fbpx
Print this page
Victor Lefter, 71 de ani, milionar, locuiește la bloc, membru CA la Termoservice și Servicii Publice Victor Lefter, 71 de ani, milionar, locuiește la bloc, membru CA la Termoservice și Servicii Publice

MILIONARUL DE LA TERMOSERVICE: afaceri cu interpușii lui Harabagiu, plantat în două CA-uri la Primărie


Victor Lefter are 71 de ani și în 2017 a dat marea lovitură: a vândut cu 3,6 milioane de euro un teren de pe Sf. Andrei. Lefter devalizase Sometchim și mutase acel teren extrem de valoros din patrimoniul firmei de stat în firma sa proprie. A fost trimis în judecată, dar până la urmă achitat. Pentru talentul său în devalizarea bunurilor publice, șefii Primăriei l-au pus imediat în două Consilii de Administrație: la Termoservice și la Servicii Publice. E milionar în euro, dar se bucură la două indemnizații de 1.000 de euro/lună, cumulat. Cum a ajuns acolo? Explicația: imediat după ce-a vândut pământ pentru PALAS 2, Lefter a plătit 200.000 de euro pe o firmă falită aparținând lui Răchiteanu și Rotariu, doi interpuși ai viceprimarului Gabriel Harabagiu. Deși are milioane de euro încasate în 2017, continuă să stea înt-un bloc vechi de 60 de ani, la etajul 3.

De nicăieri, anul trecut, un septuagenar ieșean a apărut în consiliile de administrație a două societăți subordonate Primăriei: Servicii Publice și Termo-Service. Mandat pe 4 ani, retribuție cumulată de peste 1.000 de euro lunar net. Pensionarul: Victor Lefter, personaj controversat, implicat în devalizarea Sometchim.

„Am dat examen la Primărie ca să intru în cele două CA-uri. Dacă vreau, demisionez mâine”, a răspuns, arogant, Lefter.

Acum aproape trei ani, lui Lefter i-au intrat în cont 1,8 milioane de euro. A vândut câteva mii de metri pătrați pe strada Sf. Andrei către Safir Real Estate, teren ajuns acum la Iulius, partea a dezvoltării ansamblului multifuncțional Palas 2. La câteva luni de la tranzacție, în 2017, Lefter a cumpărat BDK Corporation, firmă a lui Lucian Răchiteanu, cumnatul lui Mircea Rotariu, omul de casă al viceprimarului Gabriel Harabagiu. S-a închis cercul.
Două CA-uri de la Primărie, la 71 de ani

La Servicii Publice, acest Victor Lefter (acum în vârstă de 71 de ani) a ajuns în urma hotărârii Adunării Generale a Acționarilor (AGA) din 22 ianuarie 2019. Are mandat pe 4 ani și câștigă lunar peste 2.600 de lei net.

Similar, Lefter a devenit membru CA la Termo-Service din iulie anul trecut. Câștigă peste 2.000 de lei net pe lună. Ce l-a recomandat pentru aceste funcții? „Sunt expert în mai multe chestiuni”, a spus, Lefter, șmecherește.
Contactat telefonic, Alin Aivănoaei, directorul general al Termo-Service, a descris, sec, procedura de selecție a membrilor CA: „Selecția și lista finală a candidaților prezentați AGA au fost realizate de o firmă specializată în management”. Atât Termo-Service cât și Servicii Publice sunt societăți ale Primăriei, numirile în consiliile de administrație făcându-se doar cu voia șefilor din Palatul Roznovanu: Chirica și Harabagiu, primar și viceprimar.

Mircea Rotariu era cunoscut ca șeful real de la Berlin Doner Kebab, șaormăria falimentară, cumpărată de Victor Lefter cu 200.000 de euro

S-a îmbogățit în 2017

Desemnarea lui Lefter în cele două CA-uri este cu atât mai stranie cu cât în vara anului 2017 acesta a devenit milionar în euro. Pe 31 iulie 2017, Victor Lefter și Alina Agache au vândut către SC Safir Real Estate (reprezentată de Fadi Sleiman Ramadan și Al Sibai Radwan) două suprafețe de teren și construcțiile aferente. Parcelele de 5.510 mp și 1.508 mp sunt situate pe strada Sf. Andrei nr. 33-39. În clădirile de acolo erau 34 de contracte de închiriere cu diferite firme, contracte care au expirat pe 31 decembrie 2017.

Suma plătită de Safir a fost de 3,6 milioane de euro, echivalentul a 16,4 milioane de lei la vremea respectivă. Imobilele în cotă de 50% fiecare au fost obținute de Agache prin cumpărare de la Vicom, iar de Lefter prin donația de la Adriana Elena Crăciun din anul 2016. Totodată, prin acest contract, Lefter și Agache au cesionat către Safir și autorizația de desființare din 2016 (probabil pentru demolarea construcțiilor respective). Lefter a primit jumătate din bani, 1,8 milioane de euro, în contul său de la Alpha Bank.

Lefter a transferat un teren în buzunarul propriu
Acest teren de aproape 7.100 mp din Sf. Andrei are o istorie aparte. El a trecut în ultimii 20 ani de la Sometchim la Vicom, ulterior la cele două femei, apoi și la Lefter, Safir și, în final, Iulius. „Potrivit Curții de Conturi, fostul director al Sometchim, Victor Lefter, a reușit în 2000 să obțină acordul AGA pentru desprinderea unei părți din societate și transmiterea acesteia către o alta aparținând acestuia, respectiv SC Vicom. Pe această firmă, au fost preluate terenuri și clădiri de la Sometchim, dar fără datoriile societății. Miza este un teren 7.100 metri pătrați cu depozite, pe stradă Sfântul Andrei, 500 metri pătrați la Vama Veche și 300 metri pătrați spații comerciale în zonă Nicolina”, a scris Ziarul de Iași în 2010.

Au fost mai multe dosare și procese, Lefter fiind acuzat de mai multe infracțiuni economice. Sometchim era o societate desprinsă din fosta Întreprindere de Comerț cu Ridicata de produse metalo-chimice din Iași.

Cu banii primiți de la Lefter, Lucian Răchiteanu, cumnatul lui Rotariu, a cumpărat imediat teren în spatele străzii Sf. Lazăr, primind acceptul de a construi de la Primărie la foc automat

Hălcile smulse din Sometchim
Paradoxal, la mijlocul anului 2012, după mai multe procese, imobilele au ajuns la Vicom, intrând în proprietatea societății pe baza unei decizii pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție. După jumătate de an de la sentință, în noiembrie 2012, Vicom, care-i avea ca acționari pe Victor Lefter și Octav Neagu, a vândut către Adriana Elena Crăciun și Alina Agache bun propriu și în cotă de 50% părți indivize pentru fiecare dintre imobilele:

* teren 500 mp, strada Gării 22

* teren 5.510 mp, strada Sf. Andrei 33-39, cu mai multe construcții (birouri, magazii, grup sanitar, șopron, post transformare, depozit materiale de construcții)

* teren 1.508 mp, strada Sf. Andrei 33-39 cu alte patru construcții existente.

Prețul vânzării a fost de doar 410.753 lei.

Crăciun cumpără apoi donează tot lui Lefter

Recapitulare: cei 7.100 mp din Sf. Andrei au trecut de la Sometchim (unde a fost director Lefter) la Vicom (unde Lefter a fost acționar) și apoi la două femei Agache și Crăciun.

În 2016, Crăciun i-a donat lui Lefter jumătatea sa. Chestionat de REPORTER DE IAȘI, Lefter a refuzat să precizeze dacă între el și Crăciun este vreun grad de rudenie. Adică o femeie dă bani pe un teren apoi îl donează celui care i-l vânduse.

Ulterior, în 2017, Agache și Lefter au dat terenul mai departe către Safir.
Ultima tranzacție cu cei 7.018 mp datează din 6 iulie 2018. Safir a vândut către Iulius cele două loturi de 5.510 mp și 1.508 mp, cu tot cu clădiri.

Șaormăria din Tudor are 75 mp pe nivel, dar în ultimii ani a stat mai mult închisă. Este scoasă acum la închiriat cu 4.000 euro/lună, negociabil, dar nu se înghesuie nimeni

Lefter trece la cumpărături: 200.000 de euro pentru prietenii lui Harabagiu

La doar câteva săptămâni după ce i-au intrat milioanele din vânzarea terenului, Lefter a preluat BDK Corporation (care-i avea asociați pe Ionuț Claudiu Bobu și Lucian Răchiteanu). Berlin Doner Kebab (BDK) era vechea șaormărie controlată de Mircea Rotariu, prietenul și asociatul familiei Harabagiu, viceprimarul Iașului.

Pe 29 august 2017, Bobu a ieșit din firmă, au intrat Vicom și Victor Lefter. Noua distribuție a fost: Lucian Răchiteanu – 95%, Vicom (din care Lefter ieșise, dar pentru care era reprezentant legal) – 4% și Victor Lefter – 1%.

Preluarea completă s-a petrecut câteva zile mai târziu, pe 4 septembrie: Răchiteanu a ieșit din firmă, Vicom avea 99,05% din părțile sociale, iar Lefter – 0,95%. Totodată, Lefter a devenit și administrator la BDK.
În schimbul BDK Corporation, Vicom și Lefter au plătit echivalentul a 200.000 de euro. Fiind un interpus, Bobu a ieșit primul, ca să nu primească nimic din cei 200.000 de euro. Apoi, Răchiteanu, cumnatul lui Rotariu, a încasat totul din suma declarată.
În 2016, firma, având ca obiect de activitate „restaurante”, a înregistrat un profit net de doar 4.600 de lei. De fapt, singurul bun concret al BDK este spațiul pe două niveluri a câte 75 mp fiecare, suprafață utilă, ridicat în campusul Tudor Vladimirescu, la stradă, între căminele T17 și T18. Aici au funcționat de-a lungul timpului mai multe fast-food-uri.

Victor Lefter continuă să locuiască la etajul 3, pe colt, al unui bloc din Aleea Rozelor, deși e milionar în euro

Clădire ridicată ilegal pe terenul UTI
Precizare: la începutul anilor 2000, acest spațiu a fost ridicat inițial fără forme legale pe terenul Universității Tehnice. Prin intervenții ulterioare, clădirea a fost adusă în legalitate, iar proprietarul a avut drept de superficie, adică a plătit universității pentru folosirea terenului. În contractul încheiat în 2015 între universitate și BDK, firma a avut de plătit pentru terenul de 109 mp o sumă lunară de 653 de euro.

Banii lui Lefter, băgați imediat în afacerea INCERC

Pe 18 septembrie 2017, la câteva zile după ce a vândut BDK, Răchiteanu a cumpărat un teren de 1.124 mp în apropiere de Palas, o zonă excelentă pentru investiții imobiliare. A plătit 150.000 de euro fostului proprietar, Sigfried Moscovici, însă deocamdată nu a putut valorifica parcela. A vrut să facă un hotel, Primăria i-a eliberat la foc automat certificarele de urbanism, dar lucrările sunt deocamdată blocate.
Explicația: terenul luat de Răchiteanu este situată în interiorul Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare în Construcții și Economia Construcțiilor (INCERC) Iași, neavând acces la stradă. Răchiteanu a deschis un proces în care a cerut ori să i se dea acces, ori să facă un schimb de terenuri sau modificarea limitelor de hotar.

Ideea schimbului de terenuri i-a fost dată chiar de Primărie, când i-a fost oferită autorizația pentru gard 31/15.01.2018. În februarie anul acesta, Curtea de Apel s-a pronunțat în această speță, respingându-i cererea lui Răchiteanu. Avocata acestuia a anunțat că va face recurs.

Ionuț Măzdrag (în centru) avea 19 ani când i-a dat lui Lefter o vilă la roșu, 1.100 mp de teren la Bucium și 100.000 de euro lichizi. Tânărul boxer nu poate justifica suma

De la Răchiteanu la Rotariu și apoi la Harabagiu
Acest Lucian Răchiteanu este cumnatul lui Mircea Rotariu. Soția lui Răchiteanu este soră cu ibovnica lui Rotariu, ultimul nefiind căsătorit legal, dar trăind de mulți ani cu această femeie.

Ambii bărbați sunt în primul cerc de apropiați ai viceprimarului Gabriel Harabagiu. „Afacerea lui Harabagiu de comerț stradal, cu tonete și rulote în care se vând produse fast-food și băuturi răcoritoare, a fost trecută pe o firmă înființată de familia Răchiteanu și care are sediul social în continuare într-una dintre locuințele aceleiași familii”, a scris publicația 7IAȘI.

Până să intre în tirul presei, Mircea Rotariu era prezent aproape zilnic în biroul viceprimarului și participa la petrecerile organizate de acesta în Primărie. Rotariu este și un apendice al afacerilor lui Cristin Zămosteanu, având practic locul de muncă la sediul firmelor dezvoltatorului imobiliar.

Lefter se plictisește de BDK

Revenim la Victor Lefter. În septembrie 2017 a preluat BDK Corporation. În același an, firma a înregistrat un profit de aproape 50.000 de lei, iar în 2018 de puțin peste 3.100 de lei, obiectul de activitate fiind schimbat în „închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare”.
În noiembrie 2019, deci la doi ani depărtare de la preluarea firmei, a intervenit un contract de schimb între Victor Lefter și Vicom (acționarii BDK), pe de o parte, și Ionuț Emilian Măzdrag, pe de altă parte, acesta din urmă având doar 19 ani la momentul respectiv.

Vila de la Bucium e în spatele Centrului de Conservare a Tradițiilor, aproape de Plopii fără Soț, o zonă excelentă. Din septembrie 2019 și până în prezent, Victor Lefter n-a intervenit deloc la vilă, lăsând-o în stadiul în care a cumpărat-o

Lefter primește o vilă și 100.000 de euro în cont

Pe scurt, Vicom SRL (avându-l acum unic asociat și administrator pe Doru Daniel Micu cu reprezentant convențional Victor Lefter) și Victor Lefter au cedat firma BDK Corporation și au primit la schimb două terenuri de 749 mp și 455 mp, precum și o casă în construcție. Toate la adresa Bucium 82.

La acest schimb, a rezultat o diferență valorică de 100.000 euro datorată de partea 1 (Măzdrag) către parte 2 (Lefter și Vicom). Cei 100.000 euro s-au plătit: 80.000 euro în ziua autentificării schimbului în contul lui Victor Lefter, iar diferența de 20.000 euro, tot lui Victor Lefter, în termen de 30 de zile de la momentul respectiv.

Dreptul de proprietate asupra imobilelor de la Măzdrag: 0,95% la Victor Lefter și 99,05% către Vicom. Această societate a fost a lui Lefter și tot acesta i-a fost și reprezentant convențional la contractul de schimb. „Micu e un cetățean”, s-a eschivat Lefter.
Mai apare un intermediar: un boxer de 20 de ani
Tânărul Măzdrag, care în ianuarie a făcut 20 de ani, a rămas cu clădirea BDK din Tudor, acolo unde de-a lungul anilor au funcționat mai multe fast-food-uri. Măzdrag nu a putut fi contactat, însă la numărul de telefon afișat pe geamul clădirii a răspuns un amic de-al acestuia. „Mă ocup eu de închiriere. Orientativ este 4.000 de euro pe lună”, a spus acesta care a adăugat că este flexibil în negociere ținând cont și de pandemia cu noul coronavirus.

Și povestea lui Măzdrag e interesantă. Acesta este boxer, iar pe când avea doar 18 ani a cumpărat casa și terenul pe care le-a dat la schimb lui Lefter și Vicom. Astfel, în septembrie 2018, Măzdrag a cumpărat terenurile de 749 mp și 456 mp (Bucium 82), dar și o construcție începută de la soții Gabi-Mihai Cojocea și Mihaela Cojocea-Dumitroaiei.

Nu rezistă nicio ipoteză logică privind proveniența banilor. Măzdrag este boxer dar ultima oară muncea în Anglia ca să se întrețină.

Viceprimarul Harabagiu l-a proptit pe Lefter în două CA-uri la Primărie, după ce acesta i-a dat 200.000 de euro lui Răchiteanu, cumnatul lui Mircea Rotariu. Harabagiu și cei doi formează un ghem de interese, cu firme înregistrate la același sediu

Vila din Bucium, scoasă din nou la vânzare
Soții Cojocea au cesionat lui Măzdrag cu titlu oneros dreptul de construire a unei locuințe D+P+1E, locuință ce va avea suprafața construită de 141 mp + terase de 42,25 mp, suprafața construită desfășurată de 384 mp. Autorizația de construire e din martie 2018, coroborată cu o alta din martie 2015.

Prețul doar pe teren: 60.000 de euro, iar cesiunea autorizației de construire a fost evaluată la 10.000 de euro. Anterior, Cojocea cumpărase terenul din Bucium în 2011 de la soții Iuliana și Ioan Josanu (el fost polițist).
În concluzie, proprietatea din Bucium 82 a fost tranzacționată, în ultimii ani, pe relația: Josanu – Cojocea – Măzdrag – Vicom + Lefter. Pe pagina sa de Facebook, Doru Daniel Micu (asociatul unic de la Vicom) a scos la vânzare vila aflată în construcție și terenul aferent.

Victor Lefter nu spune de ce a cumpărat BDK de la Răchiteanu-Rotariu cu 200.000 de euro, spațiul din Tudor mergând prost în ultimii ani, ca toate fast-food-urile din zonă, afectate de mutarea interesului tinerilor spre Palas și de existența zonei food din Iulius Mall.

Lefter este extrem de opac, nu dezvăluie nimic. Deși e milionar cu acte, continuă să stea la etajul 3 al unui bloc vechi de 60 de ani, din zona Podu Roș.

Lefter a făcut achiziții scumpe în 2017
În calitatea sa de membru în Consiliul de Administrație al Servicii Publice, Victor Lefter a completat, în august anul trecut, o declarație de avere și una de interese. Astfel, în cea de avere acesta a notat două suprafețe de teren, de 1.228 mp și 1.574 mp, ambele achiziționate în 2017 și trecute pe SC Recons SA. Lefter are și spații comerciale în suprafață de 180 mp, dobândite tot în 2017. Iar împreună cu soția, Anca, au un apartament de 55 mp, probabil cel din Aleea Rozelor.
Victor Lefter are un Mercedes GLE 240 fabricat în 2017. Iar în 2019 a vândut un spațiu comercial cu 78.000 de euro. La capitolul „conturi și depozite bancare” Lefter a menționat un depozit la Alpha Bank deschis în 2017 în valoare de 25.000 de euro și un cont la Banca Transilvania de 200.000 lei deschis în 2018.
Ce-a făcut cu banii? „I-am aruncat la canal!”

La capitolul venituri, Victor Lefter a declarat 42.000 de lei în contul expertizelor efectuate pentru Tribunalul Iași, el fiind evaluator la Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România. Totodată a încasat și o pensie de 36.000 de lei. Soția sa, Anca, a avut venituri de 42.000 de lei ca biolog la spitalul Sf. Sava și 30.000 de lei din pensie.
În declarația de interese, Victor Lefter a scris că este acționar la Recons SA Iași, acolo unde deține 34% din acțiuni. Pentru că din declarația de avere nu reiese clar ce a făcut cu cei 1,8 milioane de euro primiți pe terenul din Sf. Andrei, REPORTER DE IAȘI l-a întrebat direct despre această sumă. „I-am aruncat în canal”, a spus Lefter inițial.

Apoi, a revenit: „Mai am și familie, mai am și copii. Banii i-am luat în 2017 când nu eram în CA-uri”.

Article image
Consiliul Județean îl obligase, conform Legii Urbanismului, să construiască maxim 1.432 mp pe un teren din Centru, însă consilierul PSD s-a gândit să treacă prin vot o suprafață de patru ori mai mare. Avizul imperativ de la CJ s-a făcut pierdut, nefiind atașat la proiectul Hotărârii din Consiliul Local „Comedie mare”, ca-n Caragiale. „Coledzii” lui Surdu i-au votat hotelul de patru ori mai mare decât prevede legea, iar cerb...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 30 Aprilie 2020


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare