Între momentul semnării contractului și ziua de azi, în acest proiect nu s-a mai întâmplat practic nimic. Ani pierduți, bani cheltuiți, propagandă și zero rezultate Între momentul semnării contractului și ziua de azi, în acest proiect nu s-a mai întâmplat practic nimic. Ani pierduți, bani cheltuiți, propagandă și zero rezultate

Chirica și Fotache ne-au făcut o pagubă de 1 milion de euro la Spitalul de Recuperare. Un fleac: ne-au ciuruit!


Reabilitarea spitalului a crescut de la 3 la 4 milioane de euro. Firma italiană care executa lucrarea a reziliat contractul, dar cere despăgubiri de 1,6 milioane de lei. Proiectul cu finanțare europeană a fost prost făcut, estimarea fiind subevaluată. Acum, șefa de la Proiecte Europene și primarul au majorat suma cu 1 milion de euro, dar banii nu mai sunt rambursabili. Vom suporta paguba din bugetul local

Cadou otrăvit de la primarul Mihai Chirica pentru ieșeni. Încă 1 milion de euro din bugetul local, adică din banii contribuabililor, vor fi cheltuiți, suplimentar, pentru proiectul de eficientizare energetică a Spitalului Clinic de Recuperare. Și asta din cauza incompetenței funcționarilor din Primărie care n-au fost în stare să facă proiectul corect. Astfel, deși cu fonduri UE, valoarea neeligibilă a crescut de la 1,44% la 19,6%, de la 274.451 lei la 4,6 milioane de lei.
Prețul a crescut cu 1 milion de euro
În lipsa unei Opoziții reale în Consiliul Local, niciun ales nu a sesizat că, prin hotărârea aprobată la ședința din 10 iunie, Primăria a suplimentat valoarea unui proiect european cu 4,4 milioane de lei (peste 900.000 de euro), bani care vor fi alocați din bugetul local și nu finanțare UE neambursabilă.

„În urma rezilierii contractului cu asocierea care a câștigat prima licitație de execuție a lucrărilor și a executării neconforme a lucrărilor de către aceasta, municipalitatea a fost nevoită să revizuiască și să actualizeze proiectul tehnic de execuție”, a fost explicația oficială oferită de șefii din Palatul Roznovanu și postată pe pagina de Facebook a Primăriei.

Spitalul de Recuperare trebuia să aibă termosistem, dar proiectul a picat

Chirica: „Am revizuit proiectul”

În ședința CL de pe 10 iunie, Chirica a bălmăjit o explicație a suplimentării. „V-aș aduce doar în memorie faptul că Spitalul de Recuperare a mai trecut printr-o procedură de avizare. Am avut și un contract semnat cu o companie italiană care în cele din urmă a abandonat proiectul. Am fost nevoiți, am făcut și o revizuire de proiect. Acest lucru s-a întâmplat, acum am reactualizat și indicatorii tehnico-economici. În linii mari nu s-au adus modificări tehnice deosebite, doar s-au actualizat câteva dintre soluțiile propuse de proiectant și va fi scos imediat în zilele viitoare la licitație publică pentru lucrări”, a spus primarul Mihai Chirica în ședință.

Proiectul de majorare a investiției cu 4,4 milioane de lei a fost aprobat în unanimitate.
Comedie cu firma italiană
Lanțul erorilor: Primăria a atras finanțare UE pentru lucrări de modernizare la Spitalul de Recuperare. Licitația de execuție a fost câștigată de o asociere de firme condusă de o societate cu patron italian, înființată în 2016, cu 0 lei cifră de afaceri în 2018. Compania a lucrat câte ceva în subsolul spitalului, apoi reprezentanții acesteia au spus că au găsit lucruri ce nu erau în proiect. Șefii Primăriei au fost și ei nemulțumiți de ritmul lucrărilor, astfel că în toamna anului trecut contractul dintre cele două părți a fost reziliat.

„Reziliem contractul, avem şi acordul celeilalte părţi. (...) În niciun caz nu mai putem aştepta ca ei să nu se mobilizeze. Ei nu au făcut mare lucru, au intrat o dată în subsol, au tăiat alte ţevi decât trebuia, ne-au luat bani ca să reparăm, au pus schele, care nu sunt funcţionale pentru că nu urca nimeni pe ele”, a declarat primarul Mihai Chirica în octombrie 2019.
Italienii spun că proiectul a fost greșit

Așadar, una dintre firmele asocierii era Emmeci Project&Building SRL a lui Mario Calderone. Anterior, în martie 2019 când s-a semnat contractul de execuție, primarul Mihai Chirica și Mario Calderone s-au gratulat reciproc.

După ce primarul a reziliat contractul și a anunțat că acest lucru s-a făcut cu acordul celeilalte părți, italienii au dat Primăria în judecată. Pe scurt, aceștia cer în instanță 1,6 milioane de lei, susținând că proiectul a fost greșit.

Multe vorbe, bani cheltuiți, zero rezultate
Recapitulare:
1) Primăria a încredințat în primăvara anului 2019 un contract de peste 3 milioane de euro unei companii înființată cu doar trei ani înainte, cu zero cifră de afaceri în 2018
2) În toamna anului 2019, contractul a fost reziliat. Chirica i-a acuzat pe constructori că sunt ageamii, aceștia au spus că proiectul a fost făcut prost
3) Emmeci Project & Building SRL a cerut în instanță 1,6 milioane de lei (contravaloarea lucrărilor executate, beneficiu nerealizat ca urmare a nefinalizării proiectului din culpa beneficiarului, garanția de bună execuție, cheltuieli de judecată). Procesul este încă pe rol
4) Primarul Chirica a propus acum câteva zile și Consiliul Local i-a aprobat majorarea valorii totale a proiectului de la 18,9 milioane de lei la 23,3 milioane de lei, adică o creștere de 4,4 milioane de lei (23% în plus). Problema este că aceste 4,4 milioane de lei suplimentare vor fi alocate din bugetul Iașului și nu din fonduri UE nerambursabile.

Beatrice Fotache (în fundal) a fost suspendată de ANFP după ce-a ajuns funcționar public fără să dea concurs. Chirica o susține, dar proiectul de la Recuperare e cel mai mare eșec al ei din ultimii ani

Eșecul lui Beatrice Fotache
Deci primarul și subordonații săi au întârziat ani în șir o investiție cu finanțare europeană, sunt acuzați că au întocmit greșit proiectul și riscă să cheltuiască în plus din banii ieșenilor 6 milioane de lei (alocarea suplimentară + despăgubirile cerute de italieni).
Pe lanțul celor responsabili de eșecul acestei investiții se află: Direcția de Proiecte Europene din Primăria, Beatrice Fotache, șefa acestui departament, dar și manager de proiect la Recuperare, primarul Mihai Chirica.

Până la ora editării acestui material, nici Beatrice Fotache și nici angajați ai Departamentul de Comunicare din Primărie nu au răspuns apelurilor telefonice ale jurnaliștilor REPORTER DE IAȘI pentru a-și preciza punctul de vedere în această speță.

Continuă prezentările pe Facebook

Pe pagina de Facebook, reprezentanții Primăriei au prezentat acest proiect de la Spitalul de Recuperare: „Lucrările de eficientizare energetică a clădirii includ termoizolarea anvelopei clădirii și repararea trotuarelor, eficientizarea sistemului actual de producere a energiei pentru încălzire/răcire și sisteme de energie regenerabilă (geotermal și aerotermal), îmbunătățirea randamentului aferent instalației de încălzire și răcire, înlocuirea instalației de distribuție între punctul termic și tronsonul B, a distribuției principale din subsol și a coloanelor, modernizarea sistemului de acționare și ghidaj ale lifturilor, realizarea de rampe de acces pentru persoane cu dizabilități locomotorii, înlocuirea corpurilor de iluminat cu lămpi cu led, înlocuirea generatorului de abur și izolarea conductelor cu vată minerală cu protecție de tablă”.

Șefa de la Proiecte Europene, suspendată de ANFP

De implementare s-a ocupat Beatrice Fotache, o apropiată a primarului Mihai Chirica. La sfârșitul anului trecut, pe 30 decembrie, primarul a dat o dispoziție prin care a făcut-o pe șefa de la Proiecte Europene, Beatrice Fotache, funcționar public fără concurs. Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) tocmai a suspendat-o. Mai mult, ANFP a dat Primăria în judecată, solicitând anularea actului administrativ.

Article image
Poți întoarce un tractor în vila din Galata, abia terminată. Prețul reședinței e cât 260 de salarii medii, adică vreo 21 de ani de muncă. Șefa de la Fonduri Europene a prins ultimul tren al promovării pe funcție publică, fiindu-i semnată numirea pe 30 decembrie 2019, cu două zile înainte de termenul de la care trebuia să dea concurs la București. Schimbarea organigramei este contestată la Agenția Națională a Funcționarilor ...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 13 Mai 2020

Article image
Rezilierea anunțată de primar nu este deloc o formalitate. Italienii care au câștigat proiectul de reabilitare la Spitalul de Recuperare nu se lasă deloc alungați fără să fie plătiți. Cer 1,6 milioane de lei în instanță și spun că proiectul a fost greșit. Ei acuză reprezentanții Primăriei de indolență, întârziind răspunsurile săptămâni la rând. Concret, ieșenii au pierdut un proiect și s-au ales cu un scandal.  „Faptul că ...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 13 Decembrie 2019


Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Go to top