fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Cât pierde USR, cât pierd ieșenii și cât câștigă Iulian Nicolau. OPINIE

Cât pierde USR, cât pierd ieșenii și cât câștigă Iulian Nicolau. OPINIE


O companie extrem de importantă din afara Iașului va începe unul dintre cele mai mari proiecte imobiliare din ultimii ani, în zona Cicoarei, lângă Spitalul Arcadia, iar șef de proiect a fost ales Iulian Nicolau (USR). Motivul e unul singur: este șeful Comisiei de Urbanism din Consiliul Local.

Iulian Nicolau și-a dublat veniturile pe biroul său de arhitectură de când este șeful acestei comisii. Dacă USR nu înțelege că un arhitect băgat până în gât în proiecte imobiliare nu poate fi și presedinte al Comisiei de Urbanism, înseamnă că se află degeaba în politică. Nu am văzut USR să-i ceară lui Iulian Nicolau să-și pună proiectele pe masă, într-o conferință de presă, așa cum se practică în democrațiile consolidate.

Iulian Nicolau trebuie să reprezinte interesele potenților săi clienți în fața șefilor Primăriei și, în același timp, să și delibereze. E noua Opozitie originală: lucrăm cu Puterea și o criticăm cu exigență maximă.

Pe Iulian Nicolau l-am remarcat în ultimii doi ani pentru discursul său incoerent, în care pleacă de la o idee și ajunge la alta fără să înțelegi ce-a vrut să spună în trei fraze. Și l-am mai remarcat pentru gratulările infantile aduse primarului Mihai Chirica, folosind epitete de la excelent în sus.

Acum, Iulian Nicolau postează pe FB mesajul unei ieșence care reflectă o dramă peste care cu greu se poate trece. Doamna spune că, în lipsa PUG, a fost nevoită sa facă un PUZ în 2-3 ani. Că a pierdut creditul de la bancă, neavând autorizație, și că a renunțat la proiectul de casă, dezideratul suprem al unei familii, cel de a avea o locuință construită într-o viață de om.

Șeful de comisie userist a postat această scrisoare de pe plaja de la Mamaia, scurt, fără o cheie de interpretare, după care a considerat că și-a încheiat misiunea. S-a întors pe șezlong pe partea cealaltă, iar restul eforturilor sale se vor canaliza în propriul birou de arhitectură, cu planșele în față.

Premonitoriu, cu 48 de ore înainte, scrisesem un comentariu în care descriam o situație generală dramatică:

„Mihai Chirica a nenorocit mii de oameni refuzând să implementeze un soft pentru urgentarea certificatelor de urbanism, preferând, ca un satrap dintr-un lagăr, să țină tot urbanismul din Iași în pixul său. Mii de oameni stau dupa acte de urbanism cu anii pentru că acesta a fost interesul financiar al lui Mihai Chirica.

Mihai Chirica a nenorocit mii de oameni care trebuie să-și facă PUZ-uri și să aștepte ani de zile o autorizație de construcție pentru că Iașul nu are PUG. Iar aceasta a fost dorința unui grup de interese pe care Chirica l-a servit fiind direct interesat financiar. Mii de oameni n-au putut să-și construiască locuințe pentru familiile lor pentru că Mihai Chirica n-a modificat un nenorocit de PUG care să aduca noi indicatori și să permită autorizarea mai rapidă a proiectelor.

Mii de oameni au pierdut ani de viață din cauza lui Mihai Chirica, al cărui interes personal a fost ca ieșenii să nu aibă PUG. Mii de oameni n-au putut avea o autorizație într-un termen restrâns și astfel n-au primit credite de la bănci, fiindu-le serios afectată viața. Mihai Chirica este un nemernic din acest punct de vedere. A făcut mii de oameni să sufere pentru bunăstarea lui proprie. Și acesta e un motiv suficient pentru care trebuie să dispară".

Incredibilă potrivire: analizele noastre jurnalistice, anchetele derulate de 7-8 ani, sunt confirmate de un caz real, ieșit la lumină ulterior rechizitoriului meu, scris cu 48 de ore înainte. O ieșeancă își strigă disperarea de a nu putea primi un credit pentru o casă în care să locuiască familia sa pentru că nu a obținut autorizația pe care să o prezinte băncii.

Lipsa PUG, hăituirea a mii de oameni ani de zile, reprezintă mai mult decât subiectul unei simple postări pe FB. După mintea mea de jurnalist cu 27 de ani de presa, USR trebuia să pună o presiune reală la începutul mandatului său pentru realizarea PUG. Ca partid de Opoziție avea pârghiile politice, într-o alianță majoritară cu PSD în jurul unui deziderat fundamental, să dicteze calendarul noului PUG, pentru că în spatele acestui acronim abstract sunt viețile distruse a mii de ieșeni, ținuti ca într-un lagăr.

Cosette Chichirău, Marius Bodea, Iulian Nicolau și ceilalți trebuiau să blocheze lucrările Consiliului Local, condiționându-le de urgentarea PUG, existând în democrație forme radicale prin care un abuz uriaș este acutizat până se sparge în fața acelei Puteri dezaxate. În primele luni de mandat, USR, partid de Opozitie, trebuia să ducă la paroxism acest subiect pe agenda publică până când se atingea pragul insuportabilitatii. Trebuiau să adune petenții în fața Primăriei și să-l traga de guler pe Mihai Chirica așa cum au făcut femeile cu copii în brațe care n-aveau locuri la creșă.

Ne învârtim în jurul cozii. Ipocrizie. Trândăvie. Oameni lăsați în voia sorții. USR pierde fără ca acest lucru să însemne nimic. Ieșenii pierd totul. Iulian Nicolau câștigă.

 


ROGESI

Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Cartierul Austriac