fbpx
Print this page
Relu Fenechiu a blocat prin excepții și proceduri juridice executarea silită a prejudiciului ce a dus la condamnarea sa. Banii îi bagă în schimb în vile Relu Fenechiu a blocat prin excepții și proceduri juridice executarea silită a prejudiciului ce a dus la condamnarea sa. Banii îi bagă în schimb în vile

De 6 ani n-a plătit prejudiciul de 9 milioane lei, dar Relu Fenechiu își mai construiește două vile. Afacerile îi sunt mici, mici, mici de tot


Firme patronate de fiul și soția lui Relu Fenechiu sunt pe cale să ridice vile în zona cartierului pe care acesta l-a construit în Bucium. El revine astfel la construirea de vile în Cartierul I.C. Brătianu,  afacerea care l-a lansat puternic în afaceri înainte de ascensiunea la vârful PNL. Fenechiu face bani frumoși din imobiliare în condițiile în care Statul Român nu a reușit să recupereze prejudiciile din dosarele în care a fost condamnat, fostul liberal depunând la instanță, atât personal cât și prin soție, mai multe dosare menite să tergiverseze procedurile de executare.

Fenechiu: „Nu este treaba mea”

La Rocca SRL și Integra Business Consulting SRL au cerut și primit de la Primăria Iași două certificate de urbanism pentru ridicarea unor vile și împrejmuirea imobilelor. Casele sunt în Cartierul I.C. Brătianu, ridicat de către fostul ministru liberal Relu Fenechiu.

La Rocca este o firmă cedată de fostul șef PNL Iași soției Mariana și fiului Alex, în vreme ce la Integra asociat unic este soția.

În martie anul trecut, La Rocca și-a adăugat activitatea de agenție imobiliară la obiectul de activitate, lucru care la Integra avusese loc în 2016. Casele edificate în trecut la I.C. Brătianu fuseseră înregistrate pe Fene Grup, transformată ulterior în SC Engeko.

„Faptul că anumite persoane au cerut certificate de urbanism acolo înseamnă că vor să-și construiască acolo case, dar nici una dintre ele nu este treaba mea”, a precizat Relu Fenechiu.

Cartierul IC Brătianu va fi extins pe loturile din partea stângă

Oficial: activitate modestă a firmelor

Pe site-ul Ministerului Finanțelor, cele două firme care au luat certificate de urbanism în Bucium au activitate modestă, iar ultimele bilanțuri disponibile sunt pe anul 2018.

La Rocca a avut, în 2016, cifră de afaceri  și pierdere de 219.009 lei. În 2017, cifra de afaceri a fost de 60.335 de lei, veniturile de 2,02 milioane de lei și profitul de 761.572 lei. În 2018, societatea a avut cifrăde afaceri de 70.280 de lei și profit de 178.514 lei.

Aceasta este firma prin care Fenechiu a dat în judecată PNL, pentru cheltuieli de campanie în 2008, și a recuperat 1,4 milioane de lei. Pe aceeași firmă a vândut și alte case din I.C. Brătianu, când era în pușcărie.

Integra Business Consulting este a soției, Mariana, și a raportat pe Finanțe, pe 2016, cifră de afacaeri de 2.483 de lei și profit de 2.409 lei. În 2017, a avut 0 cifra de afaceri, dar profitul a fost de 498.428 de lei. În 2018, ultimul an raportat, cifra de afaceri a fost 183.518 lei, cu profit de 29.450 de lei.

Tunul cu LED-urile

REPORTER DE IAȘI a scris recent că Integra Business Consulting și-a adjudecat peste 60 de contracte de consultanță cu primării comunale din diferite județe ale țării, pentru obținerea de finanțare nerambursabilă în investiții în iluminatul public.

Cazurile sunt flagrante: există primării care au atribuit contractele de consultanță cu firma Marianei Fenechiu pe 11 martie, respectiv 2 aprilie 2020, înainte ca Ministerul Mediului să lanseze în spațiul public, oficial, pe 8 aprilie, acest program.

„Localitățile din România vor putea înlocui corpurile de iluminat cu consum ridicat de energie electrică cu corpuri de iluminat cu LED. Totodată, administrațiile vor putea achiziționa și sisteme de dimming/telegestiune, care permit reglarea fluxului luminos”, a precizat Ministerul Mediului, condus de Costel Alexe, despre program. Pentru modernizarea iluminatului public, localitățile de până la 4.000 de locuitori ar urma să primească 500.000 de lei, iar cele cu o populație mai mare de 4.001 de oameni ar putea accesa prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) suma de 1 milion de lei.

Fenechiu l-a crescut pe Alexe

Nu este întâmplător succesul firmei soției lui Fenechiu în domeniul consultanței pe proiecte de mediu. Costel Alexe este creația lui Relu Fenechiu, iar relatări din presa ieșeană din ultimele luni surprind implicarea lui Fenechiu în negocierile de culise pentru sprijinirea lui Alexe în vederea obținerii de către acesta a președinției Consiliului Județean. Sunt primari din județ care declară, sub anonimat, că au fost contactați de Relu Fenechiu pentru a-și manifesta adeziunea la candidatura lui Costel Alexe.

„În afară de faptul că sunt căsătorit cu proprietara acestei firme, nu am nicio legătură cu afacerile acesteia”, a spus Fenechiu, întrebat de REPORTER DE IAȘI despre contracte.

Construcția a încă două vile înseamnă între 150.000 și 200.000 de euro

Două condamnări, niciun ban înapoi

Relu Fenechiu, fost important lider PNL și fost ministru al Transporturilor, a fost condamnat definitiv,într-un prim dosar, în ianuarie 2014. În dosarul cunoscut drept „Transformatorul”, acesta a fost acuzat că, prin firmele sale, a vândut transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice Moldova. Ulterior, a mai primit o condamnare pentru o șpagă:primise 900.000 de euro de la o firmă de software pentru „sprijinul promis şi acordat în câştigarea şi derularea unor proiecte” la Ministerul Justiţiei şi la o societate farmaceutică, cu acţionar majoritar Ministerul Sănătăţii.Fostul președinte al PNL Iași a stat în pușcărie trei ani și jumătate, fiind eliberat condiționat în vara anului 2017.

În ambele dosare, Statul ar fi trebuit să recupereze prejudiciile: în total, aproape 9 milioane de lei. Dar, nu a recuperat aproape nimic. Fenechiu și-a trecut totul pe numele apropiaților, ceea ce deține este obiectul unui partaj ce se judecă la nesfârșit și a ieșit din firme. Mai mult, într-un dosar aflat încă pe rolul Tribunalului Iași, cu termen în septembrie, el revendică cei 900.000 de euro, șpaga din cel de-al doilea dosar.

Article image
* La PNL ca la PSD: soția lui Relu Fenechiu a făcut 60 de proiecte de consultanță cu primăriile din țară pentru iluminat stradal pe banii Ministerului Mediului * E un fel de PNDL mai mic, 80 milioane de euro pentru aproximativ 700 de localități * Fenechiu are deja 10% din primăriile ce ar putea fi eligibile pe lista lui de așteptare, chiar înainte ca programul să înceapă propriu-zis * Relu Fenechiu e mentorul politic al ...
Autor Cezar Moraru Anchete 11 Iunie 2020

 


 
Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare