fbpx
 
Adi Cristi, o legendă a supraviețuirii în mediocritate, este imaginea decrepită a culturii finanțate orbește din bani publici Adi Cristi, o legendă a supraviețuirii în mediocritate, este imaginea decrepită a culturii finanțate orbește din bani publici

Fosila Adi Cristi molfăie 500.000 de euro/an în serate cu 10 spectatori. La Primărie, banii nu sunt o problemă!


Nimeni nu-i cere lui Adi Cristi să facă performanță. Banii vin, salariul este de 9.000 de lei, aproape fiecare eveniment are bugetul dublat față de cât ar putea costa efectiv, timpul trece, leafa merge... La Casa de Cultură „Mihai Ursachi” există obsesia, ca și în alte departamente ale Primăriei, pentru evenimente multe și mărunte, să fie la număr dar irelevante. Singurii spectatori sunt rudele celor care conferențiază pe podium. Festivalul evreiesc costă câteva zeci de mii de euro dar adună maxim 100 de oameni în public. La unele evenimente vin 7 oameni. Adi Cristi era pensionar, dar Mihai Chirica i-a permis să mai fie o tură director, la 66 de ani, cu un simulacru de concurs. Atât de mare e valoarea acestuia și atât de mare contribuția sa pentru Iași!

Cu 2,5 milioane de lei pe an, buget primit de la Primărie, Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a ajuns cel mai decrepit consumator de bani publici din Iași.

Zecile de evenimente pe care le anunță adună câte 7 spectatori, mereu sunt aceiași amfitrioni din cercul intim al lui Adi Cristi, pseudovalori provinciale, oameni fără operă, iar așa-zisele festivaluri-ancoră consumă zeci de mii de euro, fiind derulate într-o atmosferă învechită, demnă de anii ’80.

Incredibil, la Festivalul „Poezia la Iași”, absolut toate pozele de pe pagina oficială a Casei de Cultură sunt cu unicul, giganticul Adi Cristi

Adi Cristi, mare speranță la 66 de ani

1 milion de lei pe an sunt salariile pentru cei 16 angajați. La Casa de Cultură a Municipiului se câștigă binișor, între 3.000 și 9.000 de lei lunar. S-a intrat într-un fel de stare vegetativă, o rutină a mediocrității în care se bifează acte culturale de care nu aude nimeni și la care vin rudele celor aflați pe scenă.
Directorul Adi Cristi conduce de 6 ani instituția, iar acum, la 66 de ani, a fost adus de la pensie ca o mare valoare, oferindu-i-se postul printr-un concurs la care a fost singurul candidat. Adi Cristi e ca o fotogramă din altă epocă, devenind celebru pentru sârgul cu care i-a lingușit pe toți „puternicii zilei”, de la Simirad, Solcanu până la Nichita și, acum, Chirica.
Pe cât de slugarnic e cu autoritatea de partid și de stat, pe atât de tiranic este Adi Cristi cu subordonații săi. „Este extrem de arogant, practic te strivește, are comportament bădărănesc, parcă am fi slugile lui”, povestesc angajații de la Casa de Cultură, care spun că atmosfera a devenit imposibilă.

Spații mici, public puțin, dar pentru fiecare eveniment există buget de câteva mii de euro

Evenimente prăfuite, buget bine lustruit

Nu există nicio performanță memorabilă în agenda Casei „Ursachi” care să pună Iașul în constelația marilor evenimente culturale la nivel național. La fiecare două săptămâni se organizează câte ceva, dar cam tot timpul vin cel mult apropiații celor care sunt pe afiș.
„Nu vine nimeni de pe stradă aici că este o expoziție, un seminar, o discuție, orice. Sunt rudele și prietenii celor care se află pe scenă. Un exemplu concret: concert al unor copii de liceu, eveniment mic, firește. Toți cei din sală sunt exclusiv părinți, profesori, bunici. Și așa este la toate evenimentele, indiferent de anvergură”, spun sursele din Casa de Cultură Mihai Ursachi.
Bugetul alocat anual instituției, direct din CL, este de aproximativ două milioane de lei, acum, la care se adaugă evenimentele speicale, fiind în creștere constantă din 2018. În 2018 a fost de 1,6 milioane de lei, în 2019 de 2,2 milioane de lei, urma, anul acesta, să fie la aproximativ același nivel, dar va fi redus, pentru că lipsesc două luni de cheltuieli.

Elevii liceelor din Copou, baza audienței la evenimentele Casei de Cultură „Mihai Ursachi”

Alocările se dublează de-a lungul anului

Bugetul de salarii este constant la 914.000-960.000 de lei anual, pentru 16 angajați. Sumele sunt confirmate și de către directorul instituției, Adi Cristi. Conform listelor oficiale, salarizarea este de la peste 9.000 de lei – directorul, la 3.000 de lei îngrijitorul.
Cheltuielile materiale și cele de funcționare au crescut de la 600.000 de lei la 800.000 de lei, în doi ani. Bugetul alocat zecilor de mici evenimente organizate la Casa de Cultură Mihai Ursachi este, anual, de 250.000 – 280.000 de lei. Dar sumele primite direct pe alocare bugetară la începutul anului sunt suplimentate de alte bugete, aprobate pentru fiecare eveniment: se adaugă peste 300.000 de lei anual.

Gala „Scriitorii anului” costă enorm, peste 40.000 de euro, dar atmosfera e stătută, de asezământ cultural într-o comună anonimă

Cazări, mese, onorarii - cultura costă

Cele trei evenimente majore sunt: Gala Scriitorii Anului, Festivalul Internațional „Poezia la Iași” și Zilele Internaționale ale Culturii Idiș „Avram Goldfaden.
„Aceste evenimente au bugete separate, primite de la Primărie. La Gala a fost de 135.000 de lei, sumă pe care am dublat-o din sponsorizări, din alocările de la Uniunea Scriitorilor din România și de la BRD. Festivalul Internațional al Poeziei a fost 140.000 de lei de la Primărie, anul trecut, sumă, la fel, dublată de sponsorizări de la Institutul Cultural Român. În cazul Zilelor Culturii Idiș, suma de la Primărie nu a fost atât de mare, cea mai mare parte a venit de la Federația Comunităților Evreiești din România”, explică Adi Cristi.
Acesta spune că, în cazul tuturor evenimentelor, sumele s-au cheltuit pe transportul, cazarea, masa și onorariul scriitorilor și artiștilor invitați. “Au fost 72 de poeți invitați anul trecut, din 22 de țări, la festivalul de poezie. Sunt 12 scriitori invitați și premiați la fiecare ediție a Galei Scriitorii Anului. La festivalul de teatru am avut o aglomerare de actori de teatru de vodevil, trupă deklezmer, au fost aproximativ 200 de persoane în total. La fel, cazare, transport, masă”, spune Adi Cristi.

Festivalul „Poezia la Iași”, despre care Adi Cristi spune că are 180 de spectatori la fiecare recital, adună în realitate 30 de spectatori

Festival Internațional de Poezie dar fără translator
Sursele din interior îl contrazic, însă, în privința Zilelor Culturii Idiș: de fapt, evenimentul a costat  maxim 15.000 de euro și a avut un impact public cuantificat în 100 de spectatori. „Nici măcar evenimentele majore nu sunt cu atât de mult public cum spune directorul. Zilele Culturii Idiș au costat 10.000-15.000 de euro maxim și au avut 100 de spectatori”, explică angajații.
Aceștia povestesc, de altfel, una dintre gafele notabile ale ediției de anul trecut a Festivalului Poezia la Iași. „Te lauzi cu niște cheltuieli uriașe pentru un astfel de eveniment, deci organizarea ar trebui să fie impecabilă. Ei bine, au venit poeți din alte țări care și-au recitat poeziile în limba lor. Nimeni, dar absolut nimeni dintre oamenii din sală nu a înțeles nimic din ce se întâmpla pe scenă. Nu s-a gândit nimeni și la translatori” , spune sursa.
În plus, ca observație directă, Adi Cristi este nelipsit în toate imaginile de la oricare eveniment. Este pe scenă, vorbește, dă premii, cele mai multe imagini postate pe Facebook de la evenimente sunt cu el.

Eveniment tipic la Casa de Cultură a Municipiului: Simpozion, ediția a II-a, sâmbătă la prânz, bani cheltuiți, invitați necunoscuți, public inexistent

Mic delir al directorului: 300.000 de spectatori

Adi Cristi contrazice numărul de spectatori avansat de sursele din instituție și aruncă o cifră care trimite FILIT direct în faliment: 300.000 despectatori pentru „Poezia la Iași”.
Și explică și calculul. „O săptămână de festival cu recitaluri dimineața în licee. Zilnic, sunt 10 licee, cu 250 de elevi în fiecare amfiteatru, dimineața. Plus recitaluri după-amiaza, cu 180 de participanți la fiecare dintre ele. Gândiți-vă că sunt 64 de recitaluri diferite, intervenții ale poeților invitați”, spune Adi Cristi. Cifrele avansate arată însă 18.760 de participanți, la recitalurile menționate, nicidecum 300.000.
Există posibilitatea ca Adi Cristi să fi dorit să spună 30.000 de spectatori, o fi greșit un zero, dar nu a corectat afirmația inițială de-a lungul interviului. Cifra este neverosimilă, mai ales că, dacă ar fi reală, FILIT trebuie desființat. Cu toată munca organizatorilor, sunt cam 35.000 de participanți la fiecare ediție FILIT.

Lista invitaților cuprinde mereu aceleași nume din grupul de apropiați ai lui Adi Cristi

Concurs aranjat, director cu dispensă la 66 de ani

Adi Cristi a condus Casa de Cultură „Mihai Ursachi”, ca interimar, nu mai puțin de 6 ani. Anul acesta, la 66 de ani, a dat concurs pe post. A fost unicul candidat, iar două dintre condițiile de participare la concurs au fost: „are experiență relevantă în domeniul cultural (activitate în instituții de cultură sau în alte instituții cu atribuții în domeniu, activitate în sectorul organizării de evenimente cultural-artistice sau echivalent) de minimum 5 ani; are experienţă în funcții de conducere (management) de minimum 1 an, cu exercitarea uneia dintre ele cel puțin 6 luni fără întrerupere”.
Cele două condiții însumate nu puteau fi îndeplinite decât de Adi Cristi.
„Sunt puțini cei din Iași care să aibă și experiență în domeniul cultural, dar și funcție de management în ultimul an. Este ca și cum deschizi acest concurs doar pentru directorii instituțiilor de cultură din Iași. Să-și părăsească postul și să vină la Casa de Cultură a Municipiului. Nu va face nimeni asta. Este condiție pusă cu mâna”, explică un angajat din Casa de Cultură.

Primarul vrea să mai construiască un corp de beton în spatele Casei Ursachi, aglomerând și mai mult Parcul Copou

Proletcultist, se poartă execrabil cu angajații

Conform CV-ului depus la Uniunea Scriitorilor din România, Adi Cristi - Adrian Rosenzveig s-a născut pe 27 aprilie 1954, la Bacău. A susținut concursul la aproape 66 de ani. A obținut pentru asta dispensă. „Am documente de prelungire a activității cu 3 ani, iar mandatul de acum este pe 3 ani”, explică directorul Casei de Cultură Mihai Ursachi.
Adi Cristi a fost patronul primului cotidian ieşean de după Revoluţie, 24 de ore. A fost apropiat de toți primarii de după 1989, servindu-le interesele. „O problemă majoră pe care o are acum este comportamentul față de subordonați. Șterge cu ei pe jos, este de o aroganță extremă, ceea ce a făcut insuportabile condițiile de muncă”, mai spun oamenii pe care-i conduce.

Article image
Simirad şi Nichita au avut grijă de bunăstarea celui care nu scăpa nici o ocazie să-i laude. Afacerile cu spaţii din patrimoniul public l-au făcut milionar pe jurnalistul Adi Cristi. Terenul şi clădirea de pe Elena Doamna, precum şi două spaţii comerciale de pe strada 14 decembrie 1989 i-au adus în conturi o avere. Anterior, le cumpărase de la Primărie, la preţuri modice, în rate.   Aflat, ani la rând, în siajul Puterii d...
Autor Nelu PĂUNESCU Anchete 05 Aprilie 2017


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: