fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Paradoxul angajărilor la Muzeul Literaturii: iei 5 la scris, 10 la interviu și-i saluți din mers pe cei cu note mari, „făr’ de noroc”

Paradoxul angajărilor la Muzeul Literaturii: iei 5 la scris, 10 la interviu și-i saluți din mers pe cei cu note mari, „făr’ de noroc”


* Medii foarte mici la proba teoretică, de legislație, pentru posturi de custode, au fost săltate spectaculos după proba orală
* Candidații cu 50 p au luat aproape punctaj maxim la interviu, trecând în fața celor care luaseră 70-80 p la examenul scris
* Reprezentanții MNLR sunt eliptici: spun că probele-martor de la interviu se imprimă pe DVD „SAU” se completează în scris în raportul final
* Ori există ori nu există? REPORTER nu le-a putut consulta, fiind invocată confidențialitatea datelor

Ciudățenie la Muzeul Național al Literaturii Române: cei cu note mari la concursul de custode au fost respinși după interviu, iar cei cu note foarte mici la scris au luat punctaj maxim la proba orală și au fost admiși.

Concurență mare pe posturile de la muzeu. Interviul face diferența

Cei de pe locurile 9-10 sar în primii cinci
E a doua oară în 2021 când se întâmplă acest lucru. Pe 21 iulie s-au afișat rezultatele concursului organizat de MNLR pentru cinci posturi de gestionar-custode. Frapează contrastele a doi candidați care au fost admiși până la urmă:
- H.C. ia nota 54.33 la proba scrisă, în care se învață legislația de specialitate, dar este săltat de un scor neverosimil la proba orală: 100 puncte
- C.E. obține nota 50.00 la scris (din punctajul maxim de 100 p), dar ia 86.67 la interviu și saltă spectaculos pe lista admișilor.
La concursul din iulie s-au încris 23 de candidați și s-au prezentat 19. Aceștia s-au bătut pentru cele cinci locuri disponibile, o concurență de patru pe loc.
Ca idee, după proba scrisă, una extrem de dificilă, cu bibliografie stufoasă, H.C. era abia pe locul 9, deci în afara admișilor. C.E. era a zecea. Erau alții în față cu 90 de puncte, 80 sau 70 de puncte.

Cei cu note mari au trecut în spate
Trei exemple: candidați care au avut 78.17 la proba scrisă, 73 p sau 70.50 p. Erau pe locurile 3, 4 respectiv 6. Interviul pentru aceștia a fost un dezastru. Cea cu 78.17 p a fost punctată cu 58.44 p la proba orală și a fost respinsă. Altă candidată a primit 56.22 p la interviu, căzând, de asemenea, sub linie, iar ultimul a luat 54.67 la a doua probă și a fost respins.
Cei de pe locurile 9-10 au ajuns în primii cinci. Cu nota de la oral, 86.67 p, C.E. a obținut postul de la MNLR cu doar două sutimi în fața candidatei cu 78.17 la scris, dar depunctate masiv la interviu. C.E. a avut media finală 68.33, iar prima de sub linie a avut doar 68.31 p.
„E foarte frustrant să treci printr-o asemenea experiență. Viața noastră ajunge să nu mai conteze, ne simțim călcate în picioare”, spune una din candidatele respinse la mustață.
Lucian Dan Teodorovici, directorul Muzeului Național al Literaturii, a fost surprins de subiectul iscat: „Sunt stupefiat și jignit. Eu mă mândresc cu corectitudinea tuturor activităților de la complexul muzeal. Noi susținem public că implementăm bunele practici în administrare și că toate concursurile noastre sunt un exemplu de condiții echitabile și onestitate. Eu nu sunt deloc implicat în procesul de selecție și recrutare, dar aș fi șocat să aflu că ceva n-a fost corect. Dar mă voi informa”.

Concursul a avut surprize: cei cu note foarte mici la proba scrisă, mai dificilă, au luat note spectaculos de mari la proba orală. Invers, cei cu note mari la scris au primit punctaje foarte mici la interviu

În ce constă interviul la examen

Întrebarea este cât de meticulos și complicat este interviul de la MNLR pentru a se crea asemenea diferențe între candidați. Practic e un dialog cu membrii comisiei de examinare răspunzând la niște întrebări standard care testează abilitățile de comunicare și comportamentul în situații de criză ale candidaților.
Unii participanți la concursurile organizate de Muzeul Literaturii ne-au dat exemple de întrebări puse la interviu:
„Ce faci dacă paznicul întârzie, nu vine?”
„Ce faci dacă ești cu un grup de turiști și sună telefonul de serviciu?”
„Ce faci dacă sună un grup de turiști și vor să le fii ghid pe la muzeele Iașului?”
„Ce faci dacă ai un grup foarte mare de turiști?”
„Ce faci în cazul in care sunt și adulți și copii și aceștia sunt gălăgioși?”
„Ce faci în caz de cutremur?”
Candidații intervievați de REPORTER spun totuși, sub anonimat, că severitatea comisiei diferă de la un candidat la altul, ca și dificultatea întrebărilor. „Noi vorbeam pe hol despre subiectele discutate și unii pur și simplu erau întrebați despre viața de familie și despre motivația de a fi angajat la MNLR. Pe unii vor să-i încurce la interviu, pe alții vor să-i ajute”, afirmă una din surse.

„Specificitatea” probei de interviu rămâne un mister
La concursul din luna iulie, președinta comisiei a fost Lăcrămioara Agrigoroaiei. REPORTER DE IAȘI i-a solicitat un punct de vedere, dar răspunsul ne-a venit oficial, în scris, din partea Amaliei Gheorghiță, de la Departamentul de Comunicare al MNLR.
Întrebarea-cheie a fost: cum poate un candidat cu 54 p la proba scrisă să ia 100 p la interviu? Cât de mare poate fi diferența între pregătirea teoretică și abilitățile de comunicare?
„Subliniem că toți candidații primesc aceleași întrebări, atât la proba scrisă, cât și la proba de interviu, conform variantelor de subiecte și planului de interviu stabilite de către membrii comisiei de concurs în dimineața datei concursului”, precizează MNLR.
Reprezentanții complexului muzeal spun că proba orală examinează abilitățile și cunoștințele impuse de funcție, inițiativa și creativitatea. „O posibilă explicație privind diferențele de note poate fi dată tocmai de specificitatea fiecăreia dintre probe”, mai afirmă Amalia Gheorghiță. Răspunsul însă e vag, un fel de „există o explicație”, fără să ni se spună și care este aceasta.

Interviurile la MNLR au o anumită „specificitate”, fără ca reprezentanții muzeului să ne explice metoda de calcul a examinării

„Avem SAU nu avem proba martor”

Elementul-cheie este dacă Muzeul Literaturii are probele-martor de la interviurile candidaților. Răspunsul oficial este din nou înșelător: „Întrebările și răspunsurile la interviu se înregistrează audio, se imprimă pe CD/DVD SAU (sublinierea noastră – n.r.) se consemnează în scris în anexă la raportul final al concursului”.
Deci e un mare „sau”: se imprimă pe DVD sau se completează un raport în scris. Deși am cerut consultarea probelor-martor de la interviuri, am fost refuzați, invocându-se confidențialitatea datelor și lipsa acordului celor examinați.
Un argument al comisiei este și că la concursul din iulie n-au fost contestații. Directorul Teodorovici ne-a trimis un mail, la finalul documentării, după ce-a studiat personal cazul: „Personal sunt convins că nu e vreo problemă”.

Situație asemănătoare la concursul din aprilie
În iulie n-au fost contestații pentru că la un concurs anterior, din aprilie 2021, cei care au cerut reevaluarea notelor de la interviu s-au trezit cu acestea scăzute, în loc să crească.
În aprilie, MNLR a scos la concurs doar două posturi de gestionar-custode, iar o parte din cei care au fost în iulie se prezentaseră și cu trei luni mai devreme.
Două candidate avuseseră 75.33 p respectiv 80.33 la interviu, au făcut contestație pentru că fuseseră respinse, dar notele le-au fost scăzute până la 66.33 respectiv 67 p. Cele două au pierdut și concursul din iulie, deși luaseră note mari la proba scrisă.
Important este că notele la prima probă se afișează înainte de a se intra la interviu. Se știe exact ce diferențe există între candidați.
Un argument al MNLR ar fi că H.C., candidat admis în iulie cu nota 54.33 la scris dar cu 100 p la interviu, fusese respins tot la această instituție în concursul anterior, din aprilie, când au fost doar două posturi disponibile.
Argumentul e șubred: H.C. luase tot notă mică la scris – 64.67 p și fusese săltat puternic la oral, cu 92 p, dar nu s-a putut face nimic, pentru că o candidată avusese aproape punctaj maxim la scris – 98.33 p la scris. Aceasta a primit doar 74.67 la interviu, dar n-a putut fi oprită.

 

Article image
Muzeul Literaturii a dat în judecată şase persoane şi firme pentru care Curtea de Conturi a stabilit că au încasat ilegal bani la prima ediţie a FILIT. Printre datornici se află însuşi actualul director al instituţiei, Lucian Dan Teodorovici. Jurnalistul George Onofrei, căruia i se cer 38.580 de lei, spune că fapta e prescrisă. Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi (MNLR) încearcă să recupereze în instanţă prejudiciul...
Autor cristi tanasa Slideshow HOMEPAGE 06 Ianuarie 2018


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30