Maria Brătuleanu și opera Primăriei: o casă bătrânească demolată cu excavatorul Maria Brătuleanu și opera Primăriei: o casă bătrânească demolată cu excavatorul

Inuman: ieri au demolat casa bătrânei Brătuleanu, după ce au „vămuit” blocuri ilegale în tot Iașul. Chirica, ești bun! (VIDEO)


Șefii Primăriei nu s-au lăsat până nu au demolat o scară metalică, o copertină și o anexă fără autorizație, în curtea proprie a unei văduve de 85 de ani. Sunt blocuri ilegale construite în Iași pe care Mihai Chirica nu le-a demolat deși sunt sentințe definitive și irevocabile. Sunt blocuri fără autorizație pe care Chirica le-a făcut scăpate de buldozer pierzând lamentabil în instanță, prin lipsa „calității procesuale”. La văduva Brătuleanu, demolarea a cerut-o familia judecătoarei Cazacu, al cărei scop este obținerea terenului. Soțul magistratei a asistat la demolare, coordonând muncitorii Primăriei. Este cea mai mare ticăloșie petrecută la Iași în 2020.
Au adus excavatoarele de la Citadin ca să dărâme anexa unei bătrâne de 85 de ani

Buldozerele Primăriei au intrat ieri în anexa Mariei Brătuleanu, deși desființarea lucrărilor era suspendată. Primăria a cerut demolarea printr-un alt executor judecătoresc și, sărind un pas esențial, a trecut direct la fapte, după ce judecătorii au respins cererea de suspendare, tot pe 6 iulie. Astfel că, în cursul zilei de luni, anexa fără acte a femeii de 85 de ani din Iași a fost pusă la pământ, sub ochii celui care i-a făcut plângerea: Daniel Cazacu.

Cum ar fi să vezi angajații lui Chirica și Harabagiu să spargă pereții unui imobiliar care a venit la cumătrie?

O executare admisă parțial

Avocații femeii spun că acțiunea de ieri a Primăriei este total în afara legii, pentru că prima acțiune în instanță de desființare lucrări este suspendată, iar cea de-a doua, începută tot la inițiativa Primăriei, în aceeași formă cu prima, nu avea autorizarea judecătorilor.
Scandalul a pornit în anul 2013, când Daniel Cazacu, soțul judecătoarei Cerasela Cazacu, a chemat Poliția Locală, spunând că familia Brătuleanu a ridicat o anexă cu scară metalică și cameră tehnică fără autorizație. A fost proces, familia Brătuleanu s-a judecat cu Primăria, într-un final a pierdut.
Primarul Mihai Chirica a semnat, în 2018, o dispoziție de demolare a construcției făcute ilegal, pe un dosar din 2016. A dat executarea la BEJ Lupu Nicolăiță, care a depus la instanță cererea de încuviințare a executării silite. Judecătorii au respins-o, executorii au revenit în luna ianuarie a anului trecut cu două cereri pe aceeași temă. Una a fost iarăși repinsă, cealaltă, a BEJ Dominte și Asociații admisă în parte.

Maria Brătuleanu, cel mai periculos dezvoltator de clădiri ilegale din Iași

A lipsit autorizarea de demolare pe cheltuială proprie

Pe 28 februarie 2019, muncitorii Primăriei au venit cu utilajele să dărâme anexa. Avocații femeii, căreia îi și murise soțul cu două săptămâni înainte, au obținut de la instanță, în regim de urgență, suspendarea executării silite, iar acest dosar a și rămas la acest stadiu.
Ce a făcut acum Primăria? O spun avocații. Instituția condusă de Mihai Chirica s-a adresat pe aceeași speță unui alt executor, BEJ Tufeanu, care a trecut direct la fapte, fără a mai aștepta autorizarea de desființare a lucrărilor de la instanță.
Practic, executorul a sărit peste un pas esențial. A depus în instanță cererea de desființare, judecătorii trebuiau să constate refuzul Mariei Brătuleanu de a demola, după care să autorizeze demolarea pe cheltuiala acesteia. “Acest pas nu a avut loc, nicio instanță nu a autorizat demolarea. În acest caz vor fi plângeri, pentru că este ilegal cum s-a produs totul”, spun avocații.
Maria Brătuleanu făcuse, pe 2 iulie, cerere pentru suspendarea executării de către BEJ Tufeanu. Dar, în acest caz, judecătorii au respins suspendarea. Pasul firesc era ca executorul să ceară autorizarea de executare de la instanță, nu să pună imediat buldozerele la lucru.

Cronologia cazului
1. BEJ Dominte și Asociații au fost solicitați de primarul Mihai Chirica să ducă la începlinire demolarea. Pe 17 decembrie 2018, executorul a anunțat familia Brătuleanu despre dispoziția primarului privind desființarea lucrărilor realizate nelegal.
Pentru a demola, BEJA Dominte și Asociații s-a adresat instanței. Prima dată pe 19 decembrie, solicitând încuviințare executare silită. Răspunsul judecătorilor a venit pe 4 ianuarie 2019: „respinge cererea”.
2. În aceeași speță, cu același obiect, executorul a revenit pe 23 ianuarie 2019 când, paradoxal, a depus două cereri de încuviințare a executării silite împotriva familiei Brătuleanu.
O instanță a respins cererea, ba chiar a dispus amendarea BEJA Dominte și Asociații cu 700 lei pentru introducerea cu rea-credinţă a unei cereri de încuviinţare a executării silite vădit netemeinice. Dar a doua instanță a admis în parte cererea de încuviințare a executării silite.
3. Primăria s-a adresat unui alt executor, Tufeanu, care a cerut demolarea în instanță, dar a trecut direct la fapte, fără să aștepte autorizarea din partea judecătorilor. În acest timp, prima autorizare a executării este încă suspendată. Maria Brătuleanu a făcut o nouă cerere de suspendare, în regim de urgență, a executării, la începutul lunii iulie, respinsă.

Primarul, constrâns cu reținerea din salariu

Tăvălugul demolării a fost pornit la inițiativa unui privat, în fapt personajul cheie al poveștii: Daniel Cazacu, soțul judecătoarei Cerasela Cazacu. De fapt, inclusiv dispoziția de demolare pe care a dat-o primarul Mihai Chirica s-a făcut la solicitarea lui Cazacu. Pe 28 septembrie 2018, adică la două săptămâni după ce primarul a dispus demolarea anexei, Cazacu l-a dat în judecată, tocmai pentru că demolarea nu se producea.
Pe 22 ianuarie 2019, judecătorii au hotărât: „Obligă pe pârâtul primarul municipiului Iași, Chirica Mihai, la plata unei amenzi de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere începând de la data pronunțării hotărârii de față și până la executarea sentinței (...). Obligă pe pârâtul primarul municipiului Iași, Chirica Mihai, la plata în favoarea reclamantului, unei penalități de 100 lei pe zi de întârziere, de la data pronunțării prezentei hotărâri și până la punerea efectivă în executare a sentinței civile”.

Molozul rămas în urmă. Femeia trebuie să achite costurile executării, care sunt de ordinul miilor de euro, cât 80 de pensii ale bătrânei

Familia Brătuleanu avea casa, dar nu și terenul

Ce interes are un privat, Daniel Cazacu, care insistă atât de mult, războindu-se și cu primarul, pentru ca Maria Brătuleanu să-și demoleze o ușă, o copertină și-o extensie a casei, făcute nelegal?
Daniel Cazacu se află de mai mult timp în conflict cu familia Brătuleanu. În 2002, părinții lui Daniel Cazacu au vândut familiei Brătuleanu casa de pe strada Roșcani, unde a fost făcută acea anexă ileagă. Prin contractul de vânzare-cumpărare, s-au obligat ca la data de 23 septembrie 2013, adică la momentul expirării termenului de interdicţie prevăzut de lege, să perfecteze actele și pentru suprafața de teren de 217 mp, aferentă construcției vândute. Fusese o constrângere legală, terenul obţinut în baza Legii 18/1991 neputând fi înstrăinat imediat.

Primarul Mihai Chirica refuză de 4 ani să demoleze blocul lui Radu Băcăoanu, rugând chiar vecinii din Moara de Vânt să fie înțelegători

Ce vrea familia Cazacu: 200.000 de euro

Terenul nu a mai ajuns la familia Brătuleanu, care cumpărase casa: cei 217 mp aferenți casei au fost vânduți, în septembrie 2013, către Cerasela și Daniel Cazacu. Deci tatăl Cazacu i-a vândut fiului Cazacu, deși terenul trebuia să ajungă la Brătuleanu, conform înțelegerii.
În prezent, Maria Brătuleanu are doar un drept de superficie pe toată durata existenţei construcţiei, adică este proprietara casei de pe terenul altei persoane şi are drept de folosinţă asupra acelei parcele.
Din 2013 şi până în prezent, soţii Brătuleanu şi soţii Cazacu s-au tot judecat. În concluzie, Daniel Cazacu are tot interesul din lume ca locuința Mariei Brătuleanu să dispară complet. Mai ales că, lipit de această proprietate, familia lui Daniel Cazacu a obținut alți 318 mp, invocând uzucapiunea (a dobândit dreptul de proprietate susținând că a posedat terenul timp de 30 de ani neîntrerupt).
Deși argumentele familiei Cazacu au fost cel puțin discutabile, instanța le-a dat dreptate. Deci Daniel Cazacu deține terenul aferent casei Brătulenilor, dar și alți 318 mp lipiți de această proprietate. În total sunt 535 de mp pe strada Roșcani din Iași, într-o zonă în care prețul pieței ar fi de aproximativ 200.000 de euro, iar cu un PUZ de bloc ar valora aproape de 500.000 de euro.

Article image
Stupefiant: experții Primăriei au decretat că la Violeta Găburici nu este Centru Protejat, cu restricții mari la construcții, iar la vecinul de peste gard este Centru Protejat, deci regimul urbanistic este mult mai strict. Falsurile din această afacere de 3 milioane de euro reprezintă cel mai mare scandal din Primărie din acest an. Consiliera locală PMP a obținut acordul construirii a 2.800 mp în plus față de cât îi permite...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 21 Mai 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« August 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Go to top