fbpx
 
Crucianu (stânga) și primarul Mihai Chirica conlucrează foarte bine pentru binele primului Crucianu (stânga) și primarul Mihai Chirica conlucrează foarte bine pentru binele primului

Pesedistul Crucianu ne râde în nas: două containere în loc de-o clădire pe un teren de la Primărie. Poftiți locuri de muncă!


Acum câteva zile, REPORTER vă prezenta abuzul strigător la cer făcut de Primăria Iași și Consiliul Local în cazul consilierului local Violeta Găburici. Astăzi, dezvăluim cum se căpătuiește alt consilier local, Bogdan Crucianu, cu larga complicitate a acelorași instituții: a pus mâna pe un teren valoros al municipalității cu obligația ca pe o parte din imobil să amenajeze spații în care să fie create locuri de muncă. Condiția a scos din competiție alți amatori ce doreau terenul. În final, Crucianu „și-a respectat” obligația: în loc să ridice o clădire, cum era de așteptat, vrea să aducă niște containere.   

Amendamentul, depus de un coleg de partid

Posibilitatea organizării unei licitații pentru concesionarea terenului de pe Radu Mihai nr. 3, o stradă aflată în spatele clădirii de birouri pe care Bogdan Crucianu o ridică de ceva vreme în zona Podu de Fier, pe Bd. C.A. Rosetti, a apărut pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local (CL) din 27 septembrie 2019.

Din primele minute ale ședinței a fost evident faptul că pesedistul are un interes, după ce colegul de partid Mihai Gavril a ridicat mingea la fileu. Crucianu a anunțat că se abține de la vot și a ieșit din sala de ședințe.

Gavril a cerut ca această concesionare să aibă loc cu un amendament pentru competitori: amenajarea pe teren de „funcțiuni comerciale sau servicii profesionale”, aducând argumente legate de dezvoltarea zonei. Amendamentul i-a venit servit lui Bogdan Crucianu, care are o vulcanizare acolo, iar în prelungirea terenului de 542 mp ridică o clădire de birouri. Gavril a reușit să elimine concurența directă a lui Crucianu: cel puțin trei ieșeni care erau interesați de lotul de teren pentru a-și construi o locuință și care depuseseră cereri de concesionare în trecut. Nici unul nu a mai venit la licitație.

Acesta este terenul de 542 mp care a ajuns la Crucianu

A câștigat fluierând cu un detaliu ciudat

Prețul de pornire la licitația cu plic închis desfășurată la Direcția Fond Locativ la sfârșitul anului trecut, în decembrie, a fost fixat prin hotărârea de CL din septembrie: 3.800 de euro/an.

La licitație, Bogdan Crucianu s-a simțit generos: a mai pus 100 de euro pe lângă suma cerută de Primărie. A mai fost un participant la licitație, care, în mod convenabil, nu i-a pus probleme lui Crucianu. Am încercat să aflăm numele competitorului pentru a verifica dacă nu era cumva ”mână moartă” (pentru a se ține licitația, era nevoie de două oferte). Această informație ne-a fost refuzată.

Câștigătoare a concesiunii pe 49 de ani a fost, așadar, firma Safe Wheels Invest la care consilierul PSD este administrator și asociat unic.

Jocul perfid cu „cel mult”/„cel puțin”

În martie 2020, Safe Wheels Invest a lui Crucianu a obținut certificat de urbanism de la Primărie pentru rezolvarea unui detaliu din contractual de concesionare: asigurarea „serviciilor profesionale sau funcțiunilor comerciale”. Surpriză: nici vorbă despre vreo clădire. În documentul eliberat de Primărie i se certifică faptul că are dreptul să amplaseze containere pe teren și să îl împrejmuiască. O găselniță de zile mari.

Uzual, există trei tipuri de containere: cel mai utilizat, de 6/2,43 m, cel de 12/2,43 m și cel de 13,7/2,43 m. Se poate calcula că suprafața unui container este de la 14,6 la 33,3 mp. În funcție de dotări și stare, prețul containerelor este de 2.000 - 10.000 de euro. Cu două containere (4.000 de euro), Crucianu scapă de obligația de a investi în dezvoltarea zonei și rămâne cu terenul neatins. Acesta poate fi utilizat fără restricții într-un viitor proiect imobiliar, pentru că un container este considerat structură provizorie și nu se calculează la procentul de ocupare a terenului. În plus, în hotărârea de CL, funcțiunile comerciale sunt descrise într-o formulare ciudată: doar „pentru primii 10 ani de concesiune pentru o suprafață de cel mult 200 mp din cei 542 mp de pe strada Radu Mihai nr. 3, concesionarul va fi obligat să edifice o amenajare în care să se poată desfășura servicii profesionale sau funcțiuni comerciale”. În plus, consilierii au votat ca spațiile respective să ocupe ”cel mult 200 mp din teren”, cee ace poate însemna și 10 mp sau 50 de mp din cei 542 mp. De ce nu ”cel puțin 200 de mp”?

„Este un simplu certificat scos, ca multe alte certificate de urbanism. Am vrut să văd varianta de amplasare pentru acel teren, facem o organizare de șantier. Investiția de acolo este legată de ceea ce fac deja: service de roți și vânzări de anvelope. Și clădirea de birouri cum o denumiți tot în această zonă de activitate este, de fapt. Sigur că voi respecta acea reglementare din hotărâre”, a precizat Bogdan Crucianu.

Model de succes: tânăr politician înfipt în bani publici

Bogdan Crucianu s-a lansat în afaceri mari după ce a intrat, în 2016, în Consiliul Local Iași din partea PSD. A fost unul dintre susținătorii lui Mihai Chirica și după excluderea acestuia din partid.

În 2018, a primit autorizație să-și consolideze, realibiliteze și să înalțe un imobil de pe C.A. Rosetti, cumpărat și cu niște zeci de mii de euro donați de bunicul de la Cogeasca. Deși terenul avea 429 mp și Primăria respingea clădiri înalte pe suprafețe mai mici de 500 mp, Crucianu a primit autorizație pentru subsol, parter și două etaje. După autorizația inițială, a primit și aprobare de supraînălțare, astfel că imobilul domină toate casele din jur.

Crucianu este director al Casei de Cultură a Studenților, post ocupat tot pe filieră politică. Mama sa, Paraschiva, lucrează la Primărie, funcționar în cadrul Direcției Locale de Evidența Persoanelor.

Article image
Avea mai puțin de 500 mp, dar a primit dreptul de a ridica un imobil cu 3 etaje. Ulterior a mai obținut și o supraînălțare. Băiat bun, din Consiliul Local, amabil cu primarul. A concesionat în prelungire încă 542 mp tot de la Primărie. Licitație cu mână moartă, concurența fiind eliminată tot printr-un amendament adăugat în Consiliul Local, de colegii PSD. Culmea, Chirica conduce Iașul cu PSD, dar dezaprobă acest partid cu c...
Autor Cezar Moraru Anchete 06 Februarie 2020


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30