fbpx
 
Secretul Afacerii Eternitatea: Chirica&Alexe au fugit cu terenul public în spinare

Secretul Afacerii Eternitatea: Chirica&Alexe au fugit cu terenul public în spinare


Poate nu se înțelege dimensiunea reală a Afacerii Eternitatea. Politicienii ascund subiectul, iar lipsa unei intervenții decisive a Justiției adoarme atenția publicului. În general, când actul de justiție nu este dus la capăt, un scandal de corupție cât se poate de real se pierde în subsolul agendei publice și devine o ficțiune, ca și cum n-ar fi avut loc niciodată.

Am mai vorbit despre iluzia realității în România. Adevărul este șters din memorie, fapte evidente sunt trecute sub tăcere și apoi îngropate cu lozinci.

Terenul în Iași, în interiorul orașului, a devenit foarte scump. Apartamenele noi în cartierele existențe sunt un boom financiar. Familiile tinere și-au dat seama că suburbiile sunt un coșmar pentru transport și le evită. O oră dimineață, o oră seară în trafic înseamnă un calvar. Se mai vând în afara orașului dar prețurile sunt mai mici. Metrul pătrat în urban a crescut amețitor, poate fi în Dacia, poate fi în capătul Frumoasei, numai în oraș să fie, să nu fii nevoit să treci prin intrările în Iași gâtuite.

Zona Cicoarei e la o aruncătură de băț de Galata, iar terenul ochit de Gruparea Alexe-Chirica-Harabagiu e la începutul șoselei. În 8 minute treci în Nicolae Iorga și în 12 minute ești în Piața Unirii. Cicoarei are un pod nou construit la Arcadia și va deveni în 2022-2023 o șosea cu patru benzi, cu legătură în Păcurări și cu un nou pasaj peste calea ferată. În latură sudică e pădurea Galata, care e un filtru natural pentru noxe și praf. E un El Dorado imobiliar.

Un asemenea teren compact, de 3.000 mp, valoareaza 400 euro/mp la un PUZ care permite P+12. Un cartier de 200 de apartamente înseamnă venituri cu două cifre în milioane de euro. Profitul se apropie de 10 milioane de euro.

Acest teren a fost al ieșenilor, al orașului. Chirica și Alexe au fost doi băieți săraci când și-au început ascensiunea spre vârful Puterii. Ei au pus mâna și l-au înhățat ca și cum ar fura o halcă de carne din Măcelărie. E ca și cum paznicul unei fabrici ar fura noaptea din depozitul pe care este pus să-l păzească. 

Asta au făcut șefii PNL plus Harabagiu cu terenul ieșenilor, excelent pentru construcții.

200 de apartamente în Cicoarei se vând fulgerător. Investiția proprie e de 30% din valoarea totală a lucrărilor, pentru că 70% din sumă provine chiar de la cumpărători, care plătesc în avans cu banii lor sau ai băncilor. 7-8 milioane de euro profit e un jaf imens, nu e un simplu „schimb" la valoare echivalentă, votat în doi timpi și trei mișcări de niște consilieri inhăitați la furt organizat. Este exact ce-a făcut Asimionesei în Sărărie: a vândut apartamente de 1 milion de euro pe un teren primit gratis.

Vorbim de o operațiune de 8 milioane de euro făcută de niște edili pe care noi i-am pus paznici la averea orașului. Iar ei au fugit cu aceasta în spinare.

DNA știe tot acest mecanism pe care l-am descris, sunt peste 10 persoane publice implicate, dar încă nu pot face o demonstrație juridică a unei infracțiuni flagrante. Chirica și Alexe se ascund după votul consilierilor. Aceștia se ascund după rapoartele evaluatorilor, niște simpli pioni ușor de mituit. În acest lanț nimeni nu defectează.

Revelația este că schimbul Eternitate-Cicoarei a plecat de fapt de la fixarea țintei imobiliare în acea zonă a Galatei. Nu e așa cum s-a spus: niște privați au avut un teren lângă cimitir și au primit la schimb o altă suprafață. Nu, întreagă afacere a fost în sens invers și a fost premeditată. S-a evaluat domeniul public din Cicoarei, au salivat în jurul lui știindu-i valoarea, apoi au căutat un pretext ca să pună mână pe el. Căutau un motiv pentru a face un schimb cu un privat.   

Când a venit DNA la Iași, luna trecută, au cerut documentele unei tranzacții de 300 mp la Eternitate, făcută în 2005, în care Primăria a cumpărat de la un proprietar extrem de pauper. Șeful Comisiei de negociere a fost chiar Mihai Chirica, atunci director tehnic al Primăriei. Tranzacția n-are o semnificație oneroasă, a fost pur și simplu punctul de plecare în Afacerea Cicoarei din 2019. 

Capii afacerii din Primărie și din PNL voiau pământul orașului, dar trebuiau să recurgă la un schimb. Gruparea și-a amintit că în 2005 cineva a vândut niște teren în Eternitate și mai are pământ acolo. Au verificat, l-au activat pe un oarecare Drăgan, cu relații în Poliție și ceva influență în administrație, și în final au plătit acelor amărâți, aflați la limită de jos a sărăciei, doar 40.000 de euro. Oficial, se spune că au achitat 100.000 de euro, dar nu există nicio dovadă că s-a plătit mai mult de 40.000.

Realizați că ștabii Iașului au pus mâna în Cicoarei pe o afacere de 8 milioane de euro investind doar 40.000 de euro?! S-au chinuit să treacă de patru ori prin Consiliul Local acel schimb scandalos. O fărădelege născută cu forcepsul. 

Dincolo de faptele demonstrabile în Justiție, rămâne responsabilitatea morală în fața marii mase a iesenilor. Hoții trebuie pedepsiți electoral. Marile jafuri trebuie oprite prin vot. Acești lideri trebuie măturați din viața publică. Nu-l ascultați pe Orban când spune că „are încredere". Analizați faptele și acționați cu propriul discernământ, distingând Binele și Răul conform valorilor pe care le urmați în viață. Nu va mai lăsați furați de cei pe care i-ați ales să vă păzească bunurile. Dacă voi ați fura, ați fi pedepsiți drastic. De ce să-i iertăm chiar pe conducători? De ce să ne lăsăm păcăliți de tăcerile lor vinovate și de mașinăria lor de lozinci?

Article image
Imediat după aprobarea schimbului de terenuri în Consiliul Local, firma beneficiară și-a schimbat acționariatul. Bogdan Niță a intrat în firmă cu 50%, ceilalți doi asociați cedând o parte din acțiunile lor. Dochițanu și Melinte nu au experiențe imobiliare la nivel mare și n-aveau banii care să susțină un asemenea proiect. Patru consilieri liberali au spart blocada impusă de Marius Bodea la votarea proiectelor imobiliare, aj...
Autor Iulian Mofteescu Slideshow HOMEPAGE 11 Decembrie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: