fbpx
Print this page
Ochiul învinețit al copilului, dar mai gravă este trauma psihică. „Eu nu-mi bat copilul și mi-l bate altul?!”, spune mama băiatului Ochiul învinețit al copilului, dar mai gravă este trauma psihică. „Eu nu-mi bat copilul și mi-l bate altul?!”, spune mama băiatului

Ca-n America: Parchetul ascunde de o lună dosarul în care șeful OSPA Iași a bătut cu sălbăticie un minor. Bogații îi strivesc pe săraci


Mihai și Ovidiu Hlihor, tată și fiu, au prins un copil cu bicicleta pe câmp și i-au dat pumni în cap până și-a pierdut cunoștința. Cadou superb: era chiar ziua copilului. Procurorii din Pașcani stau cu dosarul la sertar din aprilie. N-au întreprins nimic, nici măcar n-au ieșit un minut pe teren sau să dea un telefon. Mama copilului a găsit singură agresorii în numai câteva ore. În România, procurorii iau salarii de 10 ori mai mari decât oamenii de rând, dar nu mai fac demult dreptate. În SUA, cetățenii din marile orașe nu mai suportă tratamentul discriminatoriu, în România un mahăr local poate zdrobi un copil cu pumnul fără ca statul să se pună în mișcare și să facă dreptate.

Un copil de 16 ani din Bălțați a fost bătut cu sălbăticie de către fostul primar al comunei, Mihai Hlihor (șef al Oficiului pentru Studii Pedologice și Agrochimice Iași). Hlihor era împreună cu fiul său, Ovidiu, iar băiatul cu bicicleta a avut vina de a fi trecut pe un drum de tractoare care traversează un teren agricol.

Justiția tergiversează dosarul, blocat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pașcani. De două luni nu s-a luat nici măcar o declarație în acest caz, Parchetul Pașcani susține că cercetează in rem (fapta, nu autorii), lucru confirmat chiar de către unul dintre presupușii agresori, Ovidiu Hlihor: „Nu știam de urmărirea penală, nu m-a anunțat nimeni nimic”.
Copilul este profund marcat de experiență, mai ales că a fost învinețit chiar de ziua lui de naștere. „Noi l-am crescut cu vorba bună și vine unul de nicăieri și ni-l bate. Iar instituțiile nu fac nimic. Cum reacționezi la așa ceva?”, se întreabă mama băiatului.

Sălbăticia fostului primar

Ziua de naștere a lui A.C. este pe 6 aprilie. În acest an, a făcut 16 ani. Spre seară, la ora 18, s-a întâlnit cu un prieten de 14 ani și au decis să facă o mică aventură: o scurtă călătorie cu bicicletele, într-o zonă de șes a Bălțațiului.
Băiatul locuiește la aproximativ 400 de metri de un lan de grâu, s-au gândit că urmele de tractor de pe el sunt o scurtătură potrivită și au plecat. Când mergeau pe drumul de tractor, ajunși aproape de drumul principal, au văzut o dubă gri care se îndrepta către ei. Curioși, cei doi s-au oprit.
„Din mașină au coborât doi bărbați. Unul mai tânăr, de aproximativ 35 de ani, tuns scurt, având înălțimea în jur de 1,85 m, bine făcut, iar celălalt mai în vârstă, la aproximativ 60 de ani, cu chelie și ochelari fumurii. Bărbatul mai tânăr s-a apropiat nervos de mine și a început să mă lovească direct, spunându-mi că nu am ce căuta pe terenul lor. Și domnul în vârstă a început să mă amenințe și când am încercat să fug din calea agresorului meu m-a prins de mână și mi-a aplicat mai multe lovituri puternice la  nivelul capului. Precizez că mi-am pierdut pentru câteva fracțiuni de secundă cunoștința în urma loviturilor primite de la acel bărbat. Când am fost lăsați să plecăm, ne-am întors acasă, eu fiind în stare de șoc și prezentând lovituri puternice la nivelul feței, cu urme de sânge și ochiul stâng umflat”, spune băiatul.

Mihai Hlihor (stânga) e fostul primar din Bălțați, iar fiul său, Ovidiu, a fost principalul agresor

Mama a aflat în câteva ore agresorii

Când a ajuns acasă, umflat și plin de sânge, copilul a dat ochii cu mama. Nu a știut să-i spună cine l-a bătut, dar i-a spus de ce. Mihaela C. s-a dus imediat cu băiatul pe câmp, dar duba nu mai era. Mama a aflat apoi cui aparține terenul, drept urmare s-au dus la firmă.
Un detaliu: în curte era parcată duba gri descrisă de copil. Un angajat le-a spus că mașina este condusă de Ovidiu Hlihor. Mama a obținut numărul de telefon al acestuia, l-a sunat dar n-a răspuns.
„Ulterior, am căutat pe Internet o poză a acestei persoane și am recunoscut-o imediat”, povestește băiatul.
Ovidiu Hlihor a recunoscut că l-a bătut
A doua zi, pe 7 aprilie, Mihaela C. I-a dat mesaj lui Ovidiu Hlihor, spunându-i cine este. A sunat-o imediat.
„Hlihor Ovidiu a recunoscut că m-a bătut pentru că mi-am permis să trec pe proprietatea lui și tot de la dumnealui a aflat mama mea că cealaltă persoană se numește Hlihor Mihai, tatăl său, dar a negat că a fost implicat în bătaie”, mai scrie băiatul de 16 ani.
Mihai Hlihor este fostul primar al comunei Bălțați, din partea defunctului PD-L, până în 2008. Ulterior, din 2010, a fost șef al Camerei Agricole Iași, apoi, destituit cu greu, a fost făcut director la Oficiul pentru Studii Pedologice si Agrochimice Iasi, funcție pe care încă o ocupă.
Băiatul a început o serie de vizite la IML și la medicul de familie din Târgu Frumos. Toți specialiștii au confirmat agresiunea, spunând că și-a pierdut cunoștința 1-2 minute, nu câteva fracțiuni de secundă. Ca detaliu, băiatul are niște ani de sport în spate, doar niște lovituri puternice puteau conduce spre acest efect.

Certificatul medico-legal confirmă bătaia încasată de băiat

Medicul din Târgu Frumos e de acord cu bătaia

Între vizitele la medicul de familie și IML au fost necesare două vizite la Policlinica Târgu Frumos. La prima, a fost îndrumat către IML. A doua zi, când a revenit pentru tratament, medicul care îi văzuse prima dată a început să le vorbească urât mamei și băiatului, spunând că nu este necesar niciun tratament.
„A spus că a vorbit cu dl Hlihor, că acesta i-a spus că am fost obraznic și că am vorbit urât și că, oricum, nici nu m-a lovit tare”, povestește băiatul experiența de la Policlinica Târgu Frumos.
Băiatul spune că și el, și prietenul său au vorbit frumos. Au așteptat duba gri care venea spre ei din curiozitate. În plus, nu au călcat pe grâu cu roțile. De altfel, este greu spre imposibil ca cineva să meargă prin arătură sau prin grâu crescut cu bicicleta. Forța necesară pentru înaintare este foarte mare, este greu de crezut că cei doi copii o au. În plus, spun ei, au mers pe urmele de tractor și nu există niciun semn prin zona terenului că ar fi interzis accesul.

România, țara în care Justiția nu apără un minor bătut de un adult

Este o lună de când mama băiatului a depus plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pașcani (29 aprilie) și au trecut deja două luni de la agresiune. Procurorul la care a ajuns plângerea și-a luat salariul întreg, fără să miște nici măcar o hârtie, și toate datele conduc spre această concluzie.
REPORTER DE IAȘI a cerut oficial stadiul dosarului la Parchetul Pașcani. Răspunsul semnat de către purtătorul de cuvânt, Christian Grădinaru (nu este procurorul de caz), spune așa: „Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pașcani a fost înregistrată cauza penală nr.1446/P/2020, în care s-a dispus efectuarea de cercetări in rem (cu privire la faptă) sub aspectul săvârșirii infracțiunii de  lovire sau alte violenţe, prev. de art. 193 alin. 2 din Codul Penal. Facem precizarea că măsurile dispuse reprezintă o etapă a procesului penal, conform  Codului de procedură penală, care nu  înfrâng în niciun fel principiul prezumţiei de nevinovăţie.”
Deci, de pe 29 aprilie, de când a fost depusă plângerea, procurorul statului nu a trecut de stadiul in rem (adică se cercetează fapta, având la dosar certificat medico-legal și plângere aduse la nas). Mama băiatului a rezolvat misterul în câteva ore, cu mijloace limitate, nu cu toată autoritatea aflată la procuror.

Copilul mergea pur și simplu cu bicicleta pe câmp, alături de un prieten. Sălbăticia celor care își apără terenurile agricole nu este o noutate în România

Presupusul agresor: „Ei au sărit la noi”

Interesantă a fost reacția la cald a primarului din Bălțați, Vasile Aștefanei, când REPORTER DE IAȘI îl căuta pe Mihai Hlihor. La telefonul fix a fost găsit primarul actual, care a explodat, fără să știe cu cine stă de vorbă sau pentru ce.
„Unul dintre ticăloșii comunei, domnule, nu vreau să știu sau să am de-a face cu el. Un reclamagiu și jumătate. A bătut un copil? Nu mă mir”, a spus Vasile Aștefanei.
REPORTER DE IAȘI l-a căutat și l-a găsit pe fiul acestuia, Ovidiu Hlihor. Acesta a confirmat incidentul, dar l-a minimalizat și a dat vina pe copii.
„A fost ceva mai demult. Niște băieți dădeau rotocoale prin grâu, cu bicicletele. Când ne-am dus la ei, au sărit la noi”, a declarat Mihai Hlihor.
Acesta a mai spus că habar n-avea de vreo plângere penală. „Nu m-a anunțat nimeni nimic. Nici de la Poliție, nici de la Parchet”, după care a dat-o pe tema favorită a celor care cred că are cineva ceva cu ei: politica. ”Nu știu de unde știți, probabil de la Primăria Bălțați, dar să stea liniștiți, că eu nu candidez la nimic”, a mai spus Ovidiu Hlihor.

„Un minor în vârstă de 16 ani a fost victima unei agresiuni fizice exercitate de către doi adulți, pe raza satului Bălțați. Ulterior, agresorii au fost identificați de către victimă și de martorul prezent la locul faptei și s-a formulat o plângere penală sub aspectul comiterii infracțiunii de lovire sau alte violențe. Plângerea a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pașcani încă din cursul lunii aprilie însă, până la acest moment, nu avem informații că s-ar fi dispus începerea cercetărilor penale în cauză. Așadar, așteptăm și noi demararea anchetei, urmând să vedem la ce concluzie vor ajunge organele de cercetare penale.”
Cezara Bătrânu Ciucă, avocata minorului agresat

Article image
Drumul de la Iași la Movileni, continuând cu Coarnele Caprei și Scobinți este de la începutul anului o ruină. Șoseaua era oricum distrusă, dar acum nici la nivel de drum de țară nu mai este. Executantul Alpenside a luat decizia absurdă de a decapa zeci de kilometri, apoi, brusc, a încetinit lucrările. Axa Iași-Suceava a răsturnat viețile oamenilor cu susul în jos. Un drum de 40 km nu poate fi făcut cu mai mult de 10 km/h, ...
Autor Iulian Mofteescu Reportaje 06 Mai 2020


Citeste si...
Nota
(17 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare