fbpx
 
Dosarul Cheșcu - Motivele pentru care procurorii au schimbat încadrarea faptelor în cazul lui Mihai Chirica și a lui Gabriel Harabagiu

Dosarul Cheșcu - Motivele pentru care procurorii au schimbat încadrarea faptelor în cazul lui Mihai Chirica și a lui Gabriel Harabagiu


În Ordonanța emisă pe 9 mai, procurorii DNA explică noile încadrări de infracțiuni ale primarului Mihai Chirica și fostul viceprimar, Gabriel Harabagiu.

Chirica avea calitatea de inculpat în această speță, în sarcina sa reținându-se comiterea infracțiunilor de fals intelectual în formă continuată (două acte materiale) și instigare la uzurparea funcției.

„La data de 4.02.2022, ora 12.30, în cauză s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul Chirica Mihai, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „fals intelectual” în formă continuată (...) (două acte materiale) și „instigare la uzurparea funcției” (...).

Cauza are ca obiect procesul-verbal  de sesizare din oficiu din data de 13.01.2022 încheiat de organele de urmărire penală din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași cu privire la unele aspecte prezentate în conținutul articolului de presă intitulat „Stăpânul Cheșcu și slugile Chirica-Harabagiu. 4 milioane de euro pe un munte de falsuri, caz-școală pentru DNA”, publicat în ediția electronică din data de 12.01.2022 a ziarului ReporterIS.

Din acest articol a rezultat, în sinteză, faptul că societatea Flux SRL, administrată de numitul Cheșcu Tudor, deși a fost autorizată de municipiul Iași să construiască o clădire de birouri cu regim de înălțime subsol pe două niveluri, parter și un etaj, în realitate a edificat un imobil compus din subsol, demisol, parter, mezanin, 4 etaje și mansardă.

Intabularea imobilului în cartea funciară s-a efectuat cu sprijinul conducerii și a unor funcționari din cadrul autorității publice locale, în baza Certificatului de atestare a edificării/extinderii construcției R251 înregistrat sub nr. 101987 din data de 10.10.2018 emis de municipiul Iași.

Din materialul probator administrat în cauză a rezultat, cu privire la documentul în discuție, existența, pe parcursul derulării procedurilor de atestare a edificării, a nu mai puțin de 4 (patru) variante diferite din punct de vedere al conținutului sau al persoanelor care l-au semnat, ale acestui certificat, toate cu același număr de înregistrare, dintre care 3 (trei) variante ale înscrisului au fost atașate la prezentul dosar”, se arată în Ordonanta emisă pe 9 mai.

Procurorii DNA confirmă astfel informațiile publicate de REPORTER DE IAȘI.

„Astfel este evident că niciuna dintre cele 3 variante atașate la prezentul dosar de urmărire penală ale certificatului emis pentru atestarea edificării acestei construcții nu este în concordanță cu actul de autorizare a construirii valabil emis.

În prezenta cauză a fost dispusă, prin Ordonanța din data de 18.02.2022, efectuarea unei constatări grafoscopice cu privire la semnăturile executate de persoanele care au participat la emiterea celor trei certificate de atestare a edificării menționate mai sus”, adaugă procurorii.

Article image
* Mihaela Tulică, vara și cumătra lui Mihai Chirica, s-a întors ca șefă la Control Urbanism, în cadrul Poliției Locale * A stat 3 ani în concediu de creștere a copilului * În 2018, plecase după scandaluri-monstru legate de recepțiile falsificate la blocurile Ancăi Condurache și Doru Plugaru, cumnații lui Gheorghe Cheșcu * DNA a deschis acum, în ianuarie, dosarul 4/P/2022 privind blocurile lui Plugaru de la Moara de Vânt, cu...
Autor Cezar Moraru Anchete 01 Februarie 2022

Fostul viceprimar Gabriel Harabagiu este inculpat și el în dosar pentru abuz în serviciu și fals intelectual. Tot la categoria „inculpat” figurează de azi și Anca Brândușescu, fost arhitect șef, Victor Gavriluță, funcționar al Primăriei, dar și o funcționară de la Oficiul de Cadastru Iași.

„Din probatoriul administrat a rezultat faptul că suspectul Harabagiu Gabriel-Vasile în momentul în care a semnat Certificatul de atestare a edificării pentru Flux SRL a cunoscut modalitatea în care a fost executat în realitate imobilul în teren, astfel încât acesta, prin semnarea documentului, a atestat în exercitarea atribuțiilor de serviciu care erau delegate de primarul în funcție, împrejurări necorespunzătoare adevărului, și anume că imobilul a fost edificat conform autorizației de construire.

În aceste împrejurări, organul de urmărire penală va dispune schimbarea încadrării juridice a infracțiunii de „uzurparea funcției” (...) reținută în sarcina suspectului Harabagiu Gabriel-Vasile, în infracțiunile de „fals intelectual” (...) și „abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit” (...)”, se mai arată în Ordonanța procurorilor DNA Iași.

Afacerea a fost public devoalată în ianuarie anul acesta de REPORTER DE IAȘI. În rezumat: omul de afaceri Gheorghe Cheșcu a primit aprobare de la Primărie să facă în Tătărași o clădire de birouri de 400 mp utili, doar cu parter, și a edificat, în final, un bloc de 5.705 mp suprafață utilă cu 60 de apartamente, trei spații comerciale, trei spații de depozitare și două garaje. În acest caz, au existat cel puțin trei certificate de atestare a edificării care ar fi arătat, în fals, că blocul lui Cheșcu respecta indicatorii urbanistici din autorizația de construire.

Article image
* Gheorghe Cheșcu a făcut 4 milioane de euro cu un bloc construit fără acte în Tătărași, băgându-l în circuitul civil printr-o edificare semnată în fals de fostul viceprimar Gabriel Harabagiu și de fosta arhitectă-șefă Anca Brândușescu * PUZ-ul prevedea doar două subsoluri, parter și etaj. Blocul a ajuns la 9 niveluri în loc de 4 * Autorizația de construcție nici măcar nu prevedea construirea de locuințe, ci doar spații com...
Autor Cezar Moraru Anchete 12 Ianuarie 2022


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: