fbpx
 
Bannerul de la intrarea în șantier arată o distanță mult mai mare între blocurile din față, verificată prin numărul de geamuri ce rămân vizibile la blocul din spate. În realitate, structurile din față sunt mult mai apropiate, iar la imobilul din spate mai rămân vizibile doar două rânduri de geamuri Bannerul de la intrarea în șantier arată o distanță mult mai mare între blocurile din față, verificată prin numărul de geamuri ce rămân vizibile la blocul din spate. În realitate, structurile din față sunt mult mai apropiate, iar la imobilul din spate mai rămân vizibile doar două rânduri de geamuri

Ghetoul din Bucium: afară-i vopsit spațiul verde, înăuntru-i deznădejde. PUZ călcat în picioare la 1.000 euro/mp


Tech Confort vinde cutii de chibrituri oferind imagini cu un parc luxuriant și obligându-se să facă 114 locuri de parcare. Pe 2.000 mp se înghesuie două blocuri, care sunt aproape lipite de un al treilea. Cei 1.000 mp de spațiu verde din reclamă lipsesc complet, PUZ-ul fiind încălcat. Caz tipic de sursă a poluării: minciuni în acte, dezastru în realitate. Mihai Chirica și armata de funcționari de la Urbanism închid ochii. Parcările de la subsol lipsesc, nefiind loc pentru rampe pe un spațiu atât de mic. Nici blocurile comuniste din Dacia nu sunt atât de înghesuite. Un apartament cu 2 camere are doar 39 mp și costă 45.000 de euro. Oamenii de la blocul din spate se simt înșelați: ies din scară și dau cu nasul de zidul blocului din față. Urbanism de lumea a treia în orașul lui Chirica. Inspectoratul în Construcții e tot mână moartă.

Gavriil Miron, patronul Tech Confort, a făcut bani din achiziții directe cu Spitalul „Sf. Spiridon”, iar acum a trecut la imobiliare în stil barbar. A ridicat un bloc în Bucium, l-a vândut, iar cu profitul s-a apucat să construiască alte două imobile în buza celui inițial.

Cumpărătorii din primul bloc sunt revoltați: li s-a spus că următoarele construcții vor fi la o distanță mult mai mare. Imaginile de pe site-ul Bucium House arată un spațiu verde mirific în centrul celor trei blocuri, spațiu care lipsește complet, pentru că efectiv nu avea unde să încapă, e o imagine mincinoasă.
Tot mincinos este și PUZ-ul aprobat, unde sunt prevăzuți 1.000 mp de verdeață, dar locul acela nu există, a rămas o fâșie îngustă transformată într-o alee asfaltată pe care vor parca mașini.
Parcările de la subsol sunt de asemenea dispărute din proiect. Nu e loc să ieși în înghesuiala creată. Miron se spală pe mâini, fiecare să parcheze unde apucă. Primarul Iașului e protectorul dezvoltatorilor, ca un fel de sfânt.
Tușiți de la praf și lipsă de spații verzi? O să vă înecați dacă aflați că Tech Confort face din acest ghetou sinistru un profit de 2,7-3 milioane de euro.

Curtea cu alei și spațiu verde nu există în realitate. Sunt doar 15 metri între cele două blocuri, ocupați cu beton. PUZ-ul este încălcat, dar instituțiile-cheie se fac că nu observă

1.000 mp de spațiu verde au dispărut

În imaginile proiectului de pe site-ul Primăriei și în randările de pe site-ul de vânzări al dezvoltatorului este arătat un imobil cu subsol, parter și cinci etaje, cu o curte interioară generoasă. Este în forma unui U cu una dintre laturi într-un unghi deschis. Există alei pentru plimbare, bănci și oameni fericiți. Randările fură ochiul.
Conform proiectului, imobilul de pe o suprafață de 3.911 mp trebuia să aibă 1.564 mp la sol (40% POT), cu alei de 1.369 mp și spații verzi de 977 mp. Coeficientul de utilizare a terenului (CUT) stabilit a fost de 1,8, apoi a crescut miraculos la 2.06. CUT-ul înseamnă numărul de metri pătrați construiți în total.
Prin PUZ-ul inițial, din 2017, eliberat pe firma Raymond Style Junior SRL (prin Gabriel Cernat și Gavriil Miron) erau prevăzute 120 de locuri de parcare (1 loc la 75 mp). Prin autorizația de construire 534 din mai 2018, suprafața de teren a ajuns la 3.880 mp, POT-ul la 34,32%, CUT-ul la 2.06, cu 114 locuri de parcare (39 de locuri pe sol, pe teren, 43 de locuri în subsol, 32 de locuri de parcare la parterul clădirilor).

Iată ce le rămâne celorlalți în fața geamurilor: o alee de 1 m lățime pe care să poată fugi cât mai repede din ghetoul acesta

Au schimbat ce au vrut din PUZ

În același document, a fost schimbat și numărul de clădiri, dar și firma beneficiară. În loc de unul singur, în formă de U, au fost acceptat trei imobile, iar beneficiarul s-a schimbat: Tech Confort, aparținând lui Gavriil Miron.
„Am respectat detaliile tehnice din PUZ-ul inițial, nu s-a umblat la această documentație. S-a mers pe trei clădiri pentru că era dificil să fie realizată una singură, mare. Am făcut una și am dat-o în folosință”, explică Gavriil Miron, adică a vândut-o ca să se poată apuca de următoarele două blocuri. Aceasta a fost și logica renunțării la o singură clădire cu trei corpuri.

La subsol trebuiau să fie locuri de parcare, dar spațiul e umplut cu pământ și nu se vede nicio cale de acces pentru mașini

Realitatea: un ghetou de beton numit „complex rezidențial”

Cum arată în realitate ansamblul de trei blocuri. Sunt maxim 10 metri între noile structuri și imobilul din spate, deja locuit. Cei care ies din blocul mai vechi dau cu nasul în șantierul din față și se strecoară către parcarea din spate, pe o alee de 1 metru lățime. Parcul lăudat în randări și care apare în proiectul inițial ca având aproape 1.000 mp are o deschidere mult mai mică: sunt câțiva metri între clădirile din stânga și din dreapta, iar soarele dispare. Între blocuri e trasată deja o alee cu borduri, pe care vor sta tot mașinile celor din blocuri.
„Noi am cumpărat apartamentul văzând niște imagini pe care le-am crezut. Proprietarul ne-a spus atunci că vom avea șantier în față, că nu va dura mult, dar nu mi-am închipuit că va fi atât de aproape de noi. M-am simțit înșelată, credeam că va fi un parc, vor fi spații mai largi, nu înghesuiala asta”, a precizat proprietara unui apartament din corpul de clădire locuit deja.

Parcul dintre blocuri e de fapt o alee betonată, spațiul fiind atât de îngust încât nici nu ai loc pentru o rampă care să permită mașinilor să ajungă de la subsol la suprafață

Fiecare să se descurce cu parcatul
În spatele acestuia sunt și locurile de parcare disponibile deja: 31, conform numărătorii de pe asfalt. Celelalte locuri de parcare ar trebuie să fie, conform proiectului, la subsolul clădirilor, dar acestea sunt umplute cu pământ și nu se văd spații de acces pentru mașini. Mai mult, distanța dintre cele două blocuri construite față în față este atât de mică încât nu ai loc pentru rampele pe care mașinile să urce de la subsol spre suprafață.
Lângă blocuri, mai încap mașini doar pe axul central.
Prețurile apartamentelor sunt de 33.000-35.000 euro (1 cameră), 45.000-58.000 euro (2 camere) și 69.500 (3 camere).
Apartamentele sunt extrem de mici, cu living-uri de 15 mp, bucătării de 7-8 mp și băi de 4-5 mp. Când intri trebuie să fii atent să nu te împiedici și, din avânt, să și ieși din apartament, adică să cazi pe geam.

Apartament cu 2 camere în 39 mp, la 45.000 de euro

Proprietarul: „Am respectat suprafețele și parcările”

Gavriil Miron a explicat că a respectat suprafețele impuse în autorizație și că a fost verificat deja de autorități, pentru că oamenii din zonă i-au făcut deja reclamații.
„M-au acuzat că nu am respectat distanțele și le-am arătat în documentație și în teren că am respectat proiectul aprobat. Știu cine sunt cei care reclamă, sunt nemulțumiți de faptul că este înghesuit locul. Mi-au spus unii că trebuia să nu construiesc nimic, să las locul deschis”, spune Mihai Gavriil.
Acesta a evitat răspunsurile clare – unde sunt cei 1.000 mp de spații verzi, unde sunt parcările – a dus doar discuția în termeni generali, afirmând nonșalant că „nu mai știe pe de rost numărul locurilor de parcare și unde încap acestea”.
Tactica este „ei se vor plictisi de subiect, noi ne facem că nu înțelegem”. „Știu că avem numărul cerut în autorizație, la subsol și lângă blocurile noi”, mai spune dezvoltatorul.
Surse din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) au precizat că s-a făcut o verificare pe șantierul Tech Confort, dar nu au fost descoperite nereguli. Nicio surpriză. Primăria și ISC prezintă o încredere foarte mare în rândul ieșenilor.

„Suprafețele sunt respectate, numărul de locuri de parcare este respectat. Îi știu pe cei care se plâng.”
Gavriil Miron, administratorul Tech Confort

Firma de casă a Spitalului „Sf. Spiridon”

Numele lui Gavriil Miron și al firmei sale, Tech Confort, este legat de contracte cu achiziție directă cu Spitalul “Sfântul Spiridon”.
Între 2013 și 2015, firma lui Gavriil Miron,Tech Confort a primit de la Spitalul „Sf. Spiridon” 21 de lucrări, prin încredințare directă. Contractele au fost de lucrări de reparații, valoarea totală ajungând la 1,5 milioane lei. De exemplu, în 2013, primii bani, 413.000 de lei, au ajuns la societatea administrată de Miron pentru reamenajarea Clinicii de de Cardiologie. Suma a fost împărțită în mai multe contracte, pentru a ocoli o eventuală licitație.

Zona din apropierea Plopilor fără Soț a devenit un Kandahar imobiliar. Blocurile sunt atât de urâte și atât de înghesuite încât se poate vorbi de o crimă urbanistică, autor moral fiind primarul Mihai Chirica. Nu se respectă nicio regulă arhitecturală, se construiește urât, pe spații mici, în toate formele geometrice și în toate nuanțele de culoare. Se fac bani, e tot ce contează pentru șefii Primăriei

Exemple de contracte 2013-2015

  1. Reparații curente Cardiologie Compartimentare (27.06.2013): 28.341 lei
  2. Reparații curente Cardiologie Compartimentare (27.06.2013): 28.341 lei
  3. Reparații și igienizare Cardiologie Compartimentare (26.07.2013): 207.771 lei
  4. Reparații ATI (21.05.2014): 50.699 lei
  5. Reparații igienizare grupuri sanitare Medicală (12.06.2014): 28.157 lei
  6. Reparații Clnicile III și IV Chirurgie (3.06.2014): 35.765 lei
  7. Hidroizolații BMF și ORL (15.07.2014): 34.133 lei
  8. Reparații depozit alimente (21.07.2014): 82.910 lei
  9. Reparații Stomatologie Adulți Boltă (22.08.2014): 75.720 lei
  10. Reparații Curente Medicală 1 (22.08.2014): 24.614 lei
  11. Reparații Pavilion K Statistică (16.02.2015): 35.576 lei
  12. Reparații și igienizare Laborator analize (13.03.2015): 98.735 lei
  13. Reparații fațade Clinica 2 Pavilion L (20.04.2015): 46.993 lei
  14. Ignifugare UPU (firma neavând autorizație de la IGSU pentru astfel de operațiuni): 200.000 lei

Article image
O stradă trecută în hărți ca Trecătoarea Bucșinescu a fost blocată odată cu construirea blocului de pe str. Otilia Cazimir, vizavi de Poliția Municipală. Cei de la casele din spate, foloseau aleea blocului, prevăzută cu barieră, dar de aproape 3 ani nu li s-a mai dat voie. Arhitectul-șef al orașului, Alexandru Mustiață, locuiește în bloc și își parchează seara mașina exact pe alee, astfel că nu mai poate trece nimeni. A pus...
Autor Cezar Moraru Reportaje 03 Martie 2020


Citeste si...
Nota
(13 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: