fbpx
 
DINASTIA PNL: Trei sinecuri de 10.000 lei/lună pentru șoferul lui Costel Alexe, iar Șerban își pune ginerele director la ANIF

DINASTIA PNL: Trei sinecuri de 10.000 lei/lună pentru șoferul lui Costel Alexe, iar Șerban își pune ginerele director la ANIF


Lucian Jugrin era, oficial, consilier la cabinetul parlamentar și a fost și consilier local, dar din 2012 e non-stop șoferul lui Costel Alexe, și la Iași, și la București. Acum e consilier la Prefectură, pe 1.000 de euro net, președinte de CA al unui Fond de Garantare și Administrator în Prahova, la o societate a Ministerului Mediului. Peste tot e acasă, culegând circa 10.000 de lei/lună. Consilierul județean PNL Constantin Șerban și-a văzut ginerele pus director la Îmbunătățiri Funciare, o mândrie în plus după ce acesta i-a preluat și numele.

Pe Lucian Jugrin, fostul său consilier de la cabinetul parlamentar, Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, l-a plantat în următoarele posturi, în doar câteva luni:

1) consilier la ministerul Mediului,

2) președinte al Consiliului de Administrație la Fondul Local de Garantare Sfântu Gheorghe,

3) administrator la SC Exploatare Sistem Zonal Prahova, subordonată tot ministerului Mediului,

4) consilier al prefectului de Iași.

Într-o liniște deplină, liberalii continuă schimbarea șefilor din administrația locală.

O altă mutare controversată: Marius Mihai Horea Șerban a fost numit șef al filialei Iași a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF). Noul director este ginerele lui Constantin Șerban, consilier județean PNL.

În ultimele luni, mai multe persoane apropiate de ministrul Costel Alexe, șeful PNL Iași, au fost puse în poziții de conducere la stat. Un văr, un fin și-un cumătru au ajuns în vârf.

Șerban: „Zvonuri răutăcioase”
Acum cinci săptămâni, mai exact pe 16 martie, Marius Mihai Horea Șerban a preluat conducerea filialei locale a ANIF, agenție care se ocupă cu combaterea eroziunii solului, desecări și drenaje, dar și cu administrarea sistemului de irigații.

„Numirea mea nu a avut legătură cu socrul meu. Sunt doar zvonuri răutăcioase, lucrez de 14 ani la ANIF”, a declarat Horea Șerban.
Acesta este ginerele lui Constantin Șerban (fost fruntaș PD, PD-L și PNL), cel care a condus Palatul Copiilor și care, acum trei ani, tot pe filieră politică, a fost pus director de școală gimnazială.

Costel Alexe și Lucian Jugrin. În postarea aceasta pe Facebook scria: PNL, victorie!

30% în plus la salariu
Promovarea lui Marius Mihai Horea Șerban la conducerea ANIF s-a produs luna trecută după ce acesta a îndeplinit anterior funcția de șef birou administrativ în cadrul aceleiași instituții. În 2019, Horea Șerban a declarat că, în anul anterior, a încasat de la ANIF 62.000 de lei, ceea ce înseamnă un venit mediu net lunar de peste 5.100 de lei.

Fostul director, Ionel Grosu, a raportat un venit net aferent anului 2018 de 89.000 de lei (o medie de 7.400 lei lunar). Plecând de la această premisă, numirea lui Horea Șerban în fruntea filialei ar echivala și cu o creștere salarială de 30%.

Ginerele lui Șerban și-a construit în regie proprie o casă de 150 mp în Miroslava (2010), acolo unde deține și 1.000 mp de teren. El și soția, Raluca Ioana (lector la Facultatea de Geografie), au și două autoturisme, un Ford fabricat în 2017 și un Peugeot din 2006.

Familia Jugrin, trai din doar 2.400 lei lunar
Cu adevărat spectaculoasă a fost ascensiunea lui Lucian Jugrin. În vara anului 2016, acesta a fost ales consilier local din partea PNL, anterior fiind consilier parlamentar la cabinetul deputatului Costel Alexe. Însă toți din filială știau că Jugrin este șoferul personal al lui Alexe. Tot timpul era la dispoziția acestuia și îl ducea cu mașina unde avea nevoie, fiind prima lui sarcină.
În 2019, Jugrin a fost doar consilier local, cu o indemnizație de 1.000 de lei/net pe lună, fără a înregistra alte venituri oficiale. Soția, stilist la propriul salon de înfrumusețare, a câștigat mai bine ca el, având un venit net lunar de 1.464 lei, așa cum reiese din declarația de avere a politicianului. Teoretic, trăiau doar din 2.400 de lei/lună.

Însă, în toamna anului trecut, PNL a preluat guvernarea, iar norocul lui Jugrin avea să se schimbe.

Întâi la minister, apoi la Prefectură

Întâi, Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, l-a luat pe Jugrin să-i fie consilier în aparatul guvernamental. Pe site-ul ministerului, Jugrin are două declarații de avere depuse pe 29 și 31 ianuarie 2020.

„Am demisionat de la minister la sfârșitul lunii ianuarie. Din motive personale. Acum, de la începutul lunii aprilie, sunt consilier al prefectului Marian Grigoraș”, a afirmat Jugrin. Acesta a mai spus că, înainte de Paște, a renunțat și la calitatea de ales local pentru a nu se naște interpretări cu privire la o posibilă stare de incompatibilitate.

Marius Horea Șerban, ginerele lui Constantin Șerban, consilier județean PNL, susține că este o extraordinară coincidență că a ajuns director la ANIF imediat după venirea liberalilor la guvernare. Fostul director pesedist a fost demis din întâmplare

Un CA de 2.300 lei/lună
În februarie, Jugrin a fost plantat în două consilii de administrație la companii de stat.
Astfel, pe 10 februarie, Lucian Jugrin a fost numit în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Fondului Local de Garantare Sfântu Gheorghe. Fondul a fost înființat pentru stimularea întreprinzătorilor privaţi, pentru dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii. „Oferă garanții financiare pentru a susține întreprinderile care doresc să atragă finanțare pentru dezvoltarea proiectelor de investiții sau pentru asigurarea capitalului de lucru”, este prezentarea acestui fond.

Mandatul lui Jugrin este de patru luni, cu posibilitatea prelungirii până la maxim 6 luni, indemnizația acestuia fiind de 2.300 lei/net/lună.

Două lovituri în patru zile. „Le-am scris, m-au primit”
Patru zile mai târziu, pe 14 februarie 2020, Jugrin a fost desemnat în Consiliul de Administrație al SC Exploatare Sistem Zonal Prahova. „Este principalul producător de apă potabilă pentru 84% din populația județului Prahova și de apă de uz industrial pentru 9 societăți comerciale”, se arată pe site-ul de prezentare a companiei. Societatea are unic acționar „Apele Române”, structură aflată în coordonarea ministerului condus de Costel Alexe.

„Aici nu știu ce retribuție voi avea”, a spus Jugrin. Un fost membru al CA a depus o declarație de avere pe 2019 cu o indemnizație de 4.000 de lei lunar.
Despre cum a reușit ca la interval de patru zile, în februarie, să intre în două CA-uri, Jugrin a spus sec: „Le-am trimis scrisori de intenție”. Iar despre amestecul politicului și o eventuare implicare a protectorului său, Jugrin a refuzat să comenteze.
Recapitulare: Lucian Jugrin (fost consilier, până în 2016, la cabinetul parlamentar al deputatului Costel Alexe – PNL) a fost numit la începutul acestui an consilier la ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Jugrin a demisionat în ianuarie, iar în aprilie a fost numit consilier al prefectului de Iași. Între timp, a demisionat din Consiliul Local Iași, însă a fost desemnat membru în consiliile de administrație la două entități ale statului.

Fără venituri, dar cu vilă și două mașini
În ultimii ani, și averea soților Jugrin a sporit. Au vândut apartamentul din oraș și au cumpărat o vilă de 119 mp la Bârnova, dețin și două mașini (un Volkswagen din 2005 și un Ford din 2013). Au două credite în valoare de 240.000 lei (contractat în 2018, scadent în 2048), respectiv 49.000 franci elvețieni (contractat în 2008, scadent în 2026).

Jugrin și Dangă, doi cerberi la ușa lui Grigoraș

La cabinetul prefectului Marian Grigoraș, și el pus de PNL, Jugrin lucrează cu colegul său liberal Marius Dangă (fost consilier județean PNL, fost viceprimar PNL).

La alegerile din filială, din 2017, Dangă s-a poziționat de partea tandemului Dorin Dobrincu-Dorin Cristea în defavoarea echipei câștigătoare în final, Marius Bodea-Costel Alexe. În cei trei ani scurși, Dobrincu și Cristea s-au distanțat de PNL, Bodea și-a dat demisia pentru că Alexe l-a adus pe primarul Mihai Chirica în partid, iar Dangă și-a reevaluat poziționarea, intrând în corul susținătorilor lui Alexe. Răsplata a venit imediat, Dangă fiind numit șeful Cancelariei prefectului Marian Grigoraș.

Sorin Afloarei, cununat de Costel Alexe, a ajuns expert la ANCOM fără să fi practicat meseria de economist nici măcar o zi în viața lui

Proptele pentru finii și cumătrii lui Alexe
Alte numiri în funcții publice conexate cu Costel Alexe, lider al PNL Iași și ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor:
- Sorin Afloarei, finul lui Costel Alexe, a fost angajat la Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM)
- Petru Avram, cumătru cu Costel Alexe, a revenit la conducerea Administrației Bazinale de Apă (ABA) Prut – Bârlad
- Remus Iovu, verișor de-al lui Costel Alexe, a fost pus la conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Botoșani
- Costel Grojdea, pus director la Inspectoratul Teritorial de Muncă. În 2013, pe când Costel Alexe era președintele TNL Iași, s-a înființat Clubul Oamenilor de Afaceri Tineri Liberali (COATL) Iași, ai cărui doi vicepreședinți au fost aleși Costel Grojdea și Lucian Jugrin

Article image
Ieșiți în stradă și strigați „Jos Ciuma Roșie” ca să vină PNL să ia posturile la stat prin concursuri aranjate și plătite cu mii de euro lunar. Sorin Afloarei, consilierul parlamentar al lui Costel Alexe și finul său favorit, a devenit peste noapte expert economic, deși n-a profesat în viața lui. La proba scrisă, primul loc era ocupat de o expertă contabilă care obținuse aproape punctajul maxim. Ierarhia a fost inversată du...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 04 Martie 2020


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30