fbpx
 
Baronul Chirica a furat sala de antrenament a fetelor de la Liceul Sportiv ca să joace el fotbal

Baronul Chirica a furat sala de antrenament a fetelor de la Liceul Sportiv ca să joace el fotbal


Părinții sunt revoltați, fiind practic puși în fața unui dictat. Sala de la Liceul Sportiv este strict de uz intern, pentru pregătirea elevilor și competiții, nefiind scoasă la închiriat. Folosirea sălii de către trupa de afaceriști a primarului este ilegală. De altfel, Mihai Chirica nu plătește niciun leu pentru închirierea sălii. Totul e impus în stil nomenclaturist, în afara statului de drept. Chirica a furat ora de antrenament a grupei de handbal fete, 10-11 ani, joia de la ora 17.30. „Primăria ne-a luat poziția”, a anunțat profesoara pe grupul de WhatsApp. Fetițele care trebuiau să învețe tainele handbalului au fost mutate în weekend, când sunt alte evenimente sportive, iar rata antrenamentelor a scăzut sub 60%. Chirica nu răspunde întrebărilor REPORTER, dar de fapt nu se sinchisește în fața părinților și a fetițelor pe care le-a scos din sală.

Comportament ciocoiesc. Primarul Mihai Chirica, suita sa din Primărie, oameni din business și imobiliare, joacă fotbal, în fiecare joi, în sala Liceului cu Program Sportiv (LPS) din Copou. Fără să plătească vreun leu și, cel mai grav, ocupând sala în timpul destinat copiilor pentru antrenamente.

La începutul anului, în ianuarie, un profesor-antrenor a făcut anunțul pe grupul de WhatsApp al părinților: „Primăria ne-a luat poziția. Putem momentan doar sâmbăta”. Pe românește, pentru ca ciocoiul Chirica să-și satisfacă pasiunea, antrenamentul micilor sportivi a fost mutat din zilele de joi în cele de sâmbătă.

Informație absolut halucinantă: suprafața de joc din sala LPS a fost schimbată acum un an, cu un parchet modern, pentru că primarul și-a dat seama că podeaua veche, dură, afecta articulațiile.

Ștabii Primăriei au blocat traficul, parcând ilegal
Între 17:30 și 18:00, joi 5 martie 2020, fotbaliștii lui Chirica și-au făcut apariția, unul câte unul, la Liceul cu Program Sportiv. Ca un amănunt, cei mai mulți dintre ei și-au parcat mașinile pe șoseaua Ștefan cel Mare, fix în fața intrării în sală. Pe strada, și-așa îngustă și extrem de aglomerată, traficul a fost congestionat timp de două ore cât aceștia au jucat fotbal.

Pentru că nu se putea circula pe ambele sensuri, mașinile stăteau în coloană și se așteptau să treacă pe rând, pe un singur fir. Deși Poliția Locală era în zonă, nu au blocat roțile niciunei mașini, iar dacă făceau acest lucru cu Ford-ul primarului chiar ar fi intrat în istorie.

Antrenoarea anunță pe toată lumea că primarul a rezervat, abuziv, sala de la Liceul Sportiv, scoțând din programare antrenamentele de handbal ale fetițelor de 10-11 ani. De trei luni, o grupă de fete este sacrificată pe altarul faraonului Chirica

Partenerii de fotbal ai primarului

La jocul de joia trecută alături de Mihai Chirica au intrat și alți angajați ai Primăriei:
- Cristi Stărică, șeful de la Direcția Piețe. Om apropiat de fostul primar Gheorghe Nichita (cu care juca fotbal), Stărică n-a intrat imediat în grațiile lui Chirica, în 2015, când acesta a preluat, interimar, fotoliul de primar. S-au conciliat după câteva luni, acum Stărică fiind unul din oamenii de bază ai primarului.
- Ovidiu Apostol, angajat la Secretariatul tehnic al Consiliului Local. Funcționar docil, ascultător. A fost cununat de viceprimarul Gabriel Harabagiu.
- Alin Hîrbu este inspector la Serviciul Informatizare al Primăriei, soția sa Valentina ocupând aceeași funcție.

Nistor, angajat la Primărie cu tot cu nevastă
- Marian Nistor este șef Serviciu Parcări. Încrengăturile lui sunt cele mai numeroase. Astfel, Nistor a fost cununat de fostul deputat Sorin Iacoban. În 2017, primarul Mihai Chirica i-a botezat copilul lui Nistor. Pe 17 martie 2020, Georgiana, soția lui Marian Nistor, va susține proba scrisă a concursului pentru ocuparea unui post de inspector de specialitate II la Biroul Cooperare Economică. Va concura de una singură.

Georgiana Nistor se va stabiliza pe funcție după ce, anterior, ajunsese în Primărie prin detașare. Ea a venit de la firma Next Studio SRL. Cu activități de arhitectură, inginerie și consultanță tehnică, la Next Studio, înființată în septembrie 2016, unul dintre cei doi asociați este Cătălin Teodor Drăgan (50%).

Dar Drăgan este un prieten apropiat de-al primarului. Lucrurile se leagă: la meciul de joia trecută de la LPS a fost prezent și acest Cătălin Teodor Drăgan.

Marian Nistor, șeful de la Parcări, și-a angajat și soția în Primărie. Principala lui calitate, joacă de ani de zile fotbal cu primarul și cu Harabagiu

Afaceristul Drăgan, căpușa favorită a lui Chirica
- Spicuiri din cariera de om de afaceri a „fotbalistului” Drăgan: Firmele lui Drăgan au avut relații de afaceri cu Eurodesign Consulting, societate al cărei unic asociat este Ioan Chirica, fratele primarului. Însă, tot firme de-ale lui Drăgan au derulat afaceri și cu Primăria la care Mihai Chirica era, pe-atunci, director tehnic. A treia conexiune: Cristina, soția lui Drăgan, a fost angajată în Primărie în anul 2014.

Drăgan a alimentat cu sute de mii de lei firma pe care Mihai Chirica și-a trecut ranch-ul de la Frasin. Drăgan plătea pentru servicii pe care primarul nu le-a lămurit niciodată. Eurodesign nu a avut niciun angajat, fiind folosit ca un paravan de către Mihai Chirica. La Frasin, primarul deține o vilă de 200 mp, un teren de 4.700 mp, foișoare, iaz și chiar o biserica din lemn, de uz propriu.

Imobiliarul Marius Pătrașcu, unul din favoriții primarului, a venit printre primii la sală, dar apoi a ieșit și a plecat cu un Rover Evoque, aparținând unei firme de construcții

Imobiliarul Pătrașcu joacă fotbal cu primarul

- La sală a venit și Marius Pătrașcu, om de afaceri în imobiliare, cunoscut partener de fotbal al șefilor orașului. Și Pătrașcu are un trecut interesant și relevant pentru acest context: în vara anului trecut, procurorii DNA Iași au cerut de la Primărie actele care au stat la baza edificării unui bloc din Tătărași, din proximitatea Pieței Chirilă.

Dezvoltatorul, Pătrașcu, a fost în alaiul fostului primar Nichita, este cumătru cu Marius Ostaficiuc, șeful filialei municipale a PSD, joacă fotbal cu Chirica și viceprimarul Gabriel Harabagiu.

Antologic este momentul petrecut în Sala Mare a Primăriei pe 31 mai 2016, la o ședință festivă de Consiliu Local, când Harabagiu (încă nu era vice) l-a îmbrățișat și sărutat pe obraji pe Pătrașcu în fața întregii asistențe. La două săptămâni distanță, pe 15 iunie 2016, Pătrașcu a primit autorizație de construire pentru bloc.

Mihai Chirica a parcat neglijent, blocând traficul și s-a dus să joace fotbal la Liceul cu Program Sportiv

Chirica joacă ilegal în Sala Liceului cu Program Sportiv
De ce are relevanță publică modul în care primarul Mihai Chirica găsește de cuviință să-și petreacă timpul liber:
1) În primul rând, relevante sunt conexiunile, anturajul. Când joci cu oameni care dezvoltă proiecte imobiliare sau cu oameni de afaceri ce au contracte cu Primăria sau cu subordonați cărora le angajezi rudele în Palatul Roznovanu, atunci, aceste legături trebuie cunoscute de marele public.

„E anormal ca în timpul zile să semnezi contracte sau autorizații pentru diferiți oameni de afaceri, iar seara să schimbi pase cu ei. Este, cel puțin, o incompatibilitate de ordin moral”, a afirmat un expert din administrația publică.
2) Primarul Chirica și ceilalți 12-15 parteneri de fotbal folosesc sala Liceului Sportiv fără să plătească vreo taxă. Practic, folosindu-se de funcție, Chirica joacă în sală gratis. Or, normal ar fi ca grupul fotbaliștilor din administrație și business să-și închirieze de pe piață un teren de fotbal, chiar și acoperit, un balon sau o sală. Prețurile pe oră variază între 100 și 200 de lei. Așadar, la două ore de închiriere, la un grup de 15 oameni, ar reveni câte 26 de lei de fiecare, o nimica toată.
3) În condițiile în care sistemul ieșean de educație duce o mare lipsă de săli de sport, privarea copiilor de la LPS, chiar și de numai două ore săptămânal, este inacceptabilă.
Părinții copiilor care trebuiau să se antreneze pe slotul orar folosit de Chirica și amicii săi sunt de-a dreptul revoltați. „Prima dată s-a întâmplat în decembrie anul trecut. La începutul lunii, pe grupul de WhatsApp al părinților care au copii ce se antrenează la LPS, profesorul ne-a anunțat că ședința de joi se mută sâmbătă”, a rememorat părintele care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Mesajul postat de profesorul-antrenor a fost: „Astăzi nu se poate lucra. Vine Primăria în sală să joace fotbal. Rămâne sâmbătă”.
Ce s-a întâmplat în sâmbăta respectivă? O parte dintre copii nu au mai ajuns la antrenament pentru că aveau alte competiții la care să participe, iar alții au plecat cu familiile din Iași, fie la bunici.

Într-o altă sâmbătă, tot din decembrie 2019, antrenamentul a fost anulat pentru că în sală a fost organizată o competiție. 

Chirica joacă fotbal cu afaceriștii apropiați de Primărie și cu oamenii lui de încredere, dar o sală pe piața liberă ar costa maxim 200 de lei. Banii aceștia primarul îi face în 5 secunde, dar el vrea să joace gratis, la stat, unde toți i se supun

Antrenoarea: „Primăria ne-a luat poziția”
A doua oară, lucrurile s-au lămurit de tot. Cei din Primărie își marcaseră, cu de la sine putere, fiecare joi din calendar. De la 17:30. Iată mesajul pe care profesorul l-a trimis părinților în ianuarie 2020: „Primăria ne-a luat poziția. Putem momentan doar sâmbăta”.

Părinții au fost șocați de anunț. „Copiii noștri nu mai fac antrenament din cauza moftului primarului de a juca fotbal. Dar la banii lui, n-are unde juca, nu-și poate închiria un teren? Copiii nu pot face în altă parte, de aia e Liceu Sportiv. Iar mutarea antrenamentelor sâmbăta e nepotrivită. Pentru că sâmbăta mai avem și noi alte activități în familie, mai plecăm la munte, la bunici. E o situație aberantă”, a afirmat un părinte care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Cătălin Drăgan, afaceristul care a alimentat cu bani vila lui Chirica de la Frasin, joacă și acum fotbal cu primarul. Aici e Transnistria

A schimbat parchetul de la Liceul Sportiv, ca să nu-i strice articulațiile

Ipocrizia primarului e maximă. Terenurile de sport ale școlilor sunt sub lacăt, iar el joacă fotbal gratis pe cea mai modernă suprafață de joc. Cu chiu, cu vai, la presiunea presei și a Opoziției, Primăria a deschis vara trecută câteva terenuri școlare, în vacanță, pentru accesul copiilor, iar recent Mihai Chirica a anunțat câteva investiții în bazele sportive ale școlilor.

Inclusiv schimbarea suprafeței de joc din sala LPS are o poveste aparte. Modernizarea acesteia și montarea de parchet s-a produs după ce primarul, care a jucat de câteva ori acolo, a constatat că suprafața era dură și afecta articulațiile. Acum, primarul joacă fotbal pe cel mai modern parchet din oraș, iar riscul accidentărilor a fost redus.

Acum un an, primarul a întrebat dacă parchetul de la Liceul Sportiv nu e prea dur și i s-a spus că așa este și că afectează articulațiile. În două săptămâni, Chirica a schimbat parchetul, având grijă de articulațiile lui. Dacă juca fotbal la alt liceu, s-ar fi schimbat parchetul acolo

Conflict de interese: juca fotbal cu afaceristul care i-a cumpărat un teren supraevaluat
Un alt partener de fotbal al primarului Chirica a fost și Iulian Lucan, agentul imobiliar care a cumpărat de la mama edilului, cu 100.000 de euro, un teren pe care aceasta dăduse 7.300 de euro. Cei 100.000 de euro au fost folosiți de Chirica pentru a cumpăra o proprietate de 250.000 de euro pe numele băiețelului său care, la momentul tranzacției. avea 11 luni. 

Afacerea a ajuns în atenția DNA. Nu sunt informații dacă Luncan mai vine la meciurile cu Chirica.

Copiază exact modelul lui Nichita
Până și această pasiune, dar și modul de satisfacere a ei, Chirica a preluat-o de la fostul edil Gheorghe Nichita. Și acestuia îi plăcea să joace fotbal, o dată sau de două ori pe săptămână, cu angajați din Primărie și foști sportivi. Nichita juca tenis de picior în spatele porții de la tabela de marcaj de pe stadionul Emil Alexandrescu. Sau juca fotbal pe unul dintre terenurile de antrenament ale Politehnicii, suprafețe aflate în imediata apropiere a stadionului din Copou.

„Noi nu închiriem sala noastră de sport pe bani. Avem echipele noastre, sportivii noștri și este utilizată în cea mai mare parte a timpului la capacitate maximă. Dar, după program, în măsura în care nu este ocupată cu activități ale noastre, permitem accesul inclusiv celor care ne solicită.

Domnul primar mai joacă aici când și când, deși în cea mai mare parte a timpului merge în altă parte. Și ne convine, pentru că vede direct care sunt necesitățile noastre, unde și ce trebuie reparat. Și Primăria chiar oferă sume importante și pentru reparații, cum a fost cea a sălii de sport în care ploua, și pentru competițiile la care participăm”.

Ilie Gheorghică, director LPS Iași, extrem de umil, speriat să nu-l supere pe primarul Mihai Chirica

Article image
Deși se prezintă în fața opiniei publice ca un cetățean cinstit, politician reformator și democrat, primarul Mihai Chirica este exact opusul. Cariera sa este presărată de nepotisme, suspiciuni de corupție, decizii adminitrative greșite, rasism și dosare penale. În unul dintre aceste dosare este inculpat, în altul Agenția Națională de Integritate îi verifică averea, iar în altul DNA anchetează modul în care bebelușul său de ...
Autor cristi tanasa Reportaje 19 Februarie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30