarul Mihai Chirica
- în vara anului 2017, a fost numit, pe filieră politică, în funcția de director al Casei de Cultură a Studenților, funcție pe care o ocupă și în prezent
- între 2013 și 2016, Crucianu, printr-una dintre firmele sale, a asigurat servicii de vulcanizare și a furnizat anvelope către Poliția Locală și Termo-Service, entități din subordinea Primăriei
- în 2015 a fost numit în Consiliul de Administrație al Salubris, o altă societate a Primăriei
- în aceeași perioadă a avut și funcții de conducere la nivelul organizației de tineret a PSD

Consilierii locali PSD apropiați de Chirica și-au rezolvat afacerile personale tot în Consiliul Local

Pentru o mare parte dintre cei 27 de consilieri locali, funcția publică a venit și cu alte avantaje clare, cuantificabile. Un scurt sumar:

1. Adrian Florin Boca, consilier local PSD. A fost unul dintre sponsorii primarului Mihai Chirica în campania electorală a acestuia din 2016. Boca, direct sau prin interpuși, a dezvoltat mai multe proiecte imobiliare de ordinul milioanelor de euro.
Absurd: în primele luni ale mandatului, Boca a fost chiar președintele Comisiei de Urbanism din CL. Adică, el centra, el dădea cu capul. Proiectele imobiliare ale lui Boca sau ale apropiaților săi au trecut cu repeziciune prin toate filtrele birocratice ale Primăriei.
Cea mai recentă: ansamblul imobiliar în care este implicat a ajuns cu rapiditate pe masa Primăriei deși este controversat: din cauza versantului, pentru acel teren din zona Păcurari, ani de zile s-a știut că este posibilă doar ridicarea unor clădiri cu regim de înălțime P+1. Când Boca a intrat pe fir, regimul de înălțime a crescut la P+4. Proiectul este realizat pe strada Păcurari numerele 71, 73 și 75 bis. Mai are o ieșire pe strada Arcu, înainte de Pasajul Octav Băncilă, în dreptul restaurantului Blue Aqua și în prelungirea acestuia. În investiție sunt implicate trei firme și trei persoane fizice. Una dintre societăți, Rafant Company, este controlată de sora lui Boca. Schița proiectului arată cinci blocuri cu regim de înălțime 2S+P+4E sau S+P+4E.
Metoda fusese patentată anterior. După ce Boca a preluat cu acte jumătate dintr-o firmă care deține un teren extrem de valoros, pe Aurel Vlaicu 78, prin minune, s-a repus în mișcare un PUZ mai vechi.
Iar numirea soției sale, Monica Boca, ca șef serviciu în Primărie e doar un detaliu care întregește tabloul. Din această funcție, potrivit declarației de avere de anul trecut, Monica Boca a avut în 2018 un venit net lunar mediu de peste 6.200 de lei.

2. Vlad Nedelcu, consilier local PSD. Unul dintre susținătorii înfocați ai primarului Mihai Chirica, consilierul a făcut mai multe investiții imobiliare la limita legii. Astfel, în februarie 2018, REPORTER DE IAȘI a dezvăluit că Nedelcu a cumpărat o clădire în Centru, a luat autorizație de reparații, însă a dărâmat-o și a făcut o construcție nouă. Legea, călcată în picioare.
Ulterior, în 2019, Primăria i-a dat lui Nedelcu, pe baza unui contract de superficie, parcările și căile de acces de lângă clădirea transformată în apart-hotel.

3. Paul Boișteanu, consilier local PSD: fiica acestuia, Ioana Apopi, a fost angajată inspector de specialitate la Direcția Fond Locativ a Primăriei. Inițial a venit prin detașare, iar ulterior, în vara anului trecut a promovat un concurs cu cântec.
Pe 8 iulie 2019, s-a afișat anunțul de concurs, pe 23 iulie selecția dosarelor (admiși 11 din 13), pe 6 august s-au publicat rezultatele probei scrise (admiși 3 din 11). Iar pe 8 august, a avut loc interviul la care au participat trei persoane. În final, Ioana Apopi a fost declarată câștigătoare cu 93,66 puncte la proba scrisă și 93,33 la interviu.

Paul Boișteanu, decan al Facultății de Zootehnice de la Universitatea Agricolă, a intrat chiar în conflict cu șefii propriului partid, PSD, pentru că îl susținea fățiș pe exclusul Mihai Chirica. Lui Boișteanu i s-a retras calitatea de lider de grup al consilierilor PSD din CL, șefii partidului anunțând chiar demisia acestuia din funcția de ales local. Până la urmă, s-a pus batista pe țambal, Boișteanu a rămas în CL și a sprijin din toate pozițiile proiectele promovate de primarul Chirica.

4. Daniela Tăutu, consilier local PSD. Tatăl acesteia, Zelea Popescu, a ridicat un imobil în CUG, fără să respecte indicatorii urbanistici. Pe doar 306 mp, potrivit autorizației inițiale, Popescu trebuia să ridice o clădire cu parter și două etaje. În final, au ieșit trei etaje.
Iar în 2018, tatăl consilierei a obținut intrarea în legalitate pentru respectivul imobil. Acum, în acel etaj făcut în plus funcționează o grădiniță.

5) Gabriel Surdu, consilier local, lider al grupului PSD din CL. Acesta a dezvoltat mai multe afaceri imobiliare, obținând votul pe Planuri Urbanistice Zonale ce au stârnit controverse. Așa a fost cazul unui proiect imobiliar în Copou, aprig contestat de locuitorii din zonă, care însă a primit toate autorizările necesare. Ulterior, Surdu a vândut afacerea. În diferite stadii se află alte două proiecte imobiliare, PUZ pentru construirea unui aparthotel pe strada Petru Movilă și Casa Ralet din Copou.
În plus, acesta intenționează să-și construiască o nouă vilă pe aleea Sadoveanu. Proiectul a fost avizat în Comisia de Urbanism a CL, din care Surdu face parte, deși nu a fost supus consultării publice și afișat pe site-ul Primăriei.

În ședințele de Consiliu Local sunt de notorietate ieșirile lui Gabriel Surdu în apărarea primarului Mihai Chirica în momentele în care acesta este atacat de aleșii PNL.
6) Mihai Gavril, consilier local PSD. Intrat pe parcursul acestui mandat în deliberativul local, Gavril a fost inițial cel mai critic ales PSD la adresa primarului Mihai Chirica. Ulterior, a primit finanțare de la Primărie pentru mai multe competiții de minifotbal, iar Gavril nu a mai făcut opoziție. La Federația de minifotbal, Gavril este secretar – comisia de disciplină.

În plus, potrivit declarației de avere semnată în iunie 2019, lui Gavril i s-a dat și o poziție de membru în Consiliul de Administrație al EcoPiața, companie a Primăriei de la care a încasat 6.860 lei net pe tot anul 2018.

7) Violeta Găburici, consilier local PMP. La mizele mari, când contează fiecare vot, cei doi aleși PMP votează, de regulă, de partea lui Chirica. Și Găburici a avut mai multe proiecte imobiliare care au mers rapid pe traseul de autorizare, deși investițiile sunt controversate. Similar, Găburici este și membru în Comisia de Urbanism.

8) Ciprian Bostan, ales PNL. Face, câteodată, un fals joc de Opoziție. În luna august a anului trecut, Primăria a emis o autorizație de construire pentru firmele Mercarion Product și Euronet SRL. La cea din urmă, Bostan figurează ca mandatar. Autorizația emisă de Primărie are ca obiect închidere terasă, modernizarea spații interioare și fațadă, amplasare firmă luminoasă. Imobilul din campusul Tudor Vladimirescu are o suprafață utilă de 227 mp pe un teren de 242 mp.

Article image
Caracatița PSD din Consiliul Local vrea să pună mâna pe un teren din Podu de Fier. Ingineria a trecut de vot vinerea trecută, iar destinatarul, consilierul local Bogdan Crucianu, s-a dat de gol. Deși nu apărea în nici un act din proiect, la momentul votului a ieșit din sală. Astfel, va putea licita liniștit pentru concesionarea terenului fără a putea fi acuzat de conflict de interese. În plus, un amendament depus de un cole...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 02 Octombrie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare